|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA - RELACJA Z BURZY
maziek - Pią 26 Cze, 2009 Temat postu: FOTOGRAFIA - RELACJA Z BURZY Wczoraj w Chełmie (lubelskie) działo się... Mega burze przechodziły kilkukrotnie. Zdjęcia są takie sobie, bez obróbki praktycznie, później nad niektórymi może sie pochylę... Potraktujcie jako relację z linii frontu .
Najpierw trochę gradu...
Podejście naukowe...
Podejście zbieracze...
Podejście artystyczne...
Pożytki z Samyanga 8mm...
(gdzieś tam w oknie widać moją żonę, która na migi pokazuje mi, na jaką jednostkę chorobową jej zdaniem zapadłem )
Lampa błyskowa...
Trzy kolejne klatki z serii o identycznych parametrach naświetlania...
edmun - Pią 26 Cze, 2009
Gniew boga
teodor2424 - Pią 26 Cze, 2009
jakieś szkody były ??
Taki grad i autko na świeżym powietrzu to do malowania by się zaraz nadawał.
Musiałeś nieźle nabroić
PS. jedynka z samyanga wygląda super
maziek - Pią 26 Cze, 2009
teodor2424 napisał/a: |
Musiałeś nieźle nabroić | Prawdopodobnie chodziło o moją żonę, bo to jej autko ma repusowany dach obecnie... . Ja bohatersko przedarłem się przez nawałnicę i swoje schowałem do garażu, który jednakże był tak zagracony (bo w lecie nie chce mi się wstawiać samochodów, więc stoją tam kosiarka rowery itd), że żoniny wózek już się nie zmieścił.
Podrzucę później zdjątko dachu...
mavierk - Pią 26 Cze, 2009
ja kurde mieszkam w piwnicy i nie mogę nawet sobie błysków pofocić.
Życie jest niesprawiedliwe
Poćwicz nad kadrowaniem tych piorunów
A na grad rakieta tenisowa!
Arek - Pią 26 Cze, 2009
Ja też obecnie przebywam w Chełmie i potwierdzam ekstrema pogodowe opisywane przez maźka. Dzisiaj byłem w mieście i co mniej więcej 10-ty samochód ma na masce zauważalne ślady gradobicia. Ja swój wóz zdążyłem przestawić, dostając w międzyczasie w głowę gradem wielkości pastylek Mentosa. Ledwo przestawiłem, z nieba zaczęły spadać te piłeczki ping-pongowe, które sfotografował maziek. Ja wszystko nagrałem na video. Takiego czegoś nie widziałem nigdy w życiu.
koraf - Pią 26 Cze, 2009
Zjawisko faktycznie mało spotykane w takim rozmiarze gradu .
Namajstrowaliśmy (jako ludzie) nieźle w środowisku naturalnym no to i mamy efekty .
Same kule gradowe bardzo artystyczne w życiu również takich nie widziałem .
Monastor - Pią 26 Cze, 2009
koraf napisał/a: | Namajstrowaliśmy (jako ludzie) nieźle w środowisku naturalnym no to i mamy efekty . |
Jasne, jesteśmy potężni, potrafimy wpływac na pogodę i zmieniamy globalny klimat
alsimair - Pią 26 Cze, 2009
Monastor napisał/a: | Jasne, jesteśmy potężni, potrafimy wpływac na pogodę i zmieniamy globalny klimat | Niedowiarkom polecam film "Niewygodna Prawda". Daje do myślenia.
Monastor - Pią 26 Cze, 2009
alsimair, widziałem ten i wiele innych filmów tego typu. Dobry przykład ludzkiej buty.
Fakt, że potrafimy z wielką gracją niszczyc własne otoczenie. Potrafimy przekształcac krajobraz, zatruwac wodę, produkowac smog etc. ale dla klimatu planety samej w sobie jesteśmy raczej pryszczem. Ziemia potrafi w niedługim czasie wypluc więcej gazów cieplarnianych niż ludzkośc przez cały czas swojego istnienia. Anomalie pogodowe zdarzały się zawsze i zawsze będą się zdarzały. Za krótko tu jesteśmy żeby cokolwiek wiedziec o skali naturalnych zmian. Podobno raz już prawie doszło do naszego wyginięcia, biegaliśmy wtedy z dzidami po Afryce.
Nie można naszego wpływu wykluczac, ale jego skala jest IMHO przeceniana. Zwłaszcza, że ekologia jest teraz bardzo modna.
Dużą zaletą tego trendu jest w pewnym sensie napędzanie rozwoju technologii. Naukę trzeba finansowac i dobrze, że ludzi straszy się w słusznym celu.
Swoją drogą polecam film "Home" jeśli ktoś jeszcze go nie widział. Nieco ponad godzinka, dostępny w necie. Mimo prania mózgu warto, dla naprawdę fajnych kadrów filmowych.
