forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Wodoszczelny pokrowiec na lustrzankę

DG - Nie 28 Cze, 2009
Temat postu: Wodoszczelny pokrowiec na lustrzankę
Witam wszystkich!

Czy ktoś używał czegoś takiego jak wodoszczelny pokrowiec
Znalazłem na allegro taki produkt: Wodoszczelny pokrowiec do lustrzanki WP-DSLR1
Cena około 350

Jesli tak to jakie macie doświadczenia.
Wybieram się na wakacje, gdzie chcę uwiecznić kilka pamiątek pod wodą.

Będę wdzieczny za wszelkie podpowiedzi,
moze ten temat już gdzieś cię przewinął.

Pozdrawiam
DG

MM - Nie 28 Cze, 2009

Możesz dać linka do tego pokrowca?
Dziwi mnie cena, prawdziwa obudowa kosztuje sporo więcej. Pokrowiec pozwala na robienie zdjęć z głębokości ledwie kilku metrów. Komfort operowania sprzętem innym niż jakiś kompakcik też jest przeciętny.

candy - Nie 28 Cze, 2009

widzialem gdzies ten pokrowiec,nie ma sie co dziwic cenie,to tylko taki uszczelniany plastikowy worek,gora na kilka metrow glebokosci i raczej niewielki komfort :???:

np.to: http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=982

DG - Pon 29 Cze, 2009

Link przedstawiony powyżej ilustruje właśnie ten produkt o który pytam.

Faktycznie jest to tylko "worek" dajacy mozliwość manewru migawką, obiektywem i chyba nic więcej.

Profesjonalna obudowa to wydatek kilku tysięcy....

Ja potrzebuję tego pokrowca do zrobienia zdjęć w basenie, przy rafie koralowej itp
Tak więc do typowej zabawy....

Bardzo mnie interesuje, czy ktoś namacalnie używał tego i czy jest szczelne - tego się boję najbardziej.

Zdaję sobie sprawę z bardzo ograniczonej funkcjonalności oraz komfortu obsługi, ale niestety, albo kasa albo ....

MM - Pon 29 Cze, 2009

Jest wystarczająco szczelne. To mogę zagwarantować. Akurat link był do sklepu który znam i dlatego też znam ten produkt. Do takiej zabawy na kilku metrach za małe pieniądze to się to nadaje i kosztuje grosze. Niestety nie radzę z tym schodzić głęboko a większość nastaw wykonać "na sucho". Prawdziwej obudowy nic nie zastąpi - tylko ta cena ... :shock:
DG - Pon 29 Cze, 2009

Dzięki MM

Jeśli znasz ten produkt, to chyba się zdecyduję.
Na wakacje będzie ok

Jeśli możesz jeszcze zerknąć, na allegro znalazłem dwa modele,
nie bardzo wiem czym się różnią

WP DSLR1
WP S10 - troszkę tańszy

jeśli możesz zerknąć...

MM - Pon 29 Cze, 2009

Zadzwoń 500 020 150. To numer do sklepu - tam Ci doradzą.
DG - Pon 29 Cze, 2009

Jeszcze raz dzięki MM za wsparcie...

Czy jako osoba doswiadczona mozesz mi coś doradzić
w kwestii ustawień przy zdjeciach pod wodą ???

Planuję w ten "worek" wsadzić Canona 40D (plus Canon 50/1.4 oraz Sigma 17-70)
Trochę mam stracha ale...

MM - Pon 29 Cze, 2009

Co ja tutaj mogę doradzić? Nie znam miejsca, oświetlenia itd. Manual czy preselekcja? Zależy. Tryb AF-u? Zależy co focisz. Wizjer czy podgląd na żywo? To jest dobre pytanie :razz: Pierwsze wejście do wody traktuj jako naukę. Wyeliminujesz na miejscu sprawy niewygodne. Na pewno musisz robić zdjęcia w RAW-ach. To podstawa. Na początek Auto - ISO. Po pierwszej próbie siadasz przy aparacie i patrzysz na EXIF-y. Jak umiesz analizować takie dane to wnioski jakieś wyciągniesz. Wiedząc czego potrzebujesz kolejne nastawy zrobisz lepsze. Znasz chyba zależności jakie daje przysłona, czas i czułość. Czego trzeba o ile zmienić by coś innego miało jakąś wartość. Proponuję zostać przy jasnej stałce. Plus tej konkretnej to świetne przenoszenie kolorów.
DG - Pon 29 Cze, 2009

Chyba tak jak mówisz, nie da się doradzić bez znajomości miejsca

Będe więc próbował i korygował, 2 tygodnie mam nadzieję, ze uda mi się "dojść" do przyzwoitych efektów

Trochę zaleznosci między poszczególnymi parametrami znam, lecz nie czuję się szczególnie biegłym w tej kwestii, ale cóż powoli trzeba się dokształcać :oops:

Monastor - Pon 29 Cze, 2009

Przyznam się, że od dłuższego czasu szukam sposobu na zdjęcia w wodzie, na niedużej głębokości. Zastanawiałem się nawet nad tańszymi kompaktami, ale brak RAWów mnie zniechęcił.

