|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Kenko 1.5x Teleplus DG -prosba o pomoc.
slonkaap - Nie 21 Cze, 2009 Temat postu: Kenko 1.5x Teleplus DG -prosba o pomoc. Witam wszystkich serdecznie.Mam pytanie.Otoz za namowa kolegow/niektorych/z grupy Canon Board zdecydowalem o zakupie konwertera jak w temacie.Po dluzszym oczekiwaniu w koncu w piatek za posrednictwem sklepu Fotozakupy.pl otrzymalem Kenko.Po podpieciu do Canona 70-200/2.8 wszystko ok ale po podpieciu do canona 400/5.6 szok.Af lata do przodu i do tylu i nie moze ustawic ostrosci.W moim C.Mk II AF dziala do 8 wiec na czym polega blad.Pozdrawiam i licze na odpowiedz.Slonkaap
Kocur - Nie 21 Cze, 2009
We wszystkich Canonach cyfrowych AF działa do f/5,6 i kropka. Jak dostajesz po podpięciu konwertera więcej niż f/5,6 to się nie dziw, bo prawidłowo działać nie będize. Można zaklejać styki, wtedy niby chodzi, ale z celnością to będzie loteria.
slonkaap - Nie 21 Cze, 2009
KOCUR w 1D MK II AF dziala do 8.Pozdro
Monastor - Nie 21 Cze, 2009
slonkaap, zgadza się. AF działa do F/8, czyli do F/8 silnik porusza soczewkami w celu znalezienia ostrości. Jakośc tego działania to inna sprawa.
W puszkach 2 i 3-cyfrowych Canona AF teoretycznie działa bez zaklejania sytków dla F/4 i TC x1,4... z tym, że działa raczej przeciętnie. Nie miałem niestety okazji sprawdzic tego na puszce tej samej klasy co Twoja, ale to, co opisujesz to raczej normalne zjawisko.
Kocur - Nie 21 Cze, 2009
No tak Jakoś mi się tak 1D skojarzyły z 1V i 3
Może po prostu konwerter nie komunikuje się odpowiednio z body i obiektywem. Trzeba by wypróbować inny egzemplarz, albo spróbować z oryginalnym TC Canona. IMO problemem może być sam obiektyw, bo nie jestem przekonany czy jest on przystosowany do współpracy z konwerterami, a nawet jeśli to do nowych nie należy, więc nigdy nie wiadomo jak zareaguje.
Monastor, moje 50D z 300/4 + TC1,4x ma całkiem sprawny AF. Możliwe, że jest nieco wolniejszy, czy mniej dokładny, ale w praktyce tego nie zauważyłem. Za to z 300/4 + TC2,0x AF nie działa nawet po zaklejeniu styków. Znaczy silnikiem poruszy, przeskoczy cały zakres ze dwa razy i staje daleeeko od punktu, np. ostrość łapie na 5-7m zamiast na 30m
|
|