|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat...
Arly - Pon 15 Cze, 2009 Temat postu: Dylemat... Witam
Mam dylemat. Otóż jestem posiadaczem lusterka Nikon D40 i jestem bardzo zadowolony z tego aparaciku ale… No właśnie rzeczywistość zaczęła mnie przerastać a właściwie rozbudowa systemu a fundusze…Na początku zamierzałem trochę popstrykać na kicie a z czasem dokupić jakieś fajne szkiełko (18-105 kit lub tami 17-50 2.8 oraz coś dłużej 70-300). Niestety proza życia kazała zweryfikować te zapędy bardzo boleśnie oddalając zakup obiektywów na bliżej nieokreślone nigdy. W związku z tym noszę się ze sprzedażą Nikosia na rzecz wszystkomającego kompaktu Panasa fz-28. Wiem, że mnie zaraz będziecie palić na stosie za odstępstwo od wiary ale po prostu nie stać mnie na obiektywy, a kit trochę mnie ogranicza. Zdaję sobie sprawę że kompakt robi gorsze zdjęcia ale przy odbitkach 10x15 obraz będzie jak najbardziej do przyjęcia. Co Wy na to? Czy warto rezygnować z lusterka, czy cierpliwie poczekać może na jakieś fundusze, które kiedyś się może pokarzą? Czy ktoś z Was posiadaczy lusterka używa może czasem tego Panasa i jakie są wasze wrażenia w porównaniu do lustra? Wiem, ze jest cały watek na temat tego aparatu ale chodzi mi o opinie posiadaczy lustra. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
konczako - Pon 15 Cze, 2009
Nie będę się rozpisywał.... i Napisze od razu - Nie warto
Wiesz, co będzie po jakiś dwóch, trzech miesiącach? Znowu zadasz pytanie na tym forum.. I zapytasz się, na jaką tanią lustrzankę zmienić, bo kompakt cię ogranicza. A będzie cię ograniczał jeszcze bardziej niż twój Nikon z kitem. No chyba, że mówisz o ograniczeniach typu "kręcenie filmików".. Napewno chodzi ci o ZOOM... tyle że ten "zoom" z kompaktów można sobie wsadzić w d***.
Przechodząc z lustrzanki możesz być srogo rozczarowany .
Mógłbyś opisać, do czego używasz swojego Nikona?
B o g d a n - Pon 15 Cze, 2009
Arly napisał/a: | .. po prostu nie stać mnie na obiektywy, a kit trochę mnie ogranicza. Zdaję sobie sprawę że kompakt robi gorsze zdjęcia ale przy odbitkach 10x15 obraz będzie jak najbardziej do przyjęcia. Co Wy na to? |
Zapewne masz kita Nikkor 18-55 i brakuje Ci dłuższej ogniskowej.
Nigdy nie używałem Panasonica FZ-28, ale powiem tak, jeśli nie zależy Ci na szybkości robienia zdjęć, to super kompakt jest idealnym bo ekonomicznym rozwiązaniem uniwersalnego aparatu. Ja obok używania lustrzanek bardzo często robię zdjęcia między innymi zaawansowanym kompaktem o nazwie Canon PowerShot Pro1 i nigdy go nie sprzedam. Podstawą w tego rodzaju aparatach jest jednak dobra optyka. W minm Canon nie pożałował szkieł.
Nikona D40 oczywiście pozostawisz sobie?
MasterB - Pon 15 Cze, 2009
Arly,
Nikt (chyba... ) nie będzie Ciebie palić na stosie... w końcu aparat to tylko narzędzie.
Mam lustrzankę Canona ale nie wstydzę się czasem pstryknąć kompaktem. Jeśli miałbym zrezygnować z lustra, to prawdopodobnie przesiadłbym się własnie na Panasonica którego proponujesz (ew. FZ50). Na odbitkach 10x15 wielkiej różnicy nie zauważysz...
Zawsze możesz też zapolować na jakieś używane szkiełko zakresu 70-300 jeśli brakuje Tobie wąskiego kąta
ozzi_wawa - Pon 15 Cze, 2009
Mialem fz-28 (nadal mam z nim jako taka stycznosc), obecnie mam C40D, aparat jest fajny przy dobrych warunkach:), we wnetrzach juz troche gorzej, (choc nie robilem malych odbitek, jedyne wrazenia z ekranu monitora) chyba, ze jakis statywik i dluzszy czas + iso (100-400 w porywach). Kreci calkiem przyjemne filmy (choc to raczej sprawa drugorzedna) Nawet owego zooma nie mozna okreslic w kategoriach tragedii, oczywiscie przy dobrych warunkach oswietleniowych:) Konkluzja jest taka, na pewno nie jest to klasa lustrzanki, ale za rozsadna cene, przy zalozeniu wywolywania malych odbitek, jest to ciekawa propozycja, mozna rozwazyc jeszcze fz-50, z tego co wiem ma lepsza optyke (jest troche wiekszy) i ma mniejszy zoom 12X. Oczywiscie po pewnym czasie, obyciu ze sprzetem i ewentualnym stwierdzeniu, ze jednak optyka jakos Cie ogranicza, nie bedzie mozna zmienic obiektywu, ale niestety cos za cos
pzdr
arthuro - Pon 15 Cze, 2009
Arly, na Twoim miejscu nie zamienialbym lustra na kompakt tylko do kita dokupilbym cos takiego
http://www.allegro.pl/ite...n_stan_bdb.html
lub jezeli i to nie jest w Twoim zasiegu finansowym to starsza wersje powyzszego szkielka, mysle ze nie przekroczy 500zl.
http://www.allegro.pl/ite...tui_gratis.html
oracle - Pon 15 Cze, 2009
Canon 300D + Kit IS + Sigma/tamron 70-300 bez APO to koszt 450zł + 200zł + 500zł
razem 1150zł, nawet taniej niż twój obecny D40. Sprzedałbyś go, kupiłbyś taki zestaw i jeszcze by ci zostało.
Chociaż kompakt też nie jest złym wyjściem.
Ingeitum - Pon 15 Cze, 2009
Coś mi sie zdaje, że lepiej byłoby gdybyś zostawił sobie lustro. Ja tez nie mam kasy na ob. ale na wigilie kupie sobie jakiś fajny. Zbieraj kasę, każde 10 zł jest ważne. Ten kompakt to będzie gorszy od tego canona.
candy - Pon 15 Cze, 2009
dobry kompakt nie jest zly
ale jesli lustro cie ogranicza,to kompakt chyba nie bedzie lepszym rozwiazanem,zwlaszcza jesli chodzi o kreatywnosc,no ale dobry fotograf moze zrobic zdjecie nawet pudelkiem po butach podobno..
twoj wybor-ja bym zostal przy lustrze,rozgladaj sie w ofertach sklepow gdzie maja uzywki,napewno wpadnie ci cos taniego w rece
|
|