|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zacmienie slonca
Usjwo - Wto 30 Cze, 2009 Temat postu: Zacmienie slonca Poniewaz zbliza sie calkowite zacmienie slonca, wiec mam pytanie jak najlepiej fotografowac takie zjawisko? Uzywac jakis ciemnych filtrow, przeslon? Jest jeszcze troche czasu (22 lipca) wiec mozna potrenowac i troche sie przygotowac. Jakies rady, pomysly?
[ Dodano: Wto 30 Cze, 2009 13:35 ]
Troche znalazlem tutaj: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEhelp/SEphoto.html
Wiec przede wszystkim nalezy chronic oczy (co jest oczywiste). Najtansz sprawa to okulary spawalnicze (no 14). Innym spsobem jest mylar (folia poliestorwa??), kiedys w Polsce ogladalo sie przez floppy disc, czy mylar to to samo?
Pytanie teraz czy trzeba chronic tez matryce, czy tylko mozna chronic?
Na tamtych obliczeniach z 200mm to nie za wiele sie zrobi, ale u nas jest to rano wiec chyba tarcza sloneczna powinna byc wieksza? Trzeba chyba wstac o swicie i sprawdzic naocznie, tylko ze tu wiekszosc dni jest pochmurno i slonca nie widac . Mam nadzieje ze 22 bedzie lepiej.
mnich - Wto 30 Cze, 2009
Usjwo napisał/a: | tarcza sloneczna powinna byc wieksza? |
pozornie
razthaman - Wto 30 Cze, 2009
kupić filtr ND 3.0 polecam
Usjwo - Wto 30 Cze, 2009
mnich napisał/a: | Usjwo napisał/a: | tarcza sloneczna powinna byc wieksza? |
pozornie |
Powiedzmy na matrycy.
komor - Wto 30 Cze, 2009
Usjwo, na portalu Optycznych masz też taki artykuł, może coś pomoże:
Jaki kaliber na zaćmienie?. Są tam informacje o zabezpieczaniu oka i sprzętu.
Wpisz też do forumowej wyszukiwarki słowo zaćmienie to parę tematów wyskoczy…
Usjwo - Wto 30 Cze, 2009
komor Dzieki! Jak zwykle czlowiek szuka gdzies dalej, jak wszystko pod reka
[ Dodano: Wto 30 Cze, 2009 22:12 ]
razthaman Pomysl dobry, ale 3.0 uzyje pewnie tylko ten jeden raz. Jest on chyba dosc rzadki, na alegro znalazlem jeden z mocowaniem cokin p. Czy te bardziej popularne NDx3 sa nakrecane na obiektyw?
razthaman - Wto 30 Cze, 2009
cokin to bezsens, bo daje odblaski, światło wpada między filtr a obiektyw, sporo osób się na tym ostatnio przejechało, jeżeli chodzi o mocne filtry szare jak 3.0 czy nd400 to tylko nakręcane
maziek - Pią 03 Lip, 2009
Kup sobie folię Badera i porządnie zamocuj. Ja robiłem przez filtr słoneczny od radzieckiego teleskopiku ale efekt nie był zadowalający. Nie eksperymentuj, bo rozwiązania ad hoc mogą osłabić widzialną część promieniowania ale nie podczerwień i narobisz biedy. Pal licho aparat ale szkoda oczu. Niedawno czytałem wyznania kolegi, któremu wiatr zerwał folie Badera z teleskopu w czasie obserwacji. Nic przyjemnego.
Usjwo - Pon 06 Lip, 2009
maziek Moglbys troche wiecej o tej foli Badera
razthaman Najmocniejszy szary filtr jaki moge kupic od reki to ND8, wiekszych nie ma w normalnej sprzedazy.
Jak narazie kupilem okulary spawalnicze . Wprawdzie srednica jest mniejsza niz obiektywu, ale slonce bedzie jeszcze mniejsze. Jak rano bedzie slonce to sprobuje zrobic przez te okulary i zobaczymy co wyjdzie.
razthaman - Pon 06 Lip, 2009
pokaż rezultat z tych okularów, może też sobie kupię
Usjwo - Pon 06 Lip, 2009
Jak tylko bedzie slonce widac rano to wrzuce jakies proby
mavierk - Pon 06 Lip, 2009
No i z pomocą przychodzą optyczni:
http://www.optyczne.pl/33...%87mienie_.html
Monastor - Pon 06 Lip, 2009
Można też sobie dac radę z filtrem IR i domkniętym tele. Mam w galerii zdjęcie częściowego zacmienia. To zestaw Sigma 100-300/4 i Cokin IR. Z tym, że to są spore cropy. Na szczęście dużej ilości szczegółów i tak w takim przypadku nie widac, więc niewiele tracimy.
