forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dwa zestawy w cenie ok 5 kzł za każdy

jaro4444 - Czw 25 Cze, 2009
Temat postu: Dwa zestawy w cenie ok 5 kzł za każdy
Witam Szanownych Kolegów. Jak do tej pory używałem głównie analogu, jednak czas zakupić coś z cyfry. W podobnej sytuacji jest mój ojciec, jednak jego nie wiąże nic z żadną marką bo posiada stare modele lamp błyskowych, ja za to 430 EX.

Więc obaj chcemy kupić sobie po bodziaku i obiektywie (obiektywach).

Ja osobiście raczej jestem zdecydowany na Canona bo posiadam Tokinę AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 do Canona, Tamrona 75-300 i lampę 430 EX.
Zastanawiam się nad doborem puszki i jak na dziś chyba wychodzi, że najlepsza byłaby C 50D + Tamron 17-50 2.8. Tylko czy warto pchać się w 50D, może coś innego, może sprzedać Tokinę, oddać szkiełka ojcu a samemu przesiąść się na Nikona D300 + jakieś przyzwoite szkło? W Canonie trochę zniechęca mnie gama obiektywów - dobre kosztują krocie, tanie to plastikowy shit :cry:

Teraz sytuacja ojca - ma podobny fundusz, nie wiążą go szkła i lampy bo ma system Canona FD. Chce kupić porządną cyfrę z zacięciem bardziej dla zaawansowanego amatora jak dla pstrykacza.
Myśleliśmy początkowo nad 40D + Tamron 17-50 2.8, ale za podobną lub mniejszą kasę można zakupić:
- Nikona D90 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED,
- Pentaxa K20D + DA 18-55 mm f/3.5-5.6 II AL
- Olympusa E3 + ???

Jakoś Sony osobiście mnie nie przekonuje, a z Pentaxem nie miałem w życiu nic czynienia, więc nie znam filozofii tej firmy i ergonomii jej modelii dostępnej gamy obiektywów.

Co Szanowni Koledzy polecili by ze swoich doświadczeń? Może jakieś inne zestawienia, jakieś sugestie?

RB - Czw 25 Cze, 2009
Temat postu: Re: Dwa zestawy w cenie ok 5 kzł za każdy
jaro4444 a czemu nie Canon, byście mogli mieć niektóre rzadziej używane szkiełka i akcesoria wspólne ;-)

A te dobre szkła to mają tą ciekawą cechę, że wszędzie kosztują...

jaro4444 - Czw 25 Cze, 2009

Niestety mieszkamy 500 km od siebie :???:
razthaman - Czw 25 Cze, 2009

Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED to nie jest lepsze rozwiązanie niż 40D + Tamron 17-50 2.8
Sunders - Czw 25 Cze, 2009

jaro4444 napisał/a:
na dziś chyba wychodzi, że najlepsza byłaby C 50D + Tamron 17-50 2.8

To dobry zestaw pod warunkiem, że tamron to dobry egzemplarz :smile:
jaro4444 napisał/a:
czy warto pchać się w 50D

Uważam, że warto.
jaro4444 napisał/a:
przesiąść się na Nikona D300 + jakieś przyzwoite szkło

Sam nikon d300 kosztuje tyle co canon 50d z tamronem 17-50/2,8. Nie wiem co oznacza to "jakieś przyzwoite szkło"? Jeśli np. nikona 17-55/2,8 to jest dodatkowe ok.5000PLN. Zestaw na pewno lepszy, tylko prawie dwa razy droższy :???:

kozidron - Czw 25 Cze, 2009

jaro4444, celowałbym raczej w 40D, stosunek jakość cena na bardzo dobrym poziomie, jeżeli potrzebujesz jasnego krótkiego zooma to tamron jak najbardziej się nada, w związku z odległością jaka dzieli ciebie i ojca :arrow: ojcu polecam to samo. Pojecia nie mam jak sprawuje się ta tokina, którą masz ale jedno jest pewne na aps-c moze być ciasno z tymi 28mm na początku.
krewzszafy - Czw 25 Cze, 2009

jaro4444 dla odmiany bierz 2 różne systemy :smile:
Kamcio649 - Czw 25 Cze, 2009

Myślę że nie warto pchać się w 50D kupić sobie 40D i do tego jakieś porządne szkielko.
Dla ojca hm... może wziaść to samo co ty. Chyba że bedzie mu lepiej odpowiadać Nikon.

B o g d a n - Pią 26 Cze, 2009

jaro4444 napisał/a:
Ja osobiście raczej jestem zdecydowany na Canona bo posiadam Tokinę AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 do Canona, Tamrona 75-300 i lampę 430 EX

Twoje szkiełka idealnie by pasowały do pełnoklatkowego body np. 5D. Od 28 mm każdy potrzebuje początek ogniskowych. Może za 5000 poszukaj właśnie takiego "aparaciku".
Jeżeli kupisz aparat z mniejszą matrycą (np. 50D), to koniecznie do tego obiektyw z początkiem od 17-18 mm.
Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 40D, a 50D, to radzę zapoznać się ze sprzętem u kogoś albo w jakimś większym sklepie. Gwarantuję Ci, że po doświadczeniach dołożysz nawet 900 zł. do 50D. Piszę to jako ktoś, kto sam tak kiedys postąpił i wybrał 50D.

Mała dygresja:
Niestety na każdym forum jest tak jak w życiu, czyli jeżeli ktoś użytkuje starszy model aparatu, to zawsze doradzi komuś tylko starszy, z nowego wypunktowując same "wady". To się dzieje podświadomie i wynika z psychiki człowieka. (koniec dygresji)

Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D. Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II. Najpierw tylko sprawdź współprace Twoich obiektywów z tym body. :wink:

razthaman - Pią 26 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:

Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D. Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D.

w każdej chwili bym zamienił 50D na stare 5D

Kamcio649 - Pią 26 Cze, 2009

Ja zaproponowałem 40D dlatego bo mniej kosztuje i można do niego kupić lepsze szkiełko niestety ale do 50D trzeba dokładać około 900zł nie wiem wybór nalezy do ciebie ale ja bym tak zrobił mając 5000zł.
mavierk - Pią 26 Cze, 2009

Dwa zestawy, 5k każdy, zero napisanych upodobań..

Bo jeśli na przykład Twój ojciec ma dużo czasu wolnego, pewnie wolałby sprzęt, dzięki któremu mógłby sobie chodzić wraz z świtem na spacer i pofocić macro, albo dziką zwierzynę. Wtedy polecimy mu coś zupełnie innego, niż jeśli Twój tata lubi spacery po starówce w swoim mieście, albo będąc na rybach lubi uwiecznić piękno wschodzącego słońca.

A Ty? Do czego Ty będziesz używać swojego sprzętu? Jeśli nie jesteś sprecyzowany, to bądź świadom tego, że wysypiesz jeszcze kilka tysięcy na sprzęt.

Jeśli Twój tata wolałby macro, wtedy:
Canon 40d z kitem + Canon 100/2.8 Macro
Jeśli Twój tata wolałby dziką przyrodę (ptaszki te sprawy)
Canon 40d z kitem + co najmniej Sigma 120-400OS (najlepiej w używanych)
Jeśli starówka / krajobrazy przy rybkach:
Nikon d90 + 18-105VR albo 16-85VR

no a dla Ciebie d90 + 18-105 i już :)

RB - Pią 26 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:

Mała dygresja:
Niestety na każdym forum jest tak jak w życiu, czyli jeżeli ktoś użytkuje starszy model aparatu, to zawsze doradzi komuś tylko starszy, z nowego wypunktowując same "wady". To się dzieje podświadomie i wynika z psychiki człowieka. (koniec dygresji)

Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D.

szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji :mrgreen:

Jeśli zaś chodzi o fotografowanie, to poza pewnymi specyficznymi sytuacjami jednak wolę pełnoklatkowca. Cudów nie ma, im więcej kwantów światła 'nakapie' do celi matrycy tym lepiej...

SlawGaw - Pią 26 Cze, 2009

jaro4444 napisał/a:
Jakoś Sony osobiście mnie nie przekonuje

Jeśli miałeś w rękach tylko plasticzaki A100/200/300/350 to nic dziwnego, jednak A700 to już inna półka, ale masz prawo tak uważać.
jaro4444 napisał/a:
z Pentaxem nie miałem w życiu nic czynienia, więc nie znam filozofii tej firmy i ergonomii jej modelii dostępnej gamy obiektywów.

