forum.optyczne.pl

Lornetki - Jakość Zeissa Dekarem.

anleszczuk - Pią 02 Mar, 2007
Temat postu: Jakość Zeissa Dekarem.
Posiadam lornetkę Zeissa Dekarem 10x50. Mam ją już prawie 10 lat, używam jej do obserwacji ornitologicznych. Chciałbym wymienić ją na dachówkę 10x42, a konkretnie na model Vixen Apex Pro 10x42 lub droższy Olympus 10x42 OXWP I. Czy nie stracę na jakości obrazu? Interesuje mnie jakość optyczna a przede wszystkim rozdzielczość i kontrast potrzebne do rozpoznawania drobnych różnic w ubarwieniu.
Arek - Pią 02 Mar, 2007

Przy zażółcającym CZJ Vixen i Olek wypadają znacznie lepiej. Kolory będą miały znacznie bardziej naturalne. Stracisz za to trochę na jasności, bo różnica pomiędzy 50 a 42 mm to aż 42% światła. W dzień nie powinno to mieć aż takiego dużego znaczenia, choć przy kiepskiej pogodzie i w ciemnym lesie różnicę zauważysz.
Temat postu: Jakość Zeissa Dekarem
Dzięki, a co powiesz o rozdzielczości, czy nie stracę na szczegółach?. Trudno jest znaleźć te lornetki w sklepach na półkach i porównać.
Arek - Pią 02 Mar, 2007

Rozdzielczość też zależy od średnicy obiektywu, ale także bardzo od jakości optyki. Nie wiem w jakim stanie jest Twój Zeiss. Trzeba by popatrzeć. Możesz za to kupić nowe 10x50 np. Nikona Action EX. On pod względem optyki będzie lepszy od Dekarema. Zresztą test obu tych modeli masz w naszym teście 10x50.

Arek

Temat postu: Jakość Zeissa Dekarem
Ja jednak zdecydowałem się na "dachówkę". Czy mogę bezpośrednio porównać wyniki dwóch testów lornetek: 10x50 i 10x42? Czy np. 120 punktów w pierwszym teście odpowiada 120-tu punktom w drugim?
Arek - Pią 02 Mar, 2007

Tak.

Dzięki za poradę!