forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Skyport i 580EXII

arfoto - Wto 09 Cze, 2009
Temat postu: Skyport i 580EXII
Witam,
Mam pytanie bo kupiłem do lamp studyjnych wyzwalacz radiowy Skyport *nad. i odb. i działa bardzo dobrze tylko problem mam gdy chcialbym użyć go do sterowania lampą canona 580exII czy ktoś to robił? jak to spiać bo teoretycznie jest w zestawie kablek pasujący do lampy ale z minijackiem 2,5mm a dziura w odbiorniku jest 3,5 - więc kupiłem przejściówkę w elektronicznym z jacka 3,5 na 2,5 ale nadal nie działa.
Czy ktoś może pomóc? mam dwie lampy canona i w połączeniu ze sterowaniem radiowym znacznie przydały by się w plenerze. Tak więc jeżeli ktoś coś wie to HELP ME :)

komor - Sro 10 Cze, 2009

Tutaj o tym piszą:

http://www.obiektywni.com...posty-0-0-0.php.

Poszukaj fragmentu elinchrom skyport nie działa z lampą 580exII w trybie master na ustawieniach manualnych.

arfoto - Sro 10 Cze, 2009

super wątek dzięki :)
Tylko wiadomości nie pocieszające. bo moim skyportem w ogóle nie mogę wyzwolić lampy canona. chyba że muszę ją zmienić na tryb manual a tego nie robiłem.

komor - Sro 10 Cze, 2009

Jeśli tę lampę Canona masz jedną to powinno Ci działać bez problemu w trybie manualnym i z podłączeniem przez kabel PC do Skyporta. Ale z tego co zrozumiałem w tym wątku, podpięcie lampy przez kostkę pośredniczącą (taką co z jednej strony ma złącze PC a z drugiej strony gorącą stopkę) rozwiązuje problem ze Skyportami. Ale pewności nie mam.

Kostkę mam na myśli np. taką:
allegro.pl/kostka_synchro_z_gniazdem_pc