|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Data i miejsce produkcji obiektywu (brak kodu)
Rainbow6 - Pon 29 Cze, 2009 Temat postu: Data i miejsce produkcji obiektywu (brak kodu) Mam okazje kupic obiektyw (uzywany), wszystko pieknie jest opisane jak sprawdzic date a co jezeli nigdzie niema tych numerow? Sprawdzam obiektyw i niema z ciekawosci rzucilem okiem na swoj sprzet i na kitowym niema (ale tu przynajmniej pisze made in Taiwan ) a na drugim z moich obiektywow stwierdzam brak. Chodzi o sprzet Canona.
lupo57 - Pon 29 Cze, 2009
odepnij obiektyw od body i na spodzie powinny być numery
edmun - Pon 29 Cze, 2009
w wielu obiektywach które nie są z serii L, nic nie dadzą Ci numery lub możesz ich nie znaleźć
Rainbow6 - Pon 29 Cze, 2009
lupo57 napisał/a: | odepnij obiektyw od body i na spodzie powinny być numery |
niema na spodzie, nigdzie niema moze rzeczywiscie tak jest ze niema bo nie jest to L-ka
komor - Wto 30 Cze, 2009
Rainbow6, to jest jakiś konkurs na zgadywanie? Nie napisałeś co to za szkło więc jak mamy Ci pomóc? Na moich szkłach są numery seryjne. Pomogłem?
Jasper - Wto 30 Cze, 2009
Z moich informacji na Żytniej wynika, że oprócz Elek nie można ustalić dokładnych danych po numerach seryjnych.
edmun - Wto 30 Cze, 2009
z tego co pamiętam jest temat na forum jak odczytywać na kody i właśnie doszliśmy tam do wniosku że wiele obiektywów nie eL nie ma kodów ułatwiających sprawdzenie takich danych
Rainbow6 - Wto 30 Cze, 2009
komor napisał/a: | Rainbow6, to jest jakiś konkurs na zgadywanie? Nie napisałeś co to za szkło więc jak mamy Ci pomóc? Na moich szkłach są numery seryjne. Pomogłem? |
Nie, nie jest to konkurs na zgadywanie przeciez napisalem ze chodzi o Canona, konkretnie jezeli to istotne to 10-22 i 70-300is ale dziekuje za udzielenie mi informacji myslalem ze wszystkie obiektywy Canona maja te symbole no ale widze ze nie
edmun - Wto 30 Cze, 2009
rainbow dzieki wielkie za te istotne dane, ktore dla Ciebie moze nie sa istotne ale dla osob ktore chca Ci pomoc - jak najbardziej
komor - Wto 30 Cze, 2009
Rainbow6, na 10-22 i 70-300 IS nie ma numerów seryjnych, czy nie ma oznaczeń pozwalających dowiedzieć się o datę produkcji? Bo nawet plastikowy EF 50/1.8 II ma numery seryjne. Są wytłoczone na tylnej ścianie, tej którą wkręca się w bagnet.
70-200/4L ma zarówno numer seryjny jak i oznaczenie fabryki (u mnie U), setka makro ma zwykły numer seryjny bez oznaczenia fabryki. Tyle ode mnie.
Rainbow6 - Czw 02 Lip, 2009
Strasznie sie ludzie czepiacie, chodzi o numery dzieki ktorym mozna stwierdzic gdzie i kiedy zostal wyprodukowany obiektyw (U...cos tam) nigdzie nie wspomnialem o numerach seryjnych bo te sa na kazdym, tak samo pytalem ogolnie o Canona a nie o konkretny model.
Pozdrawiam i dzieki za informacje
Jasper - Czw 02 Lip, 2009
Cytat: | Strasznie sie ludzie czepiacie, |
No tego stwierdzenia to już nie rozumiem w ogóle.
Rainbow6 - Czw 02 Lip, 2009
Jasper napisał/a: | Cytat: | Strasznie sie ludzie czepiacie, |
No tego stwierdzenia to już nie rozumiem w ogóle. |
A czego tu nie rozumiesz? Zadalem proste pytanie, oczekiwalem prostej odpowiedzi dzieki niektorym ja otrzymalem za co dziekuje i chcialbym zamknac ten temat
|
|