|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr polaryzujący do Sony A200
Wiedzmin1101 - Sro 10 Cze, 2009 Temat postu: Jaki filtr polaryzujący do Sony A200 Jak W temacie.
Czy warto kupowac drogie filtry ? Czy mozna kupic jakis filtr z allegro za okolo 50 zł ?
ghost - Sro 10 Cze, 2009
Cytat: | Czy mozna kupic jakis filtr z allegro za okolo 50 zł |
można. ale nie warto. optyczni mają fajny test na stronie i to jest dobry początek do poszukiwania polarka.
zug - Sro 10 Cze, 2009
Wiedzmin1101 napisał/a: | Czy mozna kupic jakis filtr z allegro za okolo 50 zł |
nie warto
a czytałeś To
Wiedzmin1101 - Sro 10 Cze, 2009
Czytalem
a np cos takiego ?
http://www.allegro.pl/ite..._a350_a700.html
http://www.allegro.pl/ite..._a200_a100.html
http://www.allegro.pl/ite...canon_sony.html
Czy raczej odpuścić sobie takie alternatywy ?
zug - Sro 10 Cze, 2009
Wiedzmin1101 napisał/a: | Czy raczej odpuścić sobie takie alternatywy ?
|
odpuść sobie
pomyśl o tym
tylko że ja zaczynam dopiero przygodę z fotografia .
Posiadam Sony A200 z kitem więc sie zastanawiam czy potrzebuje dobrego filtra.
Rozumie że ten już by sie nadal :
http://www.allegro.pl/ite...sony_alpha.html
[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 16:28 ]
A może macie jakieś propozycje ?
Tylko aby nie przekroczył wartości mojego obiektywu.
zug - Sro 10 Cze, 2009
Wiedzmin1101 napisał/a: | tylko że ja zaczynam dopiero przygodę z fotografia .
Posiadam Sony A200 z kitem więc sie zastanawiam czy potrzebuje dobrego filtra.
|
kupisz teraz będziesz miał na przyszłość, nie polecam takich wynalazków
masz jeszcze jakiś obiektyw, masz zamiar kupić?
Narazie nie planuje
[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 16:32 ]
A moge kupic byle jaki filtr 55mm czy musi byc typowo pod Sony ?
Bo nie orientuje sie czy one pasuja .
zug - Sro 10 Cze, 2009
pomyśl o Tym
[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 9:34 am ]
Wiedzmin1101 napisał/a: | A moge kupic byle jaki filtr 55mm czy musi byc typowo pod Sony ?
Bo nie orientuje sie czy one pasuja . |
nie musi być dedykowany do Sony ważny jest tylko rozmiar w Twoim przypadku 55mm
A cos troszke tańszego ?
Ten powinien byc dobry , czytałem że to solidna firma :
http://www.allegro.pl/ite...sony_alpha.html
zug - Sro 10 Cze, 2009
hoya zgadza się to dobra firma ale tago polara to można porównać do szkła okiennego.
a ten
Mysle sobie ze jeśli trzeba jednak zainwestować w dobry filtr to różnicy mi nie zrobi te 20 zł
a ten pierwszy wydaje mi sie że troche lepszy.
Dzieki wielkie
Chyba jednak kupie filtr a nie szkło okienne (chodz szkło troche taniej by pewnie wyszlo)
zug - Sro 10 Cze, 2009
myślę że wiesz na czym polega używanie filtra,
u Ciebie będzie to utrudnione ponieważ obiektyw przy ostrzeniu kręci "mordą",
utrudnia ale nie umożliwia
poczytaj to
Tylko własnie przeczytalem że to niby te same filtry.
[ Dodano: Sro 10 Cze, 2009 17:10 ]
Dzieki wielkie
Bardzo ciekawy artykól i widze że jeszcze troche musze poczytac.
zug - Sro 10 Cze, 2009
Wiedzmin1101 napisał/a: | Tylko własnie przeczytalem że to niby te same filtry.
|
to jest firma należąca do Marumi
wcześniej oferowane były jako Fujiyama a teraz jako Sunpak.
