|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Akumulatory AA ?
zwirek210 - Wto 09 Cze, 2009 Temat postu: Akumulatory AA ? Witam serdecznie. Dzisiaj chciałbym sie podzileic moim problemem dotyczącym akumulatorków AA. Od lat uzywam lampy nikon Sb-800 i niejednokrotnie wkładałem wpełni naładowane akumulatory gdzie po zrobieniu kilku zdjęc lampa nie doświetlała o -1 EV. Przypuszczam ze akumulatory są szajskie. Wiec moja prosba co byście doradzili. Ostatnio pojawiły sie tez nowość takie jak sanyo Enloop łaczące własciwości akumulatorów i baterii alkaicznych ale ich pojemnoś wynosi max 2000 mAh. prosze o pomoc zalęzy mi na czyms nie zawodnym. cena nie gra roli
SlawGaw - Wto 09 Cze, 2009
zwirek210 napisał/a: | po zrobieniu kilku zdjęc lampa nie doświetlała o -1 EV |
Zapewne nie nadąża się ładować, lampy pierw ładują kondensator i z niego przy błysku biorą energię, gorsze baterie będą dłużej ładować kondensator. -1 niekoniecznie więc wynika z nietrzymających naładowania baterii, a raczej z tego że błyskasz lampą która się jeszcze nie naładowała. Warto używać wyższych czułości błysk potrzebuje mniej energii i szybciej się lampa ładuje.
zwirek210 napisał/a: | sanyo Enloop łaczące własciwości akumulatorów i baterii alkaicznych ale ich pojemnoś wynosi max 2000 mAh |
Polecam, są świetne a 2000 mAh to wystarczająca wartość aby zrobić nawet 1000 zdjęć a ładuje się je szybciej niż baterie z większą pojemnością.
Baku - Wto 09 Cze, 2009
A baterii alkalicznych mam dobre wspomnienia z Vartą, jednak od dłuższego czasu alkaliki siedzą u mnie tylko w pilotach.
Z akumulatorów mogę polecić Energizery i GP natomiast odradzam Pentagramy (szybko trafił je szlag).
A te Sanyo to niby jak łączą cechy baterii alkalicznych i akumulatorów?
zug - Wto 09 Cze, 2009
myślę że każdy Ci poleci Sanyo Eneloop...
do tego zaletą ich jest to, że prawie nie rozładowują się leżąc nieużywane.
szaleniec - Sro 10 Cze, 2009
zug napisał/a: | do tego zaletą ich jest to, że prawie nie rozładowują się leżąc nieużywane |
Prawda. Też mam te eneloopki i są dobre:) I wytrzymują podobno do paru lat
A poprzednie jak miałem w aparacie to mi się rozładowywały a te mam cały czas włożone i w ogóle się nie rozładowują nieużywane:D
Więc również polecam Eneloopki, a mam właśnie też 2000mAh:)
Jasper - Pon 13 Lip, 2009
Cytat: | Więc również polecam Eneloopki, a mam właśnie też 2000mAh:) |
Także je polecam i uważam, że właśnie 2000mAh. Sprawdziły się tak, jak piszą poprzednicy.
B o g d a n - Sro 15 Lip, 2009
A ja odradzam stanowczo White energy 2950 - totalne nieporozumienie.
Jasper - Czw 16 Lip, 2009
Częściowo w nawiązaniu do postu Bogdana - max pojemnośc winna podobno wynosić do 2000. Powyżej to już szajs.
Amadeus - Pią 17 Lip, 2009
E tam szajs. Używam obecnie dwóch firm które posiadają pojemność 2650 i nie mam powodów do narzekań. Sprawują się bardzo dobrze, eneloopy też są super zwłaszcza jak używasz ich sporadycznie. Do tego dobra ładowarka i wszystko śmiga aż miło.
komor - Sob 18 Lip, 2009
Amadeus napisał/a: | Używam obecnie dwóch firm które posiadają pojemność 2650 i nie mam powodów do narzekań. |
Amadeus, dlaczego nie napisałeś jakich firm?