MM, rozumiem, że miałeś ten wynalazek w rękach. Jak wygląda kwestia widoczności obrazu w wizjerze? Da się z niego znośnie korzystać czy raczej trzeba by liczyć na live view?

DG - Pon 29 Cze, 2009

Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt:

Czy ten pokrowiec daje równoległe ustawienie względem siebie obiektywu oraz osłony zewnętrznej???
Czy jest to jakoś wewnatrz usztywnione, aby korpus lezał w miarę pewnie???

Zastanawiam się, jeśli będą te dwa elementy nierównolegle względem siebie czy nie dojdzie do "znaczących" zniekształceń.
Znaczących mam na myśli - takich, które powodują, ze fotka jest do niczego.

MM - Pon 29 Cze, 2009

Pokrowiec nie jest przytwierdzony na sztywno. Można zoomować i jak się przytrzyma końcówkę przy szkle to będzie nona równoległa. Jednak o jakimś swobodnym robieniu zdjęć jedną ręką radziłbym zapomnieć. Co do wizjera... zależy jaki aparat. Bo jak wizjer malutki to wiadomo co mogę napisać. Komfortu pracy nie będzie. Da się, tylko może to być mała mordęga. Folia specjalnie gruba nie jest i przyciski da się tam ponaciskać, ale nie będzie to "normalne" kadrowanie. Sprawny fotograf mający dobry wzrok da sobie radę. Początkujący amator może ostro postękać.
DG - Wto 30 Cze, 2009

DECYZJA O ZAKUPIE ZAPADŁA - zamawiam

Gdy bym nie kupił - pewno bym żałował, że nie spróbowałem
Spróbuję - i być może też będę załował z powodu rozczarowania

ale cóż, nie ma łatwych decyzji

Zapakuję swego Canona 40D i będę próbował kadrować....

Po powrocie podzielę się wrażeniami :mrgreen: mam nadzieję pozytywnymi...

candy - Wto 30 Cze, 2009

na poczatek wrzuc to do wanny i powiedz jak sie tym manewruje bo sam jestem ciekaw :)
DG - Sro 01 Lip, 2009

Liczę na dostawę "worka" w dniu dzisiejszym, jeśli się uda to dziś utopię aparat i dam znać jak wyglądała kąpiel :???:
candy - Sro 01 Lip, 2009

zdjecia jakies gumowej kaczki wrzuc tez,albo i inne jakies ("wink,wink" az by sie chcialo powiedziec :D )
Marshal3d - Wto 12 Lip, 2011

Widzę że temat ucichł a mnie również interesuje taki pokrowiec.
Czy ktoś może miał z tym produktem styczność.
Czy do kilku metrów da się bezpiecznie robić podwodne fotki?
Może ktoś mógł by wrzucić kilka przykładowych fotek robionych z pomocą takiego pokrowca?
http://allegro.pl/pokrowi...1690546320.html

alama - Wto 16 Sie, 2011

Tutaj masz zdecydowanie tańszy pokrowiec: http://www.winmar.pl/p631...lustrzanke.html
Pokrowiec ma chronić przede wszystkim przed deszczem i zalaniem sprzętu, nie wpływa to w znaczącym stopniu na jakość zdjęć.

moronica - Wto 16 Sie, 2011

alama, tu chodzi o pokrowiec do zdjec podwodnych a nie przeciwdeszczowy
mozer - Wto 16 Sie, 2011

Ciekawe, że co poniektórzy dziwnie uparli się na linkowanie produktów na stronie winmar.pl ;)
hijax_pl - Wto 16 Sie, 2011

Nie to że niektórzy. To ten sam forumowicz cały czas ;-)
pandorra - Wto 30 Sie, 2011

Tak, test z wanną byłby dobry :P Hmmm ciekawe, nie slyszalam wcześniej o wodoszczelnym pokrowcu na lustrzankę prawde mówiąć, faktycznie musi to być niezbyt wygodne, ciekawa jestem podwodnych efektów jakie moze to dac... Chociaz prawde mowiac, balabym sie zanurzyc moja lustrzane, nawet w tym "kaftaniku";)

[ Dodano: Pon 19 Wrz, 2011 11:08 ]
PS. Znalazłam coś takiego (ale nie na lustrzankę a na kompakt) na stronce foto-tipa, cenowo wydaje mi się całkiem nieźle, ale ciekawa jestem jakby się sprawdzało pod względem jakości. Jednak taka 'osłonka' to wg mnie spora przeszkoda dla obiektywu, nawet dla świetnych jakościowo kompaktów.