forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Gadzet do lampy

Usjwo - Czw 18 Cze, 2009
Temat postu: Gadzet do lampy
Jak sie nazywa fachowo to co gosciu ma przy lampie. Sluzy to do odbijania swiatla jak sufit jest za wysoko (albo jak nie ma sufitu)

Sunders - Czw 18 Cze, 2009

nasadka rozpraszająca do lampy błyskowej :smile:
benetnash - Czw 18 Cze, 2009

to ja może przy okazji też zadam pytanie:
to coś wygląda jak przylepiane na rzepy. Ską się bierze rzepy na lampie? trzeba sobie przykleić?
I jak się z tymi rzepami zakłada dyfuzor?
Pozdrawiam

MC - Czw 18 Cze, 2009

Prosciej bedzie zwykla gumka recepturka przymocowac.
Usjwo - Czw 18 Cze, 2009

Tak, To jest na rzep, jak byla niepotrzebna to to gosciu zapinal odwrotnie (180 stopni). Pewnie jest kawalek w zestawie do przyklejenia na lampie, chociaz nie jestem pewien czy wczesniej nie widzialem takiej opaski (tez na rzep :mrgreen: ) dokola lampy
Sunders - Czw 18 Cze, 2009

benetnash napisał/a:
Ską się bierze rzepy na lampie? trzeba sobie przykleić?

Można kupić taśmę, która z jednej strony ma klej a z drugiej rzep. Ja w ten sposób mam zamocowaną gaśnicę w samochodzie :smile:

jaad75 - Czw 18 Cze, 2009

A jeszcze lepiej pasek, który owija się wokół lampy:
http://www.lumiquest.com/products/cinch-strap.htm
http://www.honlphoto.com/...be-flash/Detail

jasiekcom - Czw 18 Cze, 2009

tu masz gotowy zestawik mocowany na opaske gumowa http://www.allegro.pl/ite..._580_ex_ii.html
zug - Czw 18 Cze, 2009

a tu możesz sobie sam zrobić :cool: :arrow: TU
i w użyciu

komor - Sob 20 Cze, 2009

Mając przyklejony rzep na lampie można sobie przyczepiać różne rzeczy: rozpraszacze, sztuczne sufity, filtry żelowe… Rzep to taki dość uniwersalny interfejs mocujący. :)
jaad75 - Sob 20 Cze, 2009

Pod warunkiem, że nie przeszkadza Ci coś przyklejone do lampy - osobiście tego nie trawię, dlatego wolę paski rzepowe.
komor - Sob 20 Cze, 2009

Purysta… :twisted:
Sunders - Sob 20 Cze, 2009

komor, raczej esteta :mrgreen:
B o g d a n - Pon 22 Cze, 2009

Usjwo napisał/a:
Jak sie nazywa fachowo to co gosciu ma przy lampie.

Usjwo,
fachowo, to jest odbłyśnik, a nie nasadka rozpraszająca.
Facet na Twoim zdjęciu ma ją dużą, bo pewnie wykonuje zdjęcia z daleka, zresztą widać nawet, że ma teleobiektyw.

Odbłyśnik do lamp błyskowych poprawia plastykę zdjęć, odbija i zmiękcza światło oraz minimalizuje powstawanie nieprzyjemnych cieni. Ponadto daje rzecz, dla mnie bynajmniej istotną, tzn. "błysk" w oczach osoby fotografowanej. Na gałkach ocznych widać wtedy małe jasne plamki. :wink:

Raideur - Nie 11 Kwi, 2010

Ten "odblysnik" co jest w SB900 nadaje sie wiec jedynie na krotkie odleglosci?
hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010

Raideur, w SB900 jest tylko mała "karteczka" której zadaniem jest kierowanie części światła aby podkreślać oczy... Zatem tak - to jest tylko na niewielkie odległości i przy założeniu że... jest sufit ;)
jaad75 - Nie 11 Kwi, 2010

Wielkość odbłyśnika reguluje ilość światła wysyłanego do przodu, więc jeśli założysz coś większego będziesz miał wprawdzie bardziej miękkie światło, ale więcej będzie go padało "bezpośrednio" od strony lampy, co też nie jest zbyt korzystne...
luke130 - Pon 12 Kwi, 2010

Na stronie polecanej przez Zug'a czyli TU jest jeszcze model "podziurkowany". Zrobiłem oba odbłyśniki i ten drugi jest kapitalny. Odbija około połowy światła do przodu czy gdzie tam chcemy a połowa leci sobie dalej spokojnie w sufit.
jaad75 - Pon 12 Kwi, 2010

luke130, to jest kopia Lumiquesta 80-20...