|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Reportaż Ślubny oraz Portret: Stałka czy zoom
zwirek210 - Pon 08 Cze, 2009 Temat postu: Reportaż Ślubny oraz Portret: Stałka czy zoom Witams erdecznie potzrebuje dokupic trochę szkła do mojego Body Nikon D200. Głównie wykonuje zdjęcia ślubne i nie wiem co najlepiej wybrać do kościoła oraz coś do portretów. Od razu dodam że jesli chodzi o finanse to musze isc na kompromo gdyz nie stac mnie na szkła z górnych półek. Narazie używam mojego starego obiektywu z poczciwej negatywówki nikona F90x (Tokiny AF-28-70 mm f2.8 At-x 287 Af PRO SV). Prosze o doradzenie zastanawiam sie nad jakąś sigma lub nikkorem. Proszę o odpowiedzi i pomoc
ghost - Pon 08 Cze, 2009
S30 f/1.4, N35 f/1.8, N85 f/1.8
T17-50 f/2.8
as... - Pon 08 Cze, 2009
a wystarczyło poszukać:
http://forum.optyczne.pl/...p=130969#130969
tutaj to jest niezła kopalnia wiedzy
komor - Pon 08 Cze, 2009
Zanim skleję temat ze wskazanym przez kolegę as... to zobaczmy czy rozwinie się dyskusja na temat wyższości jasnych stałek nad „ciemnymi” zoomami f/2,8 (i odwrotnie) Choć taka dyskusja też już gdzieś była.
Baku - Wto 09 Cze, 2009
Nie wiem czy warto czekać na to, by dyskusja rozwinęła się podobnie jak w tamtym wątku
Generalnie było to ciężkostrawne przeżycie.
zwirek210 - Wto 09 Cze, 2009 Temat postu: Tylko który ?? Ghost podałeś kilka i zastanawiam sie nad ta sigma 30 1.4 lub nikkorem 85 1.8 który bedzie lepszy do church i do portretów?
Baku - Wto 09 Cze, 2009
Sigma lepiej się sprawdzi w szerszych planach - wnętrza kościołów, zdjęcia grupowe, szerokie portrety; dobrze przyda się jej dobre światło i wysoka rozdzielczość. Z kolei 85 na aps-c pozwoli na robienie ciaśniejszych portretów.
jarecki_jg - Wto 09 Cze, 2009
A ja zacytuje siebie:
http://forum.optyczne.pl/...t=970&start=765
Do Nikona weź Sigme 18-50 ma HSM !!! i korpus doposaż jeszcze w stałki 30 Sigmy lub 35 Nikkora i jeszcze 85mm.
Ja i moi zleceniodawcy jestemy zadowoleni z wyników mojej pracy wykonanej tym co w stopce. I raz jeszcze napisze czaje sie na 85 mm.
mnich - Wto 09 Cze, 2009
W temacie zoom kontra stałka ( portret ślubny )
Znam pewnego Canoniera z 10 letnim doświadczeniem w reporterce ślubnej i jakiś rok temu powiedział że jednak zweryfikował swoje podejście do tematu i czas zmienić worek stałek na dobrego jasnego zooma.
I to tyle.
BigB - Wto 09 Cze, 2009
ja właśnie tam cala prace magisterska napisałem na ten temat
mavierk - Wto 09 Cze, 2009
mnich napisał/a: | I to tyle. | jaki z tego morał? Zoomy są dla profesjonalistów, nie amatorów
candy - Wto 09 Cze, 2009
i co sobie kupil za zoom??
as... - Wto 09 Cze, 2009
taki pewnie od15-do35mm z f1.8
Do kościoła będąc pro;
- to bez stałek i szalononych jasności f1.2/f1.4 bym nie podchodził...
Bardzo mi się podobał sprzęt mojego fotografa który mi robił zdjęcia w kościele itd...
jedna jego stałka była warta cały mój obecny sprzęt, ale on miał ich cała kamizelke
candy - Wto 09 Cze, 2009
hehe,a na twoim slubie dorobil sobie na nastepne (dorobil-nie zarobil!)
as... - Czw 11 Cze, 2009
właśnie nie...
Ślub mnie kosztował naprawdę niewiele...
Teraz ślub u niego zaczyna się od 3k pln, u mnie to była prawie 1/3 tej sumy
candy - Czw 11 Cze, 2009
od trzech klockow? no nie wiem jakie tam ceny sa w kraju ale to niewasko
minimalguy - Pią 12 Cze, 2009
Nie no bez jaj Panowie. Kolega zwirek210 to chyba jakiś kawalarz. Pisze, że głównie fotografuje śluby, a potem się pyta który obiektyw będzie lepszy do portretu: 35mm czy 85mm. Proszę...
zwirek210 Sory stary, ale naprawdę jak dla mnie to sie troche ośmieszyłeś, a koledzy jeszcze Tobie odpisują i to mnie najbardziej dziwi.
mavierk - Pią 12 Cze, 2009
minimalguy, nie wiem co śmiesznego w portretowaniu za pomocą 35tki, zwłaszcza po cropie
mavierk napisał/a: | minimalguy, nie wiem co śmiesznego w portretowaniu za pomocą 35tki, zwłaszcza po cropie |
Ale to już nawet nie o to chodzi. Oczywiście, że można zrobić piękny portret na 35mm, można i na 24mm na pełnej klatce. Ale jak gość pisze, że fotografuje głównie śluby, to sam doskonale powinien wiedzieć co mu jest potrzebne.
