forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - przedłuzenie lunety

hudy - Wto 16 Cze, 2009
Temat postu: przedłuzenie lunety
witam mam lunete zeis 4 32 a w kieszeni niewiele kasy, u kolegi widziałem taka samą lunete i załorzył mu rusznikasz wojskowy emeryt przedłuzke i ponoc teraz ma 7 50 ?? razem przestzeliwywalismy i naprawde jest ok a światło duzo wieksze gdzie mozna takie coś kupic ile to moze kosztowac a moze ma ktoś taka do sprzedania dzieki i pozdrawiam
Arek - Wto 16 Cze, 2009

Z 4x32 zrobił 7x50? Rusznikarz? Zeissa?
hudy - Wto 16 Cze, 2009

tak mi sie wydaje chyba dokrecił kawałek 12 cm i wiekszym okularem ja sie nieznam ale chyba to byl stara zeis jena
Arek - Wto 16 Cze, 2009

Poprzez dokęcenie (wymianę) okularu możesz zmienić powiększenie lunety. Średnicy obiektywu nie zmienisz w ten sposób.
hudy - Wto 16 Cze, 2009

ale to co dokrecil ma srednice 5 cm a normalnie 3

[ Dodano: Wto 16 Cze, 2009 10:40 ]
teraz jest dłuzsza i o jakies 12 cm i od strony lufy duzo szersza

[ Dodano: Wto 16 Cze, 2009 10:50 ]
jest post u janickiego na forum przerabianie lunet przeczytaj ?gdzie mugłbym taka przeduszke dostać

[ Dodano: Wto 16 Cze, 2009 10:51 ]
odpisz mi co o tym myślisz??

Arek - Wto 16 Cze, 2009

Myślę, że to bez sensu...
palindrom - Czw 18 Cze, 2009

hudy,
Wymiana / przedłużenie obiektywu w większości lunet jest nierealne. Słyszałem o tym że ktoś akurat te lunety przerabiał ( http://bron.iweb.pl/viewt...er=asc&start=15 ), pytanie tylko PO CO? Sprzęt raczej nie jest górnolotny, zero pływa, krzyż gruby... Już wolałbym kupić jakąś Deltę albo Bushnella (sam mam 4-12x40 i jestem zadowolony).