|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Proszę o radę jaki system wybrać: NIKON CANON czy może SONY?
NET_WORLD - Sob 20 Cze, 2009 Temat postu: Proszę o radę jaki system wybrać: NIKON CANON czy może SONY? Witam!!!
Jak już pisałem planuję zakupić nowy sprzęt a że nie mam aż tak dużego doświadczenia to proszę o radę w wybraniu systemu oraz konkretnego modelu aparatu i obiektywu. Aparat będzie użytkowany w życiu codziennym, rodzina szkoła, imprezy, wyjazdy nad morze itp. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Sunders - Sob 20 Cze, 2009
Cytat: | jaki system wybrać: NIKON CANON czy może SONY? |
NET_WORLD napisał/a: | Aparat będzie użytkowany w życiu codziennym, rodzina szkoła, imprezy, wyjazdy nad morze itp. Z góry dziękuję za wszelkie rady. |
Wybierz dowolny system-do takich celów każdy z nich się nadaje, a za 6000PLN w każdym z tych systemów można kupić niezły sprzęt
4motion - Sob 20 Cze, 2009
Napisz też ile chcesz na to przeznaczyć.
lotofag - Sob 20 Cze, 2009
Sunders napisał/a: |
Wybierz dowolny system-do takich celów każdy z nich się nadaje, a za 6000PLN w każdym z tych systemów można kupić niezły sprzęt |
Tak samo jest też z Pentaksem i Olympusem, a nawet wcale nie trzeba kupować lustrzanki
Sunders - Sob 20 Cze, 2009
NET_WORLD, na początek możesz wybrać np. coś z tych "propozycji" :
http://sklepfotograficzny...n/50-D-17-70mm/
http://www.e-fotojoker.pl...17-85mm-is-usm/
http://www.fotobasia.pl/p...18-105mm-dx-vr/
http://www.e-fotojoker.pl...y-dt-16-105-mm/
4motion - Sob 20 Cze, 2009
Kurcze nie zauważyłem że w opisie ma 6000zł. Może podasz jakieś preferencja np. marka? Masz może jakiegoś faworyta, bo tak to teraz każdy zaproponuje Ci to co sam lubi i myślę że za dużo to nie da.
candy - Sob 20 Cze, 2009
poczekaj troche,za jakies 2-3 tygodnie wychodzi Pentax K-7,uszczelniany,ma wbudowany stabilizator obrazu,a w kicie z dwoma obiektywami(18-55 i 50-200,rowniez uszczelnianymi) ma kosztowac 6490pelenkow
mysle ze jak chcesz taki wielofunkcyjny aparat to ten moze byc niezlym wyborem
alsimair - Sob 20 Cze, 2009
To może Olympus? Bardzo dobra ergonomia i legendarna optyka Zuiko. No i brak ewentualnych dylematów czy się w przyszłości przesiadać na pełną klatkę, czy też nie.
http://fotozakupy.pl/lust...-14-54-ii,8857s
Warty przemyślenia jest też zestaw zestaw Nikon D90 + 18-200 VR (świetne, uniwersalne szkło).
Przede wszystkim musisz się poważnie zastanowić czego oczekujesz od sprzętu.
NET_WORLD - Sob 20 Cze, 2009
Szczerze to nie mam aż takiego faworyta, myślałem o A700, Nikon D90 lub może coś z półki Canona. I dlatego pomyślałem że niech każdy z posiadaczy lustrzanki się wypowie to może znajdę jakiegoś faworyta.
lotofag - Sob 20 Cze, 2009
NET_WORLD napisał/a: | I dlatego pomyślałem że niech każdy z posiadaczy lustrzanki się wypowie to może znajdę jakiegoś faworyta. |
Bez trudu znajdziesz wiele takich wypowiedzi jak internet długi i szeroki...
kozidron - Sob 20 Cze, 2009
NET_WORLD napisał/a: | I dlatego pomyślałem że niech każdy z posiadaczy lustrzanki się wypowie to może znajdę jakiegoś faworyta. |
a po co ci ta lustrzanka.......?
candy - Sob 20 Cze, 2009
NET_WORLD napisał/a: | Aparat będzie użytkowany w życiu codziennym, rodzina szkoła, imprezy, wyjazdy nad morze itp |
kozidron - Nie 21 Cze, 2009
candy, ja nie pytam po co NET_WORLD'owi aparat fotograficzny, tylko po co mu lustrzanka.
