|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - jakie znaczenie ma azot
hudy - Pon 15 Cze, 2009 Temat postu: jakie znaczenie ma azot w porównaniach wyskoczyło mi ze delta tytanium jest wypelniona azotem a vixon ultima nie jakie to ma znaczenie ???czy warto to brac pod uwage a co z lornetka jezeli sie rozszczelni i azot sie wydostanie????????????
Abs - Pon 15 Cze, 2009
Czy warto - zdania są podzielone. Zadaniem azotu jest wyeliminowanie tlenu i zmniejszenie ryzyka parowania w określonych warunkach termincznych, głównie od środka. Warto pamiętać, że powietrze, które nas otacza to głównie azot (78%).
RB - Pon 15 Cze, 2009
Abs napisał/a: | Czy warto - zdania są podzielone. Zadaniem azotu jest wyeliminowanie tlenu i zmniejszenie ryzyka parowania w określonych warunkach termincznych, głównie od środka. Warto pamiętać, że powietrze, które nas otacza to głównie azot (78%). |
Chodzi o to, by wewnątrz lornetki nie było pary wodnej (tzn. jej ciśnienie parcjalne było bardzo małe). Jako ze ciśnienie pary nasyconej wody mocno spada wraz z temperaturą to przy wychładzaniu lornetki zawierającej parę wodną mogłoby dochodzić do kondensacji tejże na wewnętrznych powierzchniach soczewek i pryzmatów. Tego nie zetrzesz a i ślady po takiej kondensacji pozostaną. Azot jest tani, leci do instalacji ze zbiornika ciekłego azotu a więc praktycznie pozbawiony jest domieszek pary wodnej (azot wrze pod cisnieniem atmosferycznym w 78 K, woda w 373 K), jeśli przedmuchamy lornetkę azotem to wody tam nie będzie.
Pytanie tylko czy lornetki pozbawione tego ficzeru zaparowywują od wewnątrz... Ja w swojej ruskiej i na pewno nieszczelnej tego nie doświadczyłem... Natomiast co może zdarzyć sie we wspólczesnej chińskiej taniosze klejonej białym klejem - nie wiem.
A co będzie jak się rozszczelni? Nic. Praktycznie nic sie nie stanie. Lornetka bedzie dzialac... Azot raczej nie wyleci, natomiast powoli beda sie do srodka dostawac pozostale skladniki normalnej atmosfery, tlen, dwutlenek wegla, woda, wodor i hel takze
|
|