|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka dla osoby z dużą wadą wzroku
oqlar - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Lornetka dla osoby z dużą wadą wzroku Witam!
Planuję zakupić lornetkę dla mojej mamy, która niestety ma bardzo dużą wadę wzroku (krotkowidz, -20 dioptrii obuocznie - tak wiec widzi naprawde niewiele). Lornetka ma sluzyc do ulatwiania zycia codziennego (np. wyjrzec czasem za okno czy znajomi juz do nas dojezdzaja itp :)), jak i w celach typowo turystycznych :P Najlepiej gdyby byla to mała, poręczna lornetka, ale nie jest to kluczowe kryterium. Budżet maksymalnie do 400 zł.
Myslalem nad tymi modelami:
Nikon Action VII 8x40
lub
Nikon Action VII 10x50
Co o tym sądzicie? Ktora ewentualnie z tych dwoch wziac, a moze sa jakies inne propozycje? Na co postawic, wieksze pole widzenia (8x40) czy powiekszenie (10x50)? Czy odstep zrenicy 11.9 to wystarczajaca wartosc dla osoby, ktora bedzie uzywac lornetki "przez okulary"?
Abs - Sro 01 Lip, 2009
Typowa lornetka dla osób noszących okulary powinna mieć regulowane muszle oczne. Takie rozwiązanie jest zastosowane w droższej serii Nikona o symbolu Ex. Spotyka się je czasami i w tańszych lornetkach, np. Bresser 10x50 (za kilka dni w ofercie Lidla za 79zł , w sklepach internetowych ok. 150zł).
Nikon VII to bardzo przyzwoite lornetki natomiast nie wiem czy obserwacja w okularach będzie wygodna - można ewentualnie sprawdzić w sklepie / w sklepach internetowych można do 10 dni odesłać.
Wygodniejsze moim zdaniem będzie w tym przypadku powiększenie 8x40 - lornetka jest mniejsza, lżejsza, obraz bardziej stabilny, w mniejszych powerach nieco łatwiej ustawia się ostrość.
RB - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: Lornetka dla osoby z dużą wadą wzroku oqlar, z taką wadą uzywanie lornetki bez okularów w grę raczej nie wchodzi (żadnej mi znanej raczej nie uda się wyostrzyć na nieskończoność). Jeśli uzywanie w okularach to polecałbym odstęp źrenicy rzedu co najmniej 14-15 mm. Mniej istotne są tu regulowane muszle, bo gumowe nieregulowane mozna wywinąc (choć nie jest to może bardzo wygodne, ale zawsze jest). Dużo zalezy od osobnika, istotne jest jak daleko od oka nosimy okulary, a to jest pochodną ułozenia kości nosowej i głębokości oczodołów. Warto każdą lornetke przed zakupem spróbowac.
Ja używam lornetki z odstępem źrenicy 22 mm i przy obserwacji w okularach (czego nie lubię) daje to duzy komfort, bo nie jeżdżę soczewkami po powierzchni okularu lornetki. Niestety moja lornetka to nie jest Twój budżet.
Przy przeglądaniu ofert sklepów trzeba mocno uważać, bo w sklepach potrafia wypisywac nieskończone bzdury nt. niektórych ich zdanim mniej istotnych parametrów...
Przykładem:
http://www.lornetki.pl/ka...idProdukt=2888#
(odstęp źrenicy 21.5 mm) podczas gdy producent podaje
http://www.opticron.co.uk/Pages/aspheric_wa.htm
odstęp źrenicy (eyerelief) = 14 mm...
swoją drogą moim zdaniem za tą cenę to całkiem niezła lornetka i te 14 mm może nawet przypasować...
Dalej - moim zdaniem znacznie bardziej warto postawić na szerokie pole widzenia niż na powiększenie. Do zastosowań ogólnych lornetki o pow. x7 czy x8 są wystarczajace. Szczególnie te tańsze dają w sumie poczucie lepszego obrazu od 10-tek.
oqlar - Czw 02 Lip, 2009
Serdeczne dzięki za obie, rzeczowe wypowiedzi! Przetestowalismy wczoraj kilka lornetek i rzeczywiscie ta o powiekszeniu 8x zdecydowanie bardziej spodobala sie mamie. Niestety budżet nie byl na tyle elastyczny zeby zakupic Nikona EX, ale Action VII rowniez spelnia swoje zadanie, lornetka przypadla do gustu calej rodzinie :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.
|
|