|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - jakie kitowe/tanie obiektywy nie rotują podczas ostrzenia?
pio-trek - Pon 08 Cze, 2009 Temat postu: jakie kitowe/tanie obiektywy nie rotują podczas ostrzenia? witam,
przy wyborze lustrzanki - co pewnie spotka sie z krytyką innych osób - istotna sprawą jest dla mnie to, abym mógł wygodnie używać polara i szarej połówki, do których jestem bardzo przyzwyczajony dlatego też istotne jets dla mnie, aby obiektyw, jak to niektórzy mówią, "nie krecił mordką" czy żeby po prostu przednia soczewka nie rotowała podczas ostrzenia. Wydaje mi się bowiem, że używanie w/w filtrów i obiektywu ktory rotuje praktycznie uniemożliwia szybsze wykonanie zdjęcia (tzn. z ustawionym polarem i czekając jedynie na obiekt). Proszę o info czy dobrze myślę mój fz30 przyzwyczaił mnie że nie dość, że się nic nie kręci to jeszcze nic się nie wysuwa, ale wątpię, aby jakiś kitowy czy tani obiektyw wogóle się nie wysuwał...
Z uwagi na to, iż nie planuję wydawać na razie więcej kasy niż na kitowy zestaw za ok 2500 proszę o info, które kitowe obiektywy nie rotują, ew. proszę o wskaznie tanich, nierotujących zamienników o przyzwoitej jakości, z tego co wiem to że pentax nie rotuje za to sony tak- czy ktoś wie może jak to jest z tym nowym sony 18-55? A jak pozostałe kity czy tanie sigmy/tamrony?
skasowany - Pon 08 Cze, 2009
pio-trek, ja używam kitowego nikkora i filtrów o których wspomniałeś Nie ma najmniejszych przeciwwskazań
pio-trek - Pon 08 Cze, 2009
a Twój nikkor kręci? bo slyszałem że nikkor kitowy 18-70 nie kręci... czyli uważasz że kręcenie nie przeszkadza w używaniu polara i szarej? nie wiem dlatego się pytam
MC - Pon 08 Cze, 2009
Z tego co wiem to nowy kittar Sony takze bedzie pyskiem krecil
pio-trek napisał/a: | a Twój nikkor kręci? bo slyszałem że nikkor kitowy 18-70 nie kręci... |
No właśnie o nim mówię Nie kręci! W ogóle jak na kitowy obiektyw bardzo zacne szkło, dobrze zrobiony, wytrzymały (mój cholernie zdrowo rypną i pomimo tego, że obudowa się wyszczerbiła, optyka została nienaruszona i hula jak ta lala ) Fakt, że trochę ciemny i zasysa pyłki, ale da się to wybaczyć Na odpowiednich f ostry jak żyleta Tylko cena mnie rozwaliła, kiedy z ciekawości sprawdziłem ile teraz kosztuje Ja kupiłem w tym samym sklepie nówetę za tyle ile teraz tam kosztują używki!
http://www.pstryk.pl/?rq=...0&ok.x=0&ok.y=0
Fakt, sklep nigdy nie należał do najtańszych, ale to co teraz w ogóle dzieje się z cenami...
[ Dodano: Pon 08 Cze, 2009 09:53 ]
pio-trek napisał/a: | czyli uważasz że kręcenie nie przeszkadza w używaniu polara i szarej? nie wiem dlatego się pytam | Nie wiem, bo nie mam ani jednego obiektywu, który kręci Mam wrażenie, że może to być uciążliwe, szczególnie kiedy używamy filtrów, które dosyć ciężko chodzą. Używam polara B+W i chodzi naprawdę ciężko (dla mnie duży plus), połówkowe mam tylko marumi i byle wstrząs potrafi je przekręcić, co bardzo mnie wkurza
RB - Pon 08 Cze, 2009
Podobno kitowe Pentaksy nie kręca i sa zacne.
