forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro

bleble - Nie 21 Cze, 2009
Temat postu: Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro
Zdecydowałam się na zakup body 450D. Nie chcę kupować z kitem.Trochę przeglądałam obiektywy Canona i chyba najbardziej spodobał mi się EF 50mm f/2.5 Compact Macro. Planuję robić głównie makro i portrety. Słyszałam, ze ten do portretow też jako tako się nadaję. Nie mogę za bardzo szaleć z kasą, więc tym bardziej ten spełnia rolę. Co o nim myślicie?
komor - Nie 21 Cze, 2009

Co prawda ten obiektyw nie kosztuje bardzo dużo, ale makro ma tylko w odwzorowanie 1:2, czyli tyle co uniwersalna zmiennoogniskowa Sigma 17-70 (odwzorowanie 1:2,3). Do portretów ogniskowa 50 mm na małej matrycy APS-C jest dyskusyjna – jedni lubią, drudzy uważają ją za mało uniwersalną.
Może jednak któryś z obiektywów makro o ogniskowej 70 mm? Yyyy, czyli Sigma. :) Wtedy będzie prawdziwe makro 1:1 oraz można robić ciaśniejsze portrety z przysłoną od f/2,8. Oczywiście w przypadku 90/100 mm wybór do makro jest większy (Tamron, Sigma, Canon), ale z portretami to już tylko headshoty.

mavierk - Nie 21 Cze, 2009

Moim zdaniem jeśli głównie makro i portrety, to trzeba upolować co najmniej Tamrona 90/2.8 :) chociaż Sigma 70/2.8 też byłaby spoko (chociaż AF nie jest turboprzeszybki)

no i do tego oczywiście kita za 100zł (coby mieć coś uniwersalnego)

Sunders - Nie 21 Cze, 2009

Może warto dołożyć ok.400PLN do canona 60/2,8 macro usm :???: Ma makro, nadaje się do portretów i ma USM.
bleble - Nie 21 Cze, 2009

dziękuję za porady;) aktualnie czytam, jeśli ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć to bardzo proszę;)
candy - Nie 21 Cze, 2009

cos bardziej w okolicach 70-100mm - bedzie dobre i do makro i do ciasnych portretow(glowo-twarzowych :P )
B o g d a n - Pon 22 Cze, 2009

Sunders napisał/a:
Może warto dołożyć ok.400PLN do canona 60/2,8 macro usm Ma makro, nadaje się do portretów i ma USM.

Według mnie również warto sie zainteresowac tym obiektywem. Niewielka różnica w cenie, a odwzorowanie już 1:1. Ostrość podobno żyleta, tylko winieta na f/2,8 duuuża.

Test jest tutaj:
http://www.optyczne.pl/12..._USM_Wstęp.html

a ceny tu:
http://www.ceneo.pl/102431

Tylko jedna istotna rzecz, nie założych go w przyszłości pod pełnoklatkowe body Canona. Z drugiej strony zawsze można odsprzedać. :wink: