|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki dobry filtr do ochrony przedniej soczewki ??
kostek - Sob 20 Cze, 2009 Temat postu: Jaki dobry filtr do ochrony przedniej soczewki ?? Zakupiłem niedawno sigme 50mm 1.4 i ze względu na jej wielką 'soczewe' przednią wypadałoby ją czyms chronić, oczywiście czymś najmniej stratnym dla światła..
Po przeczytnaniu testów na 80% zdecydowany jestem na HoYA HMC UV, ale myślałem jeszcze o Marumi LensProtect ze względu na powłoki antyodbiciowe DHG ale te nie sprawiły się najlepiej w teście polarków (powłoki antyodbiciowe mam na myśli) zależy mi na dobrej transmisji, i braku odblasków, a no i również CZYSZCZENIE to chyba najważniejsze.. a to wsztstko do 100zł
Ma ktoś jakies doświadczenia w tej kwesti. Wszyscy huczą że hoyę strasznie sie czyści ale może te HMC już lepiej:)
mavierk - Sob 20 Cze, 2009
przyznam się, że sam chyba kupiłbym UVałke do tej Sigmy
najlepiej wybierz wg Ciebie najbardziej opłacalną wersję stąd:
http://www.optyczne.pl/5....%C3%B3w_UV.html
http://www.optyczne.pl/9....5%82nienie.html
dla każdej osoby ważne są różne priorytety
kostek - Sob 20 Cze, 2009
wiem ale tam nie ma nic o serii dhg marumi a hoye sie podobno źle czyści..
zug - Sob 20 Cze, 2009
kostek, miałem Hoya Pro1 Digital MC UV-0 nie było problemu z czyszczeniem miałem też polar Hoya to z czyszczeniem było
candy - Sob 20 Cze, 2009
a ja mam dwa filtry Marumi DGH Super Lens Protect i nie narzekam,sa swietne(jeden mam zalozone tez na swojej sigmie 50/1.4)
palindrom - Pon 22 Cze, 2009
kostek,
trzeba było przejrzeć to, co Ci mavierk podpowiedział. Hoya HMC UV(0) wymiata, sam mam (UV(N)) i nie ma co narzekać. Nie degraduje obrazu, nie obcina światła, nie ma potrzeby ściągać z obiektywu. Do tego jest tania.
kostek - Wto 23 Cze, 2009
palindrom, a jak z czyszczeniem?
palindrom - Wto 23 Cze, 2009
Raz na jakiś czas czyszczę alkoholem, w normalnych warunkach wystarczy chuchnąć i wytrzeć chusteczką. Bezproblemowo.
mavierk - Sro 24 Cze, 2009
ale jakim alkoholem? Etanolem, Izopropanolem, butanolem, mentolem?
palindrom - Sro 24 Cze, 2009
Wiesz że w zasadzie każdy jest dobry
Odradzam etanol. Zwykle nie starcza aby później coś nim umyć.
Izopropanol dobrze sobie radzi i raczej nie da się go pić
da sie, silnie halucynogenny
Monastor - Sro 24 Cze, 2009
mavierk, coś musisz wybrać. Mlekiem filtra nie umyjesz
po prostu nie mam filtrów No a jak optykę, to czeka ona na komora
Mam płyn do czyszczenia optyki z hamy, ale w ogóle mi on nie odpowiada, niby na bazie izopropanolu właśnie, ale tragicznie smuży i nie podoba mi się
palindrom - Sro 24 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | (...) nie podoba mi się |
W sensie że jest niesmaczny?
palindrom napisał/a: | W sensie że jest niesmaczny? | nie myślałem o spożyciu jeszcze (bo na uczelni coś go nie mogę dopaść ) nie podoba mi się, jakie smugi przy jego pomocy pozostawiam
zug - Sro 24 Cze, 2009
alkohol metylowy załatwi świetnie sprawę i nie pozostawia smug
candy - Sro 24 Cze, 2009
sprostowanie: po metylowym NIE WIDAC smug
mavierk - Czw 25 Cze, 2009
i załatwia sprawę, na amen
MC - Czw 03 Gru, 2009
Pozwole sobie watek odkopac, chociaz zrobil sie troche konsumpcyjny
Potrzebuje filtra do 17-40L, koniecznie w wersji slim. Natknalem sie na Marumi Super DHG - bardzo przystepna cena jak na tak duza srednice. Czy ktos jeszcze moglby sie na jego temat wypowiedziec? Jesli ma pogorszyc jakosc zdjec, to podziekuje, doloze i kupie cos drozszego, choc wolalbym zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na polar...