Odnośnie przekształcania krajobrazu, gorąco polecam film "Manufactured Landscape" o twórczości Edwarda Burtynsky'ego, rewelacyjne zdjęcia, a i traktuje przede wszystkim o zmianach, na które mamy wpływ.
Ingeitum - Pią 26 Cze, 2009
jak to fajnie mieć fish eye:P
Dobrze, że u mnie niema takiego gradu.
Ciekawe czy ktoś oberwał z gradu po ciele, pewnie bolałoby mocno.
szaleniec - Wto 30 Cze, 2009
No tak "kuleczki" niezłe, też widzę coś takiego pierwszy raz!
A ja też mam pioruna tylko troszkę ruszony, mogę go dać ?
A i mam jeszcze taką małą trąbkę która u nas się tworzyła ale nie doszła do ziemi też mogę wrzucić ale zdjęcia najlepszej jakości to nie są ;P
Jak chcecie to pisać:)
maziek - Sro 01 Lip, 2009
Ja podobnie jak Arek dostałem w łeb przez kaptur peleryny jak samochód wstawialem, czymś pośrednim między mentosem a piłka pingpongową i było to takie "puknięcie" ale bez przesady - guza nie miałem. Szyby w oknach połaciowych wytrzymały. Na jednej z połaci te okna były ustawione mniej-więcej prostopadle do kierunku padania gradu. Za to poliweglanowa kopułka doświetlacza doświetlacza rurowego jest pęknięta. W przyrodzie (tzn. w moim ogrodzie) brak jakichś szczególnie spektakularnych śladów zniszczenia.
Ponoć strasznie się oberwało właścicielom komisów samochodowych...
Mam książkę o meteorologii i wynika z niej, że największa gradzina jaką kiedykolwiek zanotowano (no, do 1972 roku, bo ta książka stara) wypadła w Azerbejdżanie w 1850 roku, miała 40 cm średnicy i ważyła 10 kG... Zaś w Indiach dość powszechne są ważące ok 3,5 kG. Podana jest także prędkość spadania gradzin, i taki jak w wyleciał w Chełmie to walił z 15 m/s czyli ~54 km/h. Przy masie ok. 100g energia kinetyczna wynosiła - jesli sie nie machnąłem - ~11 dżuli. 17 dżuli uważa się za próg zdolności broni (pistoletu, wiatrówki itd.) do zadania obrażeń śmiertelnych. Tak dla porównania, bo oczywiście konstrukcja pocisku z broni (w przeciwieństwie do gradziny) predestynowana jest do penetracji i zadawania obrażeń - masa jest możliwie skupiona w małym przekroju poprzecznym.
szaleniec - Czw 02 Lip, 2009
No ciekawa jest ta natura a nawet bardzo!
Ale ja też chciałbym przy okazji pochwalić się swoim piorunkiem (pierwszy w mojej historii:)
Przedstawię dwie jego wersje, pierwszą oryginalną i drugą zmienioną, oceńcie co o tym myślicie, ale z góry mówię że zdjęcie jest poruszone i chyba naświetlone i proszę o uwagi bo to moje początki! Aparat stał na parapecie ale chyba ruszyłem jak naciskałem spust:/
No a kolejne zdjęcia nie oceniajcie pod względem technicznym, bo to było robione parę lat temu dokładnie w 2004r jakimś kompaktem a moja tego zdjęcia pewno mała ciekawa ale nie wiedziałem co z niej wyciągnąć! Może jakieś podpowiedzi?
A sama trąba nie doszła do ziemi i to dobrze, nie trwała zbyt długo może jakieś 10-15 minut! Ale zjawisko oszołamiające, gdzie tu by ktoś pomyślał o trąbach to było tylko na Discovery albo w "Twisterze"
maziek - Czw 02 Lip, 2009
Mi sie podoba zdjęcie oryginalene (to ciemniejsze). A trąba... Zdziwiłbym się, jakby takie zdjęcia nie były poruszone .
Ja się dziś po tych wszystkich burzach (było ich jeszcze kilka od tego 6cm gradu, który był przecież ledwie sześć dni temu) wybrałem po południu do lasu. W mieście słońce, upał... Wyjeżdżam z miasta kilka kilometrów i widzę, że jade prosto w chmurę. Lunęło kiedy dojechałem do miejsca, gdzie zwykle stawiam samochód. OK, przeczekam, po 10 minutach ulewa przeszła. Wysiadam, idę i oczom nie wierzę!
To miejsce, w którym zwykle wchodzę do lasu...
Szlaban ze stalowej rury trzaśnięty jak zapałka.
Kilkudziesięcioletni dąb pożegnał się z życiem.
W tym momencie trzepnął niedaleko piorun i znów zaczęło lać, więc wycofałem się. Pojechałem kawałek dalej, bo wydawało mi się, że tam nie pada.
Strzeliłem chmurki... te ciemne punkty to nie syfy na matrycy, tylko krople wielkości wiśni, które właśnie zaczęły wypadać z chmury.
