forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 85 mm f/1,8 USM + canon 500d

morfen - Pią 19 Cze, 2009
Temat postu: Canon EF 85 mm f/1,8 USM + canon 500d
Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie tego obiektywu, czy jest on dobry do 500d z tego co czytałem to 85 mm ma przy pełnej klatce, przy puszce 500d bedzie miał około ponad 130mm , i teraz pytanie , czy to nie jest za duzo jak na portrety, obiektyw wydaje mi sie dobrym zakupem gdyż jest przyszłosciowy. Mozna wykozystac go pozniej w pełnej klatce. Jeszcze jedna sprawa, chodzi mi o to ze uzyskuje on 1,8 f.
Z tego co wyczytałem w instrukcji 500d piszę że apart współpracuje z obiektywami od przysłony 2,8 , czy to jest prawda? znaczy to ze nie obsłuzy mi 1,8 i bede musiał zadowolic sie przysłono 2,8 ?

MC - Pią 19 Cze, 2009

Glupoty czytales. Ten obiektyw bedzie mial zawsze 85mm i cudow zadnych nie bedzie. Kat widzenia bedzie mniejszy niz na pelnej klatce :roll:
Nie wiem co jest napisane w instrukcji, ale jestem pewien, ze bez problemow bedzie dzialal na 500D. I wreszcie - tak, jest bardzo dobry na portrety.

morfen - Pią 19 Cze, 2009

Pozwole sobie wkleić to co napisali w pewnym sklepie interentowym gdzie można zakupic ten obiektyw

Ogniskowa obiektywu po założeniu do aparatu z sensorem APS-C (np. EOS350D, EOS300D, EOS20D, EOS30D) musi być pomnożona przez 1.6x. Dzieje się tak dlatego, że sensor jest mniejszy od klatki filmu 35 mm.
W tym wypadku ogniskowa 85 mm po podłączeniu do aparatu z matrycą APS-C wyniesie 136 mm.

wychodzi z tego ze przy pełnej klatce mamy 85 mm przy sensorze APS-C bedzie miał 136 mm

moze zle cos zrozumiałem w tym co piszą

pozdrawiam

Wujek_Pstrykacz - Pią 19 Cze, 2009

Ogniskowa obiektywu nie zmieni się, zmieni się tylko kąt widzenia przez ten obiektyw na taki jaki odpowiada obiektywowi o ogniskowej 136mm. GO pozostanie taka jaka odpowiada ogniskowej 85 mm. Jest to świetny obiektyw do portretu, choć przy APS-C jest już wąsko.
Sunders - Pią 19 Cze, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
to świetny obiektyw do portretu, choć przy APS-C jest już wąsko.

morfen, po prostu może Ci zabraknąć odległości do zrobienia portretu :smile:

MM - Pią 19 Cze, 2009

Po pierwsze to co napisali na stronce to tzw. skrót myślowy. Sam obiektyw ogniskowej nie zmieni, ale to co będziesz widział w wizjerze to będzie taki efekt jaki daje obiektyw o ogniskowej około 135mm (oprócz głębi ostrości oczywiście). Jest to często nazywane jako ekwiwalent ogniskowej.
Co do obsługiwania przysłony 1.8 będziesz mógł jej oczywiście używać. Z tekstu widać jak bardzo jesteś początkujący i zawiłości tego co tam napisali nie będę tłumaczył. Nie chcę Ci mącić w głowie, istotne dla Ciebie jest jedno - przysłona f/1.8 jak najbardziej będzie! :mrgreen:
Czy 85/1.8 nadaje się do portretu? Nadaje się jak najbardziej! O wiele bardziej niż obiektyw 50mm podłączony pod APS-C. Te 85mm to odpowiednik szkła 135mm na FF a jest to podstawowe szkło portertowe. Typowo portretowe do ciasnych portretów.

B o g d a n - Pią 19 Cze, 2009

morfen napisał/a:
Z tego co wyczytałem w instrukcji 500d piszę że apart współpracuje z obiektywami od przysłony 2,8 , czy to jest prawda? znaczy to ze nie obsłuzy mi 1,8 i bede musiał zadowolic sie przysłono 2,8 ?
Sam aparat wysteruje przysłonę w obiektywie w takim zakresie, w jakim tylko obiektyw pozwoli.

