forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Który obiektyw do macro

sub2 - Sro 10 Cze, 2009
Temat postu: Który obiektyw do macro
Witam wszystkich zanim poproszę o pomoc wyjaśnię że przeszukałem całe forum i nie tylko to przeczytałem chyba wszystkie dostępne testy obiektywów i niestety dalej nie potrafię wybrać ( to chyba tak jak z tym osiołkiem ) a teraz do rzeczy poszukuję dobrego obiektywu do macro znalazłem te
http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_90
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/48
pewnie najlepsza byłaby sigma 150 ale niestety nie ma mocowania do sony dlatego proszę mądrych ludzi o pomoc który wybrać

MC - Sro 10 Cze, 2009

Po pierwsze - do takich pytan jest specjalne miejsce. Jesli przeszukwiales forum to z cala pewnoscia zauwazyles.
Oba obiektywy sa dobre. Na korzysc sigmy przemawia 3letnia realna gwarancja, ale tamrony tez maja dobra opinie. Jesli cena nie jest problemem to moze warto sie zastanowic nad sigma/tamronem 180/3.5?

sub2 - Sro 10 Cze, 2009

Wiem że to niekoniecznie dobre miejsce na taki temat i przepraszam ale jestem trochę zdesperowany tydzień wertuję temat i naprawdę sam nie potrafię wybrać na razie brałem też pod uwagę te o których wspomniałeś tylko trochę powstrzymuje mnie ich rozmiar dodam że ma to być obiektyw tylko do macro dlatego może ktoś coś mi podpowie językiem zrozumiałym dla ludzi
candy - Sro 10 Cze, 2009

no w sumie z tych dwoch to wybor jest prosty bo jak sam zauwazyles(co tez sobie sprawdzilem) to sigma nie ma mocowania dla soniacza....
no i poza tym bedziesz mial od razu portretowke,rozmiarami bardzo bym sie nie przejmowal,chyba ze nie chodzi ci o jakosc tylko o to zeby miec "jakies" tam szklo
a ile chcesz wydac na tenze obiektyw?

sub2 - Sro 10 Cze, 2009

Z tego wszystkiego to się pogubiłem ale ta 105 to chyba ma mocowanie do sony a co do kasy to maks 4000 pln
candy - Sro 10 Cze, 2009

ok,poszukalem w innych zrodlach i rzeczywiscie jest wersja dla sony
zug - Sro 10 Cze, 2009

sub2 napisał/a:
co do kasy to maks 4000 pln

a patrzyłeś na systemowego Sony - AF 100 F2.8 Macro?

candy - Sro 10 Cze, 2009

sigma niby ciut tansza i klasy "EX"...
nie wiem tylko jak to jest z sigma+sony jesli chodzi o FF/BF

sub2 - Sro 10 Cze, 2009

Co do systemowego to też brałem go pod uwagę ale ma z tych wszystkich najsłabsze wyniki w testach ( chyba że testy robi się w różnych klasach ) a sigma nie ma przy sonym FF/BF
zug - Sro 10 Cze, 2009

a ja mam że właśnie Sony wypada najlepiej :razz:
zestawienie wszystkich dostępnych szkieł macro na bagnet A :arrow: TU

MC - Sro 10 Cze, 2009

Sony/Minolta niby wypada w testach tak samo. Ja w kazdym razie nie widze powodu, aby doplacac. Jesli waga/rozmiar/cena nie jest az tak istotna to polecam przyjrzec sie blizej 180mm. Wieksza odleglosc od obiektu, a plastyka :roll:
koraf - Sro 10 Cze, 2009

MC bardzo dobrze radzi sam zmieniłem 100/2.8 macro canona na sigmę 150/2.8 macro i nie żałuję :grin:
sub2 - Sro 10 Cze, 2009

Ok koraf tylko ta 150 nie ma mocowania do sony co do 180 to kurcze trochę duże
candy - Sro 10 Cze, 2009

i dzialal "prosto z pudelka" bez kalibracji zadnych z canonem?
koraf - Sro 10 Cze, 2009

candy napisał/a:
i dzialal "prosto z pudelka" bez kalibracji zadnych z canonem?

