|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - M3D-4 do czego służą pokrętła, jak go ustawic?
oklej - Pon 08 Cze, 2009 Temat postu: M3D-4 do czego służą pokrętła, jak go ustawic? Witam ! Chciałbym się pobawić starym aparatem mojego taty. jest to ruski M3D-4. Niestety cała masa na nim nieznanych mi pokręteł itd. czy mógłby ktoś mi przyblizyc zasady ich urzytkowania ? film jaki posiadam to fuji color 200. zdjecia robic chcę przy dobrym swietle dziennym (krajobraz + moze jakies portrety). Proszę o pomoc . Aparat wygląda tak - M3D-4 PROSZĘ O POMOC i DZIĘKI !
ghost - Pon 08 Cze, 2009
fed-4
to cudo ma światłomierz selenowy, ktróry na 80% już nie działa.
jeżeli znasz angielski -> tu jest instrukcja.
oklej - Pon 08 Cze, 2009
stary trafiles z tą instrukcja ! na taka odpowiedz czekalem !! dzieki wielkie !! apropos siwatlomierza... jak moge stwierdzic ze nie dziala na 100% ? bo jest wyrazna roznica w wychyleniu wskazowki kiedy zatykam okienko palcem i gdy jest ono wyeksponowane na swiatlo, czyli reakcja jakas tam jest. czym moge zastapic dzialanie swiatlomierza ? dziex raz jeszcze !
[ Dodano: Pon 08 Cze, 2009 23:27 ]
... dodajac ... reasumujac etc...
czy jestem w stanie zrobic zamierzenie poprawnie naswietlone zdjecie bez wskazania swiatlomierza ? jak ?
ghost - Wto 09 Cze, 2009
najlepiej porównać do jakiegoś sprawnego aparatu.
ustawiasz identyczne iso i sprawdzasz. światłomierz nie jest sprzężony, więc można go zignorować
|
|