forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jakie 2 stałe obiektywy (10-30, 40-60mm i 2 korpusy do nich?

wzbg - Sro 01 Lip, 2009
Temat postu: Jakie 2 stałe obiektywy (10-30, 40-60mm i 2 korpusy do nich?
Ponieważ koszty wyboru np Canon 17-55 f/2.8 IS USM to ok 3000 zł
i korpusu Canona np. d50 blisko 4000 zl lub 40d 2500-3000 zł
dają łącznie 5500-7000 zł pomyślałem o innym rozwiązaniu.

Można wybrać dwa stałe obiektywy i do każdego z nich oddzielny korpus.
Stałe obiektywy o f< 2,8 pozwoliłyby na stosowanie ISO 100-200 (sporadycznie 400) i wykluczałyby wybór korpusów, które mają mniejsze szumy przy wyższych ISO.
Stałe obiektyw, których nie wymieniałoby się w korpusach pozwoliłyby na pominięcie korpusów z czyszczeniem kurzu (kurz może dostać się przy wymianie obiektywów).

Jakie 2 obiektywy (z autofokusem i w innej opcji bez autofokusa) i 2 korpusy do nich pozwoliłyby osiągnąć jakość zdjęć na ISO 100-200
przy łącznym koszcie poniżej 5000 zł.

Przykladowo podaje takie dwie mozliwosci:
1. Sigma 20mm f/1.8 EX DG Asp. RF ok 2250zł
i Canon 20d ok 1300 zł

2. inny korpus za ok 1000 zł z obiektywem za 400 zl lub korpus 700 zl i obiektyw 700 zl.
-----

Być może są korpusy po ok 1000 zl w danym systemie oraz dość dobre obiektywy o łącznej sumie do 3000 zł. Bądź korpusy 1200-1500 i dwa obiektywy po ok 1000-1300

Czy znajdziemy coś sensownego na złożenie dwóch zestawów (korpus i obiektyw), jeden dla obiektywu <30mm, drugi dla obiektywu 40-60mm i łacznej cenie 5000 zl i mniej?

WZBG

candy - Sro 01 Lip, 2009

40D za 2.5-3K + 50/1.8 II za 450zl = 3-3.5K
koraf - Sro 01 Lip, 2009

wzgb - jeżeli jedynym wyznacznikiem Twoich zamierzeń fotograficznych jest cena (dla mnie to lekkie nieporozumienie :???: ) to można się tak bawić :grin: cenami, jednak chcę Ci zwrócić uwagę, że zoomy i stałki mają często odmienne zastosowanie.
Moim zdaniem należy zacząć od tego co chcesz fotografować ? a później wybrać system i szkła :mrgreen: .

B o g d a n - Sro 01 Lip, 2009

wzbg, z twoich kalkulacji wynika, że nie musisz w cenie 5000zł. mieć 2 boody i 2 obiektywów, tylko możesz mieć JEDEN.
Jeżeli (jak piszesz) możesz kupić 17-55/2,8 za 3000 zł. oraz 20D za ok. 1300 zł. to razem, jak dobrze licze, daje ok. 4300 zł. A może za 2000 zł. kupisz 40D i wtedy jest jeszcze lepiej?

Jest też mniej noszenia i nie trzeba wymieniać obiektywów bo jest tylko jeden i to bardzo dobry. :wink:
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach.

candy - Sro 01 Lip, 2009

B o g d a n, a moze wzbg ma asystenta? :wink:
mavierk - Czw 02 Lip, 2009

2 x Nikon d200/Fuji s5pro + 35/1.8 + 85/1.8 :)
kozidron - Czw 02 Lip, 2009

mavierk napisał/a:
2 x Nikon d200/Fuji s5pro + 35/1.8 + 85/1.8 :)

.... i to jest dobry plan.

wzbg, odniosłem wrażenie czytając twojego posta, ze boisz się zabrudzenia matrycy, stąd ten pomysł na 2 body. Niestety bez zmieniania szkieł matryca też się może zasyfić, wszystko zależy od szczelności połączenia body+ szkło. Często spotykam fotografów działających na dwóch puszkach "na raz", pytanie czy ty tego potrzebujesz.
Rozwiązanie jedno body + dobry zoom -wydaje się ekonomiczniejsze i wcale nie tak złe jakościowo......pytanie do czego ma być ten zestaw?

