|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Olympus E-P1
mavierk - Sob 06 Cze, 2009 Temat postu: Olympus E-P1 Kocham kryzys - w trakcie niego wychodzi sam super sprzęt (a pieniądze mam nadzieje same przyjdą )
Czy może być coś ładniejszego?
olympusrumors.com napisał/a: | Possible specs:
- 12 Megapixel
- 100-3200 ISO
- BodyIS
- 3.0 LCD (no swivel) with new improved liveview (IS will work while you use the liveview)
- Same autofocus as the Panasonic G1
- Video 720p
- 2 models, one in silver-black, one beige
- thicker than the G10 or DP2
- 17mm 2.8 lens and 14-42 kit lens
- 990$ body+kit lens |
ghost - Sob 06 Cze, 2009
wszystko mniam. ale cena sprowadza na ziemie bez litości.
Monastor - Sob 06 Cze, 2009
mavierk, ładniejszego, oj na pewno może. Nie widziałem go z przodu, ale tutaj wygląda na szpetny. To sreberko to nie wiem skąd wytrzasnęli
Za to idea mi się podoba. Choć jakbym miał na coś takiego pieniądze to i tak pewnie wziąłbym Sigmę DP-1 lub DP-2. Tak, wiem, że to ma wymienną optykę.
mavierk - Sob 06 Cze, 2009
na wypadzik na miasto taki aparacik z 17/2.8 i V40/1.4 albo to zestaw niemalże idealny - mała puszeczka + dwa naleśniki - jeden w kieszeni w koszuli, drugi podpięty do aparaciku, który siedzi w kieszeni, albo u panny w torebce, albo wisi sobie na paseczku z dłoni.
Małe, skuteczne i ładne.
Monastor - Sob 06 Cze, 2009
mavierk, tutaj nie mogę się nie zgodzić, świetna perspektywa
RUDY 102 - Sob 06 Cze, 2009
Cenowo będzie dobrze jak dolar spadnie do 1.80 tak jak to juz było..............kiedyś
Itey - Sob 06 Cze, 2009
fajny, taka smiena digital
Byleby cenę dostosowali. No i najważniejsze - poruszy to trochę konkurencję.
Marian - Sob 06 Cze, 2009
Piękny.
Szkoda że Sigma nie potrafi swojego Foveona tak zrobić.
qadest1 - Sob 06 Cze, 2009
Kurczę!!! Prawie jak moja 410-tka tylko jeszcze troszkę okrojona Ale te 17 mm, to rozumiem, że (jak na E-system przystało) trzeba przemnożyć razy 2... czyki 34 mm w ekwiwalencie :/ wolałbym raczej szerzej... no i światełko 2,8 nie powala... tak choć 1,8 by było pięknie albo choć 2,0...
Jerry_R - Nie 07 Cze, 2009
- new improved liveview
- Same autofocus as the Panasonic G1
- Video 720p
Ciekawy jestem co to tak naprawde oznacza.
Obserwujemy
mavierk - Nie 07 Cze, 2009
qadest1, też tak z początku myślałem, ale w sumie po co? Już się nie poruszy, a głębi i tak by nie było.
No i od 35mm zazwyczaj każdy amatorski kompakcik się zaczyna - no ale to kwestia gustu (zawsze masz jeszcze panasa 14-50)
tomekh - Pon 08 Cze, 2009
wygląda super
mavierk - Wto 09 Cze, 2009
premiera chyba 16 czerwca
tomekh - Wto 09 Cze, 2009
wiecie może czy on będzie miał wbudowaną lampę błyskową?
pozdr
mavierk - Wto 09 Cze, 2009
najprawdopodobniej nie będzie jej posiadać.
ov_Darkness - Nie 14 Cze, 2009
Oto jesteśmy świadkami narodzin nowych dalmierzowców...
Dla mnie mniut!
Za parę lat, kiedy wejdą profesjonalne modele Olka, czy Leci oparte mikro4/3, będzie fajna, mała i cicha zabawka na wakacje, czy do streeta.
mszczyrek - Nie 14 Cze, 2009
Ten aparacik to bedzie fajny z 20/1.7 Panasonica. Albo wrecz - odpowiadajacy mu Panasonic z 20/1.7 i EVF to dopiero bedzie fajny. Podobno juz jesienią...
Jerry_R - Wto 16 Cze, 2009
http://www.numerimatch.co...-pen-e-p1/12652
http://detail.zol.com.cn/...ex3238356.shtml
http://dcdv.zol.com.cn/137/1373593.html
Arek - Wto 16 Cze, 2009
Już oficjalnie:
http://www.optyczne.pl/19...ympus_E-P1.html
http://www.optyczne.pl/19...3.5-5.6_ED.html
I pierwsze wrażenia:
http://www.optyczne.pl/12...e_wrażenia.html
mavierk - Wto 16 Cze, 2009
Cytat: | * E-P1 korpus: 749 Euro
* E-P1 korpus z obiektywem ED 14-42 mm f/3.5-5.6 M.Zuiko Digital: 749 Euro
* E-P1 korpus z obiektywem ED 17 mm f/2.8 i wizjerem: 849 Euro
* E-P1 korpus z obiektywami D 14-42 mm f/3.5-5.6, ED 17 mm f/2.8 i wizjerem: 949 Euro | czyli korpus i kit to taki sam wydatek?