Być może, że te magiczne 2,8 wyczytałeś w dziale ustawiania automatycznej ostrości (AF). Prawdą jest, że im większy otwór względny przysłony, który obliczasz: długość ustawionej ogniskowej / numer przysłony, tym trudniej aparatowi ustawić ostrość automatycznie. Dlatego zwykle aparaty posiadają środkowy czujnik AF, który dla przysłony f/2,8 i mniejszej, włącza dodatkową czułość. W ten sposób łatwiej ustawić ostrość w trybie automatycznym. Łatwiej, nie oznacza, że dla f/1,8 ostrości w trybie AF nie da się ustawić. :wink:

pozdrawiam

Robas - Sob 20 Cze, 2009

Witam. Korzystając z rozpoczętego wątku chciałbym zadać podobne pytanie. Posiadam C 450D z EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS. Chciałbym poczciwego kita odesłać na zasłużoną emeryturkę i zastąpić go innym obiektywem Canona. I tu mam problem. Otóż zastanawiam się, czy obiektywy: pełno klatkowy EF i EF-S nastawione na tą samą ogniskową np. 50 mm będą rzutowały na małą matrycę APSC dokładnie ten sam obraz pod tym samym kątem. Poznanie odpowiedzi ułatwi mi wybór właściwego szkła i pozwoli uniknąć kosztownej pomyłki. Wybaczcie jeżeli pytanie jest banalne, ale wynika z tego, że pracowałem tylko z obiektywem kitowym. Brak doświadczenia. :oops:
Dziękuję i pozdrawiam

Sunders - Sob 20 Cze, 2009

Robas napisał/a:
czy obiektywy: pełno klatkowy EF i EF-S nastawione na tą samą ogniskową np. 50 mm będą rzutowały na małą matrycę APSC dokładnie ten sam obraz pod tym samym kątem.

Robas, kąt widzenia obiektywu o EF o ogniskowej 50mm, na C450d będzie taki jak obiektywu o ogniskowej 80mm na pełnej klatce/np.5d/.

komor - Sob 20 Cze, 2009

Inaczej, Robas. Obiektyw, przykładowo, 30 mm typu EF-S (przeznaczony tylko dla aparatów APS-C) będzie na Twoim aparacie 450D działał tak samo jako obiektyw EF (pełnoklatkowy) o tej samej ogniskowej. Da takie same kąty widzenia itd.
Nie da się jedynie w drugą stronę, czyli do pełnoklatkowego aparatu podłączyć obiektyw nieprzeznaczony na pełną klatkę.

A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm/dokładnie48/ :smile:
Jacek(Baton) - Sob 20 Cze, 2009

morfen

Bierz to szkło 85mm/1,8 ja mam i nie żałuję, nie jest to może L-ka, ale rewelacja za tą cenę.
Mam wiele portretów, ale wiekszość jest właśnie nim robione .
Bierz mówię Ci. :lol:

komor - Sob 20 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm/dokładnie48/ :smile:

Sunders, co Ty za bzdury piszesz? Obiektyw 30 mm da na APS-C takie same kąty widzenia, bez względu na to jest EF, EF-S czy ze średniego formatu!

Widzę, że mści się nagminne uproszczenie o mnożeniu ogniskowej. Ogniskowa pozostaje bez zmian, przy zmianie wielkości matrycy zmienia się kąt widzenia, stąd mowa o ekwiwalencie ogniskowej, ale nie o zmianie ogniskowej.

Robas - Sob 20 Cze, 2009

"Obiektyw, przykładowo, 30 mm typu EF-S (przeznaczony tylko dla aparatów APS-C) będzie na Twoim aparacie 450D działał tak samo jako obiektyw EF (pełnoklatkowy) o tej samej ogniskowej. Da takie same kąty widzenia itd."

I wszystko jasne :idea: komor, Sunders dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

komor napisał/a:
Ogniskowa pozostaje bez zmian, przy zmianie wielkości matrycy zmienia się kąt widzenia, stąd mowa o ekwiwalencie ogniskowej, ale nie o zmianie ogniskowej.

komor, wskaż gdzie pisałem o zmianie ogniskowej :???:
komor napisał/a:
Obiektyw 30 mm da na APS-C takie same kąty widzenia, bez względu na to jest EF, EF-S

To jaka jest idea produkcji przez canona obiektywów EF i EF-S :???:
Jak wytłumaczysz to, że obiektyw EF-S10-22 ma pole widzenia 107-63stopnie, a EF16-35/2,8L 108-63stopnie :?: Czy jednak EF-S na 22mm nie daje tego samego pola widzenia co EF na 35mm :?:
komor napisał/a:
co Ty za bzdury piszesz?
:???:
komor - Sob 20 Cze, 2009

Sunders, pole widzenia dla EF-S 10-22 podane jest prawdopodobnie dla aparatu APS-C, natomiast pole widzenia w specyfikacji 16-35L podane jest dla pełnoklatkowego aparatu. Obiektywy EF i EF-S o tych samych ogniskowych różnią się po prostu polem obrazowania, czyli wielkością rzucanego obrazka, a nie kątami widzenia. Edit: tu sam się zagalopowałem: poprzednie zdanie dotyczy oczywiście małej matrycy, do której podpinamy rozpatrywane obiektywy.