Sunders - Czw 02 Lip, 2009

mavierk napisał/a:
2 x Nikon d200/Fuji s5pro + 35/1.8 + 85/1.8

Też jestem za takim rozwiązaniem :smile:

Baku - Czw 02 Lip, 2009

Cytat:
Niestety bez zmieniania szkieł matryca też się może zasyfić

Dokładnie.

A ja uważam że rozwiązanie 40D i 17-55 jest bardzo dobre, choćby ze względu na to, że podbicie ISO do 800 jest w tej puszcze w zasadzie bezstresowe, a komfort pracy z obiektywem klasy Canon 17-55IS bardzo wysoki.

A wariant ze stałkami u Canona... Sigma 30/1.4 (1800 zł), Canon 85/1.8 (1700 zł), nowe 1000d (1600 zł) albo polowanie na używane 400d.

B o g d a n - Czw 02 Lip, 2009

mavierk napisał/a:
Jeśli dobrze czytam temat tego wątku, to żaden z tych obiektywów nie mieści się w przedziałach, określonych przez autora: 10-30 oraz 40-60. :mrgreen:
as... - Czw 02 Lip, 2009

Ja poszedł bym w inną stronę:

kupił tanie body ( nawet 400d ma niezły af koszt średnio 1200pln allegro)
i do tego porządny obiektyw..

Canon 17-55is allegro koszt około 3000pln ( najbliżej pasuje zakresem podanym przez autora tematu )...

Oba sprzęty oczywiście używane!!

Tylko zadał bym sobie pytanie:
-czy zawsze będę fotografował w kościołach i bardzo ciemnych miejscach że ciągle będę musiał używać f2.8???

Przecież, w mieszkaniu można spokojnie używać f5.6 a jak się pojawiają cienie to lampą je potraktować i odbić światło z lampy od sufitu :cool:

Baku - Czw 02 Lip, 2009

O ile lampę się ma :mrgreen:
komor - Czw 02 Lip, 2009

Zaczekajmy na powrót kolegi wzbg, bo inaczej możemy tylko gdybać co i jak. Przy ograniczonym budżecie nie kupowałbym dwóch tanich body, tylko 40D i nauczyłbym się je szybko i sprawnie zmieniać. Ale trzeba jeszcze wiedzieć co autor wątku zamierza fotografować i w jakich warunkach.

B o g d a n, dobrze czytasz, ale, żeby było w miarę uniwersalnie, podałem ten przykład :)

Moim zdaniem najlepiej byłoby kupić Sigmę 20/1.8 + 85/1.8 ale czy wtedy cenowo człowiek się wyrobi z 2 puszkami?

wzbg - Czw 02 Lip, 2009

komor napisał/a:
Przy ograniczonym budżecie nie kupowałbym dwóch tanich body, tylko 40D i nauczyłbym się je szybko i sprawnie zmieniać. Ale trzeba jeszcze wiedzieć co autor wątku zamierza fotografować i w jakich warunkach.

Warunki mogą być różne, im jaśniejszy obiektyw tym lepiej, możemy zejść na niższe ISO, zwłaszcza, gdy ISO 100-200 preferowane, aby uciec od szumów.

Przeznaczenie obiektywów i korpusów ma być uniwersalne, np. wychodzę z domu, a w plecaku aparaty i przy okazji bycia świadkiem ciekawych zdarzeń mogę je utrwalić (niezależnie od czasu występowania: dzień i noc, słonce, pochmurno, deszcz, śnieg), gdy zdarzy się wesele znajomych móc im zrobić zdjęcia, gdy ktoś poprosi o małą sesje z własną osobą, gdy w kałuży mamy ciekawe odbicie, gdy jesteśmy na koncercie, w restauracji, w mieszkaniu u znajomych, w sklepie, na korytarzu w urzędzie, w bibliotece, na korytarzu którejś z wyższych uczelni, w teatrze, na imprezie sportowej itd...