Itey - Wto 16 Cze, 2009
jaaa cieee ale fajny z tym białym pokrowcem. Jakbyście testowali pokuście się proszę o porównanie z DP1
a w ogóle trochę szkoda, że nie poszli w 'filmowy' tryb 24p
MC - Wto 16 Cze, 2009
Na dpreview napisali, ze AF jest raczej powolny, nawet w porownaniu z kompaktami. I wyraznie daja do zrozumienia, ze na predkosc AFa jak w G(H)1 nie ma co liczyc zastregajac jednoczesnie, ze byc moze to wina przedprodukcyjnego firmware.
mavierk - Wto 16 Cze, 2009
w sumie ja i tak liczę na manualne szkiełka tylko
Marian - Wto 16 Cze, 2009
Adaptery do różnych mocowań są atrakcją tego systemu.
dadan.mafak - Wto 16 Cze, 2009
ov_Darkness napisał/a: | Oto jesteśmy świadkami narodzin nowych dalmierzowców... |
nie widze ani jednej cechy ktora mialaby spowodowac, ze zastapi dalmierzowiec. to nowa era kompaktow, jak dla mnie super i moze nawet sobie kupie - ale nic im do dalmierzy i ich zalet/wlasciwosci. a w szczegolnosci kadrowania.
ghost - Wto 16 Cze, 2009
Cytat: | Adaptery do różnych mocowań są atrakcją tego systemu. |
względem EOSów u4/3 jest lepsze o 4/3 i FD.
i o malutkie Leica L i M
ghost - Wto 16 Cze, 2009
chyba że urośnie
(to nie jest zoom, tylko przestawienie obiektywu w pozycję roboczą)
stąd
nie rosna
a z tym co pokazales to na bank wysow do pozycji roboczej? jesli tak to troche lipa...
ghost - Wto 16 Cze, 2009
na fotopolis są zdjęcia i polskojęzyczny komentarz
o 17 nie pisze żeby rosła.
no ladnie...tego to sie nie spodziewalem...
a tutaj :
http://a.img-dpreview.com...ls/p6160202.jpg
czy cos mam z percepcja czy w cieniu szum jest przeogromny to iso 200...
Luke_S - Sro 17 Cze, 2009
dadan.mafak, jeśli włączona była funkcja odzyskiwania szczegółów w cieniach (a pewnie była, bo olki mają to ustawione domyślne, a dpreview robi zdjęcia na standardowych ustawieniach), to taki szum nie jest niczym dziwnym.
d.prowadzisz - Sro 17 Cze, 2009
ov_Darkness napisał/a: | Oto jesteśmy świadkami narodzin nowych dalmierzowców... |
Niestety nie.
Brak wizjera dyskwalifikuje jak dla mnie ten aparat. Szczęście było tak blisko. Gdyby tam był dalmierz (element prosty jak cep, nawet z plastiku) i przejściówka z mocowaniem na coś normalniejszego, to był by świetny sprzęt i raczej bym go kupił. Można co prawda podpiąć Olkowe 17mm (fuj!), przymknąć go nieco i ustawić hiperfokalną oraz korzystać z wizjera na sanki, ale wtedy zostaje nam do dyspozycji jeden obiektyw w dodatku ustawiony na 4.0 lub 5.6 i brak GO Mamy więc ładnie wyglądający kompakt z wymienną optyką wraz ze wszystkimi wadami kompaktu.
Jerry_R - Sro 17 Cze, 2009
Luke_S napisał/a: | dadan.mafak, jeśli włączona była funkcja odzyskiwania szczegółów w cieniach (a pewnie była, bo olki mają to ustawione domyślne, a dpreview robi zdjęcia na standardowych ustawieniach), to taki szum nie jest niczym dziwnym. |
Nie ma to jak na RAW'y poczekac...
No i jeszcze, zeby np. DNG Converter to czytal
goltar - Sro 17 Cze, 2009
Patrząc na Zdjęcia przykładowe całkiem przyjemne do ISO 400. Na ISO 800 szumy jak dla mnie jeszcze w miarę, ale już znaczny spadek ilości szczegółów.
Arek - Sro 17 Cze, 2009
Jak na sprzęt tych rozmiarów, jakość zdjęć i szumy są dla mnie zupełnie do zaakceptowania. Pełna uzyteczność do ISO 400. Akceptowalne ISO 800 i 1600. Czego chcieć więcej? Tym bardziej, że
to JPG-i. Z RAW-ów da się pewnie wycisnąć jeszcze więcej.
mavierk - Sro 17 Cze, 2009
tylko jasnych naleśników brak - obawiam się, że jasne stałki w dzisiejszych czasach nie mają racji bytu
mavierk napisał/a: | obawiam się, że jasne stałki w dzisiejszych czasach nie mają racji bytu |
Na poczatek (2009) mamy:
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/2.8 (jest)
Panasonic Lumix 20mm f/1.7 ASPH (juz niedlugo wyjdzie)
i ewentualnie pelne 43 (poprzez adapter)
Panasonic 25mm f/1.4 ASPH Leica D SUMMILUX (jest) (czesto uzywane z G1)
"In Spring, we will launch at least a wide zoom or a high magnification zoom after that we will listen to voices from the market. If customers request prime lenses first, they'll be first on our priorities list."
http://www.dpreview.com/n...beinterview.asp
Baku - Sro 17 Cze, 2009
25mm f/1.4 ASPH Leica D SUMMILUX ... mniam ...
Może Leica wypuści trochę swoich manualnych skarbów ma bagnet Panasonic/Olympus...
Cytat: | obawiam się, że jasne stałki w dzisiejszych czasach nie mają racji bytu |
Dlaczego?
Arek - Sro 17 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | tylko jasnych naleśników brak |
Jasny, naleśnik i mała matryca stoją ze sobą w sprzeczności. Myślę, że 20 mm f/1.7 to max jaki uda się wycisnąć. Wszystko krótsze będzie ciemniejsze...
Baku napisał/a: | Dlaczego? | komu, z 95% szarych myszek będzie się chciało mieć stałkę zamiast turbo prze uber zoomu x 25?
Zoom x1 = słabizna,
Zoom x 20 = suuper wypas i szpan
MasterB - Sro 17 Cze, 2009
Fajnie gdyby zrobili szkiełko w granicach f/1.0-1.2... W stylu starych dalmierzowców np. Canon 7
Idealne do fotografii nocnej w mieście
Oczywiście brak optycznego wizjera raczej by nie pomógł w ciemnych warunkach.
Monastor - Sro 17 Cze, 2009
mavierk, zoom x20 to granica przyzwoitości. Niedługo wstyd będzie się z takim pokazać. Poczekaj na najbliższe premiery hybryd
http://43rumors.com/wp-co...06/p1020272.jpg
Widac tam male plamki - to stalki
z tego, co wyczytałem, to lista ma się tak:
7-14
14-35
35-100
90-250
8mm
50/2.8 macro
12-60
11-22
50-200
35/3.5
14-42
9-18
25/2.8
40-150
70-300
1*-1*0
widać dużo szkieł odpowiadających tymi na 4/3
Arek - Czw 18 Cze, 2009
Już są ceny w sklepach w Polsce:
http://www.euro.com.pl/ko...o-srebrny.bhtml
Za tą samą kwotę można mieć E-620 w dual kicie z torbą i kartą 4GB:
http://fotozakupy.pl/lust...4gb-torba,9504s
MC - Czw 18 Cze, 2009
Z tymi cenami to ja bym poczekal. Po pierwsze to jest przedsprzedaz, a po drugie - rtv euro agd. Tam ceny najczesciej sa chore.
