forum.optyczne.pl

Lornetki - vixen vs celestron

Robert Czysty - Pon 22 Cze, 2009
Temat postu: vixen vs celestron
Czesc !

Znalazlem dzis ogloszenie z Vixen Giant Ark 20x80, za 1000zl....szukalem testu,ale ten zrobiony na optycznie.pl, odnosi sie do innego modelu. Sa jakies radykalne roznice? Jak wyglada ta lornetka w zestawieniu do Sky Mastera 20x80 ? Czy warto dolozyc?
Pisalem juz w innym temacie o moich poszukiwaniach lornetki do "gimnastyki" astronomicznej....nie chce zawracac szanowanym profesjonalistom glowy, ale moze ktos ma jakies 2 slowa do wtracenia...?
klaniam sie nisko :smile:

Abs - Wto 23 Cze, 2009

Nie wiem czy moja opinia coś wniesie bo nie miałem bezpośredniego kątaktu z rzeczonynmi modelami. Vixen to bardzo dobra firma a cena 1000zł wydaje mi się atrakcyjna - nowe widziałem za ok. 1900zł. Z Celestrona znam jedynie 15x70 oraz 25x100 (o 20x80 nie słyszałem). Osobiście stawiam Vixena wyżej niż Celestrona ale po cenach rynkowych w Polsce wybrałbym model 25x100 Celestrona o większej aperturze (1500zł).
Robert Czysty - Czw 25 Cze, 2009

Dzieki za opinie. Kazda opinia cos wnosi...
Vixen jest pewnie troszke lepszy,ale mam watpliwosci co do kupna z aukcji.

Abs - Czw 25 Cze, 2009

Znalazłem Celestrona 20x80 - ma nieco mniejsze pole widzenia od Vixena.
Z lornetkami używanymi różnie bywa. Jeżeli jest opcja zwrotu można ryzykować ale jeśli zakup w ciemno wolałbym sprzęt "słabszy" ale nowy (nie jestem jedynym, który na używce się rozczarował).

[ Dodano: Czw 25 Cze, 2009 23:48 ]
Parę (być może użytecznych) informacji na temat Vixena 20x80:
http://www.astromaniak.pl....php?f=22&t=683

Robert Czysty - Pią 26 Cze, 2009

wielkie dzieki !!!!!
w szczegolnosci ta recenzja z astromaniaka jest uzyteczna....zainteresowalem sie tym Vixenem, jutro skontaktuje sie z tym sprzedajacym. Gwarancja jest do pazdziernika 2010... :smile: