forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Przewód do lampy błyskowej [nazwa wtyczki ?]

hostman - Pon 15 Cze, 2009
Temat postu: Przewód do lampy błyskowej [nazwa wtyczki ?]
Witam,
czy ktoś byłby wstanie odpowiedzieć mi na pytania, jak się nazywa ten typ wtyczki?

chciałbym kupić dłuższy przewód i mam zgryz.

edmun - Pon 15 Cze, 2009

podejrzewam jakąś odmianę mini jacka ale nie rozumiem tej izolacji plastikowej :(
SlawGaw - Pon 15 Cze, 2009

Może po prostu przeciąć kabel i wstawić przedłużenie, trochę cyny i powinno być ok.
edmun - Wto 16 Cze, 2009

SlawGaw, gorzej kiedy będziemy mieli lipnej jakości miedź którą będzie trzeba rozgrzewać do czerwoności i stopienia plastików aby złapała cynę :)
Ale faktycznie - chyba najłatwiejszy sposób

hostman - Wto 16 Cze, 2009

Dobra, najlepszym rozwiązaniem jest przecięcie kabla i przylutowanie tyle ile potrzeba, jednocześnie rozumiem, że po takiej 'zabawie' automatyka lampy będzie działać ? :zalamany:
edmun - Wto 16 Cze, 2009

jeśli przylutujesz identycznie kabelki to musi działać :)
candy - Wto 16 Cze, 2009

przetnij,zrob fotke zeby wiedziec co z czym bylo i lutuj
bedzie dzialac

teodor2424 - Pią 19 Cze, 2009

gorzej ja w środku będą 3 lub więcej przewodów w tego samego koloru otulinie :)
najlepiej rozcinaj pomału :) i po kolei :)

candy - Pią 19 Cze, 2009

nie bedzie trzech bo sa tylko dwa elementy metalowe na wtyczce(np.jack do mono ma dwa elementy i dwa kable,jack do stereo-3 elementy i 3 kabelki)
edmun - Pią 19 Cze, 2009

teodor2424, powinien być:
pierwszy kanał, drugi kanał, masa, izolacja
ostatecznie 2 x kanał, 2 x masa (odrobinę bez sensu ale można tak spotkać), izolacja, dodatkowa otulina

hostman - Czw 13 Sie, 2009

może ktoś będzie miął kiedyś podobny problem.. więc napiszę jak się skończyły te kombinacje.
Kupiłem 5m kabel PC-PC. W oryginalnym jak i w tym kupionym w środku są dwa przewody.
I tu uwaga, dla tych co nie mają sprzętu pomiarowego. Białe kable są zamienione, więc lutujemy odwrotnie!
Po przeróbkach wszystko działa w porządku! :grin: