|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - na co się zdecydować CANON EOS 450D czy Sony alpha350 ???
tommy2207 - Nie 07 Cze, 2009 Temat postu: na co się zdecydować CANON EOS 450D czy Sony alpha350 ??? Witam !
Wcześniej prosiłem o pomoc w wyborze lustrzanki do 2700pln i doradziliście mi Nikona D80 niestety nigdzie już nie mogę go kupić , więc się zastanawiam nad kolejnymi dwoma aparatami a mianowicie CANON EOS 450D a SONY ALPHA350 .
Który byście mi polecili jako pierwszą lustrzankę , która jest prostsza w obsłudze ?
Z góry dziękuje za konkretne porady !
candy - Nie 07 Cze, 2009
idz do sklepu i pomacaj to samemu zeby zobaczyc jak ci obsluga guzikow lezy
zaraz rozpeta sie wojna o to ktory aparat lepszy(ja tam siedze w canonie osobiscie to mowie ze 450D)
tommy2207 - Nie 07 Cze, 2009
Głównie zależy mi na łatwej obsłudze żeby obsługa nie sprawiała mi problemu jako początkującemu .
candy - Nie 07 Cze, 2009
no to tak jak mowie,idz do jakiegos sklepu gdzie moglbys porownac te dwa aparaty i sprawdz "organoleptycznie"
podotykaj,przejrzyj menu,zobacz jak latwo jest zmieniac funkcje bez odrywania rak/reki od aparatu
ja np.uwazam ze canon jest bardzo latwy w obsludze,no ale nie mam porownania z soniaczem,bo nigdy go nie probowalem,ale telewizory maja spoko...
Masz racje najlepiej iść i się pobawić !
A co z jakością fotek jednego i drugiego ?
zug - Nie 07 Cze, 2009
candy napisał/a: | zaraz rozpeta sie wojna |
candy napisał/a: | ale telewizory maja spoko. |
lotofag - Nie 07 Cze, 2009
tommy2207 napisał/a: | Głównie zależy mi na łatwej obsłudze żeby obsługa nie sprawiała mi problemu jako początkującemu . |
Każdą lustrzankę obsługuje się tak samo: dobierasz czułość, czas i przysłonę
A różnice w ergonomii i dodatkowe funkcje - idź do sklepu i wybierz to co Ci najlepiej leży i spełnia Twoje oczekiwania
oracle - Nie 07 Cze, 2009
Nie bardzo rozpęta się wojna, jak jesteś amatorem i taki masz zamiar pozostać to kup
alfe 200 - lepszy wizjer niż 350, brak LV
jeśli koniecznie chcesz LV to alfe 300
jeśli planujesz się rozwinąć to bierz Canona, oczywiście badź świadom że to duże pieniądze. Na moje oko to ty nie będziesz chciał nic więcej wydawać więc kup alfę.
candy - Nie 07 Cze, 2009
oracle napisał/a: | Na moje oko to ty nie będziesz chciał nic więcej wydawać więc kup alfę |
lol oracle, krotko i na temat
RB - Nie 07 Cze, 2009
oracle napisał/a: |
jeśli planujesz się rozwinąć to bierz Canona, oczywiście badź świadom że to duże pieniądze. |
Nota bene w sony tez możesz władowac całkiem duże pieniądze. Fakt, że w Canona duuużo większe
candy:
To sie nazywa kojarzenie faktów: "która jest prostsza w obsłudze", "doradziliście mi Nikona D80 niestety nigdzie już nie mogę go kupić", "CANON EOS 450D a SONY ALPHA350" Oba mają LV, więc własnie tak wnioskuje jak powiedziałem. Być może się mylę.
RB: Oczywiście, że można, nawet zenitem można zrobić profesjonalne zdjecia. Zdjęcia robi...i wiesz jak to leci dalej.
RB - Nie 07 Cze, 2009
RB: Oczywiście, że można, nawet zenitem można zrobić profesjonalne zdjecia. Zdjęcia robi...i wiesz jak to leci dalej. |
Ale o czym Ty chopie piszesz? Czy ja cos o profesjonalnych zdjęciach pisałem???? czyżby w Zenita tez dało się wpakować tyle kasy co w Canona? Jakbyś go nawet co tydzień naprawiał to i tak chyba nie wydolisz...
Mówie o profesjonalnym zastosowaniu i ogólnym robieniem zdjęc, dlatego pieniądze włożone w system nie zupełnie odwzorowują to co dostajemy. Przykładowo 70-200 2.8 ze stabilizacją jest droższe w systemie sony. I wcale nie powiedziałbym że trzeba władować więcej kasy w Canona niż w inne systemy żeby uzyskać ten sam rezultat.
