forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - szklo 24-70/2.8, czy warto brac sigme?

candy - Sro 17 Cze, 2009
Temat postu: szklo 24-70/2.8, czy warto brac sigme?
witam
szukalem jakis czas jasnego szkla(zoomu) i znalazem Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM(nowa wersja z Inner Focus(IF)),podobno lepsze od starego szkla bez IF i mam dylemat bo chcialem kupic 24-70/2.8 L Canona,no ale cana Sigmy jest bardzo atrakcyjna: 900E za Sigme - 1350E za Canona
wiec nie wiem teraz czy lepiej dozbierac do Canona czy brac Sigme(do centrum Sigmy mam 45min autobusem i kalibracje moga mi zrobic na miejscu w razie FF/BF(wiem bo robili mi wczesniej dla 50/1.4)

ps.szukalem 24-70 bo pozniej bede tez kupowal 70-200/2.8

Baku - Sro 17 Cze, 2009

Sigma jest lepsza od Canona w kwestii ostrości i winietowania, Canon jest lepszy pod względem aberracji (nieznacznie), dystorsji (sporo). Pozostałe właściwości są raczej wyrównane.
Nawet w kwestii jakości wykonania Sigma za bardzo nie odstaje od Canona, choć ten ostatni - jeśli dobrze pamiętam - ma dość pomysłową osłonę przeciwsłoneczną.
Canon 24-70 to bardzo dobry obiektyw, ale już trochę starawy konstrukcyjnie i na pewno przydało by mu się odświeżenie.
Tu (obiektyw 24-70) bym raczej celował w zakup Sigmy, natomiast jeśli chodzi o kolejny zakup (70-200) to bezapelacyjnie Canon 70-200/2.8 - na Sigmę 70-200 nawet nie ma co patrzeć w porównaniu z tymże Canonem.

candy - Sro 17 Cze, 2009

no wlasnie,70-200/2.8 to bedzie canon(tylko ze ten bez IS),a ta wlasnie sigma kusi mnie i to bardzo,obiektywy EX sa naprawde swietnie wykonane i uwazam je za dobre optycznie(mam dwa EX'y i jeden "normalny")
razthaman - Sro 17 Cze, 2009

poczytaj na CB o współpracy tej Sigmy z Canonami, testy testami ale jak masz możliwość to zawsze lepiej brać systemową optykę
candy - Sro 17 Cze, 2009

mozliwosc mozliwoscia,ale roznica w cenie jest spora,a canonowski 24-70 to juz chyba troche starawa konstrukcja

ps.na jakiej CB?

zug - Sro 17 Cze, 2009

candy napisał/a:
ps.na jakiej CB?

http://canon-board.info/ :cool:

Sunders - Sro 17 Cze, 2009

candy, biorąc pod uwagę odległość od serwisu sigmy i różnicę w cenie, brałbym sigmę.
candy - Sro 17 Cze, 2009

lol,no nie pomyslalem zug :zalamany:

[ Dodano: Sro 17 Cze, 2009 14:08 ]
Sunders napisał/a:
candy, biorąc pod uwagę odległość od serwisu sigmy i różnicę w cenie, brałbym sigmę.

no wlasnie,roznicy w jakosci chyba jakiejs porazajacej nie bedzie(miedzy Sigma a Canonem),a na peno nie takiej za 500euraskow :P (mam nadzieje)

MC - Sro 17 Cze, 2009

Jesli chodzi o kwestie AFa to nie ma problemu z jego regulacja w serwisie. Ta Sigma wyglada zachecajaco, a jest wyraznie tansza od C,N,Sowych odpowiednikow.
candy - Sro 17 Cze, 2009

na CanonBoard nie wypadla jakos oszalamiajaco,ale testujacy sam napisal ze nie mial mozliwosci wyregulowania FF/BF,wiec niewiele mozna sie dowiedziec :P
Baku - Sro 17 Cze, 2009

W przypadku Zeissa i Nikkora to można się jeszcze zastanawiać czy warto zachować różnicę w kieszeni, bo optycznie wypadły tak jak Sigma a może nawet jeszcze lepiej. W przypadku Canona zdecydowanie bardziej warto tą różnicę zachować i...
...mieć początek kwoty na Canona 70-200/2.8 :grin:

candy - Sro 17 Cze, 2009

hehe,dzieki za sugestie