Introverder - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: - Wiem, że odkopuję stary temat, ale zastanawiam się jaki filtr UV byłby lepszy dla C 17-55 2.8 IS USM. Rozpatruję trzy właściwie modele:
1) Hoya UV HMC ( http://www.cyfrowe.pl/apa...-hmc-77-mm.html ) - za 119 zł,
2) Hoya HMC UV(c - wersja slim, ramka 4 mm) ( http://www.cyfrowe.pl/apa...7-mm-hmc-c.html ) za 102 zł, czy może konieczny będzie:
3) Hoya PRO 1 Digital (slim - 3 mm) ( http://www.cyfrowe.pl/apa...ital-77-mm.html ) - za 183 zł..
P.S. Jeszcze nie wiem czy będę dokupowywał do tego szkiełka inne filtry.
zug - Pon 19 Lip, 2010
Introverder,
mam pierwsze dwa i nie ma powodów do narzekań
hijax_pl - Pon 19 Lip, 2010
Mam pierwszy, ogólnie uważam szarą serię HOYi za bardzo udaną (w sensie stosunku jakość/cena)
Kocur - Pon 19 Lip, 2010
A ja na tym obiektywie nie mam ani rys, ani paprochów wewnątrz, pomimo braku filtra i częstego noszenia obiektywu w torbie bez dekielków. btw, w kwestii ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi znacznie lepiej sprawdza się osłona przeciwsłoneczna, niż filtr, a zamiennik kosztuje 1/4 jego ceny. No ale, co kraj to obyczaj.
Introverder - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: - Kocur a jak spasowany jest ten zamiennik i jak ogólnie wypada? Rozumiem, że mówisz o zamienniku firmy Delta.. Nie ma on czegoś (jakiejś dodatkowej f. - np. że wyłapuje pyłki itdp.), co ma oryginał od Canona?
Kocur - Pon 19 Lip, 2010
Ja mam JJC czy jakoś tak, koszt 35zł. Spasowany jest całkiem nieźle, luzów żadnych nie ma, bez pomocy napewno nie spadnie. W porównaniu z oryginałem od C70-200 materiał jest bardzo podobnej jakości, podobnie jak wykonanie. Jedyna różnica, to brak tego tzw. "futerka", ale IMO nie jest to gadżet wart 100zł.
Introverder - Pon 19 Lip, 2010 Temat postu: - A wracając do filtrów, to przy 17 mm, przyda się już wersja Hoyi Slim, czyli wersja Pro 1 Digital?
Kocur - Pon 19 Lip, 2010
Sprawdziłem, na zwykłym filtrze delikatna winieta się pojawia w narożnikach. Podkreślam, delikatna, na normalnych zdjęciach będzie mało widoczna, jeśli w ogóle.
AMB - Sro 28 Lip, 2010
A ja z innej beczki, czy da się bezproblemowo założyć dekiel na filtr UV slim SUPER DHG Marumi 77mm, a oprócz tego ma ktoś ten filtr? jeżeli tak to jakie wrażenia.
PS Mam filtr Hoya HMC SUPER UV0 i nie chcę drugiego, w domu jakoś da się to czyścic ale jak się np. dotknie w terenie paluchem to jest "przerąbane"
lukemeng - Pon 23 Sie, 2010
Witam. Podpinam się do tematu. Chcę zakupić filtr na mojego tamrona 17-50 vc. Jaki będzie optymalny dla tego szkła, a dzięki któremu będę mógł coś jeszcze "zdziałać"?
MC - Pon 23 Sie, 2010
lukemeng, a w jakich sytuacjach przednia soczewka Twojego obiektywu jest najczęściej narażona na zniszczenie?
edmun - Pon 23 Sie, 2010
lukemeng, a do czego ma być ten filtr? jaki efekt chcesz uzyskać? chcesz tylko osłonić przednią soczewkę?
MC, edmun, a może Wy mi odpowiecie na to pytanie? ja raczkuję w tym temacie i sam nie wiem czego chcę. A poważnie to robię trochę plenerów, portretów (cały czas nauka tego tematu). Nie wiem z jakiej strony ugryźć ten filtr...tzn temat
MC napisał/a: | a w jakich sytuacjach przednia soczewka Twojego obiektywu jest najczęściej narażona na zniszczenie? | jak wyżej czyli wszystko co może latać w powietrzu podczas sesji
MC - Pon 23 Sie, 2010
Jedyny filtr jaki moim zdaniem warto kupować to polaryzacyjny. Ale to już nie ten dział.