Nie uchwycę dwoma body wypadku/zdarzenia losowego, dobrze, jakby udało się jednym.
Ale jest wiele sytuacji, gdy wiemy, że coś się wydarzy, wówczas dwa aparaty na statywach i robimy prawie jednocześnie nimi. Jest większa szansa udanego jednego zdjęcia z dwóch wykonanych, niż jednego z jednego wykonanego. To zaleta dwóch obiektywów z dwoma korpusami.

as... napisał/a:

Ja poszedł bym w inną stronę:
kupił tanie body ( nawet 400d ma niezły af koszt średnio 1200pln allegro)
i do tego porządny obiektyw..
Canon 17-55is allegro koszt około 3000pln ( najbliżej pasuje zakresem podanym przez autora tematu )...
Oba sprzęty oczywiście używane!!
Tylko zadał bym sobie pytanie:
-czy zawsze będę fotografował w kościołach i bardzo ciemnych miejscach że ciągle będę musiał używać f2.8???

Właśnie podałem ten obiektyw, że ze względu na jego wysoki koszt, rezygnujemy z niego.
f2.8 to nie tak mało, stałe obiektywy poniżej 2 byłyby bardziej przydatne.

Poza tym dwa korpusy, to możliwość fotografowania przez dwie osoby jednocześnie z rożnych ujęć.

mavierk napisał/a:

Koszt wyższy od 5000 zl.
i do tego potrzeba 3 obiektywu poniżej 20/ (f1.8 lub mniej)

Wzbg

krisv740 - Czw 02 Lip, 2009

wzbg,
ja odnoszę wrażenie,że strasznie kombinujesz i tak naprawdę albo nie potrafisz napisać o co ci dokładnie chodzi, albo nie wiesz o co ci napradę chodzi... :sad:

nie wdzę osobiście potrzeby dwóch body do dwóch stałek krótkich. wystarczy jedna kabura na pasek aby wymiana zajęla chwilkę. matryca brudzi sie tak jak to koledzy napisali wcześniej niezależnie od założonego obiektywu, chyba,że jest on uszczlniony podobnie jak body. jeśli tak to skieruj sie w kierunku pentax a nie sony/nikon/canon w podanych pieniążkach bo tylko pentax w k10d da ci to czego oczekujesz. oczywiście z uwagą,że na pewno nie ustrzeżesz się zabrudzenia matrycy - to jest niemożliwe.. :cool:
to co napisałeś o zastosowaniach dwóch aparatów jest jak najbardziej zasadne i jak najbardziej naciągane! nie stosuj takich zastrzeżeń/porównań/argumentów przy doborze pierwszego aparatu-lustrzanki , bo do tego to można napisać prawdziwe wypracowanie łącznie z powodzią, gradem,trzęsieniem ziemi..... :razz:
podchodźmy do sprawy racjonalnie...

spróbuj sie zastanowić co naprawdę jest ci potrzebne i co w tym momencie cię pociąga i każe fotografować, a dojdziesz do punktu w którym ktoś udzieli ci dobrej rady. ja po przeczytaniu tego wątku, jedno mogę napisać na pewno - nie rozumiem o co chodzi :?: :roll:

AM - Czw 02 Lip, 2009

wzbg napisał/a:
Jest większa szansa udanego jednego zdjęcia z dwóch wykonanych, niż jednego z jednego wykonanego. To zaleta dwóch obiektywów z dwoma korpusami.

Jest dokladnie odwrotnie.
Obsluga dwoch puszek wymaga pewnych umiejetnosci i nie polega na posiadaniu dwoch ogniskowych i mysleniu "uchwyce to wasko albo szeroko, ktores powinno byc fajne".

do 5000zł dwie puszki? Chyba 2 x używany nikon d50/d70s albo Canon 350d/20d używka..

Za 5000zł standard + portrecik, to może tak:
Sigma 20/1.8 używana 2000zł
Samyang 85/1.4 - 900zł
mamy 2100zł na puszki... to co napisałem powyżej...

Ale...

Moim zdaniem lepiej byłoby kupić Canona 30d + 17-55/2.8IS albo jak znalazłbyś 17-55 używanego, to z 40d (też używanym :D )

Nie powiedziałeś najważniejszego, czy wolisz lepszą optykę, czy wygodniejszy aparat...