Jesienny - Czw 18 Cze, 2009
Tak czy siak trochę drogo to wyjdzie. Oczywiście za jakiś czas ceny pewnie spadną. Gdybym jednak miał potrzebę kupowania czegoś małego to i tak wolałbym małą lustrzankę (wizjer), natomiast rezygnując z wizjera i chcąc mieć coś małego wolałbym po prostu kompakt Sigmy.
Luke_S - Czw 18 Cze, 2009
To jest cena na poziomie lustrzanek entry-level kręcących filmy (D5000, 500D). Cena albo jest wysoka, albo niska - zależy jak na to spojrzeć. Jak ktoś chce aparat kręcący filmy z możliwością sterowania GO, to olek wypada tanio, biorąc pod uwagę jego lepszy tryb filmowania i mniejsze rozmiary. Z drugiej strony jeśli ktoś porównuje możliwości rozbudowy systemu i osiągi aparatu, to tutaj E-P1 wypada cholernie drogo, bo kosztuje tyle samo, a nic praktycznie nie oferuje.
Marian - Czw 18 Cze, 2009
Tym którzy wybrzydzają, czepiają się tego aparatu z powodu niewbudowania weń optycznego wizjera, trzeba uzmysłowić coś, czego chyba nie wiedzą.
Jeśli aparat ma mieć możliwość korzystania z zoomów, a tego współcześnie żądają klienci, to jest to nie do pogodzenia z wbudowywaniem optycznego wizjera do aparatu o małych rozmiarach, który nie korzysta z TTL.
To tak, jakby żądać rzeczy niemożliwych, np. zjedzenia ciastka i jednocześnie zachowania go.
Jerry_R - Czw 18 Cze, 2009
Moze czesc liczyla na EVF...
lcf - Czw 18 Cze, 2009
Są i RAWy:
http://www.imaging-resour...S/EP1/EP1A7.HTM
Jerry_R - Nie 21 Cze, 2009
Olympus E-P1 at Martin Guitar: http://www.youtube.com/watch?v=zJbLdGA-ZTE
krzysiek29 - Pon 22 Cze, 2009
Cena zaporowa (jak dla mnie), ale to dobry pomysł na posiadnie kompaku z taką matrycą i możliwością zmiany opyki.
Mam nadzieję, że do następcy Olka E3 trafi jakaś mniej szumiąca matryca !
mszczyrek - Wto 23 Cze, 2009
Po obejrzeniu zdjec na Image Resource, uderzam sie w piersi - filtr AA rzeczywiscie jest slabszy. Jakosc swietna, z szumem tez sobie poradzili jakos. Swietny aparat, szkoda ze bez wizjera.
Link:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1A.HTM
Marian - Wto 23 Cze, 2009
mszczyrek napisał/a: | Swietny aparat, szkoda ze bez wizjera. | Przeczytaj to, a dowiesz się dlaczego w takim aparacie nie może być optycznego wizjera.
Czy ja napisalem ze ten wizjer ma byc optyczny?
mavierk - Wto 23 Cze, 2009
kolega wyraźnie napisał o elektronicznym, takim jak dokupywany jest do ricochów bodajże
Na przyklad. Choc osobiscie wolal bym jednak wbudowany, aparat bylby mniej "kanciaty". Ale i tak rozwazam zakup, czekam tylko na ruch Panasonica i test jego stalki 20/1.7.
Marian - Sro 24 Cze, 2009
No rzeczywiście mszczyrek, nie napisałeś o optycznym, moja wina.
Założyłem że chodzi o optyczny bo jeszcze nie ma wizjerów elektronicznych dorównujących jakością optycznym.
Poza tym, nie ma tam gdzie wsadzić jakiegokolwiek wizjera. To już nie byłby ani kompaktowy ani rewelacyjnie wystylizowany aparat.
Arek - Sro 24 Cze, 2009
Oryginalny PEN był kompaktowym i rewelacyjnie wystylizowanym aparatem i miał wizjer optyczny.
ghost - Sro 24 Cze, 2009
który PEN? olek sprytnie wrzuca wszystkie do jednego worka i mówi o milionach.
większość to były kompakciki.
(chociaż wizjerki miały wszystkie - ale wymienne szkła - niektóre)
Arek - Sro 24 Cze, 2009
Ja mówię o tym z wymienną optyką.
mavierk - Sro 24 Cze, 2009
kompakciki, ale jakie! kto mi pokaże równie ładny aparat z dzisiejszych czasów, który będzie wyglądać jak PEN F
alsimair - Sro 24 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | kto mi pokaże równie ładny aparat z dzisiejszych czasów, który będzie wyglądać jak PEN F | EP-1?
Ale czy były wtedy wymienne zoomy do tego Pena? To stanowi problem.
Jak ma być byle jaki wizjer optyczny (malutki lub ciemny), to uważam że równie dobrze może go nie być.
