|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Wielko¶æ lornetki a jej jako¶æ
Adam. - Sob 06 Cze, 2009 Temat postu: Wielko¶æ lornetki a jej jako¶æ Witam!
Chcia³bym zapytaæ czy ³atwiej skonstruowaæ producentowi lornetkê mniejsz± czy wiêksz± np. 8x32 a 10x50. Oczywi¶cie chodzi mi g³ównie o elementy optyczne tj. pryzmaty i soczewki oraz ich rozmieszczenie. Ma to potem wp³yw na wielko¶æ podstawowych wad optyczych tzn. aberracja chromatyczna, astygmatyzm, dystorsja, koma, nieostro¶æ obrazu itd. Zapomnia³em dodaæ ¿e przy tym porównaniu bierzemy oczywi¶cie pod uwagê sprzêt o tej samej klasie jako¶ci.
Adam
Pepin Krootki - Sob 06 Cze, 2009
Có¿, Swarovskiemu równie ³atwo przychodzi produkowanie zarówno doskona³ych ma³ych jak i du¿ych lornetek
A tak na powa¿nie. Wydaje mi siê, ¿e nie o rozmiar instrumentu chodzi (mniejsza / wiêksza), lecz o powiêkszenie. Tzn. £atwiej jest zrobiæ 7x50 w której s± prawid³owo korygowane wszystkie wady optyczne, ni¿ 15x50.
Pozdrawiam
Adam. - Sob 06 Cze, 2009
Rozumiem czyli im wiêksze daje powiêkszenie lornetka to przy tej samej ¶rednicy obiektywów gorzej koryguje wady optyczne. Ale co w przypadku gdy porównujemy np. 8x32 do 8x42 albo do 8x56. Dziêkujê za poprzedni± odpowied¼.
Adam
Arek - Nie 07 Cze, 2009
Pepin Krootki napisa³/a: | Tzn. £atwiej jest zrobiæ 7x50 w której s± prawid³owo korygowane wszystkie wady optyczne, ni¿ 15x50.
|
To nie jest takie proste, bo dochodzi jeszcze pole widzenia. Np. bardzo trudno robiæ 7x50 z du¿ym polem (wiêkszym ni¿ 7.5 stopnia), bo sobie zaczynasz ogl±daæ wnêtrze pryzmatów
Moje do¶wiadczenie jest takie, ¿e o ma³± i dobr± lornetkê trudniej. Spróbujcie poleciæ komu¶ 8x30 o dobrym stosunku jako¶ci do ceny. Trzeba mieæ na poziomie 1500 z³ ¿eby
kupiæ co¶ na lata i byæ z tego zadowolonym. Wiêkszy obiektyw trochê wiêcej wybacza
w ¶wietle. Mo¿e mieæ trochê gorsz± transmisjê od topowych sprzêtów, bo i tak zbiera
du¿o ¶wiat³a. W takiej 8x30 czy 10x32, ka¿de 5% straty transmisji jest bolesne, bo
obraz i tak ma ma³± jasno¶æ powierzchniow±.
|
|