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć na weselach filtr do ochrony przedniej soczewki - różne rzeczy się mogę zdarzyć, ale na spokojnych plenerach i portretach - wątpię.
MC napisał/a: | Jeszcze jestem w stanie zrozumieć na weselach filtr do ochrony przedniej soczewki - różne rzeczy się mogę zdarzy |
wiem... bo się zdarza, ale bronię jak lew swojego sprzętu
MC napisał/a: | Jedyny filtr jaki moim zdaniem warto kupować to polaryzacyjny. Ale to już nie ten dział. | a jakieś propozycje może?
MC - Pon 23 Sie, 2010
W zasadzie to powinienem Cię odesłać do odpowiedniego testu i wątku ale napiszę konkretnie i szybko: Marumi DHG bez Super.
Jestem również przed zakupem N85 1.8, który ma inną średnicę filtra. Zastanawiam się, na które szkło ostatecznie zakupić ten filtr. T17-50 ma 72 mm, a N85 62 mm. Jak do tego podejść logistycznie i racjonalnie (cenowo). Czy od razu kupić jakąś redukcję? Ogólnie będzie sprzęt używany do uroczystości ślubnych, plenerów, portretów.
MC napisał/a: | Marumi DHG bez Super. | a mogę jakieś linki bo widzę sporo rodzajów tych filtrów.Sprecyzowałem powyżej zastosowanie, więc może zrozumiecie o co mi chodzi
komor - Pon 23 Sie, 2010
lukemeng, i co, będziesz zmieniając obiektyw przekręcał co chwilę filtr na drugi obiektyw? Jak robisz śluby za kasę to zainwestuj te parę groszy w filtr UV do każdego szkła, to chyba akurat jeden z najtańszych wydatków jaki poniesiesz.
Ja co prawda ślubami się nie zajmuję, ale wszystkie filtry UV jakie kupiłem na moje szkła siedzą teraz grzecznie w ładnym etui lub gdzieś w pudełkach, a do ochrony szkieł stosuję osłony przeciwsłoneczne.
Na wesele pewnie bym filtr założył, ale na plener już nie, bo bałbym się niepotrzebnych odblasków, które filtry UV potrafią generować.
lupo57 - Pon 23 Sie, 2010
UV to szara hoya, najlepszy ma stosunek jakości do ceny i nie trzeba przepłacać, bije na głowę większość droższych filtrów
lukemeng - Czw 02 Wrz, 2010
Witam.Jutro chcę zakupić filtr ochronny na mojego T17-50 i z tego co widzę mam do wyboru:
Marumi Lens Protect DHG
Marumi UV MC
Hoya UV HMC (C)
Hoya filtr UV STANDARD
Który mi polecicie?
RB - Czw 02 Wrz, 2010
lupo57 napisał/a: | UV to szara hoya, najlepszy ma stosunek jakości do ceny i nie trzeba przepłacać, bije na głowę większość droższych filtrów |
Aa...tam, najlepszy stosunek ceny do jakości ma dekielek dołączany do obiektywu. Chyba nie ma systemu żeby nie dawali?
lukemeng napisał/a: |
.
.
.
Który mi polecicie? |
Którykolwiek. Obiektyw średnio wart ochrony. Filtry bez różnicy.
RB napisał/a: | Którykolwiek. Obiektyw średnio wart ochrony. Filtry bez różnicy. |
RB, no tak.filtr za 100 złotych, obiektyw prawie za "dwójkę". Dla mnie mimo wszystko wart ochrony. Ja muszę oszczędzać na sprzęt, a nie idę jak po chleb do sklepu. Nie znam się na filtrach, ale czasami użytkownicy sugerują, że np. ten się super czyści, a tamten nie jest taki dobry itp. I właśnie w tym są różnice.
hijax_pl - Czw 02 Wrz, 2010
No ale żeby czyścic trzeba by było chyba wazelina zasmarować Po od kurzu czy delikatnych odcisków palców czyścić nie ma co
hijax_pl, no właśnie nie wiem czym się różnią te typy filtrów. Czy są wszystkie na jedno kopyto?
komor - Czw 02 Wrz, 2010
lukemeng, test czytał?
RB - Czw 02 Wrz, 2010
RB, no tak.filtr za 100 złotych, obiektyw prawie za "dwójkę". Dla mnie mimo wszystko wart ochrony. |
OK, twoja wola (a przed czym ten obiektyw chcesz chronić?). Filtry bez różnicy. Hoya Standard niby trochę słabsza, ale też się nada.
kasiakaaz - Czw 02 Wrz, 2010
komor napisał/a: | lukemeng, test czytał? |
TU
i
TU
lukemeng, nawet dobry jakościowo filtr może dawać dodatkowe odblaski, dlatego koledzy raczej ich nie polecają (chyba, że udajesz się na pustynię w ekstremalne warunki ). Dekielek naprawdę stanowi dostateczną ochronę. Dodatkową ochronę stanowi też założony tulipan. Zamiast na filtr UV przeznacz kasę na dobry polar, który na pewno ci się przyda.