Luke_S - Sro 24 Cze, 2009
Arek napisał/a: | Oryginalny PEN był kompaktowym i rewelacyjnie wystylizowanym aparatem i miał wizjer optyczny. |
Nie miał w środku wyświetlacza LCD, mechanizmu stabilizacji obrazu i nie był naszpikowany elektroniką. Nic dziwnego, że znaleźli w nim miejsce na wizjer. Poza tym PEN-F był lustrzanką, a więc E-P1 nie mógł mieć takiego wizjera, bo lustrzanką z założenia miał nie być.
mavierk - Sro 24 Cze, 2009
Marian napisał/a: | to uważam że równie dobrze może go nie być. | dlatego masz wersję bez tego wizjera
alsimair napisał/a: | EP-1? | ^^
Brak wbudowanego optycznego wizjera nie należy uważać za wadę tego aparatu. Pewnych rzeczy nie da się po prostu z sobą pogodzić.
mszczyrek - Sro 24 Cze, 2009
Oj nie przesadzajmy, ten aparat nie jest wacale jakis niesamowicie kompaktowy - na zdjeciach Olympusa rzeczywiscie wyglada na malenki, ale zobaczcie jak wyglada w ludzkich rekach (zwlasza z "rozlozonym" kitem). Gdyby nawet przez wizjer byl 3mm dluzszy w ktoryms kierunku, to nic strasznego by sie nie stalo. Brak wizjera dziala natomiast bardzo niekorzystnie na psychike potencjalnych docelowych klientow, a wiec ludzi ktorzy beda go uzywac na zmiane z 1D, D3 czy podobnymi wynalazkami i nie sa przyzwyczajeni do kadrowania "na zombi". A jakos trudno mi sobie wyobrazic tlumy wlascicieli kompaktow z zoomem 20x szturmujacych Media Markt w jego poszukiwaniu...
ov_Darkness - Sro 24 Cze, 2009
Jestem zdania, że jeśli wizjer miałby być kiepskiej jakości, to faktycznie lepiej, że go nie ma. Po kijowych wizjerach z kompaktów jakoś nikt nie płacze...
mszczyrek - Sro 24 Cze, 2009
ov_Darkness, ja płacze. Patrz post wyzej. Mam LX3.
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 17:49 ]
A wizjer moglby byc jak w Pana G1, czyli calkiem fajny...
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 18:00 ]
BTW, jakiż to móglby byc fajny zestawik: EP-1 + jasne 12mm + 20/1.7 + CV Nokton 40/1.4 (lub lepiej odpowiednik z AF) + CV Color Heliar 75/2.5 (lub odpowiednik z AF). Za rok, dwa taki kiedy wejda nowe szkla Pana i Oly taki komplet bedzie na mojej liscie zakupow:)
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 18:01 ]
Heliar 75/2.5 wazy 230 gram!!!
Luke_S - Sro 24 Cze, 2009
mszczyrek napisał/a: | A wizjer moglby byc jak w Pana G1, czyli calkiem fajny... |
Nie mógłby być... Poszukaj w necie zdjęć przekroju G1. Wizjer zajmuje w nim całkiem duży kawał przestrzeni. Mieliby go wpakować do E-P1? Wyglądałby pokracznie i wtedy dopiero zaczęłoby się lamentowanie, że Olek sobie strzelił w kolano, wypuszczając klona G1.
Ja za wizjerem akurat nie tęsknię. Jakby był taki, jak w kompaktach, to nawet bym go nie używał. A jakby był taki, jak w G1, to w ogóle nie używałbym takiego aparatu, bo byłby dla mnie za duży. Na co byłby mi kompakt, który jest o zaledwie kilka milimetrów mniejszy od olympusa E-4xx? Jeśli już miałbym taki aparat kupić, to tylko wtedy, gdy mieściłby się w kieszeni.
Jerry_R - Sro 24 Cze, 2009
Olympus zapowiedzial, ze wypusci nastepne body u43 z wizjerem i prawdopodobnie lampa.
Ci co chca - musza poczekac jeszcze troche.
Niedlugo wyjdzie tez kompakt u43 Panasonica, ciekawe, czy on bedzie mial wizjer i lampe. AF pewnie bedzie z G1.
PS: Jak patrze na rozmiary G1 - to jak wyjac lampe i wizjer oraz obciac 'grip' - to niewiele sie rozni rozmiarami od E-P1.
mszczyrek - Czw 25 Cze, 2009
Matryca 4/3 jest mniejsza niz ta zastowana w Sigmach DP1/2 - powinno wiec dac sie zrobic aparat mniejszy od Sigmy wlasnie... Zobaczymy co pokaze Panasonic, bardzo na nich licze, w moich oczach urosli w ciagu ostatnich lat na jednego z najbardziej znaczacych producentow sprzetu foto.
Arek - Czw 25 Cze, 2009
Dokładnie. Ja też miałem nadzieję, że E-P1 będzie mniejszy od DP1/2. A jak go pierwszy raz wziąłem do ręki, to moje pierwsze wrażenie było - za duży! Dla mnie nie daje on na
tyle zysku w wadze i gabarytach, żeby rozważać go jako podręczny sprzęt nr 2, bo równie
dobrze mogę sobie kupić E-420/450 z 2.8/25.
Stary Pen faktycznie nie miał stabilizacji i wyświetlacza, ale miał lustro, pełnoprawny wizjer i miał pole obrazowe wyraźnie większe niż 4/3. Tam był przecież mnożnik 1.4x, a tutaj 2x.
Luke_S - Czw 25 Cze, 2009
Arek napisał/a: | Dla mnie nie daje on na
tyle zysku w wadze i gabarytach, żeby rozważać go jako podręczny sprzęt nr 2, bo równie
dobrze mogę sobie kupić E-420/450 z 2.8/25. |
Dla mnie E-P1 jest znacznie mniejszy od E-420. Poniżej link do zdjęcia z porównaniem wielkości tych aparatów:
http://www.imaging-resour...P1/ZE420TOP.JPG
Poza tym sigma musi być nieco mniejsza, ponieważ ma niewymienny obiektyw. To upraszcza konstrukcję, a sam obiektyw może się chować do korpusu. Różnica wielkości matryc jest minimalna i nie ma tutaj większego wpływu na rozmiar aparatu.
Marian - Czw 25 Cze, 2009
W dobie cyfry lustro staje się anachronizmem, zbędnym elementem dublującym funkcje jakie może spełniać monitor, ograniczającym wykorzystanie zalet cyfry. To samo dotyczy elektronicznych wizjerów. One też są w cyfrze zbędnym elementem, dublującym funkcje monitora.
Brak porządnej jakości monitorów sprawia, że jeszcze kurczowo trzymamy się albo luster, albo elektronicznych wizjerów, jako dodatków uzupełniających nędzną jakość współczesnych monitorów.
Albo odwrotnie, lustro i monitor okażą się anachronizmem, a ostanie się tylko wizjer.
Lustro w każdym przypadku skazane jest na zagładę. Ostanie się albo tylko monitor, albo tylko wizjer.
