forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Kłopot ze zdjęciami nocnymi

lukas330 - Czw 11 Cze, 2009
Temat postu: Kłopot ze zdjęciami nocnymi
hej mam problem. zakupiłem lustrzanke Sony a300 i do tej pory nie moge jej rozgrysc. instrukcje czytałem kilka razy i moim zdaniem nie ma tam zabardzo wytłumaczone co i jak ustawic. i zaczyna mi sie ona nie podobac wole jak narazie cyfrówke. wiec moze ktos mi pomoze co i jak tam ustawic. apropo nie moge zrobic fotek w nocy.... bo ciagle mi mryga flesz i nic dalej, a jak juz po kilku min meczarni pstryknie to fotka jest rozmazana...

pomocy

Baku - Czw 11 Cze, 2009

Zacznij na początku robić zdjęcia w trybie "P" i obserwuj jak w zależności od zmieniających się warunków aparat dobiera czas naświetlania, przysłonę i ew. czułość ISO (jeśli ustawione na auto).
Rozmazane zdjęcia świadczą o poruszeniu aparatu. Ustaw aparat na czymś stabilnym (nie musi być statyw, możesz zacząć od parapetu), ustaw tryb "P", samowyzwalacz i naciśnij spust. Dopóki zdjęcie nie pojawi się na wyświetlaczu nie dotykaj aparatu.
Technik wykonywania zdjęć cyfrówką nie znajdziesz w instrukcji obsługi. Powinieneś zacząć od zakupu dobrej książki - poszukaj tu:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=20

f11whocares - Czw 11 Cze, 2009

W instrukcji masz bardzo dokladnie opisana kazda funkcje w aparacie, a poniewaz widze ze nie masz pojecia proponowal bym ci na poczatek youtube, moze tam znajdziesz bardziej graficznie opisane funcje i mozliwosci tego aparatu. Wlasnie sprawdzilem i jest tego mnostwo. A.... w jakim jezyku masz ta instrukcje?
A z tego co pamietam to masz tam ustawienie portretu nocnego z automatycznym flashem, zmien opcje na A + eksperymentuj z przeslona + statyw i powodzenia

zug - Czw 11 Cze, 2009

lukas330 napisał/a:
hej mam problem. zakupiłem lustrzanke Sony a300 i do tej pory nie moge jej rozgrysc. instrukcje czytałem kilka razy i moim zdaniem nie ma tam zabardzo wytłumaczone co i jak ustawic

czytanie samej instrukcji Ci nie pomoże jak nie masz podstaw. Na początek tak jak pisze Baku, dobra książka plus wiedza która posiadasz po przestudiowaniu instrukcji dadzą efekty :wink:

bo ogólnie chciałem w nocy zrobic fotke swiateł samochodu... i nie wychodziły mi normalne tylko rozmazane albo jak ustawiałem na tryb nocny to migała mi lampa i zdjecia nie było...

ok dzieki zajrze tam jak nie bede mogł sie doczytac to bede kontynuował temat

zug - Czw 11 Cze, 2009

lukas330, zobacz też :arrow: to

f11whocares, własnie na tym trybie co piszez mam rozmazany obraz albo mi tylko mryga tak jak by nie mogł złapac ostrosci

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 20:12 ]
oracle, spokojnie co to jest forum polonistyczne?? ciekawe jak TY kupiłes Lustrzanke to juz wszystko wiedziałes? i chyba po to sa fora zeby troszke sie dowiedziec co i jak nie prawda??????

f11whocares - Czw 11 Cze, 2009

lukas330 napisał/a:
f11whocares, własnie na tym trybie co piszez mam rozmazany obraz albo mi tylko mryga tak jak by nie mogł złapac ostrosci

Obraz rozmazany bo czas naswietlania jest dluzszy, przez co bardzo wazne jest stabilne osadzenie aparatu(statyw, parapet...na poczatek) a z ostroscia wylacz autofocus, moze obiektyw nie ma do czego ustawic ostrosci i aparat glupieje, mama czasem tak z zupelnie niebieskim niebem na AF, probuj zobaczysz ze sie uda :)

ok Panowie bede uwazał na błędy jak narazie studiuje linka co mi wysłał zug,
i jeszcze jak mozecie mi cos podrzucic co do fotek w ruchu.

