forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Akumulatorki Ni-MH - zasada działania.

goltar - Wto 09 Cze, 2009
Temat postu: Akumulatorki Ni-MH - zasada działania.
W nawiązaniu do treści TEGO newsa zastanawiam się jak to jest z akumulatorkami niklowo-wodorkowymi (Ni-MH). Czy one jakoś komunikują się z zasilanym urządzeniem ? :roll: Do tej pory wydawało mi się że urządzenia zasilane paluszkami mogą być także bez problemu zasilane akumulatorkami NiMH, a tu wychodzi, że aparat potrzebuje do tego specjalny firmware... Czy to jest bardziej optymalizacja sposobu pobierania energii z tego typu zasilania ? Aparat wykrywa jakoś (jak?) że ma akumulatorki Ni-MH, a nie zwykłe baterie i dzięki temu akumulatorki mogą pracować bardziej wydajnie.
ghost - Wto 09 Cze, 2009

myślę że chodzi o charakterystykę rozładowania dzięki której aparat wie ile jeszcze energii zostało w bateriach i kiedy napisać zmień baterie.
a nimh w postaci paluszka nie ma w środku żadnej elektroniki, więc o komunikacji nie ma mowy.

w najkonach ustawia się rodzaj baterii w gripie, właśnie po to by aparat mógł sensownie pokazywać ilość energii pozostałej do wykorzystania.

RB - Wto 09 Cze, 2009
Temat postu: Re: Akumulatorki Ni-MH - zasada działania.
goltar napisał/a:
W nawiązaniu do treści TEGO newsa zastanawiam się jak to jest z akumulatorkami niklowo-wodorkowymi (Ni-MH). Czy one jakoś komunikują się z zasilanym urządzeniem ? :roll: Do tej pory wydawało mi się że urządzenia zasilane paluszkami mogą być także bez problemu zasilane akumulatorkami NiMH, a tu wychodzi, że aparat potrzebuje do tego specjalny firmware... Czy to jest bardziej optymalizacja sposobu pobierania energii z tego typu zasilania ? Aparat wykrywa jakoś (jak?) że ma akumulatorki Ni-MH, a nie zwykłe baterie i dzięki temu akumulatorki mogą pracować bardziej wydajnie.

A jak się maja komunikować? Aparat widzi napięcie na wyjściu ewentualnie może tez mierzyc opór wewnętrzny ogniwa i wszystko. A jako,ze charakterystyki tych źródeł są rózne to pewnie aparat odpowiednio oprogramowany byłby w stanie odróżnić co je zasila. Z drugiej strony o ikle wiem (również z doświadczenia własnego) czymkolwiek zasilisz co by miało odpowiednie napięcie to zadziała. Może być tak samo dobrze stabilizowane źródło napięcia. Natomiast jeśli chodzi o firmware to pewnie sprawa jest w tym jak i czy aparat ocenia stan naładowania baterii.

SlawGaw - Wto 09 Cze, 2009

Ja tam myślę że to jest jakiś niecny plan Nikona mający na celu sprzedaż własnych akumulatorków i ładowarki, teraz będzie można wmawiać nieświadomym że akurat z tymi bateriami to Nikon działa lepiej. Znowu ktoś chce zrobić ludzi na szaro.
goltar - Wto 09 Cze, 2009

SlawGaw napisał/a:
Ja tam myślę że to jest jakiś niecny plan Nikona mający na celu sprzedaż własnych akumulatorków i ładowarki, teraz będzie można wmawiać nieświadomym że akurat z tymi bateriami to Nikon działa lepiej. Znowu ktoś chce zrobić ludzi na szaro.
I to się wydaje sensownym wytłumaczeniem :)
Może faktycznie firmware da tylko opcję wyboru przez użytkownika jaki typ zasilania jest w aparacie, a dzięki temu aparat będzie mógł bardziej prawidłowo podawać czas rozładowania baterii.