Tak przypuszczam. I z tej perspektywy, zakładając że będą montować coraz lepsze monitory, EP-1 może być zapowiedzią tego co nas czeka, czyli aparatów tylko z monitorem.
ov_Darkness - Czw 25 Cze, 2009
@Mszczyrek: to płacz, mnie nic do tego. Nie widzę nic złego w wyrażeniu swojej opinii. A może powinienem napisać po prostu "+1"?
k_u_b_a - Czw 25 Cze, 2009
Sigma nie ma również IS
ov_Darkness, napisałeś ze nikt nie płacze - to stwierdzenie faktu, a nie opinia - po prostu wyprowadzilem Cie z bledu;)
Arek, w dodatku taki E420/450 jest duzo tanszy. Nie mowie ze ludzie tego[EP1] nie kupia, bo pewni kupia chocby dla swietnego designu... Ale nie jako aparat "kieszonkowy". Nawet moj LX3 jest co najwyzej "kieszeniowy", zwlaszcza jesli wlozyc go do futeralu (a wazy 100g mniej niz EP1). Wydaje mi sie, ze EP1 razem z zestawem stalek jest pomyslany raczej jako jedyny aparat dla kogos kto dawniej uzyl by dalmierzowca. Nawet wymiary sie zgadzaja i obiektywy mozna podpiac;). Pośrednio świadczy o tym tez cena, ktora jest relatywnie wysoka.
Ludziom czekajacym na prawdziwie kompaktowy aparat z duza matryca pozostaje czekac i trzymac kciuki za Panasonica...
Jerry_R - Czw 25 Cze, 2009
Pierwsze Olympusy Pen E-P1 już w sprzedaży!
http://www.swiatobrazu.pl..._sprzedazy.html
"Cena aparatu wraz z obiektywem ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 to 3 399 zł, natomiast z obiektywem ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake - 3 899 zł.
Za model Pen E-P1 wyposażony w dwa wymienne, dedykowane obiektywy Olympus trzeba zapłacić 4 399 zł."
Nie sadze zeby sie o nie ludzie bili pod sklepami w tych cenach:)
Czy nie popełniamy błędu oczekując od tego aparatu że będzie kompaktem?
Mnie się wydaje, że jego przeznaczeniem nie jest bycie kompaktem. To jest inna klasa jakościowa, chociażby ze względu na matrycę czy wymienność obiektywów. To jest nowa klasa aparatów, która jeszcze nie została adekwatnie nazwana.
Zestawianie jego rozmiarów i ciężaru z kompaktem typu LX-3 jest więc nie na miejscu. Prędzej z Leicą M bym go zestawiał.
mavierk - Czw 25 Cze, 2009
Marian napisał/a: | Prędzej z Leicą M bym go zestawiał. | dokładnie, należy zwrócić uwagę na fakt, że można ten aparacik spokojnie traktować jako tańszą alternatywę dla M8 (i to duuużooo tańszą). No i jak ostrzenie na LV będzie wygodne, to już w ogóle (chociaż ja osobiście chciałbym rameczkę dalmierzową 50mm, to byłoby coś cudownego)
no i kurka... p1 + V50/1.1 co to za portrecik by był ^^
AM - Czw 25 Cze, 2009
Gdyby to bylo chociaz 3:2 to nie ma problemu, ale na zombie mierzyc malym aparatem?
Ja bym chcial tego uzywac jako uzupelnienia M8, tam gdzie ona sobie nie radzi. Czyli landshaft i makro.
Ja chciałbym używać tego typu aparatu jako podstawowego, a innych jako dodatku do niego, jeśli to w ogóle okaże się jeszcze konieczne.
Mam dosyć lustrzanek, i coraz rzadziej mam ochotę je z sobą zabierać, lub wydawać na nie pieniądze.
mavierk - Czw 25 Cze, 2009
Marian napisał/a: | Mam dosyć lustrzanek, i coraz rzadziej mam ochotę je z sobą zabierać, lub wydawać na nie pieniądze. | jest coś w tym
Jerry_R - Czw 25 Cze, 2009
"Kiedys w przedziale ukrainskiego pociagu, rozpitym, z dziwacznymi typami, udawalem, ze bawie sie moim kompaktem. Wylaczylem dzwieki, skierowalem na ludzi obiektyw, a ekran nakierowalem w inna strone. Nikt na mnie nie zwracal uwagi, a ja fotografowalem. Gdybym wyjal lustrzanke, wylecialbym pewnie z pociagu."
Szkola Mistrzow Fotografii "Gazety"
Slawomir Kaminski
Marian - Pią 26 Cze, 2009
Z wywiadu w British Journal of Photography dowiedziałem się, że będą zarówno mniejsze modele, jak i większe z wizjerem elektronicznym i wbudowaną lampą.
Jerry_R - Nie 28 Cze, 2009
Developing E-P1 RAW files: http://fourthirds-user.co...1_raw_files.php
mnich - Pią 03 Lip, 2009
http://www.joemonster.org...a_w_stop_motion
wbrew pozorom na temat
alsimair - Sob 04 Lip, 2009
mnich, link super. Ale brwi zostaw w spokoju
stanmig - Sob 11 Lip, 2009
ep1 czyli aparat dla szpanerów co to ich nie stac na czerwona kropkę w m-8 ,czy raczej dla ignorantów z zasobnym portfelem?A może dla wrażliwych na szum "miszczów" fotografii ?Dla amatorów z uwagi na cene żadna to atrakcja .Idea systemów 4/3 i mikro 4/3 to jakiś oblęd .Duży worek z gadzetami w postaci obiektywów zastapiono mniejszym co w żadnej mierze nie wpłynęło na wygodę obsługi systemu Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia
Luke_S - Sob 11 Lip, 2009
stanmig napisał/a: | Dla amatorów z uwagi na cene żadna to atrakcja . |
To cena lustrzanek typu 500D czy D5000. Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora? Jest wielu ludzi, którzy potrzebują czegoś małego o dobrej jakości zdjęć i wcale nie będą rozpaczać, że kosztuje to tyle samo, co lustrzanka. Sam należę do takiej grupy, chociaż na razie drugiego aparatu sobie nie kupię. Z braku rozsądnej alternatywy władowałem już sporo pieniędzy w lustrzanki i akcesoria do nich. Ale jak pospłacam kredyty, co kolejnym zakupem będzie E-P1 lub coś z jego systemowych braci. Miałbym na to wydać 3000 zł? Z wielką ochotą...