Yoko - Pią 12 Cze, 2009
Witajcie
wlasnie zaczynam raczkowac w mojej przygodzie z fotografia i takze sie zastanawialam nad filtrem polaryzacyjnym.. w szczegolnosci zeby uchronic sie przed "blaknieciem kolorow" przy dosc duzym sloncu. Jednak posiadam kitowe obiektywy (na razie ) a one - dokładnie kreca sie przy ostrzeniu. Jak sobie z tym poradzic? Czy jest moze jakis dobry sposob? Czy jednak odpusisc sobie?
P.S. Posiadam nie wiele roznica sie siosrte A300
MC - Pią 12 Cze, 2009
Po pierwsze - przeczytaj test filtrow polaryzacyjnych na stronie glownej.
Po drugie - rada jest prosta. Najpierw ustaw ostrosc i ja zablokuj, a potem krec filtrem. To tyle.
SlawGaw - Pią 12 Cze, 2009
Ja do obiektywu kitowego wartego 100-200 zł nie kupowałbym polara ani nawet UV, bardziej niż filtr przyda się inny obiektyw i w znacznie większym stopniu wpłynie to na polepszenie się zdjęć.
Yoko - Pią 12 Cze, 2009
Tak, tak.. zgadzam się z tobą w zupełności. Zaczęłam czytać o testach filtrów, jednak była to kwestia która jako pierwsza nasunęła mi się na myśl. Owszem co do obiektywu, zaczynam się zastanawiać nad zakupieniem jakiegoś sensownego... co prawda, jestem pewna że nie wykorzystałam możliwości obiektywów kitowych. Zanim jednak się zdecyduję na zakup muszę być świadoma w pełni możliwości i swoich i obiektywów. Bo dla osoby takiej jak ja - na razie laika w temacie fotografii - jest to kwestia jeszcze nie do końca rozwiązana
MC - Pią 12 Cze, 2009
Jest tylko jeden potencjalny problem czyli rozmiar filtra. Kitowy ma 55mm. Sony 16-105, Zeiss 16-80 maja 62mm, a Tamron 17-50 ma 67mm. To sa najsensowniejsze zamienniki kita. Moze lepiej od razu kupic wiekszy rozmiar i przykrecic go przez przjesciowke do kita, zeby pozniej nie bylo koniecznosci sprzedazy i wymiany?
Yoko - Pią 12 Cze, 2009
O! Świetny pomysł! Nie wpadłabym na takie rozwiązanie! Bo prawda, kupowanie filtra za sensowne pieniądze, a później zmienianie go razem z obiektywem, to by było nie za bardzo roztropne ... chociaż w moim stylu .. hehe.
zug - Pią 12 Cze, 2009
tylko musisz wiedzieć jaki obiektyw zamierzasz kupić i znać rozmiar filtra do niego
MC - Pią 12 Cze, 2009
I warto doplacic kilka PLN do wersji slim. A w przypadku Zeissa jest to konieczne.
Yoko - Pią 12 Cze, 2009
Tak, wiem. Niestety obawiam się ze wybór obiektywu będzie znacznie większym zmartwieniem niż dobranie filtra
[ Dodano: Pią 12 Cze, 2009 19:20 ]
Takie pytanie na szybko, zerknęłam na ceny obiektywów które podałeś jako najsensowniejsze zamienniki dla obiektywu kitowego. Tamron jest z nich najtańszy. Jak bardzo różnią się one jakością - bo jest to mniej więcej ta sama klasa co Sony oraz Zeiss...
Wiem niestety że to nie ten temat, ale skoro został już poruszony temat samych obiektywów..
zug - Pią 12 Cze, 2009
Yoko napisał/a: | Tamron jest z nich najtańszy. Jak bardzo różnią się one jakością |
różnie bywa z nimi tak samo jak i z sigmą, najlepiej to przy kupnie sprawdzić na miejscu w sklepie BF/FF
|
|