|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co do szkieł dla pentaxa?
airmila - Sob 13 Cze, 2009 Temat postu: co do szkieł dla pentaxa? padł mz-30. naprawa to ok. 240zł. dlatego postanowiłam kupić coś nowego.
panowie i panie!
co polecacie cyfrowego ze stajni pentaxa? k-m wydaje się być najtańszy. ale nie ma dobrych recenzji. ka-setka-de już lepiej wypada. używana tańsza.
mam 2 tamrony: 28-80 mm AF +UV i 70-300mm AF
i nie chcę wydać na puszkę więcej niż 700zł.
pewnie pozostaje mi giełda w Stodole albo komisy? a może jakieś inne pomysły? a może to wszytko sprzedać i kupić nikona?
pomocy.
mavierk - Sob 13 Cze, 2009
no to co? k100d super i zabawa trwa, nie ma co więcej napisać.
airmila - Sob 13 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | no to co? k100d super i zabawa trwa, nie ma co więcej napisać. |
a może lepiej używany k10d albo k20d? albo k200d albo poczekać do "po-wakacji" i może pentax wypuści coś nowego? tylko pewnie nie zamknie się w 7 stówkach...
jaad75 - Sob 13 Cze, 2009
airmila napisał/a: | co polecacie cyfrowego ze stajni pentaxa? |
Co polecamy, czy co możesz kupić za 700zł?
airmila napisał/a: | k-m wydaje się być najtańszy. ale nie ma dobrych recenzji. |
To zależy gdzie czytać.
airmila napisał/a: | ka-setka-de już lepiej wypada. używana tańsza. |
Zależy pod jakim względem lepiej i co jest dla Ciebie bardziej istotne.
airmila napisał/a: | mam 2 tamrony: 28-80 mm AF +UV i 70-300mm AF...
...a może to wszytko sprzedać i kupić nikona?
|
Przy takim stopniu rozbudowania systemu nie zrobi Ci to szczególnej różnicy.
[ Dodano: Sob 13 Cze, 2009 01:05 ]
airmila napisał/a: | a może lepiej używany k10d albo k20d? |
Zdecydowanie lepiej.
airmila napisał/a: | albo poczekać do "po-wakacji" i może pentax wypuści coś nowego? |
Wypuści.
airmila napisał/a: | tylko pewnie nie zamknie się w 7 stówkach... |
Nie. Ale najprawdopodobniej spowoduje, ze na rynku pojawi się sporo używanych K10/K20D.
Sunders - Sob 13 Cze, 2009
Za 700 to powyżej używki K100 nie "podskoczysz"
airmila napisał/a: | a może lepiej używany k10d albo k20d? |
Moim zdaniem obecnie najlepiej cenowo w tej klasie "wychodzi" samsung GX20, ew.GX10, ale cenę zaużywkę niestety trzeba chyba podwoić
airmila napisał/a: | a może to wszytko sprzedać i kupić nikona? |
Jeśli dodać te 700 do tego co możesz dostać za te tamrony, to to możesz celować conajwyżej w używkę d80 Gdybyś miała "spaść" niżej to nie warto.
mavierk - Sob 13 Cze, 2009
airmila napisał/a: | a może lepiej używany k10d albo k20d? | jasne, że lepiej, ale rozmawiamy o 700zł czy o 1400? Różnica nie jest marginalna...
airmila - Sob 13 Cze, 2009
dziękuję za zainteresowanie.
po prostu mam kłopot, co zrobić z tym, co już mam i na co postawić, żeby jak najlepiej na tym wyjść. nie muszę mieć wypaśnego aparatu, ze zdjęć się nie utrzymuję i wystarczy mi coś przyzwoitego, nie za drogiego, żeby była satysfakcja i radość.
czytam od tygodnia sporo na ten temat,na dpreview różnica jakości fot pomiędzy k-emką a ka-setką jest spora. no ale ktoś przecież kupuje te ka-emki i robi zdjęcia...
oracle - Sob 13 Cze, 2009
Lepsze dobre szkła a gorsze body szczególnie jak masz mniej pieniędzy.
Nie wydaje mi się żeby można było coś z pentaxa kupić w tej cenie.
Natomiast Canon 350D kosztuje właśnie 600-700zł
Plusem Canona w takim przypadku jest 2 razy większy rynek szkieł używanych. Innymi słowy: sprzedać obiektyw pod canona będzie prościej, kupić używkę też. Kiedyś rozważałem przejście z Canona w Pentaxa ale nie dość że niektórych szkieł wcale nie dało się kupić to znaleźć używki lepszych graniczyło z cudem.
Szkieł nie masz ciekawych ale może z 800zł byś za nie dostała.