NET_WORLD - Nie 21 Cze, 2009
Ciekawe pytanie "Po co mi lustrzanka???", otóż do tej pory korzystałem z kompaktu lub lustrzanki znajomego A700 i jakość zdjęć oraz sposób ich wykonywania mnie powalała. Od zawsze moim hobby były zdjęcia i chciałbym cos w tym kierunku się robić. Aparat będę wykorzystywał amatorsko, ale chciałbym dążyć do zawansowanego amatorstwa. Szukam aparatu, który wyróżnia prostota obsługi a zarazem ta prostota przekłada się na wysoką jakość zdjęć. Z góry dzięki za pomoc
Sunders - Nie 21 Cze, 2009
NET_WORLD napisał/a: | do tej pory korzystałem z kompaktu lub lustrzanki znajomego A700 i jakość zdjęć oraz sposób ich wykonywania mnie powalała |
Jak Ci się tak podoba a700, to kupuj komplet a700+s18-105. Bardzo dobry na początek dla zaawansowanego amatora
Marek S. - Nie 21 Cze, 2009
Za 6000 zł badziewia raczej nie kupisz , więc cokolwiek wybierzesz będzie dobre. Tylko pamiętaj o jednym: nic Ci nie da najlepsze body z najlepszą matrycą jeśli pozostaniesz przy tzw. obiektywie kitowym. Moja rada to podzielić wspomniana kwotę na pół i jedną część przeznaczyć na body, drugą na obiektyw/obiektywy.
Sony 16-105 jest "dobrym kitem" do a700, jak komuś to nie wystarcza, to można użyć "zamiennika" 16-80 za ok.1000PLN więcej
Chyba tak zrobię A700 + 16-105, zastanawiam się tylko czy może nie wziąść 16-80. Różnica ceny nie jest aż tak straszna. CO sądzicie o tym???
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=990
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=429
NET_WORLD, jeśli róznica w cenie nie jest problemem i nie zależy Ci na dodatkowych 25mm na "długim końcu", to bierz 16-80 bo jest lepszy.
SlawGaw - Nie 21 Cze, 2009
NET_WORLD, Sunders dobrze radzi, ja posiadam A700 + 16-105 i po raz kolejny piszę że to dobry obiektyw do tego zestawu, jednak CZ 16-80 jest lepszy a cena do 5000 razem z body to korzystna oferta.
Wybór A700 ma dla ciebie parę zalet, znasz aparat, jesteś do niego przyzwyczajony i ze znajomym będziecie się mogli wymieniać obiektywami albo innym oprzyrządowaniem.
[quote="SlawGaw"]NET_WORLD, Sunders dobrze radzi, ja posiadam A700 + 16-105 i po raz kolejny piszę że to dobry obiektyw do tego zestawu, jednak CZ 16-80 jest lepszy
No właśnie gdyby nie zależało mi na tych 25mm, to bym się nawet nie zastanawiał. Mam pytanie czy nie mógłybyś mi podesłać jakiś przykładowych swoich fotek bez obrabiania. Jeśli tak to podaje adres: rafal26l@interia.pl
Z góry WIELKIE DZIĘKI
B o g d a n - Pon 22 Cze, 2009
NET_WORLD napisał/a: | Szukam aparatu, który wyróżnia prostota obsługi a zarazem ta prostota przekłada się na wysoką jakość zdjęć. | Zawsze gdy ktoś nie wie jaką markę wybrać, doradzam aby poszedł do najbliższego sklepu i posprawdzał sobie jak wygląda obsługa każdego z branych pod uwagę modeli aparatów. Ważne jest przecież aby aparat mentalnie Ci pasował pod każdym względem.
Jeśli chodzi o prostotę i komfort szybkiej zmiany paramertów, a to w dużej mierze decyduje o udanym zdjęciu, mogę polecić Ci Canona 50D. Podstawowe tzw. szybkie menu, wybierane jednym nawigatorem, jak w komórce, przyjęte w 100% z wyższych modeli Canona, jest chyba jednym z lepszych, jakie są na rynku. Za 3900 zł. już można go kupić.
Do tego zoom od 17 milimetrów (Sigma, Tamron, Canon) i masz komplet. Jeszcze zostanie na kartę pamięci i torbę.
Jeżeli interesują Cię testy, to porównanie trzech zoomów w/w marek, znajdziesz we wspólnym teście tutaj:
część nr 1: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5668
część nr 2: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5698
część nr 3 z podsumowaniem: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5730
Sigma wydaje się najleszym rozwiązaniem. Wszystkie z nich kupisz grubo poniżej dwóch tysięcy. Używane Canony 17-85 IS USM chodzą po ok. 750 zł.
SlawGaw - Pon 22 Cze, 2009
B o g d a n, a znasz menu z A700? Też jest proste i szybkie, a szybka zmiana wszystkich parametrów zdjęcia jest możliwa bez wchodzenia do menu, pod przyciskiem Fn i joystickiem. Dla mnie A700 i 50D mają podobnie użyteczne sterownie dla użytkowników którzy są nauczeni/przyzwyczajeni do swoich aparatów/systemów.
Ja nie jestem przyzwyczajony do Canona i bardzo mocno irytują mnie w nim dwie rzeczy, odwrotne niż u wszystkich innych marek kręcenie pierścieniem zooma oraz kasowanie zdjęć przez puszczenie przycisku a nie poprzez naduszenie jakiegoś potwierdzenia, jak u innych, tak miały te jedynki które miałem w rękach, w 50D jest podobnie?
Dla mnie praca na jakimkolwiek Canonie to kara.
SlawGaw, ja właśnie o tym piszę, że trzeba pomacać sprzęt aby podjąć decyzję o wyborze marki. Każdy człowiek ma inne preferencje i samo opowiadanie o parametrach i cenach to nie wszystko.
Rozumiem, że dla Ciebie Sony jest najlepszą marką, OK. Tylko nie pisz rzeczy, których nie sprawdziłeś. Nie wiem o jakim puszczaniu przycisku dla skasowania zdjęcia Ty piszesz, bo na pewno nie w 50D, a o takim ja pisałem.
SlawGaw - Pon 22 Cze, 2009
B o g d a n napisał/a: | SlawGaw, ja właśnie o tym piszę, że trzeba pomacać sprzęt aby podjąć decyzję o wyborze marki. Każdy człowiek ma inne preferencje i samo opowiadanie o parametrach i cenach to nie wszystko. |
... a ja tobie nie neguję.
B o g d a n napisał/a: | Nie wiem o jakim puszczaniu przycisku dla skasowania zdjęcia Ty piszesz, bo na pewno nie w 50D, a o takim ja pisałem. |
Pisałem ze tak miały jedynki, których używałem i pytałem się czy w 50D jest tak samo, na co mi zresztą odpowiedziałeś, że nie. Na końcu zdania jest znak zapytania.