Nie obrażaj się, Twoje zdanie:
Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm

uwidacznia, że tego nie rozumiesz. Odwrotne zdanie jest prawdziwe. Czyli obiektyw 30 mm na małej matrycy APS-C da takie kąty widzenia jak obiektyw 50 mm założony na klatkę 35 mm.

candy - Nie 21 Cze, 2009

a ja mysle ze Sunders to rozumie,tylko zle to przedstawil :P
komor - Nie 21 Cze, 2009

Zrobiłem ilustracje. Moim zdaniem wygląda to w uproszczeniu tak:

Na czerwono jest wszystko to, co związane z pełnoklatkową matrycą. Czyli mamy pełnoklatkowy obiektyw EF o pewnej ogniskowej, mamy pełnoklatową matrycę i obraz (szara ściana) który przez ten obiektyw jest rzutowany na matrycę.
Teraz jeśli ten obiektyw podłączymy pod małą matrycę APS-C (kolor zielony) to uzyskamy wycinek z kadru pełnoklatkowego, bo matryca APS-C jest wycinkiem matrycy 35 mm. Zielona przerywana linia pokazuje nam, że przy tej samej ogniskowej (bo przecież obiektywu nie zmieniliśmy!) uzyskamy mniejsze kąty widzenia, bo matryca APS-C obejmuje po prostu mniejszy fragment koła obrazowego obiektywu.

Teraz popatrzmy na obiektyw EF-S, czyli przeznaczony na małe matryce:

Ogniskową pozostawiamy bez zmian (co to dokładnie znaczy, niech wytłumaczy Arek albo Palindrom :) ) ale koło obrazowe rzutowane przez ten obiektyw wystarczy tylko na małą matrycę APS-C. Gdybyśmy jakoś podpięli to do pełnoklatkowego aparatu (np. niepełnoklatkowe Sigmy DC da się fizycznie podpiąć do pełnoklatkowych korpusów), to mielibyśmy na brzegach obrazu zaciemnienie, mega-winietę.

Dlatego właśnie, zarówno obiektyw EF jak i EF-S o tej samej ogniskowej na małej matrycy APS-C będzie dawał obraz o tych samych kątach widzenia, nic się nie zmieni. Ale będzie to obraz mniejszy (mniejsze kąty) niż generowany przez pełnoklatkowy obiektyw o tej samej ogniskowej podpięty do pełnoklatkowego aparatu.

No i na koniec przypomnienie, że obiektywów EF-S (niepełnoklatkowych) produkcji Canona nie wolno podpinać pod pełnoklatkowe korpusy, ze względu na możliwość uszkodzenia lustra przez wystający mocniej tylny element. Szkła Sigmy (przynajmniej niektóre?) nie mają tej wady, choć oczywiście nie dadzą pełnego obrazu na dużej matrycy.

Sunders - Nie 21 Cze, 2009

komor, dzięki za trud, który sobie zadałeś-szczególnie podoba mi się pierwsza ilustracja w oparciu o którą można chyba wreszcie wyjaśnić nieporozumienie/kwestia ogniskowych i kątów widzenia wydaje mi się oczywista, ale nadal nie rozumiem za co mnie tak "objechałeś"/.
Jeśli weźmiemy dwie puszki-jedną FF i jedną APS-C/firmy canon oczywiście :smile: / oraz jeden obiektyw stałoogniskowy EF i kolejno podepniemy ten obiektyw najpierw do FF a potem do APS-C to fotografując to samo i z tej samej odległości, na APS-C uzyskamy kadr, który jest tylko "częścią"/centralną/ kadru uzyskanego puszką FF/dzięki temu np. winieta na APS-C będzie mniejsza niż na FF/. Czyli kąt widzenia układu optycznego FF+EF jest większy niż APS-C+EF, z powodu posiadania przez ten drugi matrycy o mniejszych rozmiarach. Wydaje mi się, że tu jest "pies pogrzebany"/przyczyna nieporozumienia :smile: /. Obiektyw EF na obu puszkach ma tą samą ogniskową i te same kąty widzenia, ale na matrycy APS-C rejestrowany jest obraz będący "wycinkiem" centralnej części kadru z FF. Żeby z tej samej odległosci zarejestrować taki sam kadr jak FF z podpiętym np.EF 35mm, do APS-C trzeba podpiąć EF-S 22mm. Może candy ma rację, że niezbyt jasno się wyrażam :???:

komor - Nie 21 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
ale nadal nie rozumiem za co mnie tak "objechałeś"