Amadeus - Nie 19 Lip, 2009
Ehh, może mnie nikt nie będzie ścigał za reklamę Energizer oraz Duracell. Ze wskazaniem na te drugie, dłużej pracują
SlawGaw - Nie 19 Lip, 2009
Ja używam
Energizery 2500 - dwa lata i trochę
Eneloopki 2000 - rok i trochę
No name 2300 - nie pamiętam jak długo ich używam, ale tak trzy lata to dobrze i dopiero teraz bywają z nimi problemy.
Na tej podstawie wiem że niewysokie pojemności są wystarczające oraz że warto mieć dwa trzy zestawy baterii i to każde z innej firmy, nie trzeba zaznaczać które z jakiego zastawu. Swoją drogą to łatwo załatwić sobie aku przez wymieszanie się różnych pojemności, zdarzyło się to znajomemu, który używał AA do zasilania Pentaxa, ta sama firma, takie same etykiety, tylko małe napisy o pojemności inne, no i d...
as... - Nie 19 Lip, 2009
sanyo enelop, najlepsze co może być!
qpiłem dwa komplety do swojej lampy, naładowałem i bawiłem się w zdjęcia...
Dopiero po 5miesiącach 1komplet powiedział dość
wpakowałem 2gi komplet do lampy i jadę do dnia dzisiejszego, tamte oczywiście naładowałem i trzymam w torbie jako rezerwa!!
Spokojnie można zrobić na komplecie enelopoów ponad 1.5k błyśnięć
Miałem energizery ( jak to się pisze ) pentagramy i nic się nie umywa do sanyo, naładowane działają po 5miesiąch, tak jak bym je wczoraj naładował.
Ich wadą jest ich waga....
2 sztuki ważą tyle co jakieś 4 no name 2700
SlawGaw - Nie 19 Lip, 2009
as..., na podstawie tego co piszesz to rzeczywiście Sanyo enelop są dla ciebie najlepsze, jednak ich przewaga nad tradycyjnymi aku maleje jeśli w ciągu jednego wieczora robisz te 1,5k błyśnięć, wtedy stare też dają radę i chyba z tych większych pojemności wyciągnie się więcej. Tradycyjne NiMH ładuje się w jak najkrótszym czasie przed użyciem i też jest ok.
Sanyo enelop są zdecydowanie lepsze jeśli używa się baterii sporadycznie.
as... - Pon 20 Lip, 2009
dokładnie,
Enelopy są niesamowite:
- jeśli są używane sporadycznie, no ale jak jednego wieczoru zrobił bym 1.5k błyśnięć
( aż tak ciężkiego palca to nie mam )
To zawsze mam 2gi komplet w zapasie....który jak został naładowany również kilka miesięcy temu to trzyma i zjada energisery pentagramy i takie tam
Także w moim bardzo amatorskim przypadku pojemność akumulator-a to pojęcie względne...
SlawGaw - Pon 20 Lip, 2009
as..., znam ludzi którzy specjalizują się w foto obsłudze studniówek i taka liczba błysków jest normą, co oczywiście nie oznacza że klienci dostają tyle zdjęć, jest jakaś selekcja, takie wartości osiąga się w około pięć godzin.
candy - Pon 20 Lip, 2009
a wiesz ze to jest jedno zdjecie na 12 sekund prze 5 godzin non-stop?
jak dla mnie sporo,100 takich imprez i trzeba nowego 1ds'a kupowac (albo innego d3x'a)
candy, jak długo może trwać polonez? 3-4 minuty? a z jednego przejścia może wyjść około 100 czyli około 1 zdjęcie na 2s, polonez może być tańczony przez dwie, trzy albo cztery grupy, czyli z samego poloneza może być coś w okolicach 300 fot. Jak kiedyś dla nich robiłem analogiem to było tak około 14 filmów, czyli coś w granicach 500 zdjęć, ale to było dawno i analogiem, a film kosztował.
W takich sytuacjach wydajność baterii w lampach błyskowych jest bardzo ważna, znajomi raczej nie używają dyfuzorów i świecą na wprost, aby lampa jak najsłabiej błyskała i szybko się ładowała.