Na 5d chodził bez problemów ale na 5dmkII musiałem przeprowadzić mikrokalibrację :grin: i też chodzi bezproblemowo.

[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 23:19 ]
sub2 napisał/a:
Ok koraf tylko ta 150 nie ma mocowania do sony co do 180 to kurcze trochę duże

To fakt i szkoda ale szkło zacne polecam.

zug - Sro 10 Cze, 2009

jak dla mnie duże i "trochę" waży i dodatkowo pojawia się pytanie BF czy FF
sub2 - Czw 11 Cze, 2009

No szkoda tylko ja dalej nie wiem jaki obiektyw wybrać na placu zostały trzy tamron 90 sigma 105 i ten systemowy sony 100 i bądż tu mądry co czytam jakiś test to raz jeden lepszy raz drugi to znowu ten trzeci i bądż tu człowieku mądry a może rzeczywiście ktoś zna tego sonego 100 i coś napisze o nim
mavierk - Czw 11 Cze, 2009

ja bym był za Sigmą, bo z tego, co wyczytałem, ma IFa :)

A 180 macro Tamrona czy Sigmy nie ma pod Sony?

SlawGaw - Czw 11 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
A 180 macro Tamrona czy Sigmy nie ma pod Sony?

Jest, Sigmy 150 nie ma pod Sony

sub2, używam Sigmy 105 makro i jest to obiektyw bardzo dobry od pełnego otworu, kupiłem go bo był tańszy od Minolty 100 i jedyną rzeczą której temu obiektywowi brakuje to okrągłej przysłony. Jest głośny. Testowałem tez Tamrona 90 i gdybym kupował dziś jeszcze raz i nie brałbym pod uwagę ceny, to Sony potem Sigma a następnie Tamron, jednak różnice między nimi są znikome i zauważyć je na zdjęciach to naprawdę trzeba się postarać, każdy z tych obiektywów jest zacny.

no to ja jestem za 180/3.5 :D
sub2 - Czw 11 Cze, 2009

Mavierk a powiedz czy miałeś może tą 180 w ręce a jeżeli tak to czy rzeczywiście jest ona taka duża i ciężka a może ktoś inny miał ją w ręce i wypowie się na ten temat

nie, nie miałem jej w ręce, kieruje się tylko opiniami w internecie, a przeczytałem jakieś 20-50 pozytywnych opinii o 180tkach, czy to Tamiego, czy Sigmy.

A Sigmę nawet na allegro za 1600 ostatnio widziałem używeczkę - moim zdaniem warto kupić szkiełko, które nie dość, że ma macro 1:1 to jeszcze spokojnie może służyć za krótkie tele zarówno do portretu jak i jakiejś reporterki (w końcu 3.5 do 2.8 jest bliziutko)

sub2 - Czw 11 Cze, 2009

Wielkie dzięki za pomoc mavierk cały czas wacham się ale chyba wybiorę sonego może ktoś o nim coś powiedzieć
komor - Czw 11 Cze, 2009

sub2, piszesz, że nie wiesz co wybrać, ale nie napisałeś jakie makro Cię interesuje. Skoro obiektywy makro o odwzorowaniu 1:1 są produkowane z ogniskową 50, 70, 100, 150 i 180 mm to znaczy że muszą być jakieś powody do tak obfitej oferty.
Długoogniskowe obiektywy makro pozwalają daleko się odsunąć od obiektu (owady, płochliwe małe zwierzęta, itd.), ale kosztem wygody. Pewnie trudno nimi focić z ręki. Setka makro jest kompromisem między odległością a uniwersalnością, można nimi spokojnie pracować z ręki. Krótsze obiektywy pracują jeszcze bliżej, ale chyba są bardziej kompaktowe.
Napisz co zamierzasz robić i czy zastosowanie jako portretówki ma dla Ciebie znaczenie. Setką makro na przysłonie f/2,8 też da radę robić portrety.

sub2 - Czw 11 Cze, 2009

Przepraszam rzeczywiście nie napisałem co chcę fotografować chodzi mi właśnie o owady i to naprawdę małe dodam że zaczynam dopiero przygodę z macrofotografią ale wolę kupić obiektyw trochę na wyrost do portretów mam inne szkła
Baku - Czw 11 Cze, 2009