wzbg - Pią 03 Lip, 2009

krisv740 napisał/a:
wzbg,
ja odnoszę wrażenie,że strasznie kombinujesz i tak naprawdę albo nie potrafisz napisać o co ci dokładnie chodzi, albo nie wiesz o co ci napradę chodzi... :sad:

nie wdzę osobiście potrzeby dwóch body do dwóch stałek krótkich. wystarczy jedna kabura na pasek aby wymiana zajęla chwilkę. matryca brudzi sie tak jak to koledzy napisali wcześniej niezależnie od założonego obiektywu, chyba,że jest on uszczlniony podobnie jak body. jeśli tak to skieruj sie w kierunku pentax a nie sony/nikon/canon w podanych pieniążkach bo tylko pentax w k10d da ci to czego oczekujesz. oczywiście z uwagą,że na pewno nie ustrzeżesz się zabrudzenia matrycy - to jest niemożliwe.. :cool:
to co napisałeś o zastosowaniach dwóch aparatów jest jak najbardziej zasadne i jak najbardziej naciągane! nie stosuj takich zastrzeżeń/porównań/argumentów przy doborze pierwszego aparatu-lustrzanki , bo do tego to można napisać prawdziwe wypracowanie łącznie z powodzią, gradem,trzęsieniem ziemi..... :razz:
podchodźmy do sprawy racjonalnie...

spróbuj sie zastanowić co naprawdę jest ci potrzebne i co w tym momencie cię pociąga i karze fotografować, a dojdziesz do punktu w którym ktoś udzieli ci dobrej rady. ja po przeczytaniu tego wątku, jedno mogę napisać na pewno - nie rozumiem o co chodzi :?: :roll:

Zastosowanie jednego obiektywu 17-55 f/2.8 IS nie da niższych ISO niż stałki f1.8 czy f1.4.
Dwa, jasne stałe obiektywy powinny pozwolić uzyskać mniejsze szumy, bo fotografujemy na ISO 100-200, a przy 17-55 f/2.8 wejdziemy na wyższe ISO (choćby ISO 400 czy 800).
Rozwiązanie z dwoma obiektywami może być i tańsze i pozwalające na wykonanie zdjęć o mniejszych szumach i to jest główna zaleta takiego wyboru.

Natomiast co do tego co mnie pociąga przy fotografowaniu, otóż nie ma co zawężać zakresu miejsc i zdarzeń. Przykładowo sfotografowanie Tarnowa lub Wałbrzycha z okalających wzgórz o godz. 22:00 w czerwcu/lipcu. Podejrzewam, że ze stałek uzyskam mniejsze ISO i przez to mniejsze szumy.

---
Przechodząc do Pentaxa k10d, mamy tu obiektyw Pentax SMC P-FA 50mm f/1.4 za 2000 zl, oraz korpus k10d za ok 1700, wykorzystaliśmy 3700 zł z budżetu 5000 zł.
Przeglądając obiektywy na Ceneo i Allegro nie zauwazyłem obiektywu 10-20 i o f mniejszym od 2.8. Drugi body musiałby być innego systemu.

mavierk napisał/a:

do 5000zł dwie puszki? Chyba 2 x używany nikon d50/d70s albo Canon 350d/20d używka..

Za 5000zł standard + portrecik, to może tak:
Sigma 20/1.8 używana 2000zł
Samyang 85/1.4 - 900zł
mamy 2100zł na puszki... to co napisałem powyżej...

Sigma ok, Samyang 85/1.4 to zbyt dużo, wyskoczyliśmy poza 40-60, może w przyszłości jako trzecia stałka.
A może Canon 50/1.4 za 1450zl +używany 350d za 700 zł?
Dałoby to z Sigmą 4150 zł i 850 zł na drugie używane body, a widziałem 30d poniżej 800 zł bez zasilacza (kwestia czy znajdzie się zasilacz za 50 zl?).

mavierk napisał/a:

Ale...

Moim zdaniem lepiej byłoby kupić Canona 30d + 17-55/2.8IS albo jak znalazłbyś 17-55 używanego, to z 40d (też używanym :D )

Nie powiedziałeś najważniejszego, czy wolisz lepszą optykę, czy wygodniejszy aparat...

Tym Canona 30d + 17-55/2.8IS nie uzyskam tego co da np 20d+Sigma 20/1.8

[ Dodano: Pią 03 Lip, 2009 05:39 ]
mavierk napisał/a:

Wolę dobra optykę i dobre ostrzenie obiektywu na niskim f, czyli f1.4 czy f1.8, mleko Canona 50/1.4 dla 1.4 jest nie do przyjęcia.
Mamy Sigmą 1.8 obstawione 20, pozostaje ok 2000 zł na obstawienie 40-60.

as... - Pią 03 Lip, 2009

pokaż na co cię stać ale nie jeden raz...

nienawidzę tej piosenki...!

A statyw????