Postanowiłem wracać. Po drodze zerwała się obłędna wichura, zaczął walić grad. Musiałem się zatrzymać.
Miałem taką myśl, ze to raczej rzadki przypadek, aby drzewo na samochód spadło. Te zdjęcia zrobiłem po otworzeniu szyby "po zawietrznej" ale i tak pół wiadra wody zawiało mi do środka.
Wreszcie trochę zelżało. Wróciłem na główną droge ale zaraz dojechałem do korka. W strugach deszczu i gradu majaczyła przez lornetkę postać strażaka. Zacząłem strzalać foty przez szybę starając się trafić między wycieraczki.
Okazało sie, że wichura powaliła drzewo na samochód, na drodze, którą przejeżdżałem ledwie pół godziny wcześniej... Pierwszy samochód na fotce to nieoznakowany radiowóz (odwiedzający powiat chełmski winni zapamietać numer rejestracyjny ), przed nim leżą resztki gałęzi z usunietego przed chwila przez strażaków drzewa, za nim SUV, który oberwał - widać rozwalony dach i zbitą szybę.
A niby fotografia to takie spokojne zajęcie...
krisv740 - Czw 02 Lip, 2009
maziek, obie relacje bardzo dobre....
zdjęcia przez szybkę/drzwi szczególnie...
no i podziękowania za "tajnowóz" - czasami zaglądam w twoje okolice...
szaleniec - Czw 02 Lip, 2009
maziek, ale oryginalne to właśnie to jasne zdjęcie pioruna To chyba bardziej Ci się podoba przeróbka, mi też
No i druga relacja jest spoko!Dużo tych burz tam u Was, u nas tylko duchota i praży słońce aż wytrzymać nie idzie :/ a wczoraj to wylądowałem na pogotowiu bo od opalenia dostałem jakiegoś uczulenia i oczywiście nikt nie wiedział co to jest, skończyło się na zastrzyku i jak na razie jest dobrze;)
maziek - Czw 02 Lip, 2009
krisv, jakże to? Bywasz, a ja nic o tym nie wiem? My tu mamy tradycję od Młota, żeby końmi pień sosny przez drogę przeciągnąć i każdego wylegitymować...
szaleniec, jakoś zamotane było to się asekurowałem, że chodzi o ciemniejsze . Jakby ci pierwszego maja piorun w chałupę i spalił ruter plus bazę od telefonu bezprzewodowego to byś inaczej śpiewał .
mnich - Sro 08 Lip, 2009
Ja mam tylko jedno zdjęcie, ale myślę że wartościowe
Rawicz 07.07.2009r, godz 21-58, widok na północ- na centralną cześć miasta.
Chwile później miasto zgasło na 20 minut. Padało, ale słabo, wiatr także słaby.
f/8 3s ISO 160, kit + siatka przeciw owadom w oknie... dlatego jakość nie najlepsza.
Bumber - Sro 08 Lip, 2009
mnich, pięknie to złapałeś. Świetne ujęcie.
Siatki prawie nie widać, jedynie na dużym powiększeniu. W oryginalne pewnie jest bardziej widoczna.
Baku - Sro 08 Lip, 2009
mnich, zdejmuję czapkę z głowy i kłaniam się. Wiele bym dał za takie zdjęcie w swojej kolekcji. Siatka nie przeszkadza.
mnich - Sro 08 Lip, 2009
a tu po tym jak zgasł Rawicz...
Jesienny - Sro 08 Lip, 2009
A ja nadal czekam na "swoją" burzę...
veenee - Sro 08 Lip, 2009
Wow, mnich, pierwsze super!
maziek - Sro 08 Lip, 2009
Mnich, super. Że też dwa na raz trafiłeś!
rodak - Sro 15 Lip, 2009
pod koniec czerwca kręcili we Wrocławiu Independence Day 2
arietiss - Sro 15 Lip, 2009
rodak, u mnie na Olechowie chyba też!
mnich, świetne! Dał bym to jedno za drugim, co dało by pewien ciąg przyczynowo-skutkowy.
krzys13k - Sro 15 Lip, 2009
To praktycznie na żywo z dzisiejszej burzy
zug - Sro 15 Lip, 2009
krzys13k, ech pięknie to złapałeś
amv - Czw 16 Lip, 2009
Dosłownie pięknie
MC - Czw 16 Lip, 2009
krzys13k, swietne.
arietiss - Czw 16 Lip, 2009
krzys13k, świetne!
maziek - Czw 16 Lip, 2009
krzys13k chyba najlepszy "pierun" jakiego widziałem na focie. W dodatku double fantasy.
krzys13k - Pią 17 Lip, 2009
Dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję, że jeszcze będą fajne błyskawice, na pewno będę coś próbował złapać.
arietiss - Pią 17 Lip, 2009
krzys13k, a tak z ciekawości... Zdjęcie fart, czy godzina/y prób i strzałów?
krzys13k - Pią 17 Lip, 2009
arietiss napisał/a: | krzys13k, a tak z ciekawości... Zdjęcie fart, czy godzina/y prób i strzałów? |
W czasie tej burzy zrobiłem gdzieś ok 50 fotek z czego na kilku złapały się błyskawice, a to było najepsze. Czasowo to nie pamiętam ile siedziałem przy aparacie, ale starałem się nie robić zdjęć non-stop, a na oko odmierzać czas jaki mijał między błyskawicami i strzelać po odpowiedniej przerwie po błyskawicy.