No to może Tamron 180mm? Ma odpowiednie mocowanie, "kozacką" ogniskową a optycznie również chyba jest niczego sobie, zważywszy opinie jakie ma.
sub2 - Czw 11 Cze, 2009

Ja cię kręcę tyle się użalam nad tym że sigma 150 nie ma mocowania do sony a tu coś takiego
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,5860s,383d tu zostało przyjęte moje zamówienie na to mocowanie
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83893
czy może mi to ktoś wyjaśnić

Baku - Czw 11 Cze, 2009

Nie sugeruj się tym.
Zobacz tu:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/49
Kod:
Mocowania: Canon, Nikon, Sigma, 4/3

Sigma nie chce się przyznać, że robi ten obiektyw na bagnet Sony. I ja jestem gotów im uwierzyć.

sub2 - Czw 11 Cze, 2009

No fajnie ale zamówię przyjdzie i co z nim zrobie jeżeli nie będzie pasował powiedzą że zamówienie jest zgodne z towarem i kasa przepadła no nie wiem co robić ale to wszystko jest dziwne no i komu uwierzyć sklepowi czy producentowi
Baku - Czw 11 Cze, 2009

Dziwie się, że masz "na tym polu" dylemat.
Chyba producent lepiej wie co produkuje, niż sklepikarz, ekspedient czy inny subiekt. Pomijam fakt błędu w bazie danych.
A jak chcesz mieć pewność to zadzwoń/zafaxuj/zaemiluj tu:

Kod:
Sigma w Polsce:

Siedziba firmy:
81-528 Gdynia, ul. Architektów 67
tel. bezp. 0-58 668 31 80,
tel./fax 0-58 664 83 51; 664 63 28
fax autom. 0-58 668 31 82
E-mail: info@sigma-foto.pl

zug - Czw 11 Cze, 2009

sub2 napisał/a:
No fajnie ale zamówię przyjdzie i co z nim zrobie jeżeli nie będzie pasował powiedzą że zamówienie jest zgodne z towarem i kasa przepadła no nie wiem co robić ale to wszystko jest dziwne no i komu uwierzyć sklepowi czy producentowi

a ja obstaję nadal przy zakupie systemowego SAL100m28 po co kombinować.
na stronie nie ma, B&H nie ma, Adorama nie ma, a w Polsce jest :cool:

candy - Czw 11 Cze, 2009

hehe,w Polsce wszystko jest :P .tak jak w Chinach,tylko Rosyjskie zegarki chodza najszybciej na swiecie!

ja bym tez nie probowal,chyba ze dostaniesz potwierdzenie z serwisu sigmy

sub2 - Czw 11 Cze, 2009

ok dzięki wszystkim nie kombinuję biorę systemowego
bleble - Pią 31 Lip, 2009
Temat postu: makro do 450d
Mam canon 450d z kitem. Chcę kupić coś do makro;) Jeśli chodzi o fundusze, to tak do 1500 zł. No, więc jaki obiektyw możecie mi polecić? Myślałam trochę o Canonie EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM...
agresywnyy - Pią 31 Lip, 2009

bardzo dobry wybór moim zdaniem :)
B o g d a n - Pią 31 Lip, 2009

bleble napisał/a:
Mam canon 450d z kitem. Chcę kupić coś do makro;) Jeśli chodzi o fundusze, to tak do 1500 zł. No, więc jaki obiektyw możecie mi polecić?

W zasadzie dobre, amatorskie i ekonomiczne, wyjścia masz dwa:
1. Canon EF-S 60mm f/2.8 MACRO USM
opis: http://www.canon.pl/For_H...dex.asp?specs=1
ceny: http://www.ceneo.pl/102431
2. EF 100mm f/2.8 Macro USM
opis: http://www.canon.pl/For_H...dex.asp?specs=1
ceny: http://www.ceneo.pl/4726