Warto się Pentaxowi przyjrzeć bliżej.
W tej chwili na rynku jest bardzo fajny aparat w świetnej cenie, jest to Samsung GX20, bliźniak Pentaxa K20D, dobrze wykonany i uszczelniony, na rybki w sam raz.
GX20 można kupić z niezłym kitem już za 2500, czyli zostanie około 2500 na dodatkowe obiektywy czy akcesoria.

RB napisał/a:
szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji
Według mnie postąpiłem zgoła inaczej. Mając 5000 zł. jaro4444, nie kupi nawet uzywanego 5D Mk II, a dalej piszę tak: "Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II." :razz:
Może warto cytować całą wypowiedź, do której się odnosisz?

RB - Pią 26 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:
RB napisał/a:
szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji
Według mnie postąpiłem zgoła inaczej. Mając 5000 zł. jaro4444, nie kupi nawet uzywanego 5D Mk II, a dalej piszę tak: "Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II." :razz:
Może warto cytować całą wypowiedź, do której się odnosisz?

Zgoła inaczej... no cóż... Odniosłeś się po prostu tylko do zalet oprogramowania 50d względem 5d. Natomiast to co daje matryca pominąłeś.... Dokładnie tak jak w Twojej dygresji... Tylko, że uwydatniłeś zalety nowego nad starym należącym do wyższej klasy, który wciąż moim zdaniem ma wyraźne zalety w stosunku do 50d... Też wybiórczo potraktowałeś temat. Mam nowe które w tych a tych aspektach przewyższa stare z wyższej półki.
W sumie normalne, ale jak ktoś wali takimi dygresjami a potem robi to samo, to lekko śmiesznie jest :mrgreen:

Błagam, czytajmy ze zrozumieniem.
Moja dygresja odnosi się tylko do doradzania w zakupie aparatów z tej samej półki, ale różnych modeli, czyli przykładowo starszy XXD i nowszy 50D lub starszy XXXD i nowszy (lub nawet najnowszy z XXXD) 500D.

RB - Pią 26 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:
Błagam, czytajmy ze zrozumieniem.
Moja dygresja odnosi się tylko do doradzania w zakupie aparatów z tej samej półki, ale różnych modeli, czyli przykładowo starszy XXD i nowszy 50D lub starszy XXXD i nowszy (lub nawet najnowszy z XXXD) 500D.

Tiaaa? A gdzie to wcześniej raczyłeś napisać? :shock:
Błagam, piszmy tak aby można nas było zrozumieć...

Kamcio649 - Pią 26 Cze, 2009

Dobra spokojnie już się wszystko wyjaśniło.
kozidron - Pią 26 Cze, 2009

B o g d a n napisał/a:
Mała dygresja:

Bogdan ty nasz psychologu :wink: . Powiem tak, ja też doradziłem 40D a w tym modelu razi mnie ekranik lcd, zakres tonalny 40tki i 50tki jest prawie taki sam, ergonomia też, warto dla paru "ficzerów" więcej dokładać ? W 50D nie podoba mi się, że zrezygnowano z C3 na rzecz jakiegoś kreatywnego trybu auto na co to komu, o wykrywaniu twarzy nie wspominam, o dostrajaniu ff/bf - które to okazało się rzeczywiście bardzo mikro regulacją, czy tryb seryjny jest szybszy -minimalnie bo mamy do czynienia nie z 10Mpix tylko 15 i foty więcej ważą.
Możesz powiedzieć, że warto dla tej większej ilości pikseli i tu jeszcze jestem w stanie się z tobą zgodzić, za to czy poprawił się znacząco AF w stosunku do 40D, tryb seryjny, sensor pomiaru światła czy wizjer.... ?

ktoś kiedyś powiedział, że nowe nie znaczy lepsze, nowe znaczy po prostu nowe, nie ważne może coś pokręciłem, chyba to motto ma jakiś użytkownik w stopce nie pamiętam kto chyba deva coś tam ......