Było trochę farta, bo te błyskawice akturat ładnie się ułożyły w kadrze, zdjęcie było jedynie przycięte do kwadratu z 2 stron.
komor - Sob 25 Lip, 2009
Jako podsumowanie wątku burzowego proponuję następujący filmik z YouTube:
Train Vs. Tornado, Train Loses!
Tytuł mówi wszystko…
mons - Nie 26 Lip, 2009
krzys13k.....dołączam się do ochów i achów..... piękna fota....
litlfisch - Pon 03 Sie, 2009
dzisiaj w nocy nad łodzią aniołki zdięcia robiły
z braku możliwości ustawienia statywu robione z ręki
jak sie serwer odblokuje to coś dołożę
mons - Pon 03 Sie, 2009
....u nas była burza o 2.... senność zwyciężyła.... .....ale w sypialni było jasno od błysków , trochę żałuje .... ehhh....
mons nie ta pierwsza i nie ostatnia coś się jeszcze trafi
imageshack sie zbiesił i nie przyjmuje zdięć
może wieczorem coś uda się dorzucić
chyba usłyszeli moje błogosławieństwa
BigB - Pon 03 Sie, 2009
Fajne zdjęcia ... uwielbiam te z piorunami i w ogóle ...
Mi się udało tylko dwa razy robić pioruny ... bo mnie letnie burze obudziły o 3ciej w nocy ...
W tedy zastanawiałem się czy wyciągać aparat , rozstawiać statyw i się z tym srać ... dzisiaj jestem z tego zadowolony na maxa ...
Mimo ze Gniew boży, to "Pan Bóg daje temu co rano wstaje "
Tutaj Linka
2 ostatnie jakie w miarę wyszły
krzys13k - Pon 03 Sie, 2009
Zdjęcie nr 3 z tej galerii jest świetne Pamiętasz może na jakich ustawieniach robiłeś te foty?
ghost - Pon 03 Sie, 2009
krzys13k napisał/a: | Pamiętasz może na jakich ustawieniach robiłeś te foty? |
leniuszek
Cytat: | Image input equipment manufacturer: Canon
Image input equipment model: Canon EOS 300D DIGITAL
Software used: Adobe Photoshop CS2 Windows
Exposure time: 20
F number: 11
ISO speed rating: 100
Maximum lens aperture: 3,61472
Flash: 0
Lens focal length: 21 |
mons - Pon 03 Sie, 2009
....a mnie się ostatnie bardzo podoba......
....dzisiaj następne burze się kroją ..... może leniuszek nie zwycięży.....
było by dużo lepiej żebym nie musiał poruszonych budynków poobcinać
to powodzenia i czekamy na efekty
krzys13k - Pon 03 Sie, 2009
ghost napisał/a: |
leniuszek
|
Dzięki, już zainstalowałem plugin do firefoxa do czytania exifa
szaleniec - Czw 06 Sie, 2009
krzys13k no świetne te foty jestem pod wrażeniem!
U mnie też była burza ale spałem u dziewczyny i nie miałem aparatu ale chyba i tak sen by mi nie pozwolił wstać ;P
A tylko takie coś mi się udało na grilu złapać ale że było jeszcze szaro nie ciemno to musiałem pokombinować i dlatego tak słabo widać!
A to mój uchwycony świński ogon
No i ....... nie wiem czemu ale zdjęcie jakoś straciło na jakości :/
Wujek_Pstrykacz - Pią 07 Sie, 2009
szaleniec, czeka kolegę czyszczenie matrycy
Po zmniejszaniu warto fotkę doostrzyć troszkę, nie straci wtedy na jakości
szaleniec - Pią 07 Sie, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | czeka kolegę czyszczenie matrycy |
Wydaje mi się że to od kropli deszczu bo wtedy trochę zacinało w stronę aparatu ale mogę się mylić!
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Po zmniejszaniu warto fotkę doostrzyć troszkę, nie straci wtedy na jakości |
No kurde wiem że tak się robi i chyba zrobiłem na odwrót
Ahh człek się uczy na błędach! No i sam obiekt nie za ciekawy, ahh mogłem w ogóle tego nie wystawiać
tupisac - Pią 07 Sie, 2009
krzys13k, ja do teraz się nie mogę napatrzeć. Nie mogę uwierzyć jak ostra jest ta fotka. Jaki słoik? Na który element nastawiałeś ostrość?