Drogi kolego, za to:

Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm

bo to jest wierutna nieprawda, z powodów, które opisałem i zilustrowałem powyżej. Jeżeli cały czas mamy puszkę 450D i zmieniamy tylko obiektywy z EF na EF-S to nic się nie zmieni dopóki zachowujemy tę samą ogniskową. Inaczej ujmując, na 450D obiektyw EF 30 mm da większy kąt widzenia niż EF-S 50 mm (gdyby taki istniał, bo chyba nie ma).

goltar - Nie 21 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
Czy jednak EF-S na 22mm nie daje tego samego pola widzenia co EF na 35mm :?:
Daje ale na matrycy APS-C :) Tylko trzeba dodać że EF-S 22 na APS-C a EF 35 na FF.
P.S.
Fajna ta wasza kłótnia :) Komor mówi o polu widzenia samego obiektywu, a Sunders obiektywu w połączeniu z matrycą. Niby mówicie to samo a wychodzi inaczej :mrgreen:

komor, masz rację, mając na myśli, że obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF, napisałem bzdurę :zalamany:
Ave Moderator... :smile:

candy - Nie 21 Cze, 2009

amen
komor - Nie 21 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
komor, masz rację, mając na myśli, że obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF, napisałem bzdurę

Znowu źle. :) Jeżeli porównujesz 30 mm na małej matrycy do 50 mm na dużej matrycy to masz rację, że dadzą podobny kąt widzenia. Ale po raz trzeci przypominam Twoją oryginalną wypowiedź, która jest błędna. Przytaczam w całości, żeby nie było, że wyjąłem z kontekstu:

Sunders napisał/a:

candy - Nie 21 Cze, 2009

ja mysle ze jemu chodzi o pokrycie pola widzenia/wielkosc klatki/obrazu jaki da zrobienie zdjecia 30mm na APS-C i 50mm na FF,albo juz sam sie zgubilem :P
krisv740 - Nie 21 Cze, 2009

ależ wy macie problemy dzisiaj..... :shock: :zalamany: :mrgreen:
mavierk - Nie 21 Cze, 2009

krisv740, lepiej się w ogóle nie odzywać w takie dni ;)
candy - Nie 21 Cze, 2009

to nie tylko dzisiaj,ciagnie sie juz od wczoraj :P
krisv740 - Nie 21 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
krisv740, lepiej się w ogóle nie odzywać w takie dni ;)

chyba masz rację.... :smile:

wielka czerwona kropa w kalendarzu - co :?: :mrgreen: :mrgreen:

mavierk - Nie 21 Cze, 2009

krisv740 napisał/a:
wielka czerwona kropa w kalendarzu - co :?: :mrgreen: :mrgreen:
no nie da się ukryć, tylko jakieś wrzuty za reklamy były w sumie...

komor napisał/a:
Jeżeli porównujesz 30 mm na małej matrycy do 50 mm na dużej matrycy to masz rację, że dadzą podobny kąt widzenia

Dokładnie :neutral:
komor napisał/a:
Ale po raz trzeci przypominam Twoją oryginalną wypowiedź, która jest błędna. Przytaczam w całości

Po raz trzeci :shock: Po co, przecież juz napisałem, że palnąłem bzdurę :sad:
candy, zrozumiał mnie dobrze mimo mojej gafy
candy napisał/a:
ja mysle ze jemu chodzi o pokrycie pola widzenia/wielkosc klatki/obrazu jaki da zrobienie zdjecia 30mm na APS-C i 50mm na FF

komor napisał/a:
Sunders napisał/a:
A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm/dokładnie48/

