|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Tunezja - jaki filtr? okres wrzesien / październik
DamageMax - Nie 21 Cze, 2009 Temat postu: Tunezja - jaki filtr? okres wrzesien / październik Witam, mam nadzieje na wyjazd (wreszcie...) do Tunezji - w okresie wrzesien/pazdziernik.
Mam blade pojęcie o filtrach - czy będzie jakis potrzebny lub przydał by się do zwykłego nie artystycznego focenia?
Jeżeli ktoś był i ma jakieś sugestie co do typu filtru i marki to prośba o pomoc co wybrać niedrogo i funkcjonalnie a propo konkretnie tego wyjazdu.
Dodatkowo wybieram się tam z kompaktem Panasonic Fz28...
Pozdrawiam,
candy - Nie 21 Cze, 2009
ja bym wzial polaryzacyjny najwyzej
bylem tam w okresie wiosennym(maj kilka lat temu) i focilem bez zadnych filtrow i zdjecia byly dobre,teraz pewnie wzialbym polarka wlasnie(acha,wyjechalem na kilka dni na obrzeza sahary,mialem wtedy zalozony filtr ochronny UV)
kasiakaaz - Pon 22 Cze, 2009
candy, dobrze radzi co do UV jako ochrony obiektywu jeśli wybierasz się na pustynię. Pył (nie piasek) włazi wszędzie, a nie daj boże jak jeszcze trochę zawieje ( a wieje... ). Jeśli zamierzasz trochę pozwiedzać to moim skromnym zdaniem przyda Ci się jeszcze do kompletu szara połówka (redukcja o 3 działki - jakiego filtra, czy systemu byś nie wybrał).
MC - Pon 22 Cze, 2009
Przede wszystkim polaryzacyjny!
edmun - Pon 22 Cze, 2009
Podsumowując:
filtr polaryzacyjny
filtr UV do ochrony szkła z przodu
filtr neutralny połówkowy
DamageMax - Pon 22 Cze, 2009
Dzięki za pomoc Teraz czas poszukac cos taniego i nie psujacego zdjęc.
candy - Pon 22 Cze, 2009
hehe,tanie i dobre?
|
|