|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Nie wiem, co to - małe nóżki na szyję :)
Ilona - Nie 07 Cze, 2009 Temat postu: Nie wiem, co to - małe nóżki na szyję :) No dobra- naprawdę nie wiem, jak to się zwie, a rzecz mnie zainteresowała - Zaobserwowane na wycieczce w górach. koleś z Nikonem na szyi - tyle tylko, że do body były przykręcone 3 małe nóżki, długości ok 15 cm, dość porzdnie wyglądające. Co to jest ?? Jak się takie coś zwie i jakie jest dobre? To chyba chodzi o podparcie aparatu np. na barierce - albo na trawce nisko ... tak mi się zdaje
candy - Nie 07 Cze, 2009
cos takiego? :
http://www.germes-online....Mini_Tripod.jpg
tak na moje to wlasnie chodzi o jakis mini tripod
Ilona - Nie 07 Cze, 2009
No ciut inne - wszystkie nóżki z jednego miejsca wychodzące i takie o okrągłym przekroju- ale ogólnie to pewnie coś w tym stylu
candy - Nie 07 Cze, 2009
na pewno jakis maly hiper mikro statywik
prosze bardzo: http://www.minitripods.com/
Monastor - Nie 07 Cze, 2009
Ilona, może gorillapod?
Swoją drogą dziwacznie to wygląda, zwłaszcza kiedy nie jest postawione na płaszczyźnie. Można to nawet zawiesić na jakimś słupku albo małym drzewie.
http://vienofoto.files.wo.../gorillapod.jpg
Ilona - Nie 07 Cze, 2009
Monastor- padłabym ze śmiechu Świetnie to wygląda
Ilona, wygląda bardzo ciekawie. Zastanawiam się tylko na ile to jest skuteczne. Aż chciałbym kiedyś spróbować.
Ilona - Nie 07 Cze, 2009
Ja bym się chyba bała ... że mi aparat gdzieś w przepaść zleci - ale gdyby to było wytrzymałe, to jest ciekawa alternatywa
candy - Nie 07 Cze, 2009
widzialem gorillapod'a podpietego pod canona z 70-200 i jakos sie to trzymalo nawet kupu,ale z tym zawieszaniem na slupach to tylko kompakty chyba
candy, zobacz drugi link, który podałem.
candy - Nie 07 Cze, 2009
hehe,niezle,ale ciekawe ile wyginania takie nozki wytrzymuja?
candy, zobacz też PIERWSZY link, który podałem
candy - Nie 07 Cze, 2009
Monastor, ale ja juz o gorillapod'ach czytalem wczesniej i zdarzaja sie ulamane nozki,dlatego tak sie glosno zastanawialem ile to moze wytrzymac,bo to chyba tylko od ok.roku na rynku istnieje jesli sie nie myle
skasowany - Nie 07 Cze, 2009
Miałem przyjemność 'powyginać' to coś w sklepie (większe modele i sprowadzane na zamówienie) i sprawia wrażenie bardzo sensownego i solidnego, gdyby nie cena, na pewno bym kupił, bo naprawdę można to coś fajnie wykorzystać
candy - Nie 07 Cze, 2009
taa..te dwa sensowniejsze modele to niczego sobie kosztuja,no chyba ze cena odzwierciedla wykonanie
FotoTomek - Pon 08 Cze, 2009
Do Canona jest taki gadżet, który nazywa się GR-80-TP. To jest taki grip z rozkładanymi nóżkami i robi się z tego taki mały statyw. Do Nikona chyba czegoś takiego nie ma, ale może się mylę.
skasowany - Pon 08 Cze, 2009
FotoTomek napisał/a: | Do Nikona chyba czegoś takiego nie ma, ale może się mylę. |
Nie ma Wiemy, bo już o tym było
Przechodzien - Czw 11 Cze, 2009
1. Rozwiazanie takie jak Joby Gorillapod Focus GP-8 mozna nawet stosowac z glowica
przykladowy link ponizej:
http://www.warehouseexpre...spx?sku=1028431
Ten model jest wykonany z aluminium i wytrzymuje wg specyfikacji Max load (g) 7000.
Ja bym sie nie odwazyl zawiesic na tym aparatu z dajmy na to tele za 5k£, ale zwykle body DSR + kit powinno utrzymac. (jakies 1.5kg)
Prosze tylko pamietac ze tansze wersje sa wykonane z tworzywa, a co za tym idzie, maja inna wytrzymalosc. Z montazem glowicy tez moze byc roznie.
2. Generalnie nie jest to pomysl, ani szczegolnie nowy, ani specjalnie rewelacyjny.
Tego typu mocowania (oczywiscie wykonane z innych stopow metali) sa stosowane od lat w neurochirurgii, jako narzedzia operacyjne. Natychmiastowe zwolnienie lub usztywnienie i trzymanie jest tam czasem wymogiem krtytycznym.
Ale oczywiscie sa to inne metale i inna cena ...
3. Co do zastosowania w photo, prosze rowniez pamietac ze sztywnosc nie bierze sie z uchwytu, lecz z calej konstrukcji. Jesli ktos "przywiaze" do galezi drzewa, bedzie dobrze trzymac .. dopoki wiatr nie zawieje. Na sliskiej powierzchni slupa metalowego, calosc moze niespodziewanie zjechac w dol itd.
Ale skoro sprawdzalo sie w chirurgi to dla czego ma sie nie sprawdzac w photo ?
Rozsadnek jedynie zalecany.
candy - Czw 11 Cze, 2009
szczerze powiedziawszy to specyfikacja specyfikacja,niechby sobie i 10 kilo trzymalo,ale ja tam bym tego raczej na drzewie z jakims konkretnym tele tez nie wieszal
|
|