forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Karta Pamięci SDHC 8GB

Niewypał - Czw 02 Lip, 2009
Temat postu: Karta Pamięci SDHC 8GB
Karta Pamięci SDHC 8GB, może mi ktoś podać namiary na taką kartę w cenie ok.60zł ???
zug - Czw 02 Lip, 2009

:arrow: TU
Niewypał - Czw 02 Lip, 2009

Dzięki szukałem już tak. Chodzi mi o pewny sklep bo mam obawy że kupię cegłe.
ZDZICHOOO - Czw 01 Lip, 2010
Temat postu: Jak pozbyć się złośliwego opragromowania z karty SDHC
Witam!
Złapałem wirusa na karcie SDHC podczas przegrywania do kompa (innej osoby)
Antywirus Avast zablokował kartę (nie można otworzyć karty), lecz nie usunął oprogramowania złośliwego, podobne alarmuje GT DATA lecz też nie usuwa.
Kaspersky wykrył i usunął, ponownie przeskanowanie, nie stwierdzono zagrożenia (brak wirusów)
Po włożeniu karty do kompa Avast a także GT DATA alarmuje że na karcie jest złośliwe oprogramowanie i blokuje. Kaspersky nie widzi zagrożenia.
W aparacie format nic nie daje.
Format SDHC 4GB Kingston w kompie nie jest zalecany przez wynalazców formatu SDHC w instrukcji aparatu tez nie zaleca się formatowania.
Kto może pomóc jak pozbyć się wirusa z karty
Pozdrawiam

komor - Czw 01 Lip, 2010

Znajdź jakiegoś użytkownika Linuksa lub Mac OS X z czytnikiem kart, który się nad Tobą ulituje. :)
Jak rozumiem sformatowanie karty w aparacie foto nie wchodzi w grę ze względu na zdjęcia, które znajdują się na karcie?

luke130 - Pią 02 Lip, 2010

Najprawdopodobniej Avast i GT DATA nie blokuje karty bo jest tam wirus tylko blokuje, bo karta jako medium, na którym kiedyś był wirus, jest podana kwarantannie. czyli wirusa już skasowałeś ale antywirus o tym nie wie i dalej trzyma kartę na "odległość" w systemie.
Znajdź w opcjach programu spis plików lub urządzeń pod hasłem kwarantanna i zobacz co tam siedzi.

edmun - Pią 02 Lip, 2010

a wystarczy pobrac jakiegos linuksa w wersji live, np ubuntu, skopiowac to co potrzebujemy i sformatowac karte. na upartego ze sciaganiem okolo 40 min pracy, z czego sciaganie linuxa zajmie 30 minut
ZDZICHOOO - Pią 02 Lip, 2010
Temat postu: Re: Jak pozbyć się złośliwego opragromowania z karty SDHC
Dzięki za pomoc , udało się poprzez Linuksa, zdjęcia uratowane i karta też .
Jest dobrze.
Pozdrawiam