A tak na boku, przy obecnych zakresach obrotu soczewki w kitowych szkłach AF to efekt zmiany ustawień polara może być znikomy. Jak mniej wiecej ustawisz odległośc (nieskończoność albo blisko) to doostrzenie podczas finalnego strzału nie zmieni w znaczącym stopniu stopnia spolaryzowania wiązki. Ja tez unikam kręcących szkieł, ale miałem spotkania III stopnia z kręcacymi i o dziwo nie było to az tak trudne jak się wydawało.
BTW - moim zdaniem i tak warto od razu wskoczyc na półkę standardowych zumów niekręcących...
candy - Pon 08 Cze, 2009
canonowskie kitowe obiektywy tez sie nie kreca
RB - Pon 08 Cze, 2009
candy napisał/a: | canonowskie kitowe obiektywy tez sie nie kreca |
Ale jakie? 18-55 IS ma internal focusing? Wątpię...
razthaman - Pon 08 Cze, 2009
17-85 nie kręci
edmun - Pon 08 Cze, 2009
ciężko nazwać ten 17-85 IS USM kitem
MasterB - Pon 08 Cze, 2009
candy napisał/a: | canonowskie kitowe obiektywy tez sie nie kreca |
Canonowski 18-55 IS kręci mordą, zdecydowanie nie polecam do polara/połówki. Nawet jeśli ktoś chce używać manuala, to obrót filtra będzie powodował zmianę ogniskowej.
candy - Pon 08 Cze, 2009
sorki,chodzilo mi wlasnie o 17-85 IS,ktory mialem w kicie z 40D
a propos nakrecanych polowek to raczej nie polecalbym,linia przejscia jest na srodu(przewaznie) co ogranicza kompozycje
candy napisał/a: | a propos nakrecanych polowek to raczej nie polecalbym,linia przejscia jest na srodu(przewaznie) co ogranicza kompozycje |
No właśnie, przeważnie Widzą gały co kupują, nie Nie każdy ma ochotę biegać z cokinem, chociaż ma on niezaprzeczalne zalety
krisv740 - Pon 08 Cze, 2009
Ruslan napisał/a: | No właśnie o nim mówię Nie kręci! W ogóle jak na kitowy obiektyw bardzo zacne szkło, dobrze zrobiony, wytrzymały (mój cholernie zdrowo rypną i pomimo tego, że obudowa się wyszczerbiła, optyka została nienaruszona i hula jak ta lala ) |
potwierdzam jako nizależny kanonier
aż miło to coś do ręki "przyłożyć"
komor - Pon 08 Cze, 2009
To ja dopiszę tylko, że Sigma 17-70 nie kręci twarzą. Choć nie jest oczywiście kitowym obiektywem to warty rozpatrzenia. Tamron 17-50 też nie kręci, prawda?
MasterB - Pon 08 Cze, 2009
komor napisał/a: | To ja dopiszę tylko, że Sigma 17-70 nie kręci twarzą. Choć nie jest oczywiście kitowym obiektywem to warty rozpatrzenia. Tamron 17-50 też nie kręci, prawda? |
Zgadza się, Tamron nie rotuje i ma wewnętrzne ogniskowanie. Poleciłbym ten obiektyw, ale pio-trek pisał o budżecie na zestaw ok. 2500 zł
juree - Pon 08 Cze, 2009
Tylko że Tamron to nie obiektyw kitowy. Sigma może być w kicie z aparatem Sigmy. Wspomniany Pentax także nie kręci i do tego daje bardzo dobrą jakość obrazu i jest wygodny w użyciu (manualnie) dzięki dobrej konstrukcji mechanicznej.
[ Dodano: Pon 08 Cze, 2009 19:29 ]
Co więcej, jak właśnie przeczytałem - osłona tulipanowa Pentaxa 18-55 posiada wyjmowaną część dla ułatwienia operowania filtrami z założoną osłoną. Czyli bardzo wygodne rozwiązanie.