RB - Czw 02 Wrz, 2010
taaam gadasz... ciemne toto jak cholera, odbłyski daje, często zafarb i na dodatek circe about 2x tyle kosztuje. a na dodatek niektóre straszecznie się brudzą. Na ch... coś takiego?
kasiakaaz - Czw 02 Wrz, 2010
RB napisał/a: | taaam gadasz... ciemne toto jak cholera, odbłyski daje, często zafarb i na dodatek circe about 2x tyle kosztuje. a na dodatek niektóre straszecznie się brudzą. Na ch... coś takiego? |
lukemeng, i nie wierz we wszystko co pisze RB, bo to przekorny człowiek jest...
ale duszę ma anielską*
*tak mi się wydaje...
vandal7 - Czw 24 Lis, 2011
Marumi Lens Protect DHG
Marumi UV MC
Hoya UV HMC (C)
Hoya filtr UV STANDARD
|
To samo polecicie do mojego h-h020 apsh czyli obiektyw panasonic 20mm 1.7f do gf1 ?
Potrzebuje żeby chroniło to przed kurzem piaskiem z wiatrem i jeśli możliwe deszczem, no i oczywiście jak najlepsza transmisja, by nic nie psuło w zdięciu.
Znalazłem jakieś oferty oryginalnego filtru ochronnego panasonica innych jeszcze, ale, nic bardzo nie wiem z tego. Nie bardzo się znam na sprzęcie, ale jeśli by ktoś polecał niech na to nie zawarza, gdybym ja na to tak patrzył nie kupiłbym gf1.
A cena, puki, co nie ważne może kupie na ebay może gdzieś taniej… najważniejsze żeby to nie było złote koło do mercedesa i betonowa podłoga do porcha(malucha).
cygnus - Wto 29 Lis, 2011
A ja powtarzam, jak kasiakaaz:
Najlepszym optycznie filtrem ochronnym jest brak jakiegokolwiek filtra ochronnego!
Filtr jest najbardziej eksponowanym na wszystkie niekorzystne czynniki elementem optycznym, konkurować z nim mogą tylko bardzo szerokokątne obiektywy z wyłupiastą przednią soczewką. W porównaniu z przednią soczewką bardziej się brudzi, rysuje, łapie światło z boku.
Większość standardowych zoomów i prawie wszystkie stałki mają zagłębione w oprawie soczewki. Wpychanie tam filtra częściej szkodzi niż pomaga. Proponuję zastanowić się, czy naprawdę taki filtr jest dla nas niezbędny.
mozer - Wto 29 Lis, 2011
cygnus, można różnie doradzać, ale tak naprawdę wszystko zależy jak "lewe" mamy ręce. Mi się udało zarysować przednią soczewkę - na szczęście nie w najdroższym szkle.
Jednak ostatnio faktycznie staram się filtrów UV unikać.
hijax_pl - Sro 30 Lis, 2011
Jak "lewe" i w jakich warunkach fotografujemy...
vandal7 - Czw 01 Gru, 2011
No ja wiem, i rozumie, że skoro większy to na pewno bardziej podatny na wszystkie brudy i na takie rzeczy, ale kurczą dałem za ten aparat z obiektywem więcej niż za samochód, więcej niż za replikę asg, to jedna z cenniejszych rzeczy, jakie mam (materialnych) i chociaż na niesprzyjające warunki pogodowe albo tam gdzie jest ryzyko się potknąć wolałbym mieć jakieś minimum zabezpieczenia. Mimo wszystko.
: )
ps. a oryginalne filtry panasonica wate są coś ?
mozer - Czw 01 Gru, 2011
vandal7, ludzie używają bez filtrów obiektywy warte przynajmniej kilka razy więcej. I wcale nie są to zawodowcy
vandal7 - Pon 05 Gru, 2011
Gdybym tak patrzył w autorytety to bym jak wielu innych przeklinał teraz polityków, dyrektorów artystów, i tak jak oni na ich miejscu robiłbym dokładnie to samo hehe
Może, kiedy kupie filtr to się na uczę …. Puki, co chce go mieć
Po to choćby żeby robić zdjęcia w trudnych warunkach bez obawy o sprzęt.
|
|