forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Teleobiektyw Samyang PRESET 500mm MC f/8,0 Nikon

damianGR83 - Sob 13 Cze, 2009
Temat postu: Teleobiektyw Samyang PRESET 500mm MC f/8,0 Nikon
Witam,
przeglądając szkła natknołem sie na bardzo ciekawy(z mojego punktu widzenia) egzemplarz Samyang PRESET 500mm MC f/8,0 Nikon w niebywale atrakcyjnej dla mnie cenie.

Czy ktoś korzystał z takiego szkła i może co nie co powiedzieć na jego temat(jasność w rzeczywistości, odległość fotografowania itp)?

candy - Sob 13 Cze, 2009

a do czego chcesz to wykorzystac jesli mozna wiedziec??
Jacek(Baton) - Sob 13 Cze, 2009

Trudno określić, czy ktoś się znajdzie.
Wiadomo tylko, że to "made in Korea" czy cóś i że manual ze stałym swiatłem tzn nie zmiennym f8.
Aczkolwiek testowana 85ka na optycznych całkiem nieźle wypadła w niektórych mierzalnych parametrach. :)

damianGR83 - Sob 13 Cze, 2009

Lubie sobie czasem amatorsko focić obiekty z bardzo daleka, głównie otwarta przestrzeń, ludzi ale prosze nie mylić tego z chamskim podgladywaniem sąsiadów :razz: , przyrode i wszystko to czego nie można zobaczyć z bliska.

A i jeszcze coś takiego znalazłem Falcon 650-1300 mm Zoom f/8,0-16,0 ale już 2x droższe.

zug - Sob 13 Cze, 2009

podobny temat :arrow: TU
ghost - Sob 13 Cze, 2009

zmiennym. f/8-32.
szkło jest ciemne, długie i manualne. bez statywu będzie trudno. ustawianie ostrości może być frustrujące.

generalnie ryzykowna sprawa.

candy - Sob 13 Cze, 2009

dlatego spytalem sie do czego szklo ma byc uzywane,bo wedlug mnie to np.jaks fotografia sportowa odpada(chyba ze szachy),jak rowniez focenie dzikiej zwierzyny(chyba ze jakiejs duzej i mniej plochliwej)
szklo ciemne,manualne no ale tanie jak chcesz miec stala ogniskowa z wielkim przyblizeniem

Jacek(Baton) - Nie 14 Cze, 2009

mnie sie wydaje, ze chyba do fotografii "astro" jakiś Księżyc czy cóś, tyle że z takim światłem tego szkła trza by statyw wyprowadzić na spacer. Sam bym miał ochote wypróbować takie szkło, ale kupić raczej nie, bo ile można focić księżyc :mrgreen:
zug - Nie 14 Cze, 2009

jednym słowem to szkoda kasy na takie wynalazki :cool:

Nie sądzę, aby to było dobre szkło, ja mam za 2/3 ceny tego szkła filtry na obiektyw. :mrgreen:

Poza tym nie spojrzałem wcześniej na link, bo myślałem że rozmawiamy o tym
http://www.foto-tip.pl/sk...kon-p-1320.html

To przynajmniej da sie w coś schować :grin:

damianGR83 - Nie 14 Cze, 2009

Thx all, już je sobie z głowy wybiłem :cool:

PS:
Jacek(Baton) napisał/a:
Nie sądzę, aby to było dobre szkło, ja mam za 2/3 ceny tego szkła filtry na obiektyw. :mrgreen:

Poza tym nie spojrzałem wcześniej na link, bo myślałem że rozmawiamy o tym
http://www.foto-tip.pl/sk...kon-p-1320.html

To przynajmniej da sie w coś schować :grin:

Jacek(Baton), takie nieco głupie pytanko do ciebie i innych - ten obiektyw o którym myslałeś i do którego zapodałeś link ma takie (chyba plastikowe)kółko na środku: po jaki ... ono tam się znajduje? Czy to w czyms pomaga? :idea: Bo naprawde nie kumam :?:

oracle - Nie 14 Cze, 2009

To jest obiektyw lustrzany, żeby zrozumieć po co ono tam jest, trzeba zobaczyć schemat
http://pl.wikipedia.org/w...telephoto_2.svg

tu masz linka do schematu.

MC - Nie 14 Cze, 2009

Manuala bym sobie podarowal. Ale Minolta/Sony 500/8 reflex kusza.
candy - Nie 14 Cze, 2009

to ten z AF?

Cytat:
Jacek(Baton), takie nieco głupie pytanko do ciebie i innych - ten obiektyw o którym myslałeś i do którego zapodałeś link ma takie (chyba plastikowe)kółko na środku: po jaki ... ono tam się znajduje? Czy to w czyms pomaga? :idea: Bo naprawde nie kumam :?:

Tak jak zostało już powiedziane to jest obiektyw lustrzany, dzieki czemu może zachować takie oto gabaryty o optyce tych szkieł nie wypowiadam się, bo nie mam doświadczenia. Więcej może z pewnością powiedzieć Arek.

Wiem tylko, że bokeh ma w kształcie obważanków :mrgreen:

MC - Nie 14 Cze, 2009

candy napisał/a:
to ten z AF?

Tak i to nawet sprawnie dzialajacym.

costi - Pon 15 Cze, 2009

Jacek(Baton) napisał/a:
Cytat:

Tak jak zostało już powiedziane to jest obiektyw lustrzany, dzieki czemu może zachować takie oto gabaryty o optyce tych szkieł nie wypowiadam się, bo nie mam doświadczenia. Więcej może z pewnością powiedzieć Arek.

Wiem tylko, że bokeh ma w kształcie obważanków :mrgreen:

Obwarzankow ;)

A poza obwarzankowym bokehem szklo nie ma tez aberracji chromatycznych.

Ma za to stala przyslone (nie mozna go przymknac).