RB - Pon 08 Cze, 2009
juree napisał/a: | Tylko że Tamron to nie obiektyw kitowy. Sigma może być w kicie z aparatem Sigmy. |
Ba, ale oba są najtańszymi wartymi poważnego zastanowienia zamiennikami najtańszych obiektywów systemowych i jako takie są warte wspomnienia.
juree - Pon 08 Cze, 2009
Tylko że wtedy trzeba zwiększyć budżet, a po co jak można mieć przyzwoity obiektyw w komplecie z aparatem za znacznie mniej...
oracle - Pon 08 Cze, 2009
"Tylko że wtedy trzeba zwiększyć budżet, a po co jak można mieć przyzwoity obiektyw w komplecie z aparatem za znacznie mniej..."
A po to, że ten obiektyw który dostaniesz za mniej, nie zbliży się nawet do jakości sigmy nie mówiąc już o Tamronie.
kozidron - Wto 09 Cze, 2009
edmun napisał/a: | ciężko nazwać ten 17-85 IS USM kitem |
przecież był dodawany do takich zestawów od dość dawna, obecnie jest w "tak zwanych zestawach kitowych" np. z 450D/500D czy 40D/50D.
RB napisał/a: | Podobno kitowe Pentaksy nie kręca i sa zacne.
A tak na boku, przy obecnych zakresach obrotu soczewki w kitowych szkłach AF to efekt zmiany ustawień polara może być znikomy. Jak mniej wiecej ustawisz odległośc (nieskończoność albo blisko) to doostrzenie podczas finalnego strzału nie zmieni w znaczącym stopniu stopnia spolaryzowania wiązki. Ja tez unikam kręcących szkieł, ale miałem spotkania III stopnia z kręcacymi i o dziwo nie było to az tak trudne jak się wydawało. |
nic dodać, nic ująć
pio-trek czy naprawdę kryterium wyboru puszki zamyka się w tym, czy obiektyw dodawany do zestawu czy też tani zamiennik kręcą "mordką" czy nie....? Nie interesuje cię ergonomia, to czy jakiś zestaw będzie bardziej lub mniej uwarunkowany pod rodzaj fotografii jaką ty uprawiasz. Nie interesują cię późniejsze możliwości systemowe jeżeli chodzi o szklarnie ? Można przyjąć, że w tej klasie sprzętu(do 2500) wszystko jest "bardzo" podobne, jednak zachodzą pewne różnice, które znacząco mogą wpłynąć na jakość użytkowania.
Baku - Wto 09 Cze, 2009
Tym bardziej, że nie każda kręcimorda musi od razu być optycznie zbliżona do kitów. 70-300IS to klasyczna kręcimorda a jednak jest to obiektyw o uznanych własnościach optycznych.
RB - Wto 09 Cze, 2009
juree napisał/a: | Tylko że wtedy trzeba zwiększyć budżet, a po co jak można mieć przyzwoity obiektyw w komplecie z aparatem za znacznie mniej... |
Niektórzy potrzebuja jaśniejszego obiektywu.
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 09:41 ]
oracle napisał/a: |
A po to, że ten obiektyw który dostaniesz za mniej, nie zbliży się nawet do jakości sigmy nie mówiąc już o Tamronie. |
Oj Pentax 18-55? Obawiam się, że optycznie do Tamrona się 'zblizy'. Nie mówiąc juz o Sigmie.
Pentax nie Canon, nie może (albo nie wypada) sprzedawać taniego badziewia bo ludzie i tak to kupią w komplecie z 'najlepszym aparatem'.
IMO jedyną przesłanka wymiany Pentaxowego kita na Tamrona może być pogoń za 2.8. Ale i w tym wypadku IMO można zachowac Pentaxa jako całkiem dobre szkło 'wygodne' do generalnego użytku (tylko ten zakres...) i dozbierać do ciekawszych stałek.
komor - Wto 09 Cze, 2009
Też mi się wydaje, że jak ktoś nie chce rozbudowywać za chwilę zestawu to kitowy Pentax będzie najfajniejszy.
Luke_S - Wto 09 Cze, 2009
Kitowe Olympusy też mają wewnętrzne ogniskowanie i dobrą jakość optyczną.
|
|