|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon eos 500d + tamron 17-50
goace - Nie 21 Cze, 2009 Temat postu: canon eos 500d + tamron 17-50 Witam, jestem 100% amatorem ale mam zamiar wreszcie zajac sie czym poza praca i planuje zakup czegos lepszego od aparatu w telefonie. Zastanawiam sie nad zestawem z tematu, powiedzcie czy ten zestaw jest dobry czy w tej cenie mozna kupic cos innego (innej firmy)
Na poczatku bede pewnie robił głównie zdjecia portretowe na wakacjach wiec mysle ze nie jest mi potrzebny jakis duzy zooom.
candy - Nie 21 Cze, 2009
"cos innego" zawsze mozna kupic
wybor zly nie jest ale jesli nie zalezy ci na wideo,a zalezy na pieniadzach to bierz 450D i zainwestuj w obiektywy
ten tamron bedzie bardzo uniwersalnym szklem,zwlaszcza jesli nie zalezy ci na duzym zoomie
do portretow mogloby sie przydac troche wiecej milimetrow(ale to juz do takich "bardzo portretowych" zdjec,czyli sama twarz)
Sunders - Nie 21 Cze, 2009
goace, od takiego zestawu
http://www.euro.com.pl/lu...html?from=ceneo
lepszy bedzie taki
http://www.euro.com.pl/lu...html?from=ceneo
Cena podobna.
O tym, że dokładnie trzeba sprawdzać tamrona chyba wiesz-jak nie, to "wrzuć go w wyszukiwarkę"na optyczne.pl
candy - Nie 21 Cze, 2009
zgodze sie z Sunders'em bo sam tez mam 40D i jest super!
goace - Nie 21 Cze, 2009
tak ale ten 40d jest drozszy, w warszawie znalazłem ten zestaw canon 500d 3000zł + tamron 1500, a samo body 40d kosztuje minimum 3600 zł, wiec juz przekrocze 5000 zł - to z pensju nie zostanie nic i przyjdzie mi cały miesiac głodowac, a tak na powaznie to interesuje mnie ten 500d z uwagi na ilosc MP 15 a 10 to jest róznica :/
[ Dodano: Nie 21 Cze, 2009 21:51 ]
no ale Wy znacie sie lepiej, powiedzcie mi całkiem szczeze bez burmuszenia i cwaniactwa. którym z tych zestawów zrobie ładniejsze zdjecia, i czy ta liczba pikseli ma sens ? wiadomo ze w sklepie powiedzą to co bedzie im pasowało tak wiem mam nadzieje ze przynajmniej tutaj dowiem sie czegos wartosciowego, poza tym czy ktoś z was ma jakies zdjecie zrobione tym zestawem (40d i tym tamronem)
[ Dodano: Nie 21 Cze, 2009 21:53 ]
i ostatnia sprawa, jak rozmiawiałem z kolesiem ze sklepu to powiedizał mi ze obiektyw trzeba dobrac do body, z jednym body moze ładne zdjecia robic a z drugim odwrotnie, mówił ze najlepiej sprawdzic w sklepie obiektyw na kilku body, tak wiec jak zamówie w tym sklepie przez internet za 4700 to moge miec problem ze szłem ?
Sunders - Nie 21 Cze, 2009
goace, ale w RTV Euro AGD masz za 4666PLN zestaw 40d+tamron 17-50
Jesteś pewien, że te 15MP jest Ci niezbędne
goace - Nie 21 Cze, 2009
nie jestem pewnien ale zrobiło na mnie wrazenie, do teraz miałem canona a75 z 3,2mp wiec róznica jest spora ale ponawiam pytanie - jakosc zdjęc, bedą lepsze - bardziej ostre, bardziej "kolorowe" ?
candy - Nie 21 Cze, 2009
problem ze szklem jest taki ze moze wystepowac BF/FF,czyli back/front focus,co dalej oznacza ze aparat bedzie nastawial ostrosc przed lub za obiektem,serwis moze to wykalibrowac,ale trzeba oprocz szkla podeslac tez body
jesli chodzi o te megapiksele to naprawde na tej wielkosci matrycy(APS-C) nie potrzebujesz wiecej niz 10Mpx,chyba ze jestes niepoprawnym onanista sprzetowym i bedziesz robil zdjecie testowe i ogladal je potem na monitorze 40" albo chcesz robic super wielkie zdjecia do druku(ale te 15Mpx upchane na takim samym sensorze nie poprawi ci jakosci,moze jeszcze jakies nieporzadane szumy wywolac co najwyzej)
40D jest naprawde dobrym aparatem,stoi na polce wyzej niz 500D,no i jak juz napisalem,chyba ze chcesz ten tryb wideo,inaczej bierz co innego
Cytat: | ponawiam pytanie - jakosc zdjęc, bedą lepsze - bardziej ostre, bardziej "kolorowe" ? |
ostrosc zalezy od obiektywu,ale mozna ja jeszcze dostroic sobie w aparacie,kolory zreszta tez
goace - Nie 21 Cze, 2009
do wideo słuzą kamery ( w aparatach to wielkie nieporozumienie) tak wiec powiem ze przekonaliscie mnie, mam nadzieje ze nie bede żałował
candy - Nie 21 Cze, 2009
ja nie zaluje juz od osmiu miesiecy
zobacz zreszta w mojej stopce,system zbudowalem sobie pod tego 40D i jest super!
