|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Plecak na 100-400L
Gazda - Sob 04 Lip, 2009 Temat postu: Plecak na 100-400L Witam wszystkich serdecznie i z gory przperaszam za angielska czcionke. Jakies ladne pare miesiecy temu pytalem tutaj o dobry zestaw na ptaszki i wkrotce potem stalem sie posiadaczem Canona 40D + 100-400L. Chcialbym sie spytac o porade w sprawie plecaka, gdzie moglbym trzymac aparat z dokreconym tele i aby bylo w nim dodatkowo na tyle miejsca bym mogl zmiescic Sigme 17-70, lampe i rozne drobiazgi.
Chcialbym, aby w miare latwo i szybko dalo sie do niego dostac, a jednoczesnie bym mogl go wygodnie nosic podczas dluzszego spaceru (rownomiernie rozlozony ciezar). Myslalem o LowePro Fastpack 350, ale zastanawiam sie, czy aby nie jest za duzy. Fajnie byloby tez moc gdzies wcisnac/zaczepic zlozony statyw (planuje kupic Sherpe 600) jesli to jest mozliwe.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za dobre rady
lupo57 - Sob 04 Lip, 2009 Temat postu: Re: Plecak na 100-400L
Gazda napisał/a: | (planuje kupic Sherpe 600) |
mam sherpe jest super, ale na taki sprzęt to nie polecam Tobie tego statywu. Za słaby bedzie powinieneś zainwestować w "lepszy statyw" (to tak na marginesie )
Gazda - Sob 04 Lip, 2009
Dzieki lupo. Nad statywem dopiero sie zastanawiam, ptaszki foce zawsze z reki z podchodu, czasem czolgajac sie na plazy. O statywie myslalem raczej ze wzgledu na sigme (krajobrazy zachody slonca, zamrazanie wody w rzece, itp). Do L-ki mam taki futeral niby-colt Tamraca - bardzo poreczny i fajny, ale po dluzszym marszu ramie boli i kregoslup sie przekrzywia w jedna strone Stad chcialbym wygodny plecaczek, ktory moge szybko otworzyc, strzelic i w razie potrzeby zmienic szybko szklo jesli pojawi sie jakis ciekawy obiekt. Pozdrawiam
MasterB - Nie 05 Lip, 2009
Gazda
Canon 40D + 100-400L powinien Tobie wejść do fastpacka 200. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do sklepu i przymierzysz... Możesz jednak mieć problem z przyczepieniem większego statywu.
goltar - Nie 05 Lip, 2009
MasterB napisał/a: | Gazda
Canon 40D + 100-400L powinien Tobie wejść do fastpacka 200. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do sklepu i przymierzysz... Możesz jednak mieć problem z przyczepieniem większego statywu. | Wejdzie na 100% - używam ten plecak. 40D +100-400 wchodzi w sam raz, także z założoną odwrotnie osłoną przeciwsłoneczną. Sigma 17-70 do niego dodatkowo także się zmieści. Na lampę już nie zostanie wiele miejsca, 430 raczej wejdzie, 580 noszę w górnej części. Plecak nie jest tak wygodny w wyjmowaniu sprzętu jak slingshot, ale za to lepiej się go nosi.
Gazda - Nie 05 Lip, 2009
Dzieki wielkie. Zatem najprawdopodobniej kupie tego FastPacka200. Przy okazji czy jest jakas wygodna metoda przenoszenia statywu np podczas wycieczki w gorach? Jak napisalem dopiero przymierzam sie do kupienia statywu(dotad zawsze fotografoalem z reki) i zastanawiam sie jak mozna by go w miare wygodnie przyczepic , zalaczyc...
MasterB - Nie 05 Lip, 2009
Niestety ten plecak nie ma specjalnych zaczepów na statyw. Ja do swojego fastpacka200 po prostu doszyłem rzepy dzięki temu statyw w miarę sztywno trzyma się plecaka.
Pomysł wziąłem stąd:
http://paulhuang.smugmug....342946123_BqyPP
candy - Nie 05 Lip, 2009
widze ze gosciu rowniez zmienil zamki na takie "z oczkiem" do malej klodki
Gazda - Nie 05 Lip, 2009
Pomysl miodny! A co sadzicie np o LowePro Flipside? Z paskiem na talii dostep wydaje sie w miare szybki. Podoba mi sie w nim to, ze zamek jest po stronie plecow no i sttyw da sie przyczepic.
B o g d a n - Pią 10 Lip, 2009
Gazda napisał/a: | Chcialbym, aby w miare latwo i szybko dalo sie do niego dostac, a jednoczesnie bym mogl go wygodnie nosic podczas dluzszego spaceru |
Proponuję Ci zastanowienie się nad zakupem Lowepro SlingShot 300 AW, którego sam używam. W główną komorę spokojnie z rezerwą wchodzi 50D + 100-400L z nałożoną (odwrotnie oczywiście) osłoną przeciwsłoneczną. Nad komorą z aparatem (powiedzmy głównym) pozostawiam wolną całą przestrzeń na "odłożenie" wielkiego 100-400, na czas przypięcia innego obiektywu. Oprócz takiej, powiedzmy "ptasiej" przestrzeni, zmieścisz jeszcze kilka innych szkieł, a nawet w górną komorę na zamek drugie body Canona lub zupełnie inny mniejszy aparat.
SlingShot bardzo dobrze zabezpiecza sprzet przed urazami, jest wygodny i co najważniejsze bardzo trwały.
MM - Pią 10 Lip, 2009
B o g d a n napisał/a: |
Proponuję Ci zastanowienie się nad zakupem Lowepro SlingShot 300 AW |
To nie jest plecak. Moim zdaniem używanie wersji 300 AW jest pozbawione sensu. Jak na slinga jest on zwyczajnie zbyt duży i nieporęczny. Dłuższe noszenie tak wypakowanego "plecaka" męczy tego użytkownika. Mam slinga, torbę reporterską, "colta" i dwa plecaki foto i jeżeli chodzi o kryterium wygody noszenia to zdecydowanie przodują typowe plecaki foto. Jeżeli chodzi o dostępność sprzętu nic nie zastąpi torby reporterskiej. Teraz zostaje kwestia na jaki idziemy kompromis i co jest dla nas ważniejsze. Dla mnie kompromis zależy od tego co robię i dlatego mam tych toreb kilka. Jak ktoś może pozwolić sobie tylko na jedną to najpierw musi się zastanowić czego tak naprawdę oczekuje i najbardziej potrzebuje.
Paweł_G - Pon 13 Lip, 2009
Ja właśnie zamówiłem Lowepro Compu Treker Plus - myślę że jest na tyle duży że powinien do 100-400 się nadać.
B o g d a n - Wto 14 Lip, 2009
MM napisał/a: | To nie jest plecak. Moim zdaniem używanie wersji 300 AW jest pozbawione sensu. Jak na slinga jest on zwyczajnie zbyt duży i nieporęczny. Dłuższe noszenie tak wypakowanego "plecaka" męczy tego użytkownika. |
Wiem, że to nie plecak, ale jest dla niego alternatywą.
Dla mnie 300 AW to najlepsza rzecz, którą mogłem kupić. Idąc w nieznane zakątki muszę mieć dużo różnego sprzetu pod ręką, do którego muszę mieć dostęp bez zdejmowania z ramion (czasami stojąc w bagnie lub wodzie).
Model 350 AW z notebookiem to byłby dla mnie już zbedny ciężar.
|
|