forum.optyczne.pl

Lornetki - poradzcie co wybrac??

hudy - Pon 15 Cze, 2009
Temat postu: poradzcie co wybrac??
witajcie pisze juz 3 post ciągle jestem niezdecydowany potrzebuje 2lub 3 konkretne wypowiedzi na temat szukam lornetki 8 56 do łowiectwa wazne jak widac w nocy około 1000zł jedni pisza delta titanium inni pisza ze lepsza vixen ultima/ ja patrze w rankingach a ta jakaś vixen atrek kolega post wczesniej proponował mi wo 7 50 w opisach pisach piszą ze ze delta produkowana jest w chinach a vixen w japoni inni ze delta w teren praktyczniejsza od vixena ponoc vixen niejest wypełniony azotem niewiem czy ma to jakies znaczenie?? dlamnie jest wazne ktora ma najlepsze walory w nocy
Arek - Pon 15 Cze, 2009

DO Titanium jest robiona w Chinach. Vixen Atrek też. W Japonii jest/był robiony Vixen Ultima. Z tych trzech, na nocne polowania wziąłbym DO Titanium. To klasyczna lornetka
Porro, ale uszczelniona i wypełniona azotem w przeciwieństwie do Ultimy. W warunkach
nocnej wilgotności będzie to miało znaczenie.

Na noc dobrze sprawdzi się także WO 7x50 ED. Także solidna, uszczelniona i bardzo dobra optycznie.

Wszystko to pod warunkiem, że masz mniej niż 45 lat. Jeśli zbliżasz się do tego wieku lub jesteś starszy, nie powinieneś kupować lornetki o źrenicy wyjściowej 7 mm.