Jakich używają baterii? Różnych różniastych, ale pojemności umiarkowane, tak w granicach 2000-2500, jednak dużą wagę przykładają do ładowania baterii, ładowarka musi być procesorowa.
zwirek210 - Pon 20 Lip, 2009
Niestety nie ma na internecie dobrych rzetelnych testów akumulatorów. Ja ostatnio również sie napaliłem na Sanyo Enloop niestety była kicha musiałem je oddać do reklamacji bo po 5 błyskach lampa sie już długo ładowała i błysk był za słaby. Potem nabyłem akumulatory Sony 2700 i są całkiem spoko ale co mnie zaskakuje że najlepiej spisują sie mi akumulatorki Hama o połowę tańsze on sony. Niestety dobre akumultory to podstawa na kazdym ślubie. Więc niech sie producenci wezma do roboty. A dla laików nie wierzcie w pojemności 3200 Tani chwyt reklamowy chińskiego szajsu
zwirek210 napisał/a: | Sanyo Enloop niestety była kicha musiałem je oddać do reklamacji bo po 5 błyskach lampa sie już długo ładowała i błysk był za słaby |
zwirek210, a jakiej używasz ładowarki? Ja mam tak gdy baterie są źle naładowane i to nie tylko z Sanyo, po prostu moja procesorowa ładowarka mi szwankuje i czasem pokazuje że naładowała a tak naprawdę jeszcze nie.
B o g d a n - Pon 20 Lip, 2009
Najbardziej wydajne i najpewniejsze w działaniu są według mnie baterie alkaliczne. Przy wartości zdjęć, które się robi, cena ich to drobiazg.
zwirek210 - Czw 23 Lip, 2009
SlawGaw Ładowarka firmy Hama niby procesorowa ale nic szczególnego taka z pułapu 60 zł
Bogdan Chyba żartujesz z tymi alkaicznymi na sam kościół musiałbym zużyc ze 4 komplety baterii wiec totalnie się nie zgadzam. To jest bakructwo
B o g d a n - Czw 23 Lip, 2009
zwirek210 napisał/a: | Bogdan Chyba żartujesz z tymi alkaicznymi na sam kościół musiałbym zużyc ze 4 komplety baterii wiec totalnie się nie zgadzam. To jest bakructwo |
To zależy gdzie je kupujesz. Nie wiem, czy przykładowo jeden komplet
4 x bateria alkaliczna Duracell Plus LR6/AA za łącznie 6,08 zł. to dużo.
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=1615
cała oferta podobnych baterii alkalicznych AA:
https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=4#1
kontakt do firmy:
https://www.hurt.com.pl/?p=hc_contact
araqain - Sro 23 Mar, 2011
Trochę odświeżę temat akumulatorków
Testował już ktoś może te nowe eneloop'y ??
http://www.ramtech.pl/424...p_R6_AA_2500mAh
Jak na razie cena dwukrotnie wyższa od tych tradycyjnych 2000mAh
Jasper - Czw 24 Mar, 2011
Zawsze raczej ostrożnie podchodzę do tych mega pojemności... ale "stare" sprawdzają się doskonale, to jeżeli nie jest to jakaś reklamowa podróbka to może będą ciekawe...
MM - Czw 24 Mar, 2011
Nowe eneloop'y mają nieco większą pojemność, są sporo droższe a na dodatek zostało to okupione mniejszą ilością maksymalnej liczby ładowań. Stare miały coś koło tysiąca, nowe dwa razy mniej.
araqain - Czw 24 Mar, 2011
Hmm, ta liczba lądowań istotna. Te o mniejszej pojemności tez maja nowsza wersje:
http://www.ramtech.pl/752..._MH_2000mAh_box
Jeżeli wierzyć informacja na stronie to 1500 cykli ładowań
Chyba lepiej wyjdę kupując 8 tych o mniejszej pojemności
hijax_pl - Czw 24 Mar, 2011
araqain napisał/a: | Jeżeli wierzyć informacja na stronie to 1500 cykli ładowań | To może lepiej odwiedzić bardziej oficjalne strony?
http://www.eneloop.info/products/batteries.html
edmun - Czw 24 Mar, 2011
w najnowszym Digital Foto Video jest wyjątkowo obszerny rozdział na temat akumulatorów.
sporo można się dowiedzieć, sam czytałem z zaciekawieniem
|
|