|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - maly problem z lampa
kodzian - Wto 23 Cze, 2009 Temat postu: maly problem z lampa witam,
mysle ze mozna to zaliczyc do problemu, poniewaz mam canona 450d i wbudowana lampe blyskowa i moge robic jedynie zdjecia na tej lampie do 1/200 sec a potrzebuje robic na 1/400sec i krocej.Czy zewnetrzna lampa to zalatwi czy to jest poprostu zablokowane jakby w aparacie??
benetnash - Wto 23 Cze, 2009
afaik zewnętrzna lampa potrafi strzelać z krótszym czasem, aż do 1/8000s kosztem mniejszej mocy błysku
kodzian - Wto 23 Cze, 2009
nie chodzi mi tu o moc blysku,pozniewaz zalezy mi na tym aby ta lampa na czasie powiedzmy 1/400 wyzwolila tylko fotocele,wiec nie musi byc to jakas mega super lampa.A tak przy okazji to czy stary sunpak bedzie gral z 450d??
ghost - Wto 23 Cze, 2009
sychro z szybkimi czasami działa specyficznie.
przelot migawki trwa. zawsze.
ograniczenie około 1/200 wynika właśnie z tego. pierwsza lamelka się otwiera (1/200), cała klatka jest odsłonięta, błysk, rusza druga lamelka, zasłania klatkę (1/200).
synchro z szybkimi czasami przestawia lampę w tryb bardzo szybkich ale słabych błysków powtarzanych przez cały czas przesuwu migawki. w tym momencie można odpalić drugą lamelkę nim cała klatka się odsłoni. przesuwająca się szczelina będzie wielokrotnie naświetlała klatkę.
do zamrażania ruchu bezużyteczne. do doświetlania w plenerze przy zachowaniu małej głębii (=dużego otworu przesłony) jak znalazł.
taki tryb powoduje znaczne zmniejszenie mocy błysku, więc nie występuje w słabiutkich wbudowanych lampkach, za to wszystkie mocniejsze lampy sytemowe taki tryb posiadają (hss/fp)
czyli lampa zewnętrzna będzie działać na czasie np. 1/400 albo 1/800??Zalezy mi na fotografowaniu w nocy np http://www.pinkbike.com/photo/2835409/ .
ghost - Wto 23 Cze, 2009
jeżeli focisz w nocy to po co ci 1/400??
ruch zamrazasz czasem błysku, nie migawki.
-------------------------
jest jeszcze wersja z zakupem starych nikonów. tam migawka na szybkich czasach była realizowana elektronicznie, co pozwala na szybsze synchro..
ok ale nie wiem czy otworzyles/as link w moim poscie i nie wiem czy rowerzysta pozostanie w takiej pozie np przez 4 sec.Czasami robimy nocne wypady na las i wtedy jest to potrzebne.
ghost - Wto 23 Cze, 2009
a ja nie wiem czy przeczytałeś co napisałem
jeżeli nie ma zastanego (jak rozumiem w nocy jest ciemno-nie mówimy o skąpanym w blasku jupiterów stadionie) to czas otwarcia migawki jest nieznaczący. czy to 1/2 czy 1/200 - zawsze będzie za ciemno. liczy się błysk. wyzwalasz normalnie lampy zewnętrzne na stojakach fotocelą z manualnej lampy - czy to wbudowanej czy zewnętrzej, albo radiowo.
synchro z szybkimi czasami nie służy do focenia w nocy bo nie po to je zaprojektowano.
ale wlasnie tu mam pytanie czy na zewnetrznej lampie bede mogl robic fotki na 1/400??Bo nie uzyskalem odp.
ghost - Wto 23 Cze, 2009
z jakim aparatem?
z każdym nowym jeżeli włączysz szybką synchronizację.
z niektórymi nikonami - normalnie.
reszta jak wyżej. tzn 1/400 (w wersji hss/fp) nie rozwiąże prawdopodobnie twoich problemów.
aparat 450d.
ghost - Wto 23 Cze, 2009
no to systemowe lampy poza najmniejszą zapewniają synchro dla dowolnej szybkości migawki.
powyżej 1/200 w trybie HSS / FP czy jaką nazwę nosi on w systemie Canona.
choć lepiej żeby jakiś canonier potwierdził, które lampy dokładnie to potrafią.
To niech jakis fan i jednoczesnie ktos posiadajacy duza wiedze w dziedzinie canonow zaproponowal jakas niedroga lampe do canona ktora bedzie cykala fotki na czasach 1/400 1/800
goltar - Wto 23 Cze, 2009
Tu nie trzeba mieć dużej wiedzy - Canon Speedlite 430EX II.
Nie ma czegoś tańszego?
jaad75 - Wto 23 Cze, 2009
kodzian napisał/a: | To niech jakis fan i jednoczesnie ktos posiadajacy duza wiedze w dziedzinie canonow zaproponowal jakas niedroga lampe do canona ktora bedzie cykala fotki na czasach 1/400 1/800 | Dalej nie rozumiesz. To bezużyteczne.
SlawGaw - Wto 23 Cze, 2009
kodzian, z twoich postów wynika że nie rozumiesz jak pracuje migawka szczelinowa i co to jest najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową, warto się tego nauczyć, a może okaże się ze nie będziesz potrzebował zewnętrznej lampy.
candy - Wto 23 Cze, 2009
do takich warunkow(snieg,wilgoc,zimno) to lepiej cos lepszego niz tanszego,pozatym nie wszystkie tanie lampy beda mialy ta funkcje
jaad75 - Wto 23 Cze, 2009
candy napisał/a: | pozatym nie wszystkie tanie lampy beda mialy ta funkcje | Jakie funkcje?...
MasterB - Wto 23 Cze, 2009
jaad75 napisał/a: | Jakie funkcje?... |
High speed sync... Bezużyteczne do zamrażania ruchu, ale pożądane przez założyciela wątku
candy - Wto 23 Cze, 2009
wlasnie ta jaad75, nie ma co sie tak jaadowice usmiechac
a propos tematu,tu jest fajny link dla autora postu:
http://www.rpphoto.com/ho...?articleID=1026
jarekl - Czw 25 Cze, 2009
Tańszy jest Nissin Di622,ale bez trybu HHS
|
|