forum.optyczne.pl

Propozycje - Automoderacja postów

palindrom - Nie 28 Cze, 2009
Temat postu: Automoderacja postów
Na Astro-Forum.org* posty są moderowane przez Użytkowników. Działa to tak, że w stopce każdej wypowiedzi są 2 przyciski. + dodaje punktów autorowi posta (dobrze gada, polać mu wódki) natomiast pięć minusów kasuje posta. Pozostaje tylko pasek z informacją że ten post został usunięty przez Użytkowników, jeżeli chcesz go zobaczyć kliknij gdzieś tam.
Nie wiem jakby to funkcjonowało tutaj, mam wrażenie że atmosfera na Fourm Optycznych jest bardziej napięta. Czy może to by prowadziło do jeszcze większych wojenek?

Arek, Ty z tym miałeś więcej do czynienia niż ja, mógłbyś wyrazić swoją opinię w tym temacie?

---
* Tematyka jest tylko częściowo zbieżna więc pozwoliłem sobie podlinkować to forum

mnich - Nie 28 Cze, 2009

O! podoba mi się ten pomysł. Popieram :)
MM - Nie 28 Cze, 2009

Jestem przeciwko. Na tym forum najwięcej jest canonierów. Jest więc "szansa", że jakiekolwiek dobre słowo o np. Sony nie przejdzie. Nie będzie to raczej sprzyjało swobodzie wypowiedzi. To piszę ja - Jarząbek :mrgreen:
MC - Nie 28 Cze, 2009

Nie podoba mi sie ten pomysl. Jak na razie forum raczej trzyma poziom i moderatorzy radza sobie dobrze. W razie czego jest przeciez mozliwosc zgloszenia naruszenia regulaminu itp.
mavierk - Nie 28 Cze, 2009

nom, ja też niestety jestem przeciwko, ale można by tak dać jeszcze MC i mnichowi moda ;)
zug - Nie 28 Cze, 2009

mavierk napisał/a:
ale można by tak dać jeszcze MC i mnichowi moda

i to jest chyba najlepszy pomysł :wink:
MC na forum mnich na spamboxa :mrgreen:
może być odwrotnie :wink:

RobertO - Nie 28 Cze, 2009

swiat sie wywrocil do gory nogami. MM stanal w obronie Sony :-)
MM - Nie 28 Cze, 2009

RobertO napisał/a:
swiat sie wywrocil do gory nogami. MM stanal w obronie Sony :-)

Ciebie nie powinno to dziwić. Kiedyś rozmawialiśmy o nowych moderatorach i ja byłem przeciwny nowym modom używającym systemu na C. Niestety (moim zdaniem) wybrałeś inaczej i nie chodzi mi tutaj konkretnie o osoby a o tzw. "system" naboru. Inna sprawa, że nie zawsze te inne osoby chciały być tymi modami pomimo bardzo dużej wiedzy i doświadczenia. A może właśnie dlatego :razz:

Żeby nie było wątpliwości do moich poglądów to Sony jest do kitu o basta :mrgreen: :lol:

SlawGaw - Nie 28 Cze, 2009

mnich napisał/a:
O! podoba mi się ten pomysł. Popieram

Jeśli dobrze naliczyłem to jest pięć postów niezgadzających z tobą, się więc twój post znika.

mnich - Nie 28 Cze, 2009

bardziej chodzi mi o to: " Dobrze gada, polać mu... "
RobertO - Nie 28 Cze, 2009

MM napisał/a:
Kiedyś rozmawialiśmy o nowych moderatorach i ja byłem przeciwny nowym modom używającym systemu na C. Niestety (moim zdaniem) wybrałeś inaczej i nie chodzi mi tutaj konkretnie o osoby a o tzw. "system" naboru.

moze dlatego ze nie oceniam czlowieka na podstawie aparatu jaki posiada

a tak na marginesie, to juz nawet z toba zazartowac nie mozna zeby nie uslyszec jakies zlosliwej riposty. czasem troche luzu kazdemu sie przydaje.