stanmig napisał/a: | Duży worek z gadzetami w postaci obiektywów zastapiono mniejszym co w żadnej mierze nie wpłynęło na wygodę obsługi systemu |
Miałeś w ręku E-P1 z jakimkolwiek obiektywem do niego zaprojektowanym? Nie miałeś, dlatego nie masz pojęcia o czym pleciesz.
stanmig napisał/a: | Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia |
Dla laika i niedzielnego pstrykacza tak. Dla amatora, będącego pasjonatem fotografii, takie kompakty już dawno przestały być obiektem zainteresowania.
mavierk - Sob 11 Lip, 2009
mnich napisał/a: | wbrew pozorom na temat | wyczesana reklama i skarbnica pomysłów
Luke_S napisał/a: | Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora? |
Może ten aparat jest dla kogoś, kto ma pieniądze?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto lubi mieć użyteczne i ładne rzeczy, a nie tylko ładne?
Może dla kogoś, kto chce na wakacje coś małego, z fajną jakością obrazu, które można wsadzić do kieszeni?
Może dla kogoś, kto lubi mieć aparat przy sobie, a nie lubi mieć plecaka przy sobie? Albo ten plecak zachować na ubrania, laptopa, jedzenie, cokolwiek..
Może dla kogoś, kto lubi mieć pod ręką aparat, a nie lubi targać z sobą 2 kg klamotów?
Może dla kogoś, kto chciałby sobie kupić jakieś Voigtlandery, a nie chce wydawać kilkunastu patyków na M8 czy staruśkiego Epsona R-D1, którego zresztą ciężko kupić?
Zresztą, Ty i tak tego nie kupisz, więc czym się przejmujesz?
Marian - Nie 12 Lip, 2009
stanmig albo wady kompaktów, albo wady lustrzanek nie mają dla ciebie decydującego znaczenia.
Głosisz po prostu poglądy adekwatne do twojego "etapu rozwoju fotograficznego". Nie postponuj potrzeb tych, którzy już są na innym "etapie rozwoju", i dla których tego typu aparat jak Pen jest wymarzonym aparatem.
stanmig - Nie 12 Lip, 2009
"Dla laika i niedzielnego pstrykacza tak. Dla amatora, będącego pasjonatem fotografii, takie kompakty już dawno przestały być obiektem zainteresowania."
Ale to laicy i niedzielni(wakacyjni) pstrykacze decydują o dochodach koncernów fotograficznych a nie pasjonaci fotografii.Warto czasem oderwac oko od monitora wizjera i popatrzec czym foci ulica.Ja niedawno zaobserwowałem dominację kompaktów Fujifilm w mieście Wrocław pomimo zlych ocen otrzymanych przez te aparaty na polskich stronach internetowych.Ale na zagranicznych oceny byly już znacznie lepsze,oczywiscie w odniesieniu do aparatu o amatorskim wykorzystaniu...
"Miałeś w ręku E-P1 z jakimkolwiek obiektywem do niego zaprojektowanym? Nie miałeś, dlatego nie masz pojęcia o czym pleciesz."
Przyznaję że w ręku nie miałem ale to nie problem pojśc do sklepu i sobie pomacac
Pisalem o funkcjonalności sprzętu mikro 4/3 w porównaniu z kompaktami i amatorskimi lustrzankami .Poniżej podaję cennik osprzętu za innym portalem fotograficznym:
Olympus E-P1 srebrny, korpus - 2 999 zł
Olympus E-P1 biały, korpus - 2 999 zł
Olympus E-P1 zestaw z obiektywem Pancake 17mm srebrny/srebrny + celownik VF-1 - 3 899 zł
Olympus E-P1 zestaw z obiektywem Pancake 17 mm biały/srebrny + celownik VF-1 - 3 899 zł
Olympus E-P1 zestaw srebrny korpus / czarny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw srebrny korpus / srebrny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw biały korpus / srebrny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw z dwoma obiektywami srebrny korpus (czarny obiektyw 14-42mm + srebrny pancake 17mm), VF-1 celownik optyczny - 4 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm 1:2.8 - 1 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 srebrny - 1 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 czarny - 1 399 zł
Olympus MF-2, OM-adapter do systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus MMF-1, 4/3-adapter do systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus FL-14 lampa projekt dla systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus VF-1, celownik optyczny do E-P1 z M.ZUIKO DIGITAL 17mm - 499 zł
Olympus CS-10B biały, skórzany pokrowiec do E-P1 - 319 zł
Olympus CS-10B brązowy, skórzany pokrowiec do E-P1 - 319 zł
Olympus CSS-S109LL biały, długi pasek na ramię - 269 zł
Olympus CSS-S109LL brązowy, długi pasek na ramię - 269 zł
+ oczywiscie inne obiektywy...czyli worek zostaje tylko jest mniejszy.
Jak widac amator w cenie 3000 dostaje prawie 2 kompakty "ze wszystkim" w cenie
ślicznego małego korpusu bądz dwie lustrzanki entry-level w kicie ,badż jedną lepszą z podwójnym kitem, kartą i torbą i ścierą do obiektywu
[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 14:28 ]
Marian napisał/a: | stanmig albo wady kompaktów, albo wady lustrzanek nie mają dla ciebie decydującego znaczenia.
Głosisz po prostu poglądy adekwatne do twojego "etapu rozwoju fotograficznego". Nie postponuj potrzeb tych, którzy już są na innym "etapie rozwoju", i dla których tego typu aparat jak Pen jest wymarzonym aparatem. |
No,mój post był w zamierzeniu pewną prowokacją nakierowaną na wywolanie dyskusji nad kierunkiem rozwoju sprzętu fotograficznego .Czy gdyby założyc nawet obnizkę cen do poziomu ok.2-2,5 tys. za aparat z obiektywem moglby on zagrozic kompaktom cy lustrzankom entry-level? Dla amatora wazna jest mobilnośc aparatu i mozliwosc natychmiastowego uzycia bez konieczności wymiany obiektywow,noszenia ze sobą osprzętu i oczywiscie filmy,a to wszystko za jak najniższa cenę.Pomija zatem parametr jakości fotograficznej na rzecz funkcjonalnosci urzadzenia (Fryderyk Wielki mawial:"cóż z tego że inni mają dłuższe szpady,kiedy ja swoją szybciej wyciągam" ) Jezeli przywiązuje większa wagę do jakości obrazu i ceny ,czy nie wybierze raczej normalnej lustrzanki z dużą matrycą i wizjerem optycznym?
