forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - RAW how to ?

dżony - Sro 10 Cze, 2009
Temat postu: RAW how to ?
witam,
jako ze wyjezdzam na wakacje, takie troche bardziej egzotyczne.. :D
zamierzam robić rawy, żeby móc później poprawić zdjęcia. i mam pytanie.
poniewaz w tym temacie nie jestem nawet zielony tylko wręcz żółty....
krok pierwszy:
robie RAW'a
krok drugi:
przerabiam go jak chce.
krok trzeci.
no właśnie, jaki jest krok trzeci?
co sie robi z Rawem na koniec?
zmienia sie go jakoś w inny format zdjęć? skoro tak to jak?
proszę o pomoc, wakacje za pare dni...
jakby co : aparat sony alpha 200.

candy - Sro 10 Cze, 2009

a jakie jest oprogramowanie dolaczone do aparatu do obrobki RAW?(jesli wogole jakies daja)
jesli masz jakies "firmowe" oprogramowanie to po przerobce dajesz "save as" albo ( w canonowskim DPP) "convert and save"
albo jak masz adobowy Camera RAW to tez obrabiasz sobie zdjecie i potem zapisujesz je w innym formacie

jaad75 - Sro 10 Cze, 2009

RAW zostaje i ewentualnie dołaczony jest do niego plik z ustawieniami (sidecar), a wołarka demozaikuje go i zapisuje nowy plik graficzny w wybranym formacie, rozdzielczości i przestrzeni kolorów.
mnich - Sro 10 Cze, 2009

Nie mogliście mu poprostu napisać że może zapisać obrobionego, wedle własnej woli, RAW'a jako Tiff lub jpg i go oddać do labu na płycie? ;)

Używając opcji "zapisz jako"

dżony - Sro 10 Cze, 2009

aha, i to tyle?
zawsze musze go zapisać jakgo jotpega ?

edmun - Sro 10 Cze, 2009

dżony, czytaj ze zrozumieniem !
mnich napisał/a:
wedle własnej woli, RAW'a jako Tiff lub jpg

wedle Twoich życzeń możesz użyć następujące formaty zapisu pliku graficznego
Kod:

Formaty grafiki rastrowej [edytuj]

Używające kompresji stratnej:

* JPEG (Joint Photographic Experts Group) - niewątpliwie najpopularniejszy format plików graficznych z kompresją stratną; używany zarówno w sieci internet (obsługiwany przez prawie wszystkie przeglądarki), jak i w aparatach cyfrowych
    * JPEG 2000 - nowsza wersja formatu JPEG, oferująca lepszą kompresję,
    * DjVu - format stworzony do przechowywania zeskanowanych dokumentów w formie elektronicznej,
    * TIFF (Tagged Image File Format) - popularny format plików graficznych udostępniający wiele rodzajów kompresji (zarówno stratnej jak i bezstratnej) oraz umożliwiający przechowywanie kanału alfa.

Używające kompresji bezstratnej:

* PNG (Portable Network Graphics) - popularny format grafiki (szczególnie internetowej); obsługiwany przez większość przeglądarek WWW; obsługuje kanał alfa,
    * GIF (Graphics Interchange Format) - popularny format grafiki (szczególnie internetowej); obsługiwany przez prawie wszystkie przeglądarki WWW; może przechowywać wiele obrazków w jednym pliku tworząc z nich animację; obsługuje przeźroczystość mochromatyczną (pełna przeźroczystość lub wcale),
    * TIFF - patrz wyżej.

Bez kompresji:

* XCF (eXperimental Computing Facility) - mapa bitowa programu GIMP; może przechowywać wiele warstw,
    * XPM format zapisu plików przy pomocy znaków ASCII,
    * BMP - format bezstratny, wykorzystywany m.in przez program MS Paint
    * PSD - mapa bitowa programu Adobe Photoshop; może przechowywać wiele warstw,

www.wikipedia.pl

Lub

Źródło własne.

Wszystko zależy od tego jakim programem w ogóle wykonujesz obróbkę, jakie daje program możliwości eksportu i czy też pracujesz na RAW'ie po czym eksportujesz wynik do jpga, czy też wywołujesz RAW'a do jpga, po czym obrabiasz na jpg'u co zupełnie nie ma sensu.

dżony - Sro 10 Cze, 2009

dzięki chłopaki.
pomogliscie :D

candy - Sro 10 Cze, 2009

no to milej zabawy z obrobka :)
Baku - Sro 10 Cze, 2009

Można jeszcze RAWa przekształcić na format DNG. Jest to opensourcowy format zapisu danych graficznych dzięki czemu w przyszłości można uniknąć problemów z otwarciem RAWa oryginalnego jeśli jego format (z różnych przyczyn) przestanie być wspierany. W DNG można osadzić oryginalnego RAWa lub nie.

Oprócz tego może warto nadmienić, że niektóre operacje lepiej wykonywać na RAWach (np. zmiana ekspozycji) a dalsza konwersja (do 16 lub 8 bitów) powoduje utratę danych. Jak łatwo się zorientować ma to szczególne znaczenie w przypadku zdjęć, które trzeba w jakiś sposób ratować (tj. ujęcia prześwietlone lub niedoświetlone). W przypadku RAWów możliwości są dużo większe niż w przypadku JPGów.

jaad75 - Sro 10 Cze, 2009

mnich napisał/a:
Nie mogliście mu poprostu napisać że może zapisać obrobionego, wedle własnej woli, RAW'a jako Tiff lub jpg i go oddać do labu na płycie? ;)

Używając opcji "zapisz jako"

A co ja napisałem?... :neutral:

SlawGaw - Sro 10 Cze, 2009

dżony, w swoim A200 masz możliwość ustawienia RAW+JPG, aparat wtedy robi z jednego zdjęcia dwa pliki, ARW - raw sonego oraz zwykłego JPG. Jest to metoda bardzo wygodna powodująca że po zrobieniu zdjęć oszczędza się sporo czasu na grzebanie w raw'ach na kompie, gdyż od razu masz jpg który jest w wystarczającej jakości do wielu zastosowań, kosztuje to więcej miejsca na karcie.

Razem z A200 dostałeś oprogramowanie Sony, nie jest one najlepiej skonstruowane ale ma wiele możliwości, do obróbki raw służy Image Data Converter SR, zapewne dostałeś Ver. 2 a na stronach Sony można się dokopać aktualizacji całego dołączonego oprogramowania i jest tam Image Data Converter SR Ver. 3. IDC SR nie jest tak dobry jak Adobe Photoshop Lightroom ale niektóre rzeczy robi lepiej, np ładniej oddaje przejścia kolorów na granicy prześwietleń.

mnich - Sro 10 Cze, 2009

jaad75 napisał/a:
A co ja napisałem?...

No tak, ja zrozumiałem
ale
dżony napisał/a:
nie jestem nawet zielony tylko wręcz żółty...

mógł nie wyłapać wszystkich niuansów.

Baku - Sro 10 Cze, 2009

Dobrze było by się wyposażyć w coś pokroju Adobe Camera RAW. Do tej pory jestem pod wrażeniem jakie wywołała u mnie ta "wtyczka". LR też daje radę.
Problem w tym, że są to rozwiązania raczej kosztowne.