[ Dodano: Pią 12 Cze, 2009 15:21 ]
Co innego gdyby napisał, że ZAMIERZA fotografować śluby, to jeszcze OK. Można udzielać rad.
Całkiem prawdopodobne, że kolega jest 'starej daty' i nie orientuje się z tych nowych zakresach, cropach i tak dalej - jak dla mnie jest to w sumie zrozumiałe, nie każdy musi się nad tym za bardzo rozczulać.
zwirek210 napisał/a: | (Tokiny AF-28-70 mm f2.8 At-x 287 Af PRO SV). Prosze o doradzenie zastanawiam sie nad jakąś sigma lub nikkorem. | no to Sigma 18-50 da Ci mniej więcej to, co Tokina (po cropie masz 28-75/2.8) albo Tamron 17-50 (da Ci 27-75/2.8)
Sigma ma sprawniejszy AF, lepiej działa pod światło i jest lepiej wykonana
Tamron jest za to ostrzejszy
Najlepiej to byloby jakbyś kupił Nikkora 17-55/2.8 - duży, solidny, ostry, szybki i jak dobry, tak drogi.
Nie wiem po co ładować się w stałki, jak nauczyłeś się już pracować na Zoomie z f2.8.
35tka przyda się do fotografii w większości przypadków, ale tami czy sigma też sobie poradzą.
Co najwyżej jak już pierwsze szkiełko na siebie zarobi, możesz pomyśleć nad czymś nowym.
Akurat starej daty nie jest, ale już mniejsza z tym.
zwirek210
Nie wiem jak rysuje ta Twoja tokina, ale ja bym ją zostawił, w końcu ma 70mm i 2.8 więc jakiś tam portret tym zrobisz. Pomyślałbym raczej nad szerszym kątem:
1. Sigma 20mm 1.8
2. Nikkor 20mm 2.8
Po cropie to jest "tylko" 30 więc nie jest super szeroko, ale tragedi też nie ma, mniej więcej to co miałeś na analogu na szerokim końcu swojej tokiny. Skłaniałbym się ku pozycji numer 1 ze względu na lepsze światło.
To namieszajmy troszkę
minimalguy napisał/a: | a koledzy jeszcze Tobie odpisują i to mnie najbardziej dziwi. | sam się zadziwiasz
W takim razie może lepiej Sigmę/Tamrona 17-35/2.8-4? Na szerokim kącie aż tak światło potrzebne chyba nie jest
No i w sumie najlepiej by było, gdybyś miał tak:
Nikon f90x + 85/1.8 na zmianę z 28-70
plus
Nikon d200 + 28-70 na zmianę z 85/1.8
ale z tego, co pamietam, to ta tokina to f2.8 to jako ciekawostkę tylko ma
Mavierk
Bo jestem zadziwiający a tak na poważnie, to trafiła do mnie Twoja koncepcja, że kolega może być w te wszystkie cropy jeszcze nie wtajemniczony
as... - Sob 13 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | Całkiem prawdopodobne, że kolega jest 'starej daty' i nie orientuje się z tych nowych zakresach, cropach i tak dalej - jak dla mnie jest to w sumie zrozumiałe, nie każdy musi się nad tym za bardzo rozczulać.
zwirek210 napisał/a: | (Tokiny AF-28-70 mm f2.8 At-x 287 Af PRO SV). Prosze o doradzenie zastanawiam sie nad jakąś sigma lub nikkorem. | no to Sigma 18-50 da Ci mniej więcej to, co Tokina (po cropie masz 28-75/2.8) albo Tamron 17-50 (da Ci 27-75/2.8)
Sigma ma sprawniejszy AF, lepiej działa pod światło i jest lepiej wykonana
Tamron jest za to ostrzejszy
Najlepiej to byloby jakbyś kupił Nikkora 17-55/2.8 - duży, solidny, ostry, szybki i jak dobry, tak drogi.
Nie wiem po co ładować się w stałki, jak nauczyłeś się już pracować na Zoomie z f2.8.
35tka przyda się do fotografii w większości przypadków, ale tami czy sigma też sobie poradzą.
Co najwyżej jak już pierwsze szkiełko na siebie zarobi, możesz pomyśleć nad czymś nowym. |
chcą robiąc śluby w systemie canon-a zoom to tylko 17-55 bądź jeśli ff to 24-70L tamrona t17-50 i sigmę18-50 mając robić na tym kasę to bym sobie odpuścił
a poważnie to jeśli miał bym na tym zarabiać to kupił bym kilka stałem z serii L z f1.2/f1.4
mavierk - Sob 13 Cze, 2009
as..., wolałbym nadrabiać braki sprzętu warsztatem, niż braki warsztatu sprzętem
|
|