Tworas - Sro 19 Sie, 2009
Przedwczoraj wieczorem we Wrocławiu mieliśmy burze, gdy zaczęło porządnie błyskać (ok. 23:00-24:00 ) pobiegłem po aparat, statyw i do siostry na balkon miejsce słabe ale coś „upolować” się udało…nie są to zdjęcia jak krzys13k ale…
statyw slaby z wrażenia nie dokręcony na „chama” (to hama…) i pod ciężarem aparatu opadł trochę …:/ dlatego pierwsze zdjęcie trochę rozjechane….
1
ten był blisko…
2
ten się ładnie zaprezentował
3
hijax_pl - Sro 19 Sie, 2009
To ja dodam od siebie 3 grosze
29 czerwca br. Burza nad Łodzią
litlfisch - Sro 19 Sie, 2009
hijax_pl napisał/a: | To ja dodam od siebie 3 grosze
29 czerwca br. Burza nad Łodzią
Obrazek |
hijax_pl rejon radogoszcza ?
wygląda bezpośrednio pod burzą
hijax_pl - Sro 19 Sie, 2009
Bardziej na południe - Chojny
Wiem od brata, że to co ja z balkonu widziałem to był pikuś przy tym co się działo nad Starową Góra. W sumie to nie wiem - bo fot ni erobił wtedy...
Pod.. to dość szerokie określenie w tym przypadku - wtedy burza była na pół Polski
mavierk - Czw 20 Sie, 2009
szkoda, że wszystkie pioruny są takie ładne, ale sceneria, w której były fotografowane powoduje, że tracą one na swoim uroku
hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009
W sumie traktuję swoje jako reporterskie a nie artystyczne
dr11 - Czw 20 Sie, 2009
Się dorzucę z trzyletnim pieronem łapanym kompaktowo
edmun - Czw 20 Sie, 2009
Po kliknięciu większa wersja. moja pierwsza burza w obiektywie. Robione rybim oczkiem na Dworcu Głównym we Wrocławiu
za syf na przodzie przepraszam ale już padało a na Samyangu jednak jest to widoczne
marcin-vlc - Czw 20 Sie, 2009
U mnie tez ostatnio bylo burzowo
dr11 - Czw 20 Sie, 2009
edmun, wyszło jakby PKP miało przebicia z instalacji Fajne.
edmun - Czw 20 Sie, 2009
dr11, dzięki. myślę teraz czy czasami jeszcze nie wycropować środka, bo dopiero na powiększeniu widać piękno tych błyskawic
sndbk - Czw 20 Sie, 2009
mavierk napisał/a: | szkoda, że wszystkie pioruny są takie ładne, ale sceneria, w której były fotografowane powoduje, że tracą one na swoim uroku |
Możesz spróbować robić zdjęcia podczas burzy w strugach lejącego deszczu. Raczej zrozumiałe, że takich zdjęć nie ma.
krzys13k - Czw 20 Sie, 2009
tupisac napisał/a: | krzys13k, ja do teraz się nie mogę napatrzeć. Nie mogę uwierzyć jak ostra jest ta fotka. Jaki słoik? Na który element nastawiałeś ostrość? |
Niestety nie zauważyłem tego postu wcześniej, ale lepiej późno niż wcale...
Słoik raczej marny, bo kit 18-55 IS . Ostrość była ustawiona manualnie na światła na horyzoncie. No i jeszcze włączone wstępne podnoszenie lustra.
PS. No i oczywiście dziękuję za pochwałę
[ Dodano: Czw 20 Sie, 2009 20:19 ]
A wrzucę jeszcze jedno (z tej samej burzy, co pierwsze), choć już nie trafione tak ładnie:
mavierk - Pią 21 Sie, 2009
sndbk napisał/a: | Raczej zrozumiałe, że takich zdjęć nie ma. | jak to nie ma? są, na przykład dobrze dokadrowane zdjęcie krzys13k mogłoby służyć za przykład
sndbk - Pią 21 Sie, 2009
Ale nie ma takich krajobrazowych z błyskawicą w tle. Trudno oczekiwać aby ktoś ryzykował życiem wychodząc w czasie burzy.
Można by założyć wątek zjawiska atmosferczne, burze, tornada. Zaczyna się z tego robić całkiem ciekawa dziedzina foto.
Roba - Pią 21 Sie, 2009
Złapane w ubiegłym roku na Słowacji. Burza nad Żemplińską Sirawą. Piorun uderza gdzieś w okolice ukraińskiego Użgorodu.
hijax_pl - Pią 21 Sie, 2009
sndbk napisał/a: | Ale nie ma takich krajobrazowych z błyskawicą w tle. |
Jak to nie ma? Widziałem dużo montaży ładnych
edmun - Pią 21 Sie, 2009
a takie: ?
http://plfoto.com/1919357/zdjecie.html
http://plfoto.com/1298713/zdjecie.html
http://plfoto.com/1437158/zdjecie.html
http://plfoto.com/989618/zdjecie.html
AdrianD - Pią 21 Sie, 2009
Albo
takie lub
takie
Coś chyba nie wyczuliście ironii w mojej wypowiedzi
edmun - Pią 21 Sie, 2009
hijax_pl, ale ja nie twierdzę że to fotomontaż. ktoś pytał o ładną scenerię piorunów
edmun, no jakoś tak te przykłady odczytalem jako adresowabe do mojej wypowiedzi...
AdrianD - Pią 21 Sie, 2009
hijax_pl oj nie
edmun - Pią 21 Sie, 2009
sndbk napisał/a: | Ale nie ma takich krajobrazowych z błyskawicą w tle. |
Kamcio649 - Pią 21 Sie, 2009
edmun, miałeś zamiar wkleić jakieś zdjęcie (czy jest ono, a u mnie go nie widać)
edmun - Pią 21 Sie, 2009
nie, nic nie wklejałem. po prostu cytowałem wypowiedź żeby nie było że linki wstawiliśmy dla wypowiedzi hijasa
(ale się burdel narobił )
Panowie i panie.. dziś w zachodnio-północnej Polsce ma być burzowo. Zwijać manatki i szukać ładnych krajobrazów. I życzę z pół błyskawicy w tle...
mavierk - Pią 21 Sie, 2009
ta, ma być, delikatny wiaterek jest, jak będzie burza, to koło 5 rano
krzys13k - Wto 20 Paź, 2009
"Trochę" spóźniona relacja z burzy , ale przypadkiem zauważyłem to zapomniane zdjęcie i mi się spodobało:
Chociaż nie wiem czy oryginalny kadr nie jest ładniejszy?
maziek - Sro 21 Paź, 2009
Piękne. Jak serce. Pierwszy.
Helium - Wto 27 Paź, 2009
To ja też coś pokażę Jakość słaba, bo i umiejętności i sprzęt jeszcze nie najwyższych lotów. Burza nad Łodzią:
amv - Wto 27 Paź, 2009
Helium napisał/a: | Jakość słaba, bo |
... boś anorektyczne pliki wstawił
A kadry bardzo fajne,zwłaszcza dwa pierwsze. Gratuluje.
kamiso - Pon 23 Sie, 2010
Moje pierwsze tego typu zdjęcia
piwonia - Pon 23 Sie, 2010
Nonono, konkretne te wasze zdjęcia piorunów. Ja jakoś nigdy nie miałam w sobie takiej cierpliwości, żeby tego typu zdjęcia robić.
Szacunek, panowie, szacunek. Podobają mi się.
Ciekawe kadry. Dobrze, że niebo zajmuje 80% zdjęcia, a grunt tylko 20
Jesienny - Pon 23 Sie, 2010
U mnie jak wczoraj walnęło... to mi się wszystko prześwietliło
1. (niech będzie że zaczynam numerację bo nie chce mi się liczyć ile już było zdjęć).
komor - Pon 23 Sie, 2010
Jesienny, to nie jest żadna manipulacja w PS? To chyba jakiś lej w ziemi został po tym…
Hehe, aż tak to mi się nie chce obrabiać
Ściemniłem ino dobre 2EV bo fotka wyglądała jak zrobiona w dzień.
EDIT: No dobra występlowałem jeszcze krople z obiektywu
mnich - Pon 23 Sie, 2010
Jesienny, fajnie, kolorowo.
sigmiarz - Pon 23 Sie, 2010
komor napisał/a: | Jesienny, to nie jest żadna manipulacja w PS? To chyba jakiś lej w ziemi został po tym… |
jak piorun uderzy w ziemię to zostaje w ziemi coś w rodzaju kryształu, żadnych kraterów
Adolfik - Pon 23 Sie, 2010
Jesienny wielkie gratulacje. Burza świetna, aż się nie chce wierzyć że to nie grafika. Można by exifa prosić?
Nie usuwałem Exif-a jest na swoim miejscu.
rodak - Pon 23 Sie, 2010
moje pierwsze zdjęcia błyskawic
2
3
4
Ostatnie najbardziej.
Tworas - Pon 23 Sie, 2010
rodak, ostatnie super !
litlfisch - Wto 24 Sie, 2010
to i ja dołożę swoje 3 grosze
efektów świetlnych nie było ale ..
kmosw - Wto 24 Sie, 2010
litlfisch, powyższy kadr jakoś bardziej mi pasuje, niż ten z galerii. Chmury straszne są.
hijax_pl - Wto 24 Sie, 2010
litlfisch, niebo aż nierealistyczne.. jakby setki tworzących się tornad... jak kadr z filmu Pojutrze..
litlfisch - Wto 24 Sie, 2010
kmosw, gdy się 2 polaków zejdzie tam są 3 zdania
to z galerii bardziej mi podchodzi ze względu na starą zbudowę
hijax_pl, coś w tym jest
a najśmieszniejsze jest to że nie spadła ani jedna kropla deszczu
cybertoman - Sro 25 Sie, 2010
Z wielkiej chmury maly deszcz...
arietiss - Sro 25 Sie, 2010
litlfisch, świetne i faktycznie lepsze od tego w galerii.