Jeśli chodzi o filtry. Można niedrogo kupic mylar. Przepuszcza mało światła i dobrze nadaje się na filtry zakładane na obiektyw. Mam taki wynalazek do teleskopu. Wkleiłem między dwa kawałki kartonu i wsuwam w specjalnie zespawany uchwyt. To nie jest trudne do zrobienia. Zaraz znajdę to ustrojstwo i wrzucę parę zdjęc. Muszę sobie tylko przypomniec gdzie to mam bo nie używałem go od niepamiętnych czasów.
Usjwo - Czw 09 Lip, 2009
Pirwsza proba z okularami spawalniczymi.
Obiectyw zakryty czarna folia (nieprzepuszczalna, chociaz musze sprawdzic czy rzeczywiscie nic nie puszcza) z dziura posrodku na okular spawalniczy (niestaty srednica jest mniejsza niz 77mm). Robione z reki troche w partyzanckich warunkach i niefortunie mialem wylaczony IS. To tylko dla sprawdzenia co wyjdzie. Zdjecie nie cropowane z 40D, zrobione okolo 8:30, czyli w podobnym czasie w jakim bedzie zacimienie.
ISO=100, F=9, T=1/20s, FL=200mm, Focus=nieskonczonosc.
Moim zdaniem nie jest zle. Jutro jak bedzie slonce poprobuje z roznymi nastawami, niestety moj badziewny statyw nie utrzyma obiektywu wiec musze z reki .
Monastor - Czw 09 Lip, 2009
Usjwo, domknij jeszcze przysłonę, a najlepiej skróc po prostu czas. bo tarcza jest kompletnie przejarana. Te bliki też powinny stac się mniej widoczne.
Usjwo - Pią 10 Lip, 2009
Dzisiaj zrobion przez mylar. Zdecydowanie lepiej niz okulary spawalnicze i o wiele wygodniej. Slonce juz nie zielone tylko pomaranczowe. Wszystkie na ISO200 i T=1/100. Wydaje mi sie ze trzeba zostac przy F32 i podniesc troche ISO (nawet do 800), w koncu nie ma tam co szumiec. Jutro jak bedzie slonce zrobie testy w ta strone.
Monastor - Pią 10 Lip, 2009
Usjwo, mydli dośc potężnie. Spróbowałbym jeszcze skrócic czasy, ewentualnie dorzucic wstępne podnoszenie lustra, ale możliwe, że to przez sam mylar.
BTW, masz paprocha na matrycy
Usjwo - Sro 22 Lip, 2009
No i po zacimieniu. Od rana pochmurno i padalo . Oczywicie mozna sie bylo spodziewac bo w Szanghaju czesto pada dwa razy w tygodniu, raz 3 dni i drugi raz 4 dni . Ale przez ostatnie 2 tygodnie bylo piekne slonce od rana do wieczora, 45 stopni, goraco jak w piekarniku. No i dzisiaj w nocy pogoda sie zepsula Jak zaczynalo sie zacmienie to bylo pochmurno, jak bylo kompletnie ciemno to jeszcze padalo i blyskalo (ciekawe ile rytualnych samobojstw bylo), potem slonce wzeszlo po raz drugi tego ranka. Pewnie jutro znowu slonce i 40 stopni . Dziekuje wszystkim za porady!! Do tematu powrocimy w 2132 roku.
Jedno zdjecie sie udalo zrobic
zug - Sro 22 Lip, 2009
Usjwo, no nic,w takim razie czekamy
edmun - Sro 22 Lip, 2009
heh akurat jak byłem w Shanghai'u to miałem przez te 3 dni tylko upał... zero deszczu
Monastor - Sro 22 Lip, 2009
Usjwo, ciekawe czy ktoś specjalnie na to zaćmienie pojechał do Szanghaju
Usjwo - Sro 22 Lip, 2009
Monastor napisał/a: | Usjwo, ciekawe czy ktoś specjalnie na to zaćmienie pojechał do Szanghaju |
Byli tacy - http://www.shanghaiexpat....c-t-95329.phtml
"Hi all, I have a friend and her family coming to Shanghai from the US for the eclipse (this is a hobby of theirs, they went to Egypt a couple years ago and somewhere else I think in South America too, I think the goal is to see one on every continent or something). She wants to hire a driver to take us all out of town, away from city smog, to be more likely to get a good view. "
Mam nadzieje ze wynajeli ten samochod i pojechali na poludnie. Juz 100km od Szanghaju juz bylo widac.
Monastor - Sro 22 Lip, 2009
Usjwo, byłem w Monachium w 1999 specjalnie po to żeby obejrzeć zaćmienie. Też trzeba było uciec za miasto pociągiem, żeby cokolwiek zobaczyć. Wypogodziło się akurat na fazę całkowitą.
|
|