Obydwa mają odwzorowanie 1:1 ale ten drugi daje możliwość wykonania zdjęcia z większej odległości, co nie jest bez znaczenia jeżeli fotografujesz np. owady - mogą się zdenerwować Twoją obecnością i ... odfrunąć. :wink:
Ponadto gdybys kiedyś chciał zastosować je do pełnoklatkowego boody Canona, to w grę wchodzi tylko EF 100mm. Oczywiście jest droższy, ale może dasz radę naciągnąć potrfel.

goltar - Pią 31 Lip, 2009

A co chcesz robić w makro ? kwiatki, robaczki czy jeszcze coś innego ? Do ruchomych obiektów lepiej pomysleć o czymś z dłuższą ogniskową. Obiektyw taki pozwala na robienie zdjęć w większej odległości. Do statyki ta 60 Macro powinna być OK.
darekk - Sob 01 Sie, 2009

Szukaj używanej 100 Canona Makro.
oracle - Sob 01 Sie, 2009

Ja również radzę poszukać używanej 100/2.8 Macro. Bo dłuższa ogniskowa nada się nie tylko do statycznych obiektów ale i do dynamicznych też. 60-tką też się da zrobić ale bywa to dużo trudniejsze np jak twój obiekt fotograficzny jest w krzakach albo jest płochliwy.
bleble - Sob 01 Sie, 2009

hmm jeśli chodzi o to co chcę fotografować, to generalnie kwiatki, ale nie chcę się ograniczać, ptaszków i robaczków też bym chętnie spróbowała;)
a może lepiej poszukać czegoś zmiennoogniskowego? np. ostatnio zwróciłam uwagę na sigmę 70-300 4.5-6.0 macro

B o g d a n - Sob 01 Sie, 2009

bleble napisał/a:
nie chcę się ograniczać, ptaszków i robaczków też bym chętnie spróbowała;)
Pytanie było o makro, jeśli ptaszki, to zupełnie inna bajka. :wink:
bleble napisał/a:
ostatnio zwróciłam uwagę na sigmę 70-300 4.5-6.0 macro
Zauważ, że ta Sigma ma maksymalne odwzorowanie 1:2, a "optymalne" Canony - 1:1. Jest różnica.
bleble - Sob 01 Sie, 2009

chociaż jak tak patrzę to ta 100 by była super, tylko trzeba własnie jakiejś używanej poszukać;)
B o g d a n - Sob 01 Sie, 2009

bleble napisał/a:
chociaż jak tak patrzę to ta 100 by była super, tylko trzeba własnie jakiejś używanej poszukać;)
Dobrze mówisz.
lupo57 - Nie 02 Sie, 2009

popieram 100 będzie najlepszym wyborem wg. mnie
bleble - Nie 02 Sie, 2009

To w takim razie dziękuję za pomoc, decyzja właściwie podjęta, teraz tylko szukam okazji i trochę się boję, że nie prędko znajdę, bo mało tego na allegro.
Jeszcze mam pytanie, a już nie chce robić bałaganu to w tym zapytam. Chciałabym do tego dokupić 50 mm f/1.8. Czy byłby to dobry "zestaw"? Bo słyszałam, że kit na dłuższą metę się nie sprawdza, więc powoli się rozglądam.

Sunders - Nie 02 Sie, 2009

bleble napisał/a:
Chciałabym do tego dokupić 50 mm f/1.8. Czy byłby to dobry "zestaw"?

50/1,8 z 100/2,8macro i kitem będą stanowić dobry zestaw.

B o g d a n - Nie 02 Sie, 2009

bleble napisał/a:
Chciałabym do tego dokupić 50 mm f/1.8

Pomyśl o EF 50 f/1,4 USM, to zupełnie inna jakość - polecam.
Opis: http://www.canon.pl/For_H...4_USM/index.asp
Ceny: http://www.ceneo.pl/1073474

bleble - Pon 03 Sie, 2009

wiem, wiem;) niestety, jak na razie ze względów finansowych odpada;/
tomek__gda - Pon 03 Sie, 2009

bleble napisał/a:
wiem, wiem;) niestety, jak na razie ze względów finansowych odpada;/

...dlatego z 50/1.8 powinnaś być zadowolona. Mam i nie narzekam. Co prawda światła 1.4 nie ma, ale zdjęcia można z nim robić. I to naprawdę niezłe.