a co do parapetu sprawdziłem to i widac efekt dziekif11whocares, :lol:

zug - Czw 11 Cze, 2009

lukas330, jak skończysz :wink: to tu masz następny :arrow: TU
candy - Czw 11 Cze, 2009

co do fotek w ruchu,to pomysl logicznie jak do tego podejsc?
obiekt porusza sie,masz malo czasu na jego uchwycenie wiec zmniejszasz czas naswietlania,predkosc migawki(na oko trudno powiedziec,zalezy od warunkow,ale tak od ok.1/250 sek.) i otwierasz bardziej przeslone,zeby wpuscic wiecej swiatla
aparat bedzie bardziej czuly na swiatlo z wiekszym ISO(ale uwazaj,zbyt wysokie ISO spowoduje szumy na zdjeciu)
sprawdz jak ustawia sie te trzy parametry na poczatek i kombinuj,rob zdjecia,przegladaj je,patrz jakie byly parametry na tych co lepszych zdjeciach i juz!

oracle - Czw 11 Cze, 2009

Ja ZANIM kupiłem lustrzankę to dokładnie przestudiowałem jak one działają, i dopiero jak byłem przekonany, że lepiej kupić lustrzankę niż kompakt to dopiero się na nią zdecydowałem.

Bo widzisz lustrzanka to takie narzędzie dla świadomych, bez podstawowej wiedzy na początek nie ma co kupować.

candy - Czw 11 Cze, 2009

oracle, troche jakby za pozno dla kolegi,kaske juz wydal,teraz tylko mozna sprobowac pomoc :D

candy, dzieki. oracle dokładnie nie kazdy jest taki obcykany jak TY ze wszystko robi zawczasu. a ja tu nie jestem sie kłócic tylko zaczerpnac troche informacji. wiec prosze o pomoc.

No właśnie może nie jest za późno, z tego co wiem jest 10 dni na zwrócenie sprzętu w stanie nienaruszonym.

A jeśli kolega się upiera przy pozostawieniu lustrzanki to najpierw warto sobie kupić książkę o podstawach fotografi. No chyba że jest mistrzem zapytań google (bez przesady, mistrzem nie trzeba być) i potrafi wszystko wygooglować. Takie rzeczy to podstawa i szkoda mówić i tłumaczyć n-ty raz, tego jest pełno.

Obcykany a nie opcykany!

Nawet użycze ci moich zdolności wyszukiwania
http://www.dfv.pl/szkola-...fia.html?id=386
i ogólnie: http://www.dfv.pl/szkola-foto-video.html

kompakt vs lustrzanka
http://www.cyfrowe.pl/art...lustrzanka.html

Ekspozycja:
http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
i cała reszta tematów do przeczytania.

zug - Czw 11 Cze, 2009

lukas330, zapraszam do lektury (jeszcze raz) :arrow: TU
zug - Czw 11 Cze, 2009

lukas330 napisał/a:
zug, dzieki własnie to czytam

to miłej lektury, :wink:

dzieki tamta pierwsza lektura sie przydała. dzieki

Cytat:
bo TY masz takie podejscie kolego.

SAM sobie jesteś winien mojego nastawienia, kupiłeś w ciemno, nawet nie zadałeś sobie trudu żeby poszukać cokolwiek na ten temat i pytasz zupełnie jakby nie było to milion razy opisywane nawet na tym forum!

widze po postach i gwiazdkach ze jestes tu fachowcem wiec powinienes jakos mi podpowiedziec, ja na forach nie bywam itd. i nie jestem taki ogarniety jak Ty w tych sprawach wiec nie stresuj sie tak, jestem nowicjueszem. i za błedy przepraszam. pisze szybko itd
Baku - Czw 11 Cze, 2009

Estetyki i poprawności wypowiedzi warto pilnować. Mniej było by niepotrzebnych przepychanek.
lukas330 - zacznij od polecanej lektury i rób tak jak napisałem. Podglądaj ustawienia przysłony i czasu które w programach tematycznych auto i P dobiera aparat. Z czasem przejdź sobie na A, T a jak już zaczną wychodzić ładne zdjęcia na M to dopiero będziesz miał frajdę z lustrzanki. Grunt to się nie zniechęcać pierwszymi niepowodzeniami - po przesiadce z kompaktu bez manuala nie jest łatwo. Ale nikt nie powiedział że będzie.

candy - Czw 11 Cze, 2009

powiem ci ze mnie np.pomaga przegladanie zdjec w magazynach "fachowy" gdzie wiekszosc ma opisane parametry przy jakich zdjecie bylo zrobnione,powinno dac ci to jakies pojecie o tym jakie parametry uzyc w danych okolicznosciach

ok dzieki panowie. zaczne to dzis studiowac. miłego wieczoru. dzieki
candy - Czw 11 Cze, 2009

powodzenia :cool: