forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - SONY A200

sq4fae - Nie 21 Cze, 2009
Temat postu: SONY A200
Witam

Niedawno zakupiłem aparat SONY A200 z obiektywem standardowym DT 18-70 i przy robieniu zdjęć na ogniskowej 18mm widoczny jest cień w prawym górnym rogu jakby coś zasłaniało obiektyw, powyżej 18mm czyli od 24 zdjęcia są już normalne czyżby wada obiektywu
Proszę o pomoc może ktoś miał taki problem

goltar - Nie 21 Cze, 2009

Ewidentnie coś zasłania pole obrazu. Jeśli to nie jest Twoja ręka to coś nie tak jest ze szkłem.
krisv740 - Nie 21 Cze, 2009

radzę sprawdzić prawidłowość założenia osłony przeciwsłonecznej na początek....
MC - Nie 21 Cze, 2009

Jezeli to jest oryginalna oslona od kita to jedyne co mi przychodzi do glowy to przesuniecie matrycy.
candy - Nie 21 Cze, 2009

nie wiem jak to wyglada w soniaczu,ale ja np.na obiektywie sigmy mialem juz kiedys krzywo zalozona przyslone(ale zauwazylem to zanim zaczalem robic zdjecia)

Moim zdaniem coś ie tak z obiektywem ,wszystko jest założone prawidłowo bez osłony przeciwsłonecznej jest to samo jak zdjąłem obiektyw i popatrzyłem do środka to ten sześciokąt jest nie równoramienny jakby wada chyba bo tak nie powinno być raczej ,a może wymaga jakiejś kalibracji względem aparatu

Sam już nie wiem w poniedziałek zwracam sprzet do sklepu zraziłem sie strasznie

Pozdrawiam kolegów

zug - Nie 21 Cze, 2009

sq4fae napisał/a:
zraziłem sie strasznie

nie dziwię, nie masz możliwości podpięcia innego obiektywu?
sq4fae napisał/a:
w poniedziałek zwracam sprzet do sklepu

będziesz wysyłał czy idziesz osobiście? jeśli to drugie to w sklepie podepnij drugi obiektyw i będzie wiadomo gdzie jest "uszkodzenie"

Monastor - Nie 21 Cze, 2009

sq4fae, z Twojego opisu wynika, że przysłona może byc uszkodzona. Jak masz inny aparat to pokaż może fotkę obiektywu, tak żeby dało się przez niego spojrzec na wylot.

Podczas robienia zdjęc i ustawienia autofokusem na dany punkt i zrobieniu zdjęcia na podglądzie zdjęcie jest przesunięte w lewą stronę przy każdej ogniskowej

Prawdopodobnie wina przesunięcia matrycy zamieszczam adjęcie matrycy