forum.optyczne.pl

Propozycje - Nowa podstrona w testach

eave - Pią 05 Cze, 2009
Temat postu: Nowa podstrona w testach
Może to dziwna propozycja dla portalu, który przedkłada tabelki i wykresy nad bokeh, plastykę i duszę ;) ale brakuje mi subiektywnych opinii redaktorów na temat sprzętu. Jasne, zawsze coś tam jest w podsumowaniu, ale często jest to tylko jedno stanowisko i po jakimś czasie - jest przestarzałe, bo np. było pisane przez pryzmat ceny.

Wystarczy sobie przeczytać podsumowanie takiego EF-S 17-55/2.8. Kto by po nim przypuszczał, że obiektyw będzie tak popularny i tak poważany jak jest teraz (co zawdzięcza m.in. spadkowi ceny).

Może jakiś dział Rekomendacje, czy coś...?
Miejsce, gdzie redaktorzy mogliby się wypowiedzieć, co by kupili, jakby mieli składać system.

Taka luźna propozycja, chętnie wysłucham dlaczego jest bez sensu ;)

MC - Pią 05 Cze, 2009

eave napisał/a:
co zawdzięcza m.in. spadkowi ceny

Ja to wiedze, ze on obecnie kosztuje majatek :roll:
Ale w sumie to nie jest taki zly pomysl, choc w tescie zawsze jest troche odczuc wlasnych, szczegolnie w podsumowaniu.

mavierk - Pią 05 Cze, 2009

no i taka nalepka

"optyczne poleca!"

skasowany - Pią 05 Cze, 2009

MC napisał/a:
w tescie zawsze jest troche odczuc wlasnych, szczegolnie w podsumowaniu.

to po pierwsze!

Po drugie: redaktorzy często prezentują swoje subiektywne opinie w wątkach sprzętowych i tam też szczerze piszą, jak to określiłeś, o duszach, bokehach i plastyce :wink:

Uważam, że 'suche' (chociaż nie do końca) podejście w testach i subiektywne na forum uzupełniają się wzajemnie doskonale i nie ma potrzeby tworzenia dodatkowych działów, czy jak to tam nazwać... :wink:

eave - Pią 05 Cze, 2009

Tak, dlatego często korzystam z tego tematu "obiektywy przetestowane na optyczne.pl", żeby znaleźć odpowiadający testowi temat na forum. Ale często gęsto żeby się tam dokopać do jakichś opinii, to trzeba przebrnąć przez 20 stron offtopu i wojen systemowych ;) Dlatego pomysł, żeby to były TYLKO opinie redaktorów (ew. użytkowników forum > 2000 postów ;D), nie wszystkich :)
skasowany - Pią 05 Cze, 2009

IMO trochę to naciągane, ale niech wypowiedzą się inni... :wink:
krisv740 - Pią 05 Cze, 2009

Ruslan napisał/a:
IMO trochę to naciągane,

też tak uważam.... :cool:

a do tego...
eave napisał/a:
Dlatego pomysł, żeby to były TYLKO opinie redaktorów (ew. użytkowników forum > 2000 postów ;D), nie wszystkich

przecież znajomość tematu nie zależy od ilości postów.
co z tego , że mam ponad 2000, skoro nigdy tego szkła (17-55/2.8) w rękach nie miałem,to raz; a poza tym ja sie np. na tym nie znam... :mrgreen:

albo mam spaczony gust... :razz:

RobertO - Pią 05 Cze, 2009

no ja to sie w tym temacie zgadzam z ruslanem
kozidron - Pią 05 Cze, 2009

Ruslan napisał/a:
Uważam, że 'suche' (chociaż nie do końca) podejście w testach i subiektywne na forum uzupełniają się wzajemnie doskonale i nie ma potrzeby tworzenia dodatkowych działów, czy jak to tam nazwać... :wink:

dokładnie i tak jest chyba dobrze, no i powinno się zachować przynajmniej odrobinę obiektywizmu.

eave napisał/a:
Ale często gęsto żeby się tam dokopać do jakichś opinii, to trzeba przebrnąć przez 20 stron offtopu i wojen systemowych ;) Dlatego pomysł, żeby to były TYLKO opinie redaktorów (ew. użytkowników forum > 2000 postów ;D), nie wszystkich :)

eave,
gdzie ty masz 20 stron offtopów, przecież goltar wszystko zjada :razz: :mrgreen:
poza tym te 2000 postów to taki dziwny wykładnik doświadczenia foto, poza tym co zapodałkrisv740, dochodzi jeszcze to, że coraz więcej tu spamerów(mam nadzieje że sam przestane przesiadywać na forum i wezmę się za foty :wink: ).

SlawGaw - Pią 05 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
no i taka nalepka

"optyczne poleca!"

a to chyba dobry pomysł

MC - Pią 05 Cze, 2009

Tak tak, a potem ten tlum oskarzycieli, ze za taka nalepke placi sie xxxxx PLN :roll:
Taka praktyke stosuje dpreview, photozone, wiec chyba juz wystarczy.

edmun - Pią 05 Cze, 2009

to może zróbmy tak, że przesyłacie obiektyw do Wrocławia a my tutaj na warsztatach już ocenimy czy przyznać naklejkę czy też nie ;)

A tak na serio... Bardzo chętnie poczytałbym opinię bardziej osobistą od redaktora

Arek - Pią 05 Cze, 2009

Tak naprawdę praktykowaliśmy to przy dużych testach lornetek. Np.:
http://www.optyczne.pl//1...%C4%85cych.html

mnich - Pią 05 Cze, 2009

edmun napisał/a:
A tak na serio... Bardzo chętnie poczytałbym opinię bardziej osobistą od redaktora

No i strona Optyczne.pl zrobi się kafejkowo-pogaduchowa i nikt jej nie będzie brał na poważnie.

kozidron - Pią 05 Cze, 2009

edmun, osobiste "doznania" masz na forum i tym zasadniczo odróżnia się ten portal od paru innych, że na tak zwane "spokojnie" można zadać pytanie przeprowadzającemu test na forum i chyba tam jest miejsce na uwagi subiektywne a nie w teście. Możesz stwierdzić, że co to za różnica gdzie....przynajmniej mi się wydaję, że tak jest lepiej....dużą zaletą tego portalu jest fakt, że redaktorzy nie są "świętymi krowami" (bez urazy) tylko przeciętnymi użytkownikami, którzy mają swoje zdanie na poszczególne tematy ale na forum(poza nielicznymi wyjątkami, bo wiadomo że w zakładce użytkowanie i ergonomia to co innego, pomijam podsumowanie) a nie pod testami.

ps.
dobrze, że nie ma dopisku pod testem: Jan kowalski ambasador Sony Poland( bo nie ma takiej firmy jak Sony Polska za słowami pana "szabla")

mavierk - Pią 05 Cze, 2009

edmun napisał/a:
to może zróbmy tak, że przesyłacie obiektyw do Wrocławia a my tutaj na warsztatach już ocenimy czy przyznać naklejkę czy też nie ;)
o to to to to!
Ja w sumie nie miałbym nic przeciwko, gdyby pod specyfikacjami obiektywów na stronie były którkie opinie o szkle 'Redakcji' - nic nie kosztuje, a pokazałoby, że jesteście ludźmi :)