B o g d a n napisał/a: | Rozumiem, że dla Ciebie Sony jest najlepszą marką |
Oj za mocno powiedziane, po prostu A700 trzyma mi się wygodniej, niż jakikolwiek Canon XXD, a za to A700 ma inne wady w ergonomii (np przycisk ISO, WB, Drive), które mogę spokojnie obejść albo tolerować.
krisv740 - Pon 22 Cze, 2009
a ja napiszę przewrotnie tak...
trafił sie pierwszy "klient" który tak jak zazwyczaj "wszyscy" sugeruja pyta o system a nie tylko o body , a wy w dalszym ciągu tylko o lustrzance piszecie...
a może tak przedstawić zalety każdego z systemów-co?
to ,że nikon posiada 3D af? , ale droższe ma szkło do spotterki 200-400
canon gorszy w tym momencie system af, ale ulubione szkło 100-400 do wielorakich zastosowań...
sony wchodzi w to z 70-400 , nie tak przyjaznym w obsłudze , ale dobrym optycznie...
ech....
tracimy dobrego klienta i .... kilometry wątku...
RB - Pon 22 Cze, 2009
krisv740 napisał/a: | a ja napiszę przewrotnie tak...
trafił sie pierwszy "klient" który tak jak zazwyczaj "wszyscy" sugeruja pyta o system a nie tylko o body , a wy w dalszym ciągu tylko o lustrzance piszecie... |
Ja bym się tym 'systemem' nie przejmował... Wszak autor pisze o swoich potrzebach na teraz, o swoim budżecie (w sumie nie pozwalającym na swobodne podejście do tematu oszklenia) natomiast o perspektywach rozwoju szklarni i puszek - mało...
Ale Twoje podejście jest jedynym słusznym. Z tym, że lepiej od wylistowania "za i przeciwów" kazdego systemu ja bym zadał raczej autorowi pytanie:
Jakie bdb szkła chciałby nabyć w przyszłości i czym chciałby się w przyszłości zajmować?
Bo na teraz to w każdym z w.w i nie tylko systemie sie na pewno zrealizuje, za 6tys. w sposób porównywalnie dobry. Ale potem to niezbyt przemyślany wybór może nieco pouwierać...
krisv740 - Pon 22 Cze, 2009
RB, dokładnie tak....
ja tylko podałem przykłady tego co mnie najbardziej interesuje, a w tym przypadku trzeba to powiedzieć/uzmysłowić/zadać pytanie użytkownikowi/koledze NET_WORLD,
i wówczas się zacznie.....
krisv740 napisał/a: | może tak przedstawić zalety każdego z systemów-co?
to ,że nikon posiada 3D af? , ale droższe ma szkło do spotterki 200-400
canon gorszy w tym momencie system af, ale ulubione szkło 100-400 do wielorakich zastosowań...
sony wchodzi w to z 70-400 , nie tak przyjaznym w obsłudze , ale dobrym optycznie... |
Krisv740, nie jestem pewien, czy te 'cechy systemów' mają dla autora jakieś znaczenie, skoro pisze, że: "Aparat będzie użytkowany w życiu codziennym, rodzina szkoła, imprezy, wyjazdy nad morze itp."
Raczej chodzi chyba o body z podstawowym, w miarę dobrym, (fabrycznym lub może nie koniecznie), zoomem.
RB - Pon 22 Cze, 2009
B o g d a n napisał/a: |
Raczej chodzi chyba o body z podstawowym, w miarę dobrym, (fabrycznym lub może nie koniecznie), zoomem. |
A jak tak, to niech sobie pójdzie i po0maca... Jego pieniądze, jego komfort, jego wybór.
ov_Darkness - Wto 23 Cze, 2009
D90 i 18-200VR
NET_WORLD - Wto 23 Cze, 2009
Witam!!!
Zamówiłem A700 + 16-80. Mam lampe Sony HVL-F42AM, obiektyw KIT 55-200 więc myślę, że na początek BĘDZIE SPOKO.
Aparat z obiektywem zamówiłem w:
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=429
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady i opinie:)))
Sunders - Wto 23 Cze, 2009
NET_WORLD, dobry wybór.
NET_WORLD napisał/a: | na początek BĘDZIE SPOKO. |
|
|