Dlatego uważam, że jak nie potrzeba tylu Mpix i można zrezygnować z rzeczywiście lepszego ekranu 50tki to lepiej brać 40D i nie wynika to z mojej czy czyjejś psychiki :arrow: tylko z rachunku ekonomicznego

ktoś kiedyś powiedział, że nowe nie znaczy lepsze, nowe znaczy po prostu nowe, nie ważne może coś pokręciłem, chyba to motto ma jakiś użytkownik w stopce nie pamiętam kto chyba deva coś tam ......

jaro4444 - Sob 27 Cze, 2009

No to chyba podjąłem męską decyzję :grin:
Dziś zamówiłem body 50D po przebiegu 600 zdjęć z krajową gwarancją, kartą i torbą i możlwiścią przetestowania puszki przed zapłatą za 3130 zł ;)
Czy u mnie czy u ojca zostanie on jak będzie wszystko ok. :wink:

[ Dodano: Sob 27 Cze, 2009 18:01 ]
Nie oznacza, to że poszukiwania są zakończone ;)

Pozostał drugi zestaw do wyszukania. Coraz bardziej kusi mnie Pentax K20D + kitowy obiektyw DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II drugi do zestawu DA L 50-200 mm f/4-5.6 ED. Jak dobrze poszuka się to za nowy fabrycznie taki zestaw trzeba dać ok. 3600 zł, a seryjne szkiełka kitowe Pentaxa należą do naprawdę przyzwoitych.
Co myślicie o takim zestawie?

oracle - Sob 27 Cze, 2009

Cytat:
Co myślicie o takim zestawie?

Bardzo dobry wybór. Można się pokusić o lepsze dłuższe szkiełko skoro ma być do 5000.

jaro4444 - Sob 27 Cze, 2009

oracle napisał/a:
Można się pokusić o lepsze dłuższe szkiełko skoro ma być do 5000.

Masz coś konkretnego na myśli?

Jeszcze jedno pytanie jak się ma K20D do swojego klona od Samsunga czyli GX-20?

oracle - Nie 28 Cze, 2009

Nie znam się za bardzo na systemie pentaxa ale 70-200/2.8 Tamrona można kupić za ok 3000zł. I myślę że nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. AF powinien działać lepiej niż w canonie. No i zyska stabilizacje. A to super ostre szkiełko.
jaro4444 - Nie 28 Cze, 2009

oracle napisał/a:
AF powinien działać lepiej niż w canonie

Mam jednak obawy, że nie. Czym bardziej poznaję temat to nie wszystko złoto co się świeci. Pentaxowy AF ma wyraźne problemy w słabych warunkach oświetleniowych, a w body nie ma lampki wspomagającej pracę AF. :???:

SlawGaw - Nie 28 Cze, 2009

jaro4444, oracle mówił o współpracy z Tamronem 70-200 2,8 , Canon generalnie ma lepszy AF od Pentaxa, jednak przy współpracy z obiektywami Sigmy i Tamrona to już różnie bywa.
B o g d a n - Pon 29 Cze, 2009

jaro4444 napisał/a:
No to chyba podjąłem męską decyzję
Dziś zamówiłem body 50D
Bardzo słuszna męska decyzja, będziesz bardzo zadowolony z zakupu. :wink:
kozidron - Pon 29 Cze, 2009

oracle napisał/a:
Nie znam się za bardzo na systemie pentaxa ale 70-200/2.8 Tamrona można kupić za ok 3000zł. I myślę że nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. AF powinien działać lepiej niż w canonie.

oracle, miałeś podpiętego tego tamrona pod pentaxem w bezpośrednim porównaniu z np.40D +70-200/4.0L, chce powiedzieć, że w tej cenie da się wykombinować lepiej z szybkim Af-em przy tych ogniskowych. Pytanie brzmi czy szybki af jest priorytetem.

jaro4444 napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie jak się ma K20D do swojego klona od Samsunga czyli GX-20?

są to praktycznie takie same puszki, teraz K20 jest w atrakcyjnej cenie a system pentaxa oferuje masę dobrych szkiełek. Tylko trzeba by sprecyzować jaki rodzaj fotografii cię konkretnie interesuje.....

jaro4444 - Sob 18 Lip, 2009

Po dłuższych dylematach puszki już zakupione - ojciec ma 40D, ja 50D. Teraz pozostał wybór podstawowej szklarni. Zastanawiamy się intensywnie nad Tamronem AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp tu jednak odstręcza dość kiepska mechanika i ogromny rozrzut jakościowy tych obiektywów. Dlatego brana jest pod uwagę też Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro - ale ma kiepski silnik AF. Wreszcie nowość Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - dobry motor AF, ale jak to działa w praktyce na razie brak danych i nie ma testów.
Co Koledzy polecją? :neutral:

kozidron - Sob 18 Lip, 2009

no forum aż się przelewa o tych obiektywach, są to najczęściej polecane szkła na początek(pod C), no może jeszcze 17-85is ale tego akurat nie polecam, wszystko zależy jakie priorytety, generalnie jak się trafi na dobrego tamrona to czemu nie, af tamrona na canonie do demonów szybkości też nie należy i jakoś nie przyszło mi do głowy "testować" af tamrona i sigmy "na raz" w tych samych warunkach, może jutro sobie " przećwiczę" temat.
jaro4444 - Sob 18 Lip, 2009