(dla mnie ważne: okulary i nadzwrocznośc)
A tak na marginesie, bycie amatorem (jak ja ) czyli osobą nie uprawiajacą fotografii zarobkowo nie musi determiowac mojego etapu rozwoju (posiadam k-10 i i kompakta fuji i niezły fototelefon ), Rozwijac się do poziomu Hasselblada nie zamierzam szkoda mi na to i czasu i pieniędzy
[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 14:43 ]
mavierk napisał/a: | mnich napisał/a: | wbrew pozorom na temat | wyczesana reklama i skarbnica pomysłów
Luke_S napisał/a: | Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora? |
Może ten aparat jest dla kogoś, kto ma pieniądze?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto lubi mieć użyteczne i ładne rzeczy, a nie tylko ładne?
Może dla kogoś, kto chce na wakacje coś małego, z fajną jakością obrazu, które można wsadzić do kieszeni?
Może dla kogoś, kto lubi mieć aparat przy sobie, a nie lubi mieć plecaka przy sobie? Albo ten plecak zachować na ubrania, laptopa, jedzenie, cokolwiek..
Może dla kogoś, kto lubi mieć pod ręką aparat, a nie lubi targać z sobą 2 kg klamotów?
Może dla kogoś, kto chciałby sobie kupić jakieś Voigtlandery, a nie chce wydawać kilkunastu patyków na M8 czy staruśkiego Epsona R-D1, którego zresztą ciężko kupić?
Zresztą, Ty i tak tego nie kupisz, więc czym się przejmujesz? |
Jakbym tak wszystko kupował co mi się podoba to ładnie bym wygladał (pewnie jak Michael Jackson)
mavierk - Nie 12 Lip, 2009
No to się cieszę, że masz swojego kompakcika i walisz nim super foty :]
stanmig - Nie 12 Lip, 2009
mavierk napisał/a: | No to się cieszę, że masz swojego kompakcika i walisz nim super foty :] |
walę jak jest okazja tym co mam akurat w ręku.Co to są "super foty"?
festin - Pon 13 Lip, 2009
stanmig napisał/a: | Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia |
Zwróć uwagę że to wcale nie jest docelowy klient dla nowego PEN'a.
Popatrz na kampanię reklamową Olka. To nie ma być aparat dla kogoś kto właśnie zastanawia się czy wybrać mega zoom x20 czy może x24. To nie jest też aparat dla kogoś kto wysyła na forum (niekoniecznie to ) posty typu:
chcę kupić lustrzankę, kuzynka poradziła mi Canona, ale moja fryzjerka mówi że Nikon robi lepsze - poradźcie "
Na głównej stronie wisi jeszcze news o doskonałej sprzedaży E-P1 w Japonii. Jestem prawie pewien, że większość kupujących ma już lustrzankę cyfrową ( i to raczej z wyższej półki ) i dodatkowo gdzieś głęboko w szufladzie jakieś stare analogowe body
mavierk - Pon 13 Lip, 2009
festin napisał/a: | Na głównej stronie wisi jeszcze news o doskonałej sprzedaży E-P1 w Japonii. Jestem prawie pewien, że większość kupujących ma już lustrzankę cyfrową ( i to raczej z wyższej półki ) i dodatkowo gdzieś głęboko w szufladzie jakieś stare analogowe body | no dokładnie, P1 jest dla kogoś, kto wie co chce, a nie dla kogoś, kto zaczyna wiedzieć, średnia Polska niestety nie jest jednakowa z średnią w państwach pierwszego świata.
ghost - Pon 13 Lip, 2009
i dlatego pen reklamuje się w zwierciadle
Carlo_B. - Pią 17 Lip, 2009
Test - http://www.swiatobrazu.pl/test_olympus_ep1.html
tomekh - Pią 17 Lip, 2009
fajny teścik, choć przydałyby się jeszcze obiektywy
ciekawe kiedy na optyczne test korpusu EP-1
Itey - Pią 17 Lip, 2009
pobawiłem się tym oly trochę w sklepie i to jednak kawał aparatu jest. Ciekawe jak się system rozwinie. A test faktycznie sympatyczny i muszę przyznać, że jednak te filtry artystyczne to nie taki głupi pomysł. D3x to nie zastąpi ale do zabawy genialne.
CLE - Pią 17 Lip, 2009
bawiłem się tym aparatem trochę, i mimo kilku istotnych (dla mnie) wad jest to "pomysł na aparat", który mnie przekonuje.
Nie kupię EPjedynki ponieważ jest jeszcze trochę "niedorobiona", ale jej następca to będzie TO!, To będzie aparat, który wprawdzie nie zastąpi całego systemu dziesięciu obiektywów, trzech fleszy, ale fajne narzędzie do dyskretnego reportażu, zdjęć rodzinnych, na wycieczkę.
To jest idea aparatu, który chcesz mieć zawsze przy sobie, niezależnie czy idziesz na spacer z rodziną, imprezę firmową czy pojeździć na rowerze.
To jest aparat prawie dla każdego, kto jest zainteresowany fotografią: dla amatora, który chce kupić eosa 1000 zamiast tego niewygodnego i brzydkiego kawałka plastiku, dla zaawansowanego amatora lub profesjonalisty nie ZAMIAST a OBOK lustrzanki z baterią "słoików".
Carlo_B. - Sob 18 Lip, 2009
Kolejny test - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9235&p=0
WojciechW - Pią 24 Lip, 2009
Ciekaw jestem, czy ktoś wpadł już na pomysł, by kupić E-P1 dodatkowo do normalnej lustrzanki Olka i mieć sobie dodatkowe body na okoliczność gdy chce się operować mniejszym aparatem z możliwością video?