"Tym Canona 30d + 17-55/2.8IS nie uzyskam tego co da np 20d+Sigma 20/1.8"

dokładnie nie uzyskasz, szczególnie we wnętrzach, bo 17 to minimalne minimum w mieszkankach i pokojach :cool:

na cropowych cropach!!!!

Tym bardziej nie rozumiem po co komuś f1.2 "na zewnątrz"...

statyw????????

kozidron - Pią 03 Lip, 2009

wzbg, ja też czegoś nie rozumiem, idziesz obfocić coś o 22giej, wcześniej mówiłeś cos o dwóch statywach i noszeniu całego "ekwipunku" na różne okoliczności. Aparat na statyw i korzystasz z niższego iso- poza tym chcesz w okolicach pełnej dziury na stałce robić widoczki .....? Na moje oko to do twoich zastosowań jedna puszka+ 2 szkła + statyw - ewentualnie lampa. Jeżeli wszędzie, ze sobą chcesz nosić cały ekwipunek to garba dostaniesz. Myślę, że na początek warto by było poczytać o paru zagadnieniach związanych z fotografią w szczególności o GO.

Krótko mówiąc ja wybrałbym jakiś wygodny i budżetowy korpus pokroju 30D, 40D, K10, K20, S5, D200 i do tego dwie stałeczki z zakresu, który cię interesuje + obowiązkowo statyw i jak ponosisz taki zestaw może jeszcze zagripiony w plecaczku + jakieś duperele pokroju flitry, cos do czyszczenia czy co tam potrzebujesz(sam nie wiem czemu mój plecak ma mase czasem ponad 10 kg) i cała ta fotografia cię nie zmęczy targaniem domku na plecach wszędzie ze sobą :arrow: to gratuluje :wink:

komor - Pią 03 Lip, 2009

wzbg, też skłaniam się ku tezie, że albo nie chcesz nam powiedzieć wszystkiego, albo jednak nie do końca wiesz czego potrzebujesz. Jak już koledzy wspomnieli, widoczki o godzinie 22 zrobisz ze statywu obiektywem domkniętym przynajmniej do f/8, na ISO 100. Tutaj jakiekolwiek szkło się nada i wolałbym do tego zadania mieć zwykłą Sigmę 17-70 (1200 zł nowa) niż jasne stałki (±2000 zł) bo będzie raczej szerzej.

Sam jestem fanem jasnych stałek. Do ulicznego reportażu w nieznanych warunkach oświetleniowych jest to świetna sprawa. Ale za 5000 nie dasz rady kupić dwóch sensownych aparatów i dwóch sensownych jasnych stałek. Musisz albo zmienić budżet albo z czegoś zrezygnować. Wspominając o dwóch puszkach pisałeś, że wtedy mogą focić 2 osoby naraz. Trudno nam się do tego odnosić, bo to jest Twoja sprawa, ale albo rybka albo pipka. Nawet jak jedną z tych jasnych stałek miałby zostać plastikowy Canon 50/1,8 to w połączeniu ze starszym używanym korpusem jakość pracy AF może Cię nie zadowolić w gorszych warunkach oświetleniowych.
Kółko się zamyka – albo to, albo tamto.

MasterB - Pią 03 Lip, 2009

WZBG,

Moja propozycja:

Canon 20D - 900zl z allegro (sąsiad ostatnio sprzedał za tyle)
Canon 30D - 1750zl z allegro
Sigma 20 1.8 - nowy 2250zl
Canon 50 1.8 mkII - nowy 450zl

razem 5350 (zawsze mozesz zapolować na lepszą okazję)
Tylko że zamiast dwóch body wziąłbym jednego 40D. ISO400 przy tej puszce nie jest problemem, a i tak fotografując krajobraz będziesz musiał nieco domknąć przysłonę...

Albo jeszcze lepiej:
Canon 30D - 1750zl z allegro
Tamron 17-50 2.8 - 1500zl
Sigma 30 1.4 - 1900zl

razem 5150zl. Ten zestaw jest chyba bardziej uniwersalny niż tylko 2 stałki...

mavierk - Pią 03 Lip, 2009

wzbg napisał/a:
Sigma ok, Samyang 85/1.4 to zbyt dużo, wyskoczyliśmy poza 40-60, może w przyszłości jako trzecia stałka.
No to za 2000zł możesz pewnie znaleźć Sigmę 50/1.4, która jest ostra od pełnej dziury.