|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - prosze o pomoc
pluffy - Wto 30 Cze, 2009 Temat postu: prosze o pomoc http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
ja uzyskac takie kolory w zdjeciu ?? tzn wszystko takie nienasycone tylko jaskrawe kolory sie wyrozniają
??
z gory dzieki za odp.
edmun - Wto 30 Cze, 2009
ja tam nie widze nic jaskrawego ani nasyconego
zug - Wto 30 Cze, 2009
edmun napisał/a: | ja tam nie widze nic jaskrawego ani nasyconego |
ja też nie "normalne" zdjęcie
komor - Wto 30 Cze, 2009
Tak na marginesie: co te biedne młodzie ludzie robią? Czy to jest zabawa modelami deskorolki na modelach skate-parku? Koniec świata blisko…
SlawGaw - Wto 30 Cze, 2009
To zdjęcie jest przede wszystkim źle naświetlone.
amv - Wto 30 Cze, 2009
pluffy napisał/a: | ja uzyskac takie kolory w zdjeciu ?? tzn wszystko takie nienasycone tylko jaskrawe kolory sie wyrozniają |
W Lightroom'ie na ten przykład można dać "Saturation" na minus a "Vibrance" na plus - tyle co ja wiem
komor napisał/a: | co te biedne młodzie ludzie robią? |
Ty się bawiłeś żołnierzykami,oni deseczkami - Ty nie umiałeś/mogłeś strzelać,oni nie umią jezdzić na prawdziwych
maly68 - Czw 16 Lip, 2009
WITAM.JESTEM NOWYM UŻYTKOWNIKIEM OLYMPUSA E-420 . MAM PROBLEM PONIEWAŻ FOTKI KTÓRE ZROBIĘ TYM APARATEM PRZY WYWOŁANIU W ZAKŁADZIE MAJĄ POOBCINANE BRZEGI.JAK ZROBIŁEM ZDJĘCIE TWARZY Z BLISKA I W OKULARZE WIDZIAŁEM CAŁĄ TO POTEM PRZY WYWOŁANIU W FORMACIE 10X15 MIAŁEM OBCIĘTE CZOŁO.
MC - Czw 16 Lip, 2009
Po pierwsze - netykieta uznaje taki sposob pisania za krzyk.
Po drugie - takie sa konsekwencje robienia zdjec w formacie 4:3 jak w kompaktach czy wlasnie w Olympusie, Panasloniku. Rozwiazanie jest nastepujace:
- sam przycinasz zdjecia do formatu 3:2 (15x10cm). Jestem tez pewien, ze taki format mozna ustawic w menu aparatu.
- wywolujesz zdjecia w formacie "cyfrowym" (tak to nazywaja w moim labie). Wychodzi wtedy cos okolo 10x13 cm.
Osobiscie polecam pierwsze rozwiazanie.
maly68 - Czw 16 Lip, 2009
WŁAŚNIE PROBLEM JEST W TYM ŻE NIE MOGĘ ZNALEŹĆ W MENU APARATU USTAWIENIA TEGO FORMATU. A MOŻE TEN MODEL NIE MA?
[ Dodano: Czw 16 Lip, 2009 13:17 ]
OCZYWIŚCIE MOŻLIWOŚCI USTAWIENIA TAKIEGO FORMATU
MC - Czw 16 Lip, 2009
Nie krzycz!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak widac Olympus tego nie przewidzial. Musisz sam kadrowac.
komor - Czw 16 Lip, 2009
maly68, nie używaj samych dużych liter. Jak napisał już MC – to jest uznawane za krzyk w obowiązującej etykiecie internetowej (czyli: netykiecie).
A w fotolabie nie ma możliwości wybrania opcji, żeby zamiast kadrowania (przycinania) zostawało białe tło po bokach? W Empik-Foto jest taka opcja i myślę, że wszędzie jest.
Allan - Wto 28 Lip, 2009
Musisz sie zdecydowac jaki format drukujesz i sam przygotowac go na fotoedytorze.
To nie jest tylko problem formatu 3:2 czy 4:3
Przynajmniej u mnie w wiekszosci labow sa nastepujace formaty (w inczach)
4x6 5x7 8x10 12x18 16x20 16x24 20x30 24x36 30x40
gdzie 5x7 8x10 16x20 maja niestandartowe proporcje nie pasujace do 3:2 ani 4:3
Predzej czy pozniej cie to czeka wiec im predzej tym lepiej - naucz sie prostej obrobki
na prostym edytorze - a przynajmniej tego jak kadrowac zdjecia
Bedac w labie mozesz spytac sie czy moga poprawic ustawienie proporcji
Ostatnio formatowalem zdjecia na wymiar 8x12 bo okazalo sie ze obslugujacy maszyne
byl w stanie z formatu 8x10 przestawic na 8x12 (zabieg trwal minute bez dodatkowej oplaty)
Jestem pewien ze moga to zrobic w kazdym labie i z kazdym formatem tylko im sie nie chce - "klient nasz cham"
|
|