|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Błyskawice, pioruny
WidMo - Pon 29 Cze, 2009 Temat postu: Błyskawice, pioruny Jak zrobić zdjęcie pioruna??? Bo zjawisko to bardzo mnie interesowało, ale nigdy nie mogłem uchwycić takowego. Oglądałem wiele zdjęć w galeriach internetowych i w NG, które zapierają dech w piersi;] Może ktoś ma doświadczenie w fotografii zjawisk atmosferycznych.
Tz. mam idee aby podpiąć fotokomórkę do aparatu, w ogóle jest taka możliwość???
Mam nadzieje, że jeszcze nie było takiego tematu:D
ghost - Pon 29 Cze, 2009
potrzebna jest noc - lub ciemność solidna.
ustawiasz się na statywie, czas B (jeżeli masz wężyk) lub długie 5-30s
przesłona f/8-f/22 (ale kwestia warunków). to musisz dobrać.
no i strzelasz, aż coś się złapie.
edmun - Pon 29 Cze, 2009
Statyw, ISO 100, F8-F16, czas 5-30 sekund wyzwalane co chwilkę z wężyka, w końcu trafisz (tak jak napisał ghost)
A jeśli nie chcesz się męczyć i pójść na łatwiznę to ISO100, statyw, F16, filtr neutralny, tryb bulb, otwierasz migawkę na 4 minuty, idziesz nastawić wodę na herbatę. wracasz, zamykasz migawkę i chwalisz się błyskawicami
WidMo - Wto 30 Cze, 2009
no i po klopocie;P To forum jest istna skarbnicą wiedzy;)
meis - Sro 01 Lip, 2009
edmun napisał/a: |
A jeśli nie chcesz się męczyć i pójść na łatwiznę to ISO100, statyw, F16, filtr neutralny, tryb bulb, otwierasz migawkę na 4 minuty, idziesz nastawić wodę na herbatę. wracasz, zamykasz migawkę i chwalisz się błyskawicami |
fotografia się nie naświetli przez 4 min od np. pobliskich latarni ?
edmun - Sro 01 Lip, 2009
pokombinować z kadrem na pewno trzeba, natomiast jeśli mamy faktycznie sporo latarni lub bloków mieszkalnych (czyli ogólnie dużo źródeł światła), to skracamy manewrujemy oczywiście tak czasem aby te punkty nam się nie prześwietlały a ekspozycja była na tyle długa abyśmy sami się nie męczyli trzaskając migawką w nieodpowiedniej chwili.
meis - Sro 01 Lip, 2009
mam pytanie dotyczące długiego naświetlania w dzień
jak w takim razie zrobić efekt tzw. ducha ,że osoba przechodzi przez kadr i jest rozmazana
jak włączę naświetlanie nawet na 30s. w ciągu dnia to fota jest cała prześwietlona no i oczywiście można zapomnieć, żeby ta osoba była chociaż w 1% widoczna,
są jakieś specjalne techniki do długiego naświetlania w dzień
Jesienny - Sro 01 Lip, 2009
Stadko filtrów szarych nakręconych na obiektyw?
mnich - Sro 01 Lip, 2009
Trzeba wydłużyć czas ekspozycji... a do tego w dzień przyda się
Filtr ND, np taki:
http://www.foto-tip.pl/sk...82mm-p-785.html
komor - Sro 01 Lip, 2009
Aby przedłużyć ekspozycję w dzień, możesz zastosować filtr neutralny szary, zwyczajowo oznaczany jako ND. Przykładowo ND8 obniża światło o 3 działki, czyli pozwala naświetlać 8 razy dłużej.
Przykładowe efekty użycia ND8 są na forum tutaj. Ale – jak widać na wskazanych fotkach – ekstremalne przedłużenie czasu naświetlania spowoduje, że ludzie przechodzący przez kadr znikną zupełnie, a nie się rozmyją. Po prostu stosunek całego czasu naświetlania do czasu przebywania człowieka w kadrze, nie może być za duży.
Jeśli więc chcesz mieć poprawnie naświetlony kadr i „ducha” to musisz stosować stosunkowo krótkie czasy - sekundę, cztery? Do uzyskania sekundowego naświetlania powinna wystarczyć przysłona f/16 czy wyższa (przecież to zależy też od poziomu oświetlenia w kadrze!) oraz ISO 100. No i oczywiście statyw.
mavierk - Sro 01 Lip, 2009
edmun napisał/a: | czasem aby te punkty nam się nie prześwietlały a ekspozycja była na tyle długa abyśmy sami się nie męczyli trzaskając migawką w nieodpowiedniej chwili. | czyli trzeba pomyśleć w trakcie focenia
edmun - Sro 01 Lip, 2009
mavierk napisał/a: | zyli trzeba pomyśleć w trakcie focenia |
dokładnie tak !
P.S. Duchy... można również (ale to już extreme) używać filtr IR zamiast neutralnego, ale wiążę się to z późniejszą obróbką i nie zawsze zadowalającymi efektami.
Dodatkowo należy wspomnieć że często te zdjęcia "w dzień" wcale nie są dniem a już zmierzchem i właśnie to długie naświetlanie sprawia że mamy dzień
meis - Sro 01 Lip, 2009
mam takie jeszcze jedno pytanie co do Canona eosa 400D - jak na "M" --> manualnych ustawieniach zmieniać wartość F (mam caly czas na 5, na a chciałbym np. na 8 lub 16)
Monastor - Sro 01 Lip, 2009
meis, masz taki przycisk po prawej stronie LCD, który służy jako shift. Wciskasz go i kręcisz tą samą rolką co przy ustawianiu czasu. Służy też do kompensacji ekspozycji.
meis - Sro 01 Lip, 2009
faktycznie - dzięki wielkie Monastor
maziek - Pią 03 Lip, 2009
A ja te foty co wrzuciłem do "relacji z burzy" robiłem zupełnie inną metodą. Było za widno na długie otwarcie migawki wiec strzelałem serie non-stop przy 1/30 s. Ma to tę zaletę, że można z ręki a nie statywu. Poza tym jest szansa złapać pewien etap zjawiska a nie wyłącznie obraz całościowy. Np. na tej focie widać coś co jest IMO ostatnią fazą wyładowania (zanik kanału plazmowego).
mnich - Pią 03 Lip, 2009
pytanie z nagrodą:
ile trwa ( w sekundach) wyładowanie, podczas burzy?
maziek - Pią 03 Lip, 2009
A jaka nagroda? Przepływ prądu ustaje po mniej niż tysięczna sekundy... ale plazma świeci dłużej.
ghost - Pią 03 Lip, 2009
z tego co twierdzi wikipedia przeciętny piorun składa się 3-4 powtarzających się uderzeń, co 40-50ms. czyli razem wyładowanie miało by 0.01-0.02s.
krzys13k - Pią 03 Lip, 2009
Cześć
Wczoraj była burza i miałem okazje zrobić jakieś zdjęcia. Wydaje mi się, że ISO100 nie zawsze musi być najlepsze. Jeśli błyskawice mają słabszą jasność lepsza może być wyższa czułość (lub mniejsza przysłona).
Do takiego wniosku doszedłem po wczorajszych eksperymentach. Niestety nie udało mi się złapać nic ciekawego na ISO100. Poniższe zdjęcie jest zrobione na ISO200, f/9 i czasie 10s. Mimo tego musiałem je rozjaśnić aby uzyskać dobry efekt:
A tu większa miniaturka
[ Dodano: Sob 11 Lip, 2009 15:41 ]
Wrzucę przykład zdjęcia błyskawic z bardzo dużej odległości na takich ustawieniach: f/8, 13s i ISO400 (korekta ekspozycji +0.25EV w programie graficznym):
Większa miniaturka...
|
|