Baku - Sro 25 Sie, 2010
To osiedle mieszkaniowe ...sprawia nieprzyjazne wrażenie, a pogoda dodatkowo potęguje ten nastrój. Bardzo udane ujęcie!
sigmiarz napisał/a: | jak piorun uderzy w ziemię to zostaje w ziemi coś w rodzaju kryształu |
Fulguryt. Chciałbym kiedyś coś takiego znaleźć...
pioroon - Sro 25 Sie, 2010
Baku napisał/a: | To osiedle mieszkaniowe ...sprawia nieprzyjazne wrażenie, a pogoda dodatkowo potęguje ten nastrój. Bardzo udane ujęcie!
sigmiarz napisał/a: | jak piorun uderzy w ziemię to zostaje w ziemi coś w rodzaju kryształu |
Fulguryt. Chciałbym kiedyś coś takiego znaleźć... |
Bzdury. Jak uderzę w ziemię to co najwyżej plecy mnie bolą
remo1988 - Sro 25 Sie, 2010
To ja też pokażę "swoją" błyskawice ;p
Mam pytanko. Jak fotografować błyskawice?? Jakie czasy?? Jakie Iso?? Fotografować szerokim kątem??
edmun - Sro 25 Sie, 2010
statyw, iso dobierasz aby w nocy niebo mieć ciemne i nie mieć poświaty świetlnej od miasta. jeśli jest to dzień, to dobierasz tak aby nie prześwietlić. następnie podłączasz wężyk spustowy, blokujesz go i idziesz po piwko do sklepu
remo1988 - Sro 25 Sie, 2010
edmun napisał/a: | statyw, iso dobierasz aby w nocy niebo mieć ciemne i nie mieć poświaty świetlnej od miasta. jeśli jest to dzień, to dobierasz tak aby nie prześwietlić. następnie podłączasz wężyk spustowy, blokujesz go i idziesz po piwko do sklepu |
Ja zauważyłem u siebie, że im dłużej naświetlam tym większe są szumy. Z jednej strony logiczne ponieważ matryca dłuuugo rejestruje obraz przez co się nagrzewa a to daje mi szumy.
Nie tylko wężyk jest potrzebny ale też można zastosować "wstępne blokowanie lustra" Dobrze mówię??
Tak poza tematem. Ktoś robił animację po klatkową z chmur jak się przemieszczają??
Zamieram coś takiego zrobić tylko muszę kupić kabel USB z 5m aby móc podłączyć aparat to lapka.
Pozdrawiam
Usjwo - Sro 25 Sie, 2010
remo1988 napisał/a: |
Nie tylko wężyk jest potrzebny ale też można zastosować "wstępne blokowanie lustra" Dobrze mówię??
|
To tylko jak masz statyw za 50PLN, bo wtedy po klapnieciu lutsra aparat potrafi sie bujac jeszcze pare minut
A na serio to niepotrzebne, bo prz tak dlugim naswietlaniu, czas drgan to maly procent
chuck_1 - Sro 01 Wrz, 2010
To może i ja dorzucę fotografię robioną podczas burzy.
hijax_pl - Pon 06 Wrz, 2010
remo1988 napisał/a: | Tak poza tematem. Ktoś robił animację po klatkową z chmur jak się przemieszczają?? |
Tak. Dla zabawy
dr11 - Pon 06 Wrz, 2010
remo1988, zerknij na animację Monastora. http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4208
Helium - Pią 24 Cze, 2011
Ponieważ w tym wątku numeracji niet to zacznę od:
10. Burza nad Łodzią
Uploaded with ImageShack.us
Lukas 7Art - Nie 10 Lip, 2011
11.
komor - Nie 10 Lip, 2011
Lukas 7Art, fajna czysta strużka.
maziek - Nie 10 Lip, 2011
Nieco z innej beczki (więc nie numeruję), oto rzadkie zjawisko spritów. Zachodzi na wysokości kilkudziesięciu do stu kilometrów ponad komórką burzową. Natura jest dość tajemnicza ale zwróćcie uwagę, jakie prędkości wchodzą w rachubę (tutaj z oszacowania w pamięci prędkość przenoszenia jest nie mniejsza niż 1300 km/s). Oba zjawiska złapały się na dwóch klatkach, co daje czas trwania rzędu 1/10 sekundy. Jakość niestety z kamery PAL b/w znad mojego dachu . Pełne kadry zwolnione są 2x, a fragmenty 4x.