A powinno być: A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej taki jak EF50mm na FF :mad:
komor, proszę o możliwie najniższy wymiar kary-może trzykrotne cytowanie mojej błędnej wypowiedzi już wystarczy :???:
Do kogo można złożyć skargę na dręczenie przez moderatora :?: :mrgreen:

candy - Nie 21 Cze, 2009

do obroncy praw czlowieka w brukseli :D
podanie w 3 egzemplarzach+oplata skarbowa i blogoslawienstwo od ks.proboszcza
acha,i ksero ksiazeczki wojskowej :P

komor - Nie 21 Cze, 2009

Sunders, strasznie Cię przepraszam, że Cię dręczę :) ale z tym tematem jest tak, że każda cyferka i każde słówko ma znaczenie. Parę razy powtórzyłeś podobne stwierdzenia, ale za każdym razem czymś się różniły i w konsekwencji nie zawsze były prawdziwe. Akurat tam, gdzie napisałeś, że nie miałeś racji, iż xxxxxxxx to… miałeś rację, bo xxxxxxxx to prawda. :) Konkretnie chodzi mi o tę wypowiedź:

Sunders napisał/a:
masz rację, mając na myśli, że obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF, napisałem bzdurę

Czyli prawdą jest, że:
Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF

Kluczem jest rozróżnienie matryc, 30 mm na małej matrycy to mniej-więcej 50 mm na dużej matrycy, a czy obiektywy są EF czy EF-S to już jest inna sprawa, oczywiście pod warunkiem, że na FF nie założymy EF-S. Na małą matrycę możesz założyć 30 mm EF lub 30 mm EF-S i efekt będzie ten sam.

Ave Sunders! :)

komor, :zalamany: rzeczywiście, przyznajac się do błędu błędnie zacytowałem własną wypowiedź-podałem już poprawioną wersję :evil: Wobec tego muszę odstąpić od zamiaru zgłoszenia skargi :smile:
Ave :lol:

komor - Nie 21 Cze, 2009

Ufff. To teraz idźmy na piwo, żeby o tym wszystkim zapomnieć. Mam też w domu porto, źle się je fotografuje, bo ciemne jest jak smoła, ale smakuje zacnie! :)
jarecki_jg - Nie 21 Cze, 2009

Ale dyskusja, normalnie zgupialem.

A ja sie zapytam tak i tylko prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie:

Wiec kupujac szkło przeznaczone na FF uzywajac je na matrycach ASP-C bedzie ciasniej, a po przesiadce na matrycę FF to samo szkło bedzie szersze o mnoznik matrycy - zgadza się ??
Rozumiem ze uzywając szkło FF na matrycy ASP-C np 85mm uzyskamy ten sam efekt jesli chodzi o wielkosć kadru (widoczną wielkość obrazu na matrycach) co szkło 135mm podpiete pod matrycę FF.

Przepraszam, ale czytajac ten wątek całkowicie się pogubiłem, lub za mało jeszcze wypiłem.

jarecki_jg, w przyblizeniu tak :mrgreen:
Rizzo - Nie 21 Cze, 2009

komor napisał/a:
Widzę, że mści się nagminne uproszczenie o mnożeniu ogniskowej.

Ja kiedyś wyczytałem w mądrym piśmie takie stwierdzenie, że używając aparatu o matrycy aps-c, mamy doczynienia z "pozornym wydłużeniem ogniskowej" - wiadomo skróy myślowy, ale podoba mi się :wink:

I dlatego najtańszą na rynku "600 mm" ma Olympus :mrgreen:

komor - Pon 22 Cze, 2009

Mnie by jeszcze interesowało wyjaśnienie jak się ma ogniskowa do wielkości koła obrazowego. Czyli jak rozumieć fakt, że obiektyw 50 mm na dużym formacie da większe kąty widzenia niż obiektyw 50 mm zaprojektowany, dajmy na to, dla systemu 4/3. Jak intuicyjnie zrozumieć co to jest ogniskowa w tym kontekście, skoro uzyskujemy inne kąty widzenia. Ogniskowa wyznacza stopień ugięcia światła – czy to jest dobre uproszczenie?
jarecki_jg - Nie 05 Lip, 2009

Odnosnie tematu przeliczania ogniskowych APS-C na FF znalzalem cos takiego.

Pozwole sobie zacytować: "Odpowiedając na Twoje pytanie - tak w tym trybie (DX) w aparacie D700 i w D90 zdjęcie będzie wyglądało tak samo, czyli jak ekwiwalent (odpowiednik) ogniskowej 50mm. Tylko, również Ty uległeś marketingowcom z firm produkujących aparaty i myślisz: "będę miał identyczny obraz (ogniskowa) co 50/1.8" a powinieneś myśleć: będę miał wycinek ze środka tego co daje obiektyw o ogniskowej 35mm o kącie widzenia podobnym do obiektywu 50mm."

żródło: nikon.org.pl - autor Alpacino

Myśle, że bardzo dobrze napisane !!