goace - Nie 21 Cze, 2009
w tej stopce widze tylko jakies cyferki i literki AMATOR nie wiele w z tego moze zrozumiec
oracle - Nie 21 Cze, 2009
przetłumacze ci jego stopke
Aparat Canon 40D
Obiektyw Sigma 10-20mm o przesłonie F/4-5.6
Obiektyw Canon 24-105mm o przesłonie stałej F/4
Obiektyw Sigma 120-400mm F/4.5-5.6
Obiektyw Sigma 50 F/1.4
Telekonwerter 2x (podwaja ogniskową)
zewnętrzny flash
filtry na obiektywy
Statyw
candy - Nie 21 Cze, 2009
no ale jest tam na samym poczatku Canon 40D + obiektywy(cyferki odpowiadaja ogniskowym i "jasnosciom" obiektywow"),tez niedlugo takie bedziesz mial
[ Dodano: Nie 21 Cze, 2009 21:23 ]
oracle swietnie to wytlumaczyl,uklony w jego strone
goace - Wto 23 Cze, 2009
Witam ponownie szanownych fachowców. Przekonaliscie mnie do tej 40D, juz zamówiłem i na jutro bede miał odbiór. Prosze mi tylko powiedziec na co powinienem zwracac uwagę podczas zakupu i co powinienem dokupic (jaka karta, czy jakies filtry itd) mam tez takie pyt, w fotojoker powiedzieli mi ze kazdy obiektyw tamron trzeba wysłac razem z body do serwisu na jakies ustawiania (150 zł) natomiast gosc u którego kupuje powiedział ze ma kilka body i kilka szkieł i to da sie dobrac (obiektyw do body) Kto ma racje? czy bedzie trzeba gdzies wysyłac i cos dopłacać ? Prosze o odpowiedź w miarę mozliwosci solidną Pozdro DSR
zug - Wto 23 Cze, 2009
goace napisał/a: | w fotojoker powiedzieli mi ze kazdy obiektyw tamron trzeba wysłac razem z body do serwisu na jakies ustawiania (150 zł) |
nie jest to regułą ale często się zdarza że w obiektywach Tamron Sigma występuję FF i BF najlepiej jak kupujesz sklepie,sprawdzić takie szkło na miejscu.
Jeżeli obiektyw jest czy będzie na gwarancji kalibracja jest za darmo.
a najprostsza metoda na sprawdzenie to test bateryjkowy:
Ustawiasz trzy baterie np.pod kątem 45 stopni do obiektywu i celujesz w środkową
robisz zdjęcie i oceniasz czy ostrosc jest na środkowej czy na tej bliższej czy dalszej
jeżeli jest na środkowej to wszystko jest w porządku, jeśli bliższej to jest BF dalszej FF
FotoTomek - Wto 23 Cze, 2009
goace napisał/a: | Prosze mi tylko powiedziec na co powinienem zwracac uwagę podczas zakupu i co powinienem dokupic (jaka karta, czy jakies filtry itd) |
Może pomyśl o jakiejś torbie/plecaku na to wszystko. Możesz też rozejrzeć się za drugim akumulatorem. Karta - oczywiście też. Najlepiej dwie. Filtr na początek nie koniecznie.
oracle - Wto 23 Cze, 2009
Jeżeli sprzedawca ma kilka body i kilka obiektywów to tym lepiej. Dobierze ci zestaw pod kątem wspólnej współpracy tak że nie będziesz musiał nigdzie niczego wysyłać. O ile oczywiście zrobi to dobrze. Sprzedawcy w fotograficznych z reguły znają się na sprzęcie, czego nie można powiedzieć o sprzedawcach w sklepach komputerowych
Sunders - Wto 23 Cze, 2009
goace napisał/a: | gosc u którego kupuje powiedział ze ma kilka body i kilka szkieł i to da sie dobrac (obiektyw do body) Kto ma racje? |
Ten "gość" ma rację. Koniecznie trzeba "dobrać" dobry egzemplarz tamrona przed zakupem. Jeśli będzie miał FF lub BF musiałbyś potem wysyłać do serwisu body razem z obiektywem, a serwis tamrona nie ma najlepszej renomy. Musisz zwrócić też uwagę na ostrość i jakość wykonania-zdarzają się egzemplarze "lepsze i gorsze" oraz takie co się rozlatują.
Kamcio649 - Wto 23 Cze, 2009
Najlepiej zrób test tak jak radzi kolega zug wtedy wszystko wyjdzie.
candy - Wto 23 Cze, 2009
ja w kilku tamronach zauwazylem pekniecia na gumowych pierscieniach regulacji ostrosci i ogniskowej
B o g d a n - Sro 24 Cze, 2009
goace napisał/a: | Przekonaliscie mnie do tej 40D, juz zamówiłem i na jutro bede miał odbiór. | Jak już kolega się dał przekonać na 40D, to może pójdzie za ciosem i zamiast Tamrona kupi Canona EF-S 17-55 IS USM ?
Tutaj masz przegląd cen: http://www.ceneo.pl/264380
Może nie będzie trzeba nic regulować?
Kamcio649 - Sro 24 Cze, 2009
Byłoby to najlepszym wyjściem
|
|