Inne Sigmy są dokładnie opisane, ale o 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM nikt tak naprawdę konkretnie się nie wypowiedział :???:
komor - Sob 18 Lip, 2009

jaro4444 napisał/a:
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro - ale ma kiepski silnik AF

Przesada. Tamron jest szybszy, ale nie jest to jakaś dramatyczna różnica. No i jak już podpowiedział kozidron, o Tamronie 17-50/2.8 i Sigmie 17-70 jest pełno informacji.

SlawGaw - Sob 18 Lip, 2009

jaro4444 napisał/a:
18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM nikt tak naprawdę konkretnie się nie wypowiedział

jaro4444, czego chcesz? Ten obiektyw jest na rynku zaledwie parę miesięcy, zakres i parametry są takie że nie jest to jakiś obiekt marzeń, więc zapewne użytkowników tego jest jeszcze niewielu, o czym tu pisać.

jaro4444 - Nie 19 Lip, 2009

Czego chcę - najlepiej 17-70 z HSM :mrgreen:
Czy wiadomo coś o możliwości takiej wersji (tak jak jest już robiona dla Nikona)?

komor - Nie 19 Lip, 2009

Najnowszy news na Optycznych o Sigmie 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM:

Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - zdjęcia przykładowe

laki - Nie 19 Lip, 2009

witam poraz pierwszy.!
wiem radziliscie już setki razy ,ale ja niezawsze czytałem,a potrzebuje rady,nie jestem żółtodziobem ale jeśli ma się wydać 8000zł to lepiej poznać opoinie innych.
konkretnie: na śluby
- jakie body???????? (ja gustuje w nikonie )
- myśle że dwa obiektywy do 55 ze stabilizacją ? i 55 do 200 co wy na to i jakie f ?
- lampa sb600 lub Sb 800 do lampy Nasadka LumiQuest ProMax System
- w słoneczny plener Osłona przeciwsłoneczna DCII PRO (tulipan)
- no i jeszcze BATTERY PACK GRIP PHOTTIX
i jest komplet ,ale czy dobrze wybtrałem ????????????
pomóżcie niejestem zawodowcem,i dlatego szukam opmocy u zawodowców

czy Ty wybrałbyś sie z takim zestawem na ślub???

pozdrawiam wszystkich fotografółw

mavierk - Nie 19 Lip, 2009

laki napisał/a:
- jakie boby???????? (ja gustuje w nikonie )
najlepsze boby są od boba budowniczego :] No ale chyba najlepiej d300, jak nie starczy, to d90

laki napisał/a:
- myśle że dwa obiektywy do 55 ze stabilizacją ? i 55 do 200 co wy na to i jakie f ?
patrząc na boby, niestety na dwa obiektywy kasy nie starczy. F2.8 albo mniej (jaśniej).

laki napisał/a:
lampa sb600 lub Sb 800 do lampy Nasadka LumiQuest ProMax System
sb-600 to minimalne minimum, lepiej sb-900 :P

laki napisał/a:
- w słoneczny plener Osłona przeciwsłoneczna DCII PRO (tulipan)
jak kupisz nikona, to osłona przeciwsłoneczna będzie w zestawie

laki napisał/a:
- no i jeszcze BATTERY PACK GRIP PHOTTIX
ludzi biednych (8000zł) nie stać na podróby :)

laki napisał/a:
i jest komplet ,ale czy dobrze wybtrałem ????????????
nic nie wybrałeś :P
laki napisał/a:
czy Ty wybrałbyś sie z takim zestawem na ślub???
no nic nie wybrałeś :P

A tak na serio - nikon d90 + ... (ta dziura między tanim plastikiem w postaci T17-50 a super i super drogim szkłem, jakim jest 17-55/2.8 powinna być czymś wypełniona..) Nikkor 35/1.8 + Nikkor 85/1.8 + Kit z VR + SB-600(800) - z tym wybrałbym się pewnie na... gdziekolwiek ;)

komor - Nie 19 Lip, 2009

laki napisał/a:
wiem radziliscie już setki razy ,ale ja niezawsze czytałem

To przeczytaj. :neutral: Masz na tym forum już dwa tematy ślubne, to możesz obie wyrobić zdanie co potrzebujesz.

Dział Obiektywy fotograficzne » JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY?.

Dział Obiektywy fotograficzne » Pomagamy w wyborze obiektywu » JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY? (z małym budżetem).

Tam znajdziesz wszystko o przydatnych ogniskowych, kwestie jasna stałka czy zoom, kwestie lamp. Itd. Jak pozostaną bardziej szczegółowe pytania dotyczące konkretnie Nikona, to pytaj w tamtych tematach. Co do puszki to masz do wyboru obecnie tylko D90 i D300, ale ten drugi wyczerpie Ci budżet w dużym stopniu, jeśli na całość masz 8k zł.

laki - Nie 19 Lip, 2009

dzięki za podpowiedz,z tym bobem to masz racje :oops:
a kolega komor wie gdzie we wrocku można kupić cały sprzęt??? a nic nie piszecie o obiektywach tele,czyżby niebyły potrzebne czy budżet...,moge go zwiększyć ale wolałbym miec to wszystko co będzie do wykorzystania a nie na wyrost.

laki napisał/a:
a kolega komor wie gdzie we wrocku można kupić cały sprzęt???
można go kupić w sklepach fotograficznych, o których możesz poczytać w dziale 'sklepy i promocje' :)

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1476
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4718

laki - Nie 19 Lip, 2009

może być i opole bo z tych okolic pochodze ale to wiocha (opole) myśle że prędzej to bym w necie skompletował ten cały sprzęt...
A TAK POZATEM MOŻE BY KTO WEDŁUG SIEBIE TAKI CAŁY KOMPLECIK BY MÓGŁ OPISAĆ MOŻE BYĆ I CANON I NIKON -ZESTAW NA ŚLUBY DO 8-9TYŚ

pozdrawiam

przecież komor Ci linka zapodał z 60cioma stronami takich dywagacji...
komor - Nie 19 Lip, 2009

Jak chcesz wszystko na miejscu zobaczyć to będzie pewnie ciężko, bo mało który sklep ma wszystko na miejscu, a jak ma to niekoniecznie w dobrej cenie. Dobre sklepy poza Wrocławiem, to sobie poczytaj w dziale, na który zwrócił Ci już uwagę Mavierk, jeśli zaś chodzi o Wrocław, to jest na Odrzańskiej sklep, na którym wiele osób wiesza psy, ze względu na poziom obsługi. Ja tam z tymi panami problemu nie mam, choć na „Ty” z nimi nie jestem, na pewno znają się na sprzęcie foto, choć nie zawsze mają ochotę (lub czas) na rozwlekłe dyskusje. Mają na miejscu sporo obiektywów, w tym i droższych – to Centrum Sigma, ale mają też sporo sprzętu Canona i Nikona, nawet do Sony i Pentaxa jest też półeczka.
Ale body pewnie będą mieli w gorszej cenie niż gdzie indziej, ale może to kwestia negocjacji, jak już bierzesz cały komplet… Masz też we Wrocławiu trochę Fotojokerów, ale tam nie będzie raczej profi-sprzętu na miejscu.

jaro4444 - Nie 26 Lip, 2009

Więc szanowni Koledzy - zestaw ojca gotowy. Składa się z C 40D + Sigma 17-70 F2.8-4.5 Macro. Bardzo fajny obiektyw, choć szkoda, że bez USM (HSM). Cenowo zamknęło się to w sumie 3600 zł.
Teraz po próbach z Sigmą wiem, że chciałbym coś jednak szybszego w AF i z USM. Mój wybór padnie chyba jednak na cholernie drogą szkalrnię z literką "L" i to na początek coś z tele będzie zapewnie.

B o g d a n - Nie 26 Lip, 2009

jaro4444 napisał/a:
Teraz po próbach z Sigmą wiem, że chciałbym coś jednak szybszego w AF i z USM. Mój wybór padnie chyba jednak na cholernie drogą szkalrnię z literką "L" i to na początek coś z tele będzie zapewnie.

Najtańsze i pewnie dlatego najbardziej popularne L-ki to:
Canon EF 70-200mm f/4L USM w cenie od 2640 zł.
Canon EF 17-40mm f/4 L USM w cenie od 3150 zł.