W takim wypadku masz Canon 350D (700zł) (lepiej 400D ale to już kwestia 1000zł)
18-55IS (Kit ze stabilizatorem, całkiem przyzwoity ~300zł.) no i też tamron/sigma 70-300 (wersja bez apo to ok 400-500zł. Może nawet taniej)
krewzszafy - Sob 13 Cze, 2009
http://allegro.pl/item650...an_idealny.html
dobra opcja lub k100 w tej cenie
oracle czy ty każdemu musisz wciskać plastikowe canony?
oracle - Sob 13 Cze, 2009
Cytat: | oracle czy ty każdemu musisz wciskać plastikowe canony? |
Radziłbym się zastanowić o czym mówisz...
Pentax jest bardzo dobrą opcją ale pod warunkiem że mamy przynajmniej 2 razy tyle. I nie opowiadaj głupot bo kilka wątków niżej polecałem właśnie pentaxa.
Nie kupisz pentaxa ist D do tej ceny, a ta oferta już się zakończyła.
Do 700zł zdecydowanie najlepszy będzie 350D. Wątpie żeby autorka potrzebowała czegoś mocniejszego niż plastik. W ogóle wątpie żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla niej.
krewzszafy - Nie 14 Cze, 2009
oracle napisał/a: | Nie kupisz pentaxa ist D do tej ceny |
oczywiście że kupisz, były teraz dwa na allegro jeden podałem link, drugi z ceną minimalną 730zł też się nie sprzedał. Na forum pentaxa jest giełda można tam w cenie ok 800zł kupić k100 więc wystarczy poszukać a nie pisać że się nie da bo się da a sam proponujesz droższe
oracle napisał/a: | W takim wypadku masz Canon 350D (700zł) (lepiej 400D ale to już kwestia 1000zł)
18-55IS (Kit ze stabilizatorem, całkiem przyzwoity ~300zł.) no i też tamron/sigma 70-300 (wersja bez apo to ok 400-500zł. Może nawet taniej) |
kit pentaxa za 150zł można kupić.
airmila napisał/a: | ze zdjęć się nie utrzymuję i wystarczy mi coś przyzwoitego, nie za drogiego, żeby była satysfakcja i radość |
do tego celu k100/istDs nadaje się bardzo dobrze, fajnie się trzyma, nieduży, solidnie wykonany, dobry wizjer (w Ds-ie ten sam co w k10 więc wieeelki i jasny) i nie widzę powodu żeby pozbywać się obiektywów i kupować ponownie pdobne pod inną puszkę bo wcale taniej nie wyjdzie
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:42 ]
airmila dużą radość dają manualne jasne stałki które można niedrogo nabyć (do 200zł za M1.7 pentaxa) z Ds-em i matówką z mikrorastrem satysfakcja gwarantowana
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:48 ]
Ds obsługuje lampy w TTL, tanio można lampę kupić zastanów się i poczytaj, popytaj
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 12:57 ]
przykład z giełdy forum pentaxa
"Z bólem ale jednak - sprzedam Pentaxa K100D z obiektywem DA 18-55/3.5-5.6 AL
W zestawie wszystko co daje fabryka + szybka karta 1GB Sandisk Ultra II i 4 akumulatorki VARTA 2500mah. Przebieg: ponad 11 tys. klapnięć lustrem...
Oczywiście istnieje możliwość negocjacji ceny ...850" i nie sprzedał się za tyle więc...
airmila - Nie 14 Cze, 2009
k100d na allegro wczoraj poszło za 860 zł. brałam udział w licytacji, przy przekroczeniu magicznej kwoty 7 stówek dałam sobie spokój, ponieważ z pustego i Salomon nie naleje, więc ta okazja przeszła mi koło nosa.
oracle - jednak zostanę przy pentaxach, jakby to powiedzieć, za dużo z tymi wymianami zachodu.dzięki za opcję, w każdym razie!
krewzszafy- dziękuję bardzo za hinty. już wiem, gdzie jeszcze szukać.
oracle - Nie 14 Cze, 2009
730 to nadal ponad 700 (ciekaw jestem czemu nikt nie kupił), a i chciałbym zauważyć, że zaczynają się wakacje, jak nie trafisz teraz to możesz czekać i do zimy.
Oczywiście, że pentax będzie lepszy bo ma lepszy kit, stabilizacje w korpusie ale traf teraz na takiego do 700zł.
No i wcale droższych nie proponuje, skromnie się pochwale że 350D za 300zł kupiłem z przebiegiem 4000. 700zł to maksimum za jakie można go sprzedać, jak ci się trafi to nawet za 500 da radę.
|
|