MM - Nie 28 Cze, 2009

Jakiej złośliwej? Macie chyba do mnie uraz i to głęboki.
Aparat nie decyduje i to prawda, ale naprawdę jest z kogo wybierać (poza C) a dla obiektywizmu portalu naprawdę by to było dobrze widziane. Przynajmniej formalnie :razz: Bo już chyba nie raz wypomniano czego używają modzi tego forum a sam portal ma opinię bardzo "canonierskiego".

mnich - Nie 28 Cze, 2009

Wiecie co. Faktycznie widzę że MM nosi w sobie ostatnio trochę jadu i cały swój ból przelewa tu na forum. Naprawdę dość mam tych przepychanek, bo tylko wszyscy tracicie w oczach czytelników/użytkowników.
mavierk napisał/a:
mnichowi moda
to nie jest dobry pomysł.
mavierk - Nie 28 Cze, 2009

MM, stay cool, man, stay cool ;)

mnich napisał/a:
to nie jest dobry pomysł.
lepiej, niż gdybym ja został :]
goltar - Nie 28 Cze, 2009

Z tymi modami Canonierami nie przesadzajmy... RobertO "reprezentuje" Pentaxa, ja ostatnio bardziej Nikona... Wujek i Komor zostali przy Canonie :)
SlawGaw - Nie 28 Cze, 2009

mnich napisał/a:
bardziej chodzi mi o to: " Dobrze gada, polać mu... "

No tak, to mi się bardziej podoba szczególnie "polać mu"

MM napisał/a:
Macie chyba do mnie uraz i to głęboki.

Chyba sam na to zapracowałeś.

Jestem użytkownikiem Sony i do tej pory nie zwróciłem uwagi że modzi na tym forum są od C i że to jest forum bardzo "canonierskie", większość tematów o Canonie nie czytam bo mnie one nie obchodzą. Wydaje mi się także że to nic dziwnego że większość na forum jest od C, bo chyba jest to najbardziej popularny system w Polsce i dlatego mają największą tutaj reprezentację. Mod może sobie używać czego tam chce, byleby robił swoje i był niestronniczy.

komor - Nie 28 Cze, 2009

goltar napisał/a:
Wujek i Komor zostali przy Canonie :smile:

Czy fakt posiadania (i używania) dwóch obiektywów Sigmy trochę mnie ratuje? :)

mnich - Nie 28 Cze, 2009

nie, ale koleżeństwo z nikoniarzami tak :)
palindrom - Pon 29 Cze, 2009

No dobra, może 5 negatywów to za mało, może lepiej byłoby 30 ;)
W każdym razie pewnie macie rację. Jest trochę rozsądnych oraz mniej rozsądnych, którzy pewnie zrobiliby z tego mechanizmu zły użytek :(
Swoją drogą to ciekawe że tutaj jest strefa wojny na systemy, a amatorzy astronomii żyją w relatywnie niezłej symbiozie, bez względu na to czy ktoś używa Meade, SkyWatchera czy Bressera za 100PLN. Ehhh... :???:

mnich - Pon 29 Cze, 2009

palindrom napisał/a:
strefa wojny na systemy,

że niby gdzie? Tu? Tu tylko jest MM kontra Sony :mrgreen:

Arek - Pon 29 Cze, 2009

palindrom napisał/a:
Swoją drogą to ciekawe że tutaj jest strefa wojny na systemy, a amatorzy astronomii żyją w relatywnie niezłej symbiozie, bez względu na to czy ktoś używa Meade, SkyWatchera czy Bressera za 100PLN. Ehhh... :???:

Nie wiesz, jak bardzo się mylisz. Kiedyś dużo osób siedziało na forum teleskopy.pl. Potem doszło do pierwszej dużej schizmy i kłótni przez co sporo osób wylądowało na astro4u.net.
Kolejna duża kłótnia na tym forum doprowadziła do wydzielenia się części osób i przeprowadzki na Astro-Forum.org. Z kolei na tym forum doszło do kolejnej kłótni i wydzielenia się osób związanych z Januszem Płeszką i jego firmą na forum Astromaniak.
Do dzisiaj niektóre osoby z Astromaniaka logują się na A-F pod różnymi nickami robiąc
"dym" na A-F.

MM - Pon 29 Cze, 2009

Niezłe jaja. To "u nas" jest jednak spokój :razz:
mnich - Pon 29 Cze, 2009

czyli jednym słowem "make peace, not sony"
Sunders - Pon 29 Cze, 2009

Moim zdaniem moderowanie postów przez użytkowników to złyt pomysł.
palindrom napisał/a:
Jest trochę rozsądnych oraz mniej rozsądnych, którzy pewnie zrobiliby z tego mechanizmu zły użytek

Chyba tak właśnie by było.
SlawGaw napisał/a:
Mod może sobie używać czego tam chce, byleby robił swoje i był niestronniczy

Też tak uważam-kasowane lub moderowane powinny być tylko posty niezgodne z regulaminem, a nie niezgodne z poglądami moda.
MM napisał/a:
"u nas" jest jednak spokój

I niech tak zostanie :smile: