forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 450D+lampa 430EX II mam pytanie

kaczor--ek - Pią 19 Cze, 2009
Temat postu: Canon 450D+lampa 430EX II mam pytanie
Witam mam pytanie dotyczące lampy błyskowej i ustawień jej z aparatem canon 450D
1.przy ustawieniu np. czasu na aparacie 1/50 jaki czas ustawić na lampie w trybie M 1/64 czy może 1/64+0.3 a i zaznaczę że obiektyw to helios 1.8/50 i zoom jest też ustawiony ręczni na 50mm
nie mam doświadczenia z lamami błyskowymi więc każda rada będzie dobra zwłaszcza od użytkowników bawiących się M42.
2.Jeszcze na pewno będę miał jakieś pytania.

jaad75 - Pią 19 Cze, 2009

1/64, to nie jest czas naświetlania, tylko siła błysku - 6EV w dół od pełnej mocy... :smile:
To jaką siłę błysku ustawiasz, zależy od odległości od przedmiotu, przysłony i czułości. To tak w dużym skrócie...

kaczor--ek - Pią 19 Cze, 2009

jaad75 napisał/a:
1/64, to nie jest czas naświetlania, tylko siła błysku - 6EV w dół od pełnej mocy... :smile:
To jaką siłę błysku ustawiasz, zależy od odległości od przedmiotu, przysłony i czułości. To tak w dużym skrócie...

Czyli tak jak mam obiektyw 50mm i takie ustawienie zoom na lampie i sile błysku 1/64 i np. iso 100 i przesłonę np.2.8 to powinienem stać w odpowiedniej odległości od fotografowanego obiektu tak to rozumie więc w jaki sposób to można obliczyć bo z matmy to ja nie jestem zbyt doby

jaad75 - Pią 19 Cze, 2009

Masz podane GN (liczbę przewodnią) lampy na poszczególnych ustawieniach... To nie są skomplikowane obliczenia...