Trochę mi brak elektronicznego wizjera. Może ktoś wymyśli taki dodatkowo nakładany (oczywiście byłby problem połączeń elektrycznych).
Pozdrawiam,
WojciechW
tomekh - Pią 24 Lip, 2009
EP-1 dziś pojawił się w sklepie i miałem okazję do potrzymania go w ręce. Moje pierwsze wrażenie "większy niż wydawał się na zdjęciach". Niestety nie dało rady się pobawić włączonym.
Carlo_B. - Sro 29 Lip, 2009
I jeszcze jeden test - http://www.dpreview.com/reviews/olympusep1/
Itey - Sro 29 Lip, 2009
no ja nie wiem, jak oglądam te wycinki na dpreview to mi się wydaje super, a jak oglądałem sample z ep1 tutaj to byłem raczej rozczarowany...
Jerry_R - Sob 01 Sie, 2009
WojciechW napisał/a: | Ciekaw jestem, czy ktoś wpadł już na pomysł, by kupić E-P1 dodatkowo do normalnej lustrzanki Olka i mieć sobie dodatkowe body na okoliczność gdy chce się operować mniejszym aparatem z możliwością video? |
Moze Was zdziwie
Czytam co ludzie pisza na zachodnich forach, gl. DPReview. Tam ogromna rzesza wchodzacych do u43 ogolnie pozbywa sie FF C i N. Najczesciej kupuje u43 (E-P1, G1\GH1) jako bardziej mobilny backup, a po jakims czasie uzywania - jak widzi, ze np. 5D lezy caly czas w szafie - sprzedaja. To samo z Nikonem. Mnostwo takich watkow co rusz sie przewija. Choc czasem ludzie zostawiaja "duze" graty, jak musza cos czasem zawodowo zrobic, gdzie liczy sie np. szybki AF z top'owych luster. Jeszcze mialem napisac, kiedy liczy sie ekstremalnie mala glebia ostrosci, albo 'low light'. Ale jak widze, jak jasne szkla ludzie podpinaja poprzez adaptery malym kosztem - to przestala ona byc jakas miazdzaca zaleta FF...
Pewnie sa wlasciciele luster Olka, ktorzy zamieniaja go na PEN'a, ale strasznie cicho o takich
ghost - Sob 01 Sie, 2009
ech. a co moją podpiąć poza starszymi manualami? oferta systemowa jest ciągle bardzo skromna.
Jerry_R - Sob 01 Sie, 2009
Chyba kwestia nie tylko oferty, ale i kasy. Mozna tanio podpiac sporo jasnych stalek (MF).
Mozna tez kupic stalke systemu 43 - SUMMILUX 25mm f/1.4 za tylko 3 200 PLN (z AF).
(Przeciez to ok. 50% ceny porownywalnych L'ek Canon'a, a jakosc obrazu oraz AF prawdopodobnie jeszcze lepsze).
Zaraz pojawi sie nalesnik Panasonic'a 20mm f/1.7 (prawdopodobna cena 1 000 - 1 500 PLN).
A za kilka miesiecy jasne szkla Leici (stalki i zoom'y). Te pewnie do tanich nalezec nie beda.
PS: Jak patrze dzis na ceny L'ek - to i tak to drogo nie wychodzi. A nie ma problamow z AF, z kalibracja itp. Jesli chodzi o szybkosc - przynajmniej Panasonic nie odbiega prawie od luster.
Jesli chodzi o uzywalnosc w VIDEO - szkla Panasonica i Leici w ogole nie maja odpowiednikow w szklarni C i N (bezstopniowa przyszlona, bezglosny "nie krazacy" AF) - chyba, ze ktos tego nie potrzebuje, robi glownie krotkie klipy, ktore pozniej montuje, nagrywa dzwiek na zewnetrznym sprzecie, itd. Tak tez mozna.
mavierk - Sob 01 Sie, 2009
ghost napisał/a: | ech. a co moją podpiąć poza starszymi manualami? oferta systemowa jest ciągle bardzo skromna. | za to mogą podpiąć turbo jasne stałki od leiki albo voigtlandera, w jakim innym systemie znajdziesz 35/1.2 albo 50/1.2 w cenie do 5000zł
ghost - Nie 02 Sie, 2009
jak ktoś lubi wydawać tysiące na pleśniaki - i latać w wygodnym trybie zombie, nie przeczę. świetny aparat. ale obok zalet ma mnóstwo wad i jakoś nie wierzę w masowe porzucanie lustrzanek.
Cytat: | Mozna tez kupic stalke systemu 43 - SUMMILUX 25mm f/1.4 za tylko 3 200 PLN (z AF).
(Przeciez to ok. 50% ceny porownywalnych L'ek Canon'a, a jakosc obrazu oraz AF prawdopodobnie jeszcze lepsze). |
a) warto doliczyć cenę przejściówki
b) co jest odpowiednią eLką do 25 ?
Jerry_R - Nie 02 Sie, 2009
Moze zbyt ogolnie rozmawiamy, w sensie jedni pisza o E-P1 (i slusznie, jak w watku), ja z kolei mam wiecej doswiadczenia z GH1 - a to jednak inna klasa, poziom wyzej. Bardziej przypominajaca lustrzanki, niz E-P1 w swej obecnej postaci, ktory wielu rozczarowal.
A propo odpowiednika L'ki - mialem porownanie do Canonowych 24mm 1.4 i 35mm 1.4 - mam na mysli rozdzielczosc, AF itp. Wiec wiem na co je stac i ile kosztuja.
Nie mowie stricte o samej ogniskowej (ktora moze byc przeliczana roznie w zaleznosci od sensora).
PS: cena przejsciowki 179 pln.
mavierk - Nie 02 Sie, 2009
Jerry_R, a ile taka z działającą przesłoną?
Jerry_R - Sob 08 Sie, 2009
mavierk napisał/a: | Jerry_R, a ile taka z działającą przesłoną? |
No rzeczywiscie. Jak ktos chce podpinac szkla ktore beda sie komunikowac z body u43 - wtedy musi wydac wiecej. Na Alledrogo po 600 PLN do nabycia.
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Sie, 2009
Dalsza dyskusja o tym modelu w tym temacie: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8151
|
|