Z moich kalkulacji wynika że Canon ma najtaniej ze wszystkich innych systemów jeśli chodzi o docelowe(Te wyższej półki) szkła na niepełną klatkę. Jeżeli chodzi o tańsze rozwiązania to najlepiej kupić właśnie jakąś alfę i Tamrona. Dlatego że dostajemy stabilzację matrycy i tanie body.
lotofag - Nie 07 Cze, 2009
oracle napisał/a: | Nie bardzo rozpęta się wojna, jak jesteś amatorem i taki masz zamiar pozostać |
A co, tak dużo tu zawodowców? Dla ilu z forumowiczów fotografia to zawód a dla ilu hobby? Wydaje mi się, że przewaga tych drugich będzie miażdżąca i jak byk do tej grupy pasuje nazwa fotoamator
to kup
alfe 200 - lepszy wizjer niż 350, brak LV
jeśli koniecznie chcesz LV to alfe 300
jeśli planujesz się rozwinąć to bierz Canona, oczywiście badź świadom że to duże pieniądze. Na moje oko to ty nie będziesz chciał nic więcej wydawać więc kup alfę. |
Jakby obecny system Sony/Minolta nie oferował możliwości rozwoju (cokolwiek by to nie znaczyło)... Może już starczy tych komunałów, że tylko C i N coś oferują a reszta to takie nisze dla dziwaków i niedzielnych pstrykaczy
Podejrzewam oracle, że chodziło Ci o typowy target współczesnych entry-leveli, który kupuje lustrzankę w przeświadczeniu, że taki sprzęt zrobi za nich świetne zdjęcia i nigdy nie wyjdzie poza kitowy obiektyw - ale w takim wypadku dosłownie wszystko jedno co taki ktoś kupi...
Masz racje lotofag, to ma być lustro do robienia amatorskich fotek , a może z czasem przerodzi się to w hobby czas pokaże , choruje na Nikona d80 ale nigdzie nie mogę kupić w normalnej cenie ciekawe dlaczego bo D60 można dostać bez problemu ??
zug - Nie 07 Cze, 2009
tommy2207, skoro chorujesz na Nikona d80 to tego bym się trzymał.
tommy2207 napisał/a: | nigdzie nie mogę kupić w normalnej cenie |
jaka jest jego "normalna" cena?
Ja nigdzie nie mówiłem że to nisza dziwaków. Pentax bardzo dobrze sobie radzi, stabilizacja w korpusie, dobre szkła, tanie, wytrzymałe body.
Sony dopiero zaczyna i nie ma się co oszukiwać, nawet z systemem Minolty nie ma się co mierzyć z Canonem ani Nikonem, nie mniej jednak do amatorskich zastosowań wystarczy, tanie body no i ma ten plus że stabilizacja w korpusie. Więc np taki Tamron 17-50 i 70-200 zyskują stabilizacje. Dorzućmy alfę 200 i mamy:
A200 z wszystkimi plusami - 1300zł
Tamron 17-50 2.8 [IS] - 1500zł
Tamron 70-200 2.8 [IS] - 3000zł
i za małe pieniądze ~6000zł mamy wymiatający zestaw.
normalna cena dla mnie to 2700pln z obiektywem 18-55mm
zug - Nie 07 Cze, 2009
tommy2207, na aledrogo Nikon d80 puszka-kup teraz ok 2200 do tego z innej aukcji Nikkor w granicach 400zł
Ilona - Nie 07 Cze, 2009
http://www.allegro.pl/ite...lny_gratis.html
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
A może taki ? Kit-a dokupisz osobno za około 500 zł
Ten drugi ma mniej zdjęć i gwarancję
Panowie właśnie kupiłem puszkę tą co chciałem na allegro jeszcze z gwarancją 3 letnią !!!!!!!!!!!!!!!
[ Dodano: Nie 07 Cze, 2009 17:27 ]
Dzięki za wszystkie porady !!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam wszystkich maniaków focenia !!!!!!!!!!!!!!
zug - Nie 07 Cze, 2009
no to gratulacje
candy - Nie 07 Cze, 2009
milego focenia
RB - Nie 07 Cze, 2009
oracle napisał/a: | Mówie o profesjonalnym zastosowaniu i ogólnym robieniem zdjęc, dlatego pieniądze włożone w system nie zupełnie odwzorowują to co dostajemy. Przykładowo 70-200 2.8 ze stabilizacją jest droższe w systemie sony. I wcale nie powiedziałbym że trzeba władować więcej kasy w Canona niż w inne systemy żeby uzyskać ten sam rezultat.. |
No dobrze, ale co to ma wspólnego z tym co JA pisałem a na co raczyłes odpowiedzieć?
Czy na Sony nie da się wydać kupy forsy?
A czyżby na Canona nie dało się wydać znacznie większej kupy forsy?
(oczywiście pod warunkiem nie kupowania wielokrotnie tego samego urządzenia)
|
|