Daimon - Nie 10 Lip, 2011
Bardzo ciekawe zjawisko udokumentowałeś, Maziek.
komor - Nie 10 Lip, 2011
Czad!
kufel - Nie 10 Lip, 2011
ehh ,a ja to pioruna nawet nie miałem okazji ustrzelić maziek, ekstra.
bbeeaa - Nie 10 Lip, 2011
maziek - czarodziej ; )
Sunders - Nie 10 Lip, 2011
maziek, po raz kolejny mnie zadziwiasz swoją inwencją
psylo - Nie 10 Lip, 2011
maziek fantastycznie ;> przyznam, że na temat duszków nie wiedziałem nic, co poprowadziło mnie do pkim ;>
maziek - Nie 10 Lip, 2011
Dzięki, w sumie jest to czysty traf. Nie powinno się to nagrać, ponieważ soft reaguje wyłącznie na poruszające się w miarę po linii prostej i to dość szybko obiekty (a konkretnie meteory). Tym razem został oszukany przez wędrujące w wale chmur nad horyzontem błyskawice .
dr11 - Nie 10 Lip, 2011
maziek, dzięki za opis zjawiska i fotki. Nieczęsto sie takie cuda widuje
krzys13k - Nie 10 Lip, 2011
maziek, piękne, gratuluję uchwycenia tego zjawiska.
kufel - Nie 10 Lip, 2011
dr11 napisał/a: | Nieczęsto sie takie cuda widuje | nie dość ze nie widuje , to te zjawisko nawet nie jest dobrze zbadane
Lukas 7Art - Sob 16 Lip, 2011
Wczorajsza burza siarczysta ognista
12.
13.
14.
15.
krzys13k - Wto 16 Sie, 2011
16.
17.
18.
19.
Większe wersje: http://www.flickr.com/pho...79615/lightbox/
komor - Wto 16 Sie, 2011
Wow, na 17 to w ten komin przywaliło? krzys13k, dobre miejsce miałeś do robienia tych fot. Mam nadzieję, że także bezpieczne.
litlfisch - Wto 16 Sie, 2011
krzys13k, 19 mi się podoba
krzys13k - Wto 16 Sie, 2011
komor napisał/a: | Wow, na 17 to w ten komin przywaliło? krzys13k, dobre miejsce miałeś do robienia tych fot. Mam nadzieję, że także bezpieczne. |
No kominowi się oberwało, przy okazji fajnie widać jak wielkie są takie wyładowania bo komin ma ok. 250 metrów wysokości. Miejsce to moje okno, więc całkiem bezpieczne
komor - Sro 17 Sie, 2011
Ktoś się orientuje, czy po takiej przygodzie komin dalej nadaje się do eksploatacji? W sumie to mnie bardziej instalacja odgromowa interesuje, czy nadal istnieje po przyjęciu uderzenia?
kufel - Sro 17 Sie, 2011
komor napisał/a: | W sumie to mnie bardziej instalacja odgromowa interesuje, czy nadal istnieje po przyjęciu uderzenia? | ostatnio w osiedlowym przedszkolu w moim mieście, po uderzeniu piorunu stwierdzono przepalenie instalacji odgromowej. wiec taki zapewne jest efekt uderzenia w piorunochron- przepalenie. ale nie koniecznie jest to norma.
mozer - Sro 17 Sie, 2011
komor, piorunochrony są wykonywane z dobrych przewodników, bo ich celem jest jak najszybsze odprowadzenie ładunku do ziemi, więc w normalnych sytuacjach nie powinno im się nic dziać. Oczywiście jak instalacja zardzewieje, czy coś, to może być różnie
Ktosik - Sro 17 Sie, 2011
krzys13k, to w elektrociepłownie w Łęgu tak wali?
krzys13k - Czw 18 Sie, 2011
Ktosik napisał/a: | krzys13k, to w elektrociepłownie w Łęgu tak wali? |
Tak, to Łęg. Ale mimo, że kilka burz z tego miejsca obserwowałem, to pierwszy raz widziałem, żeby piorun uderzył w komin.
bhpchmiel - Czw 18 Sie, 2011
krzys13k, brawo za 17 - ale pierdyknęło
kistian - Czw 18 Sie, 2011
20.
komor - Nie 01 Sty, 2012
Z okazji nowego roku większość wątków zdjęciowych dostała nowe otwarcia 2012, ale te najmniej popularne zostają. Podbijam jedynie temat, żeby nie zaginął pośród pozamykanych wątków 2011, wśród których się znajdował.
Aszex - Pon 02 Sty, 2012
Napracowałeś się wczoraj...
komor - Pon 02 Sty, 2012
Ktoś musi, by nie musiał ktoś
Marx76 - Nie 08 Lip, 2012 Temat postu: Strzał z nieba. Sezon na burze.
pitras - Sob 14 Lip, 2012
21.
Uploaded with ImageShack.us
Ramzees - Czw 09 Lip, 2015
Może ktoś podpowie jaka jest technika łapania wyładowań za dnia ? https://www.facebook.com/...?type=1&theater
W nocy to wiadomo- czasy naświetlania, albo funkcja BULB, ale za dnia to już większa jazda. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Arek - Pon 20 Lip, 2015
Przed wczorajszą burzą i po...
Ina - Pon 20 Lip, 2015
Też mam z wczoraj z serii "przed i po":
|
|