|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Ujemny współczynnik załamania
dragossani - Pon 08 Cze, 2009 Temat postu: Ujemny współczynnik załamania Czy ktoś orientuje się jakie są praktyczne zalety wykorzystania metamateriałów do budowy soczewek obiektywowych? Jakie nowe możliwości optyczne niesie ze sobą materiał o ujemnym współczynniku załamania światła?
Natknąłem się na informację, że metamateriały są już wykorzystywane w praktyce do produkcji optyki mikroskopów o dużych powiększeniach. Zakładam, że nadają się też do wykorzystania w obiektywach.
maziek - Wto 09 Cze, 2009
O ile wiem, to na razie powstały tylko metamateriały dla podczerwieni (i mikrofal - ale to inna bajka).
Ponoć w kombinacji z "normalnym" szklem umożliwiłoby to m.in. budowę cienkich soczewek o krótkich ogniskowych o dobrze skorygowanych wadach. Czyli w praktyce np. budowe światłosilnych obiektywów bez wad, bądź znaczne skrócenie i "zlekczenie" długich zoomów.
Czyli byloby lżej - choć prawdopodobnie nie dla kieszeni .
dragossani - Wto 09 Cze, 2009
Dzięki za informacje.
Istnieją metamateriały dla zakresu światła widzialnego:
http://www.sciencedaily.c...71221231539.htm
http://www.electronicswee...t-backwards.htm
Zastanawiam się w jakiej perspektywie można się spodziewać wykorzystania tego w masowej produkcji szkieł. Na moje oko to może być spory przełom w optyce.
maziek - Sro 10 Cze, 2009
No cóż, szybko to idzie . Wojsko raczej ręki na tym nie położy, bo facet który to wymyślił napisał o tym otwartym tekstem (z tego co pamiętam był to Rosjanin, ze 30 lat temu). Wszyscy uznali to za pure-s-f. Aż parę lat temu udało się takie coś zmajstrować dla mikrofal. Miało to postać struktury z drucików i pierścionków nanizanych w węzłach. Wtedy się wszyscy rzucili na zjawisko, ponieważ najciekawsza (szczególnie dla niektórych kręgów ) jest możliwośc stworzenia czapki niewidki. Obiekt obleczony odpowiednio metamateriałem jest niewidoczny (w zakresie fal, na których "działa" dany metamateriał, widac przezeń tło jak przez powietrze.
Takie doświadczenie o ile wiem wykonano najpierw dla mikrofal, a nastepnie dla dalekiej podczerwieni (choć oczywiście układ był bardzo wyidealizowany).
Jeśli będą w stanie "przepisać" tę tachnologię na jakiś dobrze rozpoznany proces, typu produkcja półprzewodników czy coś w tym stylu, to cena może spaść równie szybko jak cena chipa. IMO jednak w dającej się przewidzieć skali czasowej będzie to technologia droga, choćby ze względu na "luxusowość". Nie chcesz nosić? Płać!
dragossani - Czw 11 Cze, 2009
Co do wysokich cen w początkowym okresie to nie ma co do tego wątpliwości. Ciekawsze jest jakie właściwości optyczne znajdą się w zasięgu ręki. Światłosilne obiektywy, bez abberacji - to zbyt piękne by mogło być prawdziwe
ghost - Czw 11 Cze, 2009
do jest tysiac razy bardziej w zasiegu reki, a ceny nadal sa nierozsadne
maziek - Czw 11 Cze, 2009
dragossani napisał/a: | Światłosilne obiektywy, bez abberacji - to zbyt piękne by mogło być prawdziwe | Takie cechy mają zwierciadła i jest to prawdziwe .
candy - Czw 11 Cze, 2009
tyle tylko ze zwierciadla sa dalekie od idealu (stala przyslona,niezbyt zreszta jasna)
|
|