|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 100-400 IS L dziwny AF z konwerterami
zakopiec - Sro 17 Cze, 2009 Temat postu: Canon 100-400 IS L dziwny AF z konwerterami Nie wiem może tak ma być.
Zakleiłem trzy styli w 2.0 i 1.4 Extenderach II - nowe.
Po podpięciu do 40D lub 5D Mark II przy łapaniu ostrości na punkt jest taki dziwny efekt.
Sprzęt po przyciśnieciu i trzymaniu spustu migawy zaczyna szukać i wyjeżdża za za miejsce ostrzenia następnie wraca przed miejsce ostrzenia i znów wyjeżdża za ale już mniej i powraca przed też mniej.
Tak 4-5 razy i dopiero zatrzymuje się na tym na czym miał ostrzyć.
Jak wachadełko aż się zatrzyma
Przypuszczalny powód?
Monastor - Sro 17 Cze, 2009
zakopiec, powód - założenie konwertera. Spada światło obiektywu i AF ma utrudnione zadanie. Według Canona w ogóle nie powinien być w takiej sytuacji używany, stąd konieczność zaklejania styków. Założenie konwertera przy świetle F/5.6 powoduje takie efekty. W słabszych warunkach oświetleniowych jest jeszcze gorzej.
mavierk - Sro 17 Cze, 2009
ciemności egipskie
zakopiec - Sro 17 Cze, 2009
Dzięki za odpowiedz czyli wszystko Ok.
goltar - Czw 18 Cze, 2009
Już wcześniej pisałem że 100-400 z TK działa bardzo kiepsko... to objaw normalny.
B o g d a n - Czw 18 Cze, 2009
Zakopiec,
Canon podaje, że Extender EF1.4x II oraz 2x II są kompatybilne tylko z wybranymi obiektywami EF, w tym EF 70-200mm f/2.8L USM, EF 70-200mm f/2.8L IS USM, EF 70-200mm f/4L, EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM, EF 400mm f/4 DO IS USM oraz serią stałoogniskowych obiektywów L 135mm i wyższe.
Zastosowanie extenderów powoduje, że efektywna przysłona obiektywu zwiększa się odpowiednio o jeden lub dwa stopnie.
Ponadto Canon oficjalnie podaje, że jeśli efektywna przysłona maksymalna przekracza f/5,6 (f/8 w przypadku aparatów EOS 1V i EOS 3), automatyczna